خبرگزاری مهر، گروه استانها: نوروز فرصتی برای گردشگری و سفر، دیدن جاهای ندیده و فرار از روزمرگیها است. اما امسال که نوروز با ماه مبارک رمضان همزمان شده است بسیاری از مردم ترجیح میدهند سفر خود به مقصد مناطق زیارتی و همین امامزادگان شهرهای اطراف زندگی شأن تنظیم کنند.
خراسان جنوبی نیز از جهات مختلف بهشت گردشگری زیارت است. وجود امامزاده حسین بن موسی الکاظم (ع) طبس، امامزادگان باقریه طبس، امامزاده بی بی زینب خاتون در سربیشه از مهمترین اماکن زیارتی خراسان جنوبی است.
مروری بر برخی از بقاع متبرکه میتواند ما را با ظرفیتهای گردشگری خراسان جنوبی بیش از قبل آشنا کند.
سیاحت و زیارت در آستانه بی بی زینب خاتون (س) در روستای کاهی
آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون (س) مشهور به مزار کاهی در ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند در خراسان جنوبی و در شهر مود شهرستان سربیشه، در منطقهای سر سبز و خوش آب و هوا واقع شده است.
بر اساس شواهد بانو بی بی زینب خاتون (س) بر جای مانده، دختر امام موسی کاظم (ع) است که درگذر از روستای کاهین، دار فانی را وداع گفته و بر سر تپهای مدفون شد.
علی بن محمد یاسری در تاریخ قهستان مینویسد: دیگر سیده زنان خاندان سِتر علیا و مهد عظمی، سلاله باغ مرتضوی به سببی از اسباب، گذرشان بر قریه کاهین از قرای نهار جان افتاد و به واسطهی عارضهای که بر آن بزرگوار روی داد، در آن محل دار دنیا را وداع فرمود.
ضریح مطهر این بقعه متبرکه مطلا بوده و با طرح ضریح مطهر امام رضا (ع) در سال ۱۳۸۳ ساخته و نصب شده است.
از آنجایی که این آستانه مبارکه در ارتفاعات روستای کاهین قرار دارد، منطقهای ییلاقی با زمستانی سرد و تابستانی بسیار مطبوع و خوش آب و هوا دارد و از فضای سبز بسیار زیبا و آبی شیرین و گوارا برخوردار است که این امر موجب جذب زائران و مسافران بسیاری از نقاط مختلف استان و کشور به این منطقه شده است.
آرامگاه حسین بن موسی الکاظم (ع) در میقات الرضا (ع) طبس
امامزاده حسین بن موسی کاظم از فرزندان حضرت امام موسی کاظم (ع) و از برادران امام علی بن موسی الرضا (ع) است.
این امامزاده به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده یزد، مشهد و برخورداری از حمایتهای آستان قدس رضوی (ع) رونق بسیار یافته و مکان زیارتی و سیاحتی با شکوهی به شمار میرود.
از این بقعه و حال و روز آن قبل از قرن پنجم شواهدی در دست نیست و برخی اسناد بنای اولیه مزار این بزرگوار را قرن پنجم هجری عنوان میکنند. گفته میشود در آن زمان آرامگاهی با شکوه به همراه اماکن و اتاقهای متعدد برای فرزند موسی بن جعفر (ع) ساخته شد تا زائران از بودن در آنجا لذت ببرند.
هسته اصلی بنای کنونی، آستان مقدس حسین بن موسی الکاظم (ع) است و مانند همه آرامگاهها، اتاقی مربع با پوشش گنبدی است و مرقد امامزاده در زیر گنبد قرار گرفته و ضریحی بر روی آن نصب شده است.
تاریخ ساخت این ضریح به سال ۱۴۰۵ هجری قمری باز میگردد و چهار گلدان طلایی در بالای هر زاویه ضریح قرار دارد.
سنگ قبری از سنگ مرمر به ابعاد ۲۶۷ در ۱۱۶ سانتی متر با حدود یک متر ارتفاع در میان این ضریح قرار دارد. این سنگ قبر با مخمل سبز پوشیده شده است و رواقهایی نیز در پیرامون ضریح وجود دارند که با ایوانهایی با سردرهای بلند از صحن مزار جدا میشوند.
مزار شاه سلیمان علی در جلگه ماژان
این زیارتگاه در جنوب غربی شهرستان بیرجند، در روستای جنگ آباد، از دهستان جلگه ماژان از توابع شهرستان خوسف واقع شده و راه ارتباطی آن از طریق جاده آسفالت خوسف دولت آبادگیو قابل دسترسی است.
ساختمان بقعه، در دامنه کوهی واقع شده و پیرامون آن مزارع و انواع درختان وجود دارد. بنا که از خشت و گل و سنگ ساخته شده دارای ایوان در جانب جنوب و رواقی در پی آن است که دارای گنبدی عرقچینی کوتاه است که با ایجاد چهار فیلپوش در چهار زاویه اتاق پدید آمده است.
از امکانات رفاهی خدماتی این آستان میتوان به امکانات اولیه آب، برق و تلفن اشاره کرد همچنین وضوخانه، سرویس بهداشتی، انبار، آشپزخانه، آبدارخانه و فروشگاه برای رفاه حال زائران نام برد.
شاه سلیمان، یکی از زیارتگاههای پر رونق و پر طرفدار حومه شهرستان بیرجند است، گروهی سلیمان علی را از سادات باقریه و برخی او را از اولاد موسی بن جعفر و عدهای از صحابه امامزادگان میدانند.
امامزادگان باقریه، زیارتگاهی در شهر بیرجند
امامزادگان باقریه (ع) یا مزار دره شیخان مدفن ۷۲ امام زاده میباشد که در ورودی شهر بیرجند و نزدیک پایانه مسافربری واقع شده است.
در این دره تعدادی از شهدا که به روایت ابوالمحامد رویخی و علی بن محمد یاسری مشهور به حسامی از فرزندان امام محمد باقر (ع) در آنجا مدفون هستند. این زیارتگاه سالهاست، همه روزه بهویژه عصر چهارشنبهها پذیرای خیل زائران است.
گفتنی است طرح جامع این زیارتگاه به مساحت ۶ هزار متر مربع در حال اجرا است. کتابخانه آن به بهره برداری رسیده و فضاهای انباری، دفتر هیأت امنا و منزل خادم و سرویسهای بهداشتی احداث شده است.
اجرای طرح آرامش بهاری در ۴۷ بقعه خراسان جنوبی
گفتنی است بنا به گفته حجت الاسلام پرویز بخشی پور مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی در نوروز ۱۴۰۳ طرح ضیافت الهی و آرامش بهاری در بسیاری از بقاع استان برگزار میشود.
وی با بیان اینکه طرح آرامش بهاری و ضیافت الهی در ۴۷ بقعه متبرکه خراسان جنوبی برگزار میشود، اظهار کرد: همچنین برگزاری مراسم ترتیلخوانی در ۲۷ بقعه، برگزاری ۱۲ محفل انس با قرآن در حسینیهها و کرسیهای تلاوت و تفسیر قرآن در ۶ بقعه از جمله برنامههای پیشبینی شده در این طرح است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی یادآور شد: افطاری ساده در ۱۰ بقعه متبرکه و آمادهسازی ۷۱۶ مکان اقامتی با ظرفیت ۴ هزار نفر در بقاع از دیگر برنامههای طرح ضیافت الهی است.
گردشگری زیارت مسیری است که معنویت، آرامش و … را به همراه دارد و بی شک اگر امکانات لازم برای زائران در این بقاع فراهم شود به جذب گردشگر منجر خواهد شد.
نظر شما