۱۹ فروردین ۱۴۰۳، ۱۰:۳۴

رییس دانشگاه آزاد مطرح کرد؛

محبوب ترین رشته های دانشگاه آزاد در ۲۰ سال گذشته

محبوب ترین رشته های دانشگاه آزاد در ۲۰ سال گذشته

رییس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در ۲۰ سال گذشته رشته‌های ریاضیات و علوم کاربردی، عمران، برق، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، مدیریت و زبان‌های خارجه بیشترین دانشجو را به خود اختصاص داده بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی طهرانچی با بیان اینکه انتخاب رشته توسط داوطلبان تعیین‌کننده اقبال اجتماعی به جلوه‌های مختلف علم در دانشگاه بوده که حاصل تصویرسازی اجتماعی منبعث از درک میزان سودمندی رشته در جامعه است، گفت: در یک مقطع، افراد فقط به مدرک تحصیلی توجه می‌کردند اما امروز جوانان به میزان اعتبار مدرک تحصیلی در جامعه نگاه می‌کنند اما همه موضوع محدود به آن نیست بلکه میزان کارآمدی و موفقیت در محیط کار و سودمندی و رضایتمندی ذینفعان و تصویر اجتماعی نیز مورد توجه جوانان قرار گرفته است. پس دیگر فقط جایگاه و رتبه دانشگاه مهم نیست.

آمار ورودی دانشگاهها در سال تحصیلی گذشته

وی با تأکید بر اینکه انتخاب رشته، عمل فردی است که آثار و پیامدهای اجتماعی دارد، گفت: برآیند عمومی انتخاب رشته در میانه تحصیل برای آینده کشور تعیین‌کننده است. به عنوان نمونه؛ آمار ورودی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نشان می‌دهد که از مجموع ۱۹۱ هزار ورودی مقطع کاردانی، ۸۶ هزار و ۳۳۰ دانشجو در رشته‌های علوم انسانی انتخاب رشته کرده‌اند. این در حالی است که مجموع ورودی دانشجویان این مقطع برای رشته‌های علوم پایه ۱۷۱ نفر و برای کشاورزی و دامپروری ۳ هزار و ۹۰۰ نفر بود. در مقطع کارشناسی نیز از مجموع ۶۴۸ هزار ورودی، بیش از ۳۷۶ هزار دانشجو در رشته‌های علوم انسانی انتخاب رشته کرده اند. این در حالی است که متقاضیان تحصیل در رشته‌های علوم پایه حدود ۴۱ هزار دانشجو و فنی و مهندسی ۱۳۷ هزار دانشجو بوده است.

پر اقبال ترین رشته های دانشگاه آزاد در ۲۰ سال گذشته

رییس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به تغییر ذائقه اقبال اجتماعی طی ۲۰ سال گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در ۲۰ سال گذشته رشته‌های ریاضیات و علوم کاربردی، عمران، برق، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، مدیریت و زبان‌های خارجه بیشترین دانشجو را به خود اختصاص داده بود. این در حالی است که از میان ۶۰ رشته تحصیلی مربوط به ورودی سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ رشته‌های حقوق، حسابداری، علوم تربیتی، کامپیوتر، روانشناسی و مدیریت در جایگاه شش رشته دارای اقبال اجتماعی قرار گرفته است. این اتفاق در دانشگاه‌های دولتی هم به همین شکل است و آینده این وضع بسیار خطرناک بوده و ادامه این روند به معنی فاجعه برای کشور است.

اقبال به این رشته ها کاهش یافته است

وی خاطرنشان کرد: اقبال اجتماعی نسبت به رشته‌های عمران، برق، مکانیک، صنایع و حتی تاریخ، ادبیات و فلسفه بسیار کاهش یافته و با این روند، یک دانشگاه جامع نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد چرا که جوانان تصور می‌کنند که فقط مدیران، روانشناسان و حسابداران دارای درآمد و شغل مناسب هستند و از این رو به این رشته‌ها تمایل پیدا کرده‌اند. این در حالی است که کشور با این مدل اداره نمی‌شود. کشوری که توزیع منابع انسانی در آن درست نباشد، مانند یک فرد سرطان‌زده است.

طهرانچی با بیان اینکه نگاه مردم به سودمندی رشته‌ها تغییر کرده و انتخاب آنها عوض شده است، گفت: اشکال این تغییر ذائقه به آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور برمی‌گردد. آموزش و پرورش در عدم هدایت تحصیلی دانش‌آموزان، احاطه جریان تربیت فضای مجازی‌محور و افت دانش‌های پایه در دانش‌آموزان مقصر بوده و آموزش عالی نیز در مدیریت غیرعلمی نظام آموزشی، توجه به جریان ارتقای استاد به جای شاگردپروری و اصرار بی‌جا بر شیوه‌های آموزشی غلط در ایجاد این تغییر ذائقه نقش داشته‌اند.

وی با اشاره به توزیع دانش‌آموزان متوسطه دوم کشور گفت: در حوزه آموزش و پرورش شاهد افت دانش ریاضی در مدرسه، کاهش شدید تعداد دانش‌آموزان ریاضی، عدم هدایت استعدادها و غلبه آموزش غیررسمی بر آموزش رسمی دانش‌آموزان هستیم. این موضوع باعث شده که تنها ۱۸ درصد دانش‌آموزان در حال تحصیل رشته ریاضی را انتخاب کنند. درمقابل آن، ۲۷ درصد علوم تجربی و ۲۴ درصد نیز علوم انسانی را برگزیده‌اند.

رییس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در حوزه آموزش عالی نیز اتفاقی که درباره مقاطع تحصیلی افتاد، لوزی شکل کردن مقاطع کارشناسی تا دکتری بود در صورتی که این مدل باید به صورت هرمی باشد که در قاعده آن کاردانی و کارشناسی قرار می‌گیرد که باید منجر به اشتغال شده، در میانه هرم کارشناسی ارشد قرار دارد که توجه آن به پژوهشگری است و در رأس هرم نیز دکتری تخصصی است که به اشتغال خواهد انجامید.

طهرانچی خاطرنشان کرد: در دوره تحصیلات عالی باید تأکید آموزشی بر تهییج پژوهش و قابلیت آن در ایجاد درک بهتر از خود و دنیای پیرامون باشد. این تمرکز نباید بر گردآوری دانش داده‌ای که از طریق منابع دیجیتال و هوش مصنوعی به طریق فزاینده و بهتری تأمین می‌شود، قرار گیرد بلکه باید در آموزش ایده‌های بزرگ و چگونگی توسعه آنها و روش‌های درک و حل مسئله قرار گیرد.

کد خبر 6071990

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۹
      26 19
      دانشگاه آزاد اسلامی محبوب طرفداران مدرک گرا شده است .
    • IR ۰۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      30 18
      دانشگاه آزاد به عنوان یک کارخانه مدرک سازی موجب وهن علم و دانش در ایران بوده که اعتبار تحصیل را یک تنه به چالش کشیده.
    • IR ۰۷:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      25 3
      کشور مقصر است و مسئولان نه دانشجویان وقتی دانشجویان می‌بینند که مدرک گرفته ها بیکارند دانشجویان به سمت یک سری رشته خاص می‌روند پس دولت باید به فکر باشد پس نباید دانشجویان را مقصر دانست
    • حسین IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      20 3
      18 درصد برای رشته ریاضی در دوره متوسطه بسیار مناسب هم هست. دانش آموزی. باید به رشته ریاضی هدایت شود که توانایی بالایی در مفاهیم ریاضی داشته باشد. اگر دانش آموزی را که استعداد ریاضی ندارد به رشته ریاضی هدایت شود ظلم به جامعه و دانش آموز است.
      • سعید IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۱
        5 1
        به نظر بنده هم ۱۸ درصد در مقابل ۲۴ انسانی درصد خوبی هست از قضا توزیع فراوانی خوبی داره .
    • زری IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      0 0
      حالا مثلا من سال هشتاد فارغ التحصیل رشته تاریخ شدم تا الان که سال ۱۴۰۳ هست نتونستم کار مناسب پیدا کنم کاش لیسانس نمی گرفتم
    • حسن IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      0 0
      متاسفانه دانشگاهها فقط الان مدرک میدن دانشجوپول میده و دانشگاه آزاد مدرک میده مملکت مزخرف
    • IR ۲۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      0 0
      جانم چرا غیر انتفاعی و جامع علمی کاربردیهای شهرستانهای کوچک رو هم نگیم؟! من خودم شاهدم گاها حتی کارمند غیرانتفاعی بجای دانشجو امتحان پایان ترم می نویسن...یه زمانی سه جور دانشگاه بود روزانه و آزاد و پیام نوری بودند وضع تا حدی بهتر بود الان قارچ گونه شعبات غیرانتفاعی وجامع رو بدون اینکه نه هیات علمی.
    • اسماعیل سربازی IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
      0 0
      ثبت نام کی است
    • حامد بلوچ IR ۰۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۲
      5 0
      وقتی رشته مورد علاقه دانش آموز توی این اوضاع اقتصادی باعث درآمدزایی نمیشه ، طبیعیه دانش آموز مجبور میشه به سمتی بره که یه حداقل درآمدی ازش بدست بیاره تا گذران زندگی کنه
    • IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۲
      5 0
      مشکل اینه که الان بیشترین شغل رازرشته های آسان می گیرندطرف رفته فوق لیسانس ژنتیک خونده باکلی تحقیق وهزینه روی این رشته اماکارنداره.فردی رامی شناسم خیلی ضعیف ازنظردرسی بودلیسانس علوم تربیتی ازپیام نورگرفت بعدادامه دادهمون دانشگاه حالا مجوزغیرانتفاعی گرفته وداره کارمی کنه خیلی هم بی سواد
    • AE ۱۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۳
      1 0
      این رشته ها بدون کنکور پذیرش می شوند
    • مهتاب IR ۰۶:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۴
      1 0
      رشته های پزشکی و دندانپزشکی و سایر رشته هایی که اساسا در انحصار وزارت بهداشت مانده یکی از عوامل این عدم توزیع منطقی می تواند قلمداد شود.