۱۳ فروردین ۱۴۰۳، ۱۸:۴۶

پرونده «رمضان در جهان عرب»/۳؛

رمضان در مراکش؛ لباس‌های سنتی و حلواهای لذیذ زینت‌بخش ماه مبارک

رمضان در مراکش؛ لباس‌های سنتی و حلواهای لذیذ زینت‌بخش ماه مبارک

کشورهای مختلف عربی و اسلامی در ماه مبارک رمضان با آداب و رسوم خاصی که برخی از آن‌ها در میان روزه داران مشترک است تلاش می‌کنند به میهمانی ماه خدا بروند.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: با فرارسیدن ماه مبارک رمضان بار دیگر به آداب و رسوم کشورهای مسلمان برای استقبال از این ماه مبارک و مراسم‌های مختلفی که در این ماه توسط روزه داران انجام شده توجه می‌شود؛ در این میان خوراکی‌ها و غذاهای مختلف در کنار شیرینی جات جایگاه ویژه ای در سفره‌های خانواده‌های روزه دار دارد.

کشور مراکش نیز از این رسم و رسوم مخصوص ماه مبارک رمضان جدا نبوده و طی قرن‌های مختلف تلاش کرده سنت‌های خود را از نسلی به نسل دیگر منتقل کند.

مردم مراکش از اواخر ماه شعبان با تمیز کردن خانه‌ها و مسجدها و یا خرید ظرف و ظروف جدید برای پخت و پز در آشپزخانه‌ها در ماه مبارک رمضان به استقبال این ماه عزیز می‌روند. علاوه بر این حضور افرادی با عنوان‌های نفار یا مسحراتی در شب‌ها و سحرهای ماه مبارک رمضان برای اعلام زمان افطار و سحر رنگ و بوی خاصی به این ماه مبارک می‌دهد.

رمضان در مراکش؛ لباس‌های سنتی و حلواهای لذیذ زینت‌بخش ماه مبارک

غبارروبی مسجدها و تزئین آن‌ها

شهروندان مراکشی از ماه‌های رجب و شعبان خود را برای استقبال از ماه مبارک رمضان در زمینه‌های اجتماعی، معنوی و اقتصادی آماده می‌کنند. مردم در این کشور شش رسم و سنت ویژه برای استقبال از ماه مبارک رمضان دارند از جمله: تهیه لباس‌های سنتی زیبا، غبارروبی مسجدها، تهیه خوراکی‌های ویژه ماه رمضان از جمله سلو و شباکیه و افزایش فعالیت‌های جمعیت‌های خیریه.

در این میان زنان مراکشی نقش پررنگ‌تری برای زمینه سازی استقبال از ماه مبارک رمضان در خانواده‌ها ایفا می‌کنند.

شهروندان این کشور پیش از آغاز ماه رمضان اقدام به غبارروبی مسجدهای مختلف مراکش برای استقبال از ماه مهمانی خدا می‌کنند. علاوه بر آن مردم مراکش در برخی از مسجدها اقدام به رنگ آمیزی دیواره‌ها یا قرنیزهای مسجد و تزئین آن و گاهی خرید فرش‌های نو می‌کنند.

مسئولان مسجدها در مراکش با همکاری امامان جماعت شرایط را برای برگزاری حلقه‌های تلاوت قرآن در ماره رمضان مهیا می‌کنند و طی این ماه امامان جماعت در مسجدهای مورد نظر سکنی می‌گزینند.

تمام بخش‌های مسجدها از گلدسته‌ها گرفته تا سیستم‌های صوتی و وضوخانه‌ها تمیزکاری و تعمیر می‌شوند.

خوراکی‌های مخصوص ماه مبارک رمضان

در این ماه خانواده‌ها برای تهیه شیرینی‌ها و غذاهای مخصوص ماه رمضان مانند شباکیه نوعی شیرینی با عسل و سلو آرد مخلوط با بادام و بادام زمینی اقدام می‌کنند.

سیدنا رمضان بالمغرب… تقالید وطقوس ینقلها جیل إلی آخر

بسیاری از افراد نیز در مراکش این شیرینی‌ها را پخت کرده و برای فروش در اختیار روزه داران می‌گذارند. به همین منظور نیز بازارچه‌های موقت طی این ماه در محله‌های مختلف مراکش برپا می‌شود.

در این ماه سوپ حریره که از گوجه فرنگی، عدس، تکه‌های گوشت و نخود تشکیل شده بخش جدایی ناپذیر سفره‌های افطار رمضان به شمار می‌رود. در کنار آن حلوای شباکیه که از آرد، عسل، کنجد و گلاب تشکیل می‌شود و خرما قرار دارد. فطایر و سمبوسه و آب میوه نیز سفره‌های افطار ماه مبارک رمضان را در مراکش زینت می‌بخشند.

رمضان در مراکش؛ لباس‌های سنتی و حلواهای لذیذ زینت‌بخش ماه مبارک

خانواده‌های مراکشی در شب‌های ماه رمضان بعد از اقامه نماز تراویح یک دورهمی خانوادگی با سرو چای و حلوا به ویژه حلوای سلو که از آرد تفت داده شده، بادام، کنجد و دیگر مواد تشکیل می‌شود برگزار می‌کنند.

لباس‌های سنتی

قبل از آغاز ماه مبارک رمضان شهروندان مراکشی اقدام به خرید لباس‌های سنتی و یا پارچه برای مراجعه به خیاط و سفارش لباس‌های مورد نظرشان می‌کنند. بسیاری از مردم این کشور رفت و آمد به مسجدها را با لباس‌های سنتی خود همراه می‌کنند و این مساله در ماه مبارک رمضان نمود بیشتری پیدا می‌کند.

رمضان در مراکش؛ لباس‌های سنتی و حلواهای لذیذ زینت‌بخش ماه مبارک

عباهای زنانه و مردانه، پیراهن و صندل جزو لباس‌های سنتی مردم مراکش به شمار می‌روند که در برخی روزهای ماه شعبان به ویژه نیمه این ماه مورد استفاده قرار می‌گیرند و شهروندان مراکشی در نیمه ماه شعبان روزه می‌گیرند.

سعید الابراهیمی یکی از فروشندگان لباس‌های سنتی زنانه در مراکش تاکید می‌کند که زنان مراکشی در ماه مبارک رمضان ترجیح می‌دهند عبا بپوشند به همین دلیل یک عبای ساده برای فعالیت‌های روزمره و یک عبای مجلسی و تزئین شده برای مهمانی‌ها و سفره‌های افطار فامیلی خریداری می‌کنند.

تبادلات تجاری شرکت‌های مراکشی

ماه رمضان در مراکش تنها جنبه‌های معنوی ندارد بلکه با افزایش فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در جامعه همراه است. برخی شرکت‌های تجاری در مراکش طی ماه رمضان بیشترین حجم از تبادلات بازرگانی خود را ثبت می‌کنند.

در این میان شرکت‌های تولید کننده مواد غذایی فعالیت تجاری بیشتری نسبت به دیگر شرکت‌ها در مراکش دارند. برخی شغل‌ها نیز در این کشور تنها به دلیل ماه مبارک رمضان به وجود می آیند و در همین مدت فعالیت دارند.

مسئولان محلی در مراکش نیز برای تهیه مایحتاج خانواده‌های این کشور طی ماه مبارک رمضان و مبارزه با احتکار تلاش کرده و بازرسی‌های خود را از بازارهای مواد غذایی افزایش می‌دهند.

مهنة النفار والغیاط بمراکش تقاوم النسیان فی لیالی رمضان

فعالیت جمعیت‌های خیریه

علاوه بر تمام جنبه‌های یاد شده در ماه مبارک رمضان، فعالیت‌های اجتماعی در مراکش نیز رنگ و بوی خاصی به خود می‌گیرد به طوری که انواع پویش‌های مربوط به کمک‌های انسانی از سوی هیأت‌ها و جمعیت‌های خیریه رسمی و غیر رسمی کلید می‌خورند.

مراکز خیریه در مراکش طی ماه مبارک رمضان سفره‌های افطار دسته جمعی برپا کرده و بسته‌های ارزاق برای خانواده‌های نیازمند تهیه می‌کنند. طی سال‌های گذشته جمعیت‌های خیریه در مراکش برای تبلیغ فعالیت‌های خود و تشویق شهروندان این کشور به مشارکت در این فعالیت‌های انسانی از فضای مجازی بهره برده‌اند.

کد خبر 6060885

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha