به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی، نیکوتین یک ماده متابولیت ثانویه است که در گیاه تنباکو به صورت آلکالوئید دارویی و به میزان کم تولید میشود و تولید آن به عوامل متعددی بستگی دارد. به منظور تولید نیکوتین به طور مداوم، با مقادیر بالا و تسریع در فرآیند تولید، استفاده از روشهای جایگزین زیستفناوری مانند فناوری کشت سلول و بافت گیاهی ضروری است. با توجه به تخصیص زمینهای زراعی به این محصول، مصرف آب فراوان، در معرض خطر بودن گونههای مختلف و غیره، استفاده از روشهای زیستفناوری فواید زیستی نیز به همراه دارد.
القای ریشههای موئین در گیاهان با هدف تولید مقادیر بالای متابولیتها در شرایط درون شیشه یکی از استراتژیهای اصلی در زیستفناوری است. با استفاده از آگروباکتریوم برای القای ریشههای موئین و فناوری کریسپر Cas۹ میتوان ریشههای موئین را در تنباکو القا و همزمان، ژنهای بیوسنتزکننده نیکوتین را منتقل و بهینه کرد.
در مرحله بعد میتوان با استفاده از الیسیتورهای نیتروژندار و پلیآمینها، نیکوتین را در ریشههای موئین تولید انبوه کرد و با استفاده از بیواکتورها، حجم تولید را بالا برد. نیکوتین به دست آمده از این فرآیند خلوص بالایی دارد و قابلیت استفاده در صنعت داروسازی و مقابله با آفات را خواهد داشت. با توجه به وارداتی بودن نیکوتین، این پژوهش میتواند از خروج منابع ارزی از کشور جلوگیری کند.
هدف از این طرح، تولید و بهینهسازی نمونه نیمهتجاری نیکوتین در ریشههای موئین تنباکو با استفاده از القای ریشه موئین و فناوری کریسپر (Cas۹) و تولید ۱۰ گرم نیکوتین (میزان خلوص ۷۰ درصد) و ۱۰۰۰ گرم بیومس ریشه موئین در بهینهترین رقم تنباکو در شرایط کشت مایع است.
اعلام آمادگی برای مشارکت در اکتساب فناوری حاصل از این فراخوان پژوهشی و ارائه درخواست تنها برای شرکتها و شتابدهندههای دانشبنیان مجاز است. درخواستی که بیشترین تناسب را با الزامات این اکتساب فناوری داشته باشد، انتخاب و به عنوان «مشارکتکننده» برای مذاکرات تکمیلی به هسته پژوهشی متقاضی معرفی خواهد شد.
گروههای پژوهشی و فناور توانمند برای ارائه راهحل در این حوزه باید تا روز شنبه، ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ پروپوزال و پیشنهادهای خود را در قالب Word از طریق سامانه غزال صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی ghazal.inif.ir ارسال کنند.
نظر شما