به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی جمالی، در نشست وبیناری با مدیران انتقال خون در سراسر کشور، با اشاره به حیاتی بودن عملکرد سازمان انتقال خون در نظام سلامت کشور، گفت: اگر در فعالیتهای سازمان انتقال خون با قصور و کم کاری مواجه شویم به نحوی که باعث کاهش ذخایر خونی باشد، جان خیلی از بیماران به خطر خواهد افتاد.
وی افزود: سال گذشته از نظر آمار با رشد قابل قبولی در مشارکت مردم برای اهدای خون مواجه بودیم که تقریباً در تمام روزهای سال ۱۴۰۲ به صورت صد در صد پاسخگوی درخواستهای بیمارستانی بودیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: در سالی که گذشت از لحاظ کیفی نیز شاهد افزایش درصد کیسههای خون کم لوکوسیت، تستهای غربالگری به روش NAT، تعیین فنوتیپ، استحصال پلاکت و پلاسما به روش NGS و امثال اینها بودیم که یا به مرحله انجام رسیدند و یا در مراحل آخر برای عملیاتی شدن قرار دارند.
جمالی با اشاره به اینکه وضعیت مشارکت جوانان میتواند برای اهدای خون در آینده نگران کننده باشد، خاطرنشان کرد: طبق آمارهای رسمی در سال ۹۸، افراد زیر ۲۰ سال با ۲ درصد مشارکت در جمع کل اهداکنندگان خون حاضر شدند و این آمار در سال ۱۴۰۲ به ۱.۶ درصد کاهش یافت که باید مسئله ورود نسل جدید به جمع اهداکنندگان خون جدی گرفته شود، چون که این افراد باید جایگزین افرادی شوند که به علت کهولت سن از چرخه اهدای خون خارج میشوند.
وی گفت: در مسئله اهدای خون بانوان نیز وضعیت مطلوبی نداریم و نیاز به کار و تلاش در راستای فرهنگسازی و جذب بانوان برای انجام این کار انسان دوستانه وجود دارد که در سال جدید، یکی از اهداف جدی ما این است که اهدای خون جوانان و بانوان در سراسر کشور افزایش پیدا کند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: سهم مشارکت بانوان برای اهدای خون ظرف چند سال آینده باید افزایش یابد و همچنین در سال جدید باید به نحوی برنامه ریزی شود که شاهد افزایش مشارکت جوانان برای اهدای خون نیز باشیم.
وی ادامه داد: استانهای تهران و سیستان و بلوچستان با بالا بردن آمار اهدای خون برای تأمین خون و فرآوردههای مورد نیاز در بیمارستانهای داخل استان خودشان، خودکفا شوند که نیاز به تلاش و فرهنگسازی بیشتر در بین آحاد جامعه دارد.
جمالی افزود: از روابط عمومی در تمامی استانها انتظار میرود ضمن نمایش عملکرد مطلوب انتقال خون در نظام سلامت کشور، برای دستیابی به اهداف مربوطه برنامه ریزی کنند و باید در سال جدید تلاشها برای معرفی انتقال خون در سطح وسیع به کار گرفته شود که اخبار عملکرد انتقال خون، همیشه امید آفرین و نشان دهنده روحیه نوعدوستی مردم است که میتواند این اخبار جایگزین اخبار غالباً منفی شود.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: حیاتی بودن عملکرد سازمان انتقال خون را باید در فضای مجازی به اطلاع مردم برسانیم و امسال باید فضای مجازی، محور کار روابط عمومیها باشد تا روی نسل جوان بتوانیم تأثیرگذاری بیشتری داشته باشیم.
وی با تاکید بر نقش حمایتی مجلس شورای اسلامی در پیشرفت و توسعه فنی و کیفی خدمات حیاتی سازمان انتقال خون، خاطرنشان کرد: انتظار داریم مدیران کل استانی در تعامل با نمایندگان منتخب در آستانه تشکیل مجلس دوازدهم، به آگاهی افزایی آنها نسبت به مطالبات و مشکلات انتقال خون اقدام کنند تا از ظرفیت بالای مجلس برای پیشبرد اهداف حیاتی سازمان استفاده کنیم.
جمالی ادامه داد: نوع عملکرد مراکز خصوصی پلاسما فرز به گونهای است که به خاطر روشهای تهیه پلاسما نگرانیهایی وجود دارد و البته این مراکز انتفاعی و تجاری هستند و به هر قیمتی، به دنبال سودآوری هستند و باید رسانهها به مردم اطلاع بدهند که این مراکز با انتقال خون هیچ ارتباطی ندارند.
وی تصریح کرد: اهدای خون و فرآورده باید صد در صد داوطلبانه باشد و یکی از افتخارات انتقال خون، عبور از شرایط اهدای خون ما به ازای دریافت پول و رسیدن به وضعیت اهدای خون بدون چشمداشت، آگاهانه و داوطلبانه است.
جمالی با تقدیر از اقدامات صورت گرفته در جلب مشارکتهای خیرین برای کمک به رشد و توسعه فعالیتهای انتقال خون، اظهار کرد: مجامع خیرین انتقال خون در برخی استانها هنوز تشکیل نشده و ظرف ۴ ماه آینده باید تمام مجامع خیرین در ادارات کل انتقال خون استانی تشکیل شود و از ظرفیت خیرین بزرگوار باید برای جبران کمبودهای نیروی انسانی و تأمین منابع حقوقی آنها نیز استفاده شود.
وی در پایان گفت: از همراهی و همدلی اهداکنندگان خون در سراسر کشور تقدیر و تشکر میکنم و امسال یکی از مهمترین کارهای ما تکریم اهداکنندگان خون است که با تمام توان برای تحقق کامل آن و رضایتمندی مردم نوعدوست و شریف که اهدای خون را یک تکلیف انسانی میدانند، تلاش خواهیم کرد.
نظر شما