خبرگزاری مهر، گروه استانها- آرزو کرمی: کرمانشاه یکی از کهنترین استانهای ایران که در دوران باستان با نامهایی چون الیپی، کامبادن و قرمسین شناخته میشد و بعدها نام کرمانشاهان و کرمانشاه به خود گرفت. کلمه کرمانشاه نخستین بار در حدود سال ۲۷۹ هجری قمری توسط بان فقیه همدانی در کتاب «مختصرالبلدان» به کار رفته است.
استان کرمانشاه یکی از استانهای غربی کشور با جمعیت قریب به ۲ میلیون نفری است که مرکز آن کلانشهر کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت کشور و مرکزیت غرب کشور را دارد. از نظر وسعت هفدهمین استان کشور به شمار میرود، که از سمت شمال با استان کردستان، از جنوب با استان لرستان و ایلام، از شرق با استان همدان و از غرب با کشور عراق همجوار است و بهدلیل همسایگی با کشور عراق و واقع شدن در مسیر شهرهای زیارتی کربلا و بغداد و داشتن حدود ۳۳۰ کیلومتر مرز مشترک با دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این استان با داشتن ۴۲۰۰ اثر تاریخی که نیمی از آنها به ثبت ملی رسیده، سومین استان غنی کشور از نظر تعدد آثار تاریخی است که آن را در صدر پُر جاذبهترین مناطق کشور قرار داده است. تعدد آثار تاریخی، وجود طبیعت بکر و زیبا، سرابها و چشمههای خروشان، خوراکهای رنگارنگ و خوش طعم، صنایع دستی غنی، آداب و رسوم کهن و اصیل، تنوع آب و هوایی و حتی یادمانهای دفاع مقدس تنها بخشی از جاذبههای کرمانشاه برای گردشگران است.
اگر اهل گردش و سفر باشید به هر بهانهای و از هر مسیری که وارد این استان شوید با دیدنیها و جاذبههای کم نظیری از تاریخ و میراث کهن کشورمان رو به رو میشوید که میتواند مقصدی جذاب و خاطره انگیز برای مهمان خود باشد. لذا خبرگزاری مهر قصد دارد طی ایام نوروز ۱۴۰۳ به ارائه گوشهای از جاذبههای گردشگری تاریخی، طبیعی، ملی و… در استان کرمانشاه بپردازد.
جاذبههای دیدنی شهر کرمانشاه فقط به مجموعه بیستون، مجسمههای باستانی، کلیساهای پر رمز و راز و مراکز خرید و مکانهای مذهبی متعدد محدود نمیشود، بلکه چشمهها و سرابهای خروشان این استان نیز از مکانهای دیدنی و مدهوشکننده محسوب میشوند که حیف است در سفرهای نوروزی به کرمانشاه تجربه بازدید از آنها را از دست بدهید.
استان زیبای کرمانشاه را بیشتر افراد به جاذبههای تاریخی معروف آن میشناسند؛ اما این استان سرسبز و کوهستانی جاذبههای طبیعی فراوانی نیز در دل خود دارد. یکی از این جاذبههای طبیعی مهم کرمانشاه، مجموعه تفریحی توریستی سراب نیلوفر است که بسیاری از مسافران را به بازدید از خود فرا میخواند.
«هشیلان» معجزهای هزار تکه در غرب ایران
جاذبههای دیدنی کرمانشاه فقط به مجموعه طاقبستان و بیستون، مجسمههای باستانی، کلیساهای پر رمز و راز، مراکز خرید و مکانهای مذهبی متعدد محدود نمیشود، بلکه سرآبها و چشمههای خروشان این استان نیز از مکانهای دیدنی و مدهوشکننده محسوب میشوند که حیف است در سفرهای نوروزی به کرمانشاه تجربه بازدید از آنها را از دست بدهید.
استان زیبای کرمانشاه را بیشتر افراد به جاذبههای تاریخی معروف آن میشناسند؛ اما این استان سرسبز و کوهستانی جاذبههای طبیعی فراوانی در دل خود دارد که یکی از زیباترینهایش هم تالاب «هشیلان» است و بسیاری از گردشگران را به بازدید از خود فرا میخواند.
جزایر ۱۱۰ گانه تالاب هشیلان ذخیرهگاه ژنتیکی محیط زیست
تالاب زیبای هشیلان تنها تالاب این استان، یکی از هزار عجایب کرمانشاه و معجزهای هزار تکه در غرب ایران است که در ۲۶ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه در مسیر جاده کرمانشاه به روانسر و در دامنه کوههای «خورین» و «ویس» واقع شده است. قدمت این تالاب از نظر سنی به دوران «ژوراستیک» بر میگردد.
هشیلان از ترکیب مرکب ۲ کلمه «هشی» که در گویش کردی به معنای مار و «لان» به معنای خانه تشکیل شده است، بنابراین نام هشیلان معنی خانه مارها را میدهد و این نامگذاری به دلیل وجود گونههای مختلف و فراوان مار همانند مار آبی و مار چلیپر در این تالاب است.
تالاب هشیلان از حدود ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده که در فصلهای بارش باران بیشتر آنها به زیر آب میروند و منابع تأمین آب این تالاب نیز بارانهای فصلی و سرآب «سبزعلی» است. مساحت این تالاب ۴۵۰ هکتار است که در نوع خود شگفتی به حساب میآید و به عنوان یک اکوسیستم آبی همواره مورد توجه علاقهمندان به طبیعتگردی و نیز پژوهشهای پرندهشناسی بوده است.
هشیلان مقصدی شگفتی ساز برای دوستداران طبیعت و محیط زیست
تالاب هشیلان بهدلیل گونههای گیاهی و جانوری متنوع یکی از مهمترین زیستگاههای آبی استان کرمانشاه به شمار میرود. این تالاب به دلیل مأوای جانوران و پرندگان مهاجر در زمره مناطق حفاظت شده قرار دارد و زیستگاه جانورانی چون لاکپشتهای برکهای، مارمولک، سمندر، انواع گونههای ماهی کپور، عروس ماهی، سیاه ماهی، سفید کولی، زردک، سس ماهی، خرچنگ و قورباغه است. این تالاب طی فصلهای سرد سال میزبان پرندگان مهاجری از آسیای مرکزی و سایر نقاط جهان است. غاز خاکستری، فلامینگو، اردک ارهای، اردک سرسبز، کشیم گردن سرخ، بوتیمار، پلیکان، قو، چنگر نوک سرخ، کاکایی نوک سبز و خوتکای پر سفید نوک پهن به این تالاب مهاجرت میکنند.
تماشای لاک پشتها و ماهیهای در حال شنا، صدای پرندگان و پیچیدن باد لابهلای گیاهان تالاب هر انسانی را به ستایش خالق یکتا وادار میکند.
از دیگر جذابیتهای تالاب هشیلان وجود گونههای مختلف جانوری است که صاحبان اصلی این مکان به حساب میآیند. جوندگانی از خانواده موشها و یا پستاندارانی مانند روباه، خرگوش و گربه وحشی، و نیز در ارتفاعات خورین هم میتوانید بزهای کوهی را مشاهده کنید. با این حساب برای دوستداران طبیعت و محیط زیست تالاب هشیلان مقصد بسیار جالبی خواهد بود.
پوشش گیاهی تالاب هشیلان را نیز نباید از قلم انداخت که در فصلهای تابستان و بهار شور و نشاط این مکان را چند برابر میکنند. سطح تالاب دارای پوشش گیاهی با گلهای متنوع است. در داخل محدوده تالاب هیچ درخت خودرویی وجود ندارد و فقط گونههای بید به صورت خیلی پراکنده و بسیار اندک در چند نقطه از تالاب رویش داشتهاند. پوشش گیاهی سطح تالاب علفی است که به صورت گیاهان آبزی در داخل آب رشد کردهاند.
پیوند کوه و آب در هشیلان
همانطور که در ابتدا گفته شد تالاب هشیلان همانند نگینی سبزآبی در بین دامنه کوههای خورین و ویس واقع شده و همین پیوند کوه و آب باعث شده تا همیشه هوای مطلوب و خنکی داشته باشد پس مقصد خوبی برای فرار از گرما است. اگر طرفدار هیجان و کوهنوردی هستید تماشای هشیلان را از ارتفاعات این کوه از دست ندهید و اگر هم مشتاق به دیدن پرندههای مهاجر و علاقهمند به پژوهش در مورد پرندگان و گیاهان آبزی هستید فصلهای پاییز و زمستان این تالاب را از دست ندهید.
تالاب هشیلان در هر فصلی جذابیت خاص خودش را دارد، اما اگر میخواهید با خیال راحت ساعتها در این مکان وقت بگذرانید و از دیدن منظرهها و صدای آب لذت ببرید در فصل بهار به این منطقه سفر کنید. البته باید این نکته را به گردشگران یادآور شد که از ابتدای طلوع آفتاب تا ساعتهای اولیه شب بهترین ساعت برای ماندن در این تالاب است چرا که با تاریک شدن هوا نوبت به شبگردی حیوانات بومی میرسد و نیز به دلیل نبود روشنایی مناسب و در دسترس نبودن امکانات دیگر قبل از تاریکی این تالاب را ترک کنید.
جالب است بدانیم با اینکه گونههای جانوری زیادی در این تالاب زندگی میکنند اما منطقه بسیار امن است و گردشگران زیادی در فصلهای مختلف به اینجا سفر میکنند.
تجربه قایق سواری و زیپلاین در تالاب هشیلان را از دست ندهید
یکی از طبیعتگردانی که تالاب زیبای هشیلان را مقصد گذراندن اوقاتی خوش به همراه دوستانش انتخاب کرده بود در گفتوگو با خبرنگار مهر این تالاب را یک جاذبه طبیعی منحصر بهفرد دانست و گفت: زمانی که سطح آب بالا است میتوان شنا و قایق سواری را در این تالاب تجربه کرد که این تجربه در نوع خود بینظیر است.
امیر حسین همتی افزود: زیپلاین هم از دیگر تفریحاتی هیجان انگیز است که در این تالاب میشود انجام داد.
وی با تاکید بر اینکه قابهای تالاب هشیلان برای عکاسان جلوهای دیگر دارد، خاطر نشان کرد: گردشگران با عکاسی از گوشه گوشه این تالاب میتوانند لحظات به یاد ماندنی را در آلبوم سفرهای خود ثبت کنند.
وی به گردشگران توصیه کرد که اگر میخواهید همراه با خانواده یا دوستان خود برای گذراندن یک آخر هفته آرام در محیطی خارج از شهر و در یک طبیعت بِکر چادر بزنید تالاب هشیلان بهترین انتخاب است.
گفتنی است، تالاب هشیلان در ذخیره آبهای زیر زمینی، جلوگیری از سیل در فصل بارش و خشکسالی در فصل گرم سال و حفظ گونههای جانوری و گیاهی نقش حیاتی دارد و زیستگاه منحصر بهفردی برای پرندگان بومی و مهاجر است.
نظر شما