به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام والمسلمین سید محمد باقر علم الهدی تولیت مدرسه علمیه قاسم ابن الحسن (ع)، در ماه مبارک رمضان به تفسیر آیاتی از قرآن کریم پرداخته و در تفسیر آیه ۶۱ تا ۶۳ سوره شعرا، گفت: «فَلَمَّا تَرَاءَی الْجَمْعَانِ قَالَ أَصْحَابُ مُوسَی إِنَّا لَمُدْرَکُونَ…» «چون دو گروه (قبطیان و بنیاسراییل) همدیگر را دیدند یاران موسی گفتند ما قطعاً گرفتار خواهیم شد».
وی افزود: «قالَ کَلَّا إِنَّ مَعِیَ رَبِّی سَیَهْدِینِ» یعنی «گفت چنین نیست زیرا پروردگارم با من است و به زودی مرا راهنمایی خواهد کرد» «فَأَوْحَیْنَا إِلَی مُوسَی أَنِ اضْرِبْ بِعَصَاکَ الْبَحْرَ فَانْفَلَقَ فَکَانَ کُلُّ فِرْقٍ کَالطَّوْدِ الْعَظِیمِ» یعنی «پس به موسی وحی کردیم با عصای خود بر این دریا بزن تا از هم شکافت و هر پاره ای همچون کوهی سترگ بود».
حجتالاسلام والمسلمین علم الهدی در ادامه به تفسیر آیات پرداخته و عنوان کرد: در این حال خداوند متعال به حضرت موسی (ع) فرمود عصای خود را به دریا بزن، حضرت موسی (ع) چنین کرد و دریا شکافته شد. به حضرت موسی (ع) دستور داده شده که بندگان مرا شبانه حرکت بده هنگامی که از دریا گذشتی دریا را آرام و گشاده خواهید یافت و آنها لشکری غرق شده خواهند بود.اینجا خداوند متعال برای به نمایش گذاشتن اقتدار و قدرت خود و پیروزی حق بر علیه باطل به تاریخ بشریت حقایقی را نشان میدهد و میگوید نگاه کنید که ما دریا را برای عبور بنیاسراییل از هم شکافتیم و به خاطر بیاورید وقتی که دریا را شکافتیم و شما را نجات دادیم و فرعونیان را غرق کردیم در حالی که شما تماشا میکردید.
تولیت مدرسه علمیه قاسم ابن الحسن (ع) بیان کرد: حضرت موسی (ع) پس از دعوت و تبلیغ وسیعی که از بنیاسراییل به عمل آورد عده زیادی مأموریت الهی حضرت موسی (ع) را نپذیرفتند؛ لذا حضرت موسی (ع) مامور میشود که نیمه شب با بنیاسراییل از مصر کوچ کند برای اینکه در جایی بنیاسراییل در رفاه و آرامش قرار بگیرند و از مصائب فرعون در امان باشند، آنها حرکت کردند وقتی به نزدیک دریا و رود نیل رسیدند متوجه شدند که فرعونیان پشت سر آنها هستند و همین امر سبب اضطراب و وحشت بنیاسراییل شد؛ چراکه دیدند در پیش رو دریا را دارند و از پشت سر لشکر فرعون هستند که در مقابل آنها تاب مقاومت نداشتند. بنابراین بنیاسراییل به پیامبر پناه آوردند و گفتند که ما گرفتار شدیم و الان است که از دم تیغ تیز قبطیان عبور کنیم خداوند متعال موسی (ع) را مأموریت داد که عصای خود را به دریا بزند و راههای متعددی از سر دریا گشوده شد و بنیاسراییل از دل دریا عبور کردند. از آن طرف لشکر فرعون که به شدت تمایل تعقیب بنیاسراییل را داشت پشت سر آنها وارد راهگذرهای دریایی شد و وقتی که تمام لشکریان و فرعون وارد این گذرگاههای دریایی شدند و همه بنیاسراییل و قوم موسی از دریا عبور کردند آبها به هم پیوستند و همه فرعونیان به هلاکت رسیدند. وقتی بنیاسراییل جسدهای مرده سربازان فرعون را روی آب دیدند به چشم خود مشاهده کردند که دشمن به چه روزی افتاده است.
وی ادامه داد: این حالت اضطراب و وحشت از یک طرف و نجات بنیاسراییل از طرف دیگر هر دو قابل تحلیل و دقت است، قرآن میخواهد بگوید که من نسبت به شما یهودیان این همه لطف کردم و نعمت دادم شما را از آن همه وحشت و اضطراب رها کردم پس چرا با فرستادگان من مخالفت میکنید و با پیامبر اسلام (ص) و دستورات او عناد میورزید ضمن اینکه این پیام را به همه امتها میرساند که اگر انسان در زندگی به خداوند تکیه کند و به آن قدرت بیزوال اعتماد داشته باشد و در مسیر صحیح از هیچ تلاش و کوشش دریغ نکند خداوند متعال در مواقع سخت یار و مددکار آنها خواهد بود. امروز مقاومت اسلامی و طوفان الاقصی یک نمونه مشهور و بارز این جریان است، مردمی که با دست خالی به مصاف چهارمین ارتش پوشالی به ظاهر مقتدر دنیا رفتند و اکنون سرود پیروزی سر میدهند و در عین مظلومیت، اقتدار خود را به دشمن دیکته و تحمیل کردند.
حجتالاسلام والمسلمین علم الهدی با بیان اینکه بسیار مهم است که وقتی مردمی دل در گرو محبت پروردگار عالم گذاشتند و به خاطر خداوند اقدام کردند خداوند متعال آنها را رها نمیکند، ابراز کرد: در جای دیگر میفرماید ما به حضرت موسی (ع) وحی کردیم که شبانه و مخفیانه بندگان مرا از مصر با خود بیرون ببر و برای آنها راه خشکی را در دریا بگشا و از تعقیب فرعونیان و غرق شدن در دریا نترسید. آنچه میشود از این آیات استفاده کرد این است که پروردگار عالم آنچه را که تاکنون در نظام هستی اتفاق نیفتاده است را برای بندگان خوب خود انجام میدهد و به دست پیامبر رحمتش فیض و نقطه برون رفت از معضلات را به آنها هدیه میکند. بنابراین مهم است که ما حقیقتاً در این مسیر قدم برداریم. در این آیات پیامهای ارزشمندی را میتوانیم دریافت کنیم پیامهایی که درمان گرفتاریهای امروز، اضطرابها و ناامیدیهای بشر است، خداوند متعال میخواهد به همه بشریت بگوید که رهبران الهی، پیامبران و مردان خدا و دلدادگان راه پیامبران همواره در بحرانها، قلبی مطمئن و آرام دارند آنقدر مطمئن هستند که آرامش آنها به دیگران هم منتقل میشود.
وی با تأکید بر اینکه آرامش مؤمنان راستین سبب آرامش قلب دیگران میشود، اظهار کرد: وقتی حضرت موسی (ع) فرمودند که خداوند با من است ما تحت توجهات و عنایتهای پروردگار هستیم و او بهترین راه را برای ما باز میکند دلهای مضطرب بنیاسراییل را مستحکم کرد. البته زمانی این آرامش در دلهای مؤمنین تأثیر میگذارد که مؤمنان هم به وعدههای خداوند اطمینان و یقین داشته باشند. اگر آنها به وعدههای الهی یقین نداشته باشند به طور قطع نمیتوانند به آرامش لازم دست پیدا کنند.
این کارشناس دینی با اشاره به پیام دیگری از آیه، گفت: پیام این است که در برخورد با دشمن حتی وقتی که در یک طرف دریا و طرف دیگر سپاه دشمن قرار دارد انسان نباید مأیوس باشد اگر دل خود را به خدا واگذار کند به طور قطع خداوند عالم راه مفر و گریزگاه را برای او ایجاد میکند. فراموش نکنیم که پیامبران الهی بر اساس هدایتهای ربانی پروردگار عالم هدایت شدند و تحت حمایت ویژه پروردگار عالم هستند. اینکه حضرت موسی (ع) میفرماید خداوند همراه ما است، یعنی پیامبران واسطه فیض و رحمت خداوند هستند، حضرت موسی (ع) این فیض را برای بنیاسراییل فراهم میکند و این بنیاسراییل هستند که باید قدردان این فیضها و عنایتهای حضرت حق باشند که توسط حضرت موسی (ع) به آنها ارسال میشود؛ اما متأسفانه بنیاسراییل چنین عمل نکردند لذا قرآن کریم میفرماید آنها مورد غضب و خشم پروردگار عالم قرار گرفتند. آنها دیدند که خداوند چگونه آنها را از دست فرعون نجات داد اما با این وجود چشم، دل و ذهن آنها دنبال گمشدههای مادی میگشت.
حجتالاسلام والمسلمین علم الهدی ادامه داد: به عنوان مثال قرآن میفرماید که آنها بر قومی گذشتند که در مقابل بتهای خود سجده میکردند به موسی گفتند برای ما هم خدایی قرار بده همانگونه که این مردم خدایی برای سجده دارند، مردمی که دیده بودند خداوند چگونه دشمن سرکش آنها را نابود کرده بود باز هم به سوی بت و الهههای مادی رفتند، یا وقتی که حضرت موسی (ع) به کوه طور رفت پس از چهل روز که بازگشت دید همه مردم سامری پرست شدند و از توحید دست برداشتند و مشرک شدند؛ لذا خداوند متعال بر این قوم غضب کرد و نسل آنها را بدون برکت قرار داد. امید که خداوند متعال به همه ما این توفیق را عنایت بفرماید که با بهرهگیری از این آیات که درسهای عبرت آمیزی برای بشر دارد همچون بنیاسراییل بعد از رود نیل نباشیم و دل در گرو او داشته و همراه او باشیم و همواره به او اعتماد کنیم که خداوند متعال گره از کار ما باز میکند.
نظر شما