۲۵ فروردین ۱۴۰۳، ۱۳:۵۵

نگاه «مجله مهر» به فرهنگ تکریم رمضان؛

جهان تعظیم می‌کند!

جهان تعظیم می‌کند!

احترام به روزه‌داران و تکریم روزه‌داری توسط مردم کشورهای مختلف به یک فرهنگ تبدیل می‌شود؛ فرهنگی که جهان را به تعظیم در برابر معنویت ماه رمضان وامی‌دارد و کمرنگ شدن آن در کشور باعث افسوس است.

خبرگزاری مهر، گروه مجله - فاطمه برزویی: رمضان تمام شد؛ ماهی که نه فقط در ایران و کشورهای اسلامی در منطقه، بلکه در کشورهای مختلف جهان ایام خاصی به شمار می‌رود و اهمیت ویژه‌ای دارد. با افزایش تعداد مسلمانان در اروپا و آمریکا، دیگر چندان فرقی نمی‌کند آدمی، شهروند کدام کشور باشد؛ هرجا که باشد، آسمانش حال و هوای رمضان دارد. حالا مردم دنیا به واسطه هم‌زیستی با مسلمانان، با روزهای روزه‌داری آشنا هستند و به آن احترام می‌گذارند.

با توجه به آمار منتشر شده از نیمه سال ۲۰۱۶ میلادی، جمعیت مسلمانان اروپا افزایش یافته و از حدود ۱۹ میلیون و پانصد هزار نفر نزدیک به ۲۶ میلیون نفر رسیده است. عددی که شش میلیون نفر از آن ساکن «فرانسه» هستند، کشوری که اسلام دومین دین بزرگ در آن به شمار می‌رود. بعد از فرانسه، حدود ۵ میلیون نفر از جمعیت کشور آلمان را مسلمانان تشکیل می‌دهند.

در قاره آمریکا در کشور ایالات متحده نیز جمعیت مسلمانان چیزی بین ۶ تا ۹ میلیون نفر اعلام شده که عدد قابل توجهی است.

آمار حضور مسلمانان در این کشورها، توجهات پیروان ادیان دیگر را به مراسم‌ها و رویدادهای مذهبی دین اسلام جلب کرده است. در برخی شهرهای انگلیس مانند «لندن» جشنی بزرگ و با شکوه برای آغاز ماه رمضان برپا شد و خیابان‌ها را چراغانی کرده بودند. ویدئوهای بسیاری از این بزرگداشت در فضای مجازی پخش و پربازدید شده بود. جالب است بدانید لندن حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیون نفر جمعیت دارد که تنها حدود یک میلیون نفر از آنان مسلمان هستند اما پیروان سایر ادیان برای همین جمعیت اندک که اکثرشان مهاجران هستند، احترام قائل شده و در کنار آنها این ایام را جشن گرفته‌اند.

تجمع مسلمانان آمریکا در میدانی در منطقه منهتن در شهر نیویورک نیز از رویدادهای قابل توجه ماه رمضان بود؛ رویدادی که در آن در قلب آمریکا نماز جماعت اقامه شد و بعد از آن مردم افطار کردند. همچنین بر خلاف وجود محدودیت‌های صوتی در محلات این شهر مساجد دیگر اجازه دارند اذان مغرب را در ایام ماه مبارک رمضان و همچنین اذان ظهر را در روزهای جمعه‌، بدون الزام به اخذ مجوز از مقامات پخش کنند.

برخی معتقدند توجه اخیر مردم دنیا به آئین اسلامی و گرامیداشت آن توسط گروه‌های مختلف، یکی از اثرات استفاده از شبکه‌های اجتماعی و قدرت عصر جدید ارتباطات است. آنها باور دارند که گرچه فضای مجازی آسیب‌های غیر قابل انکاری دارد اما از طرفی باعث انعکاس حقایقی شده است که رسانه‌های قدرتمند غربی تا چند سال قبل آنها را سانسور می‌کردند و حتی تصویری بر خلاف واقعیت به مخاطبان خود ارائه می‌دادند.

از ورزشگاه تا دانشگاه

بعد از آنکه رسانه‌ها و گروه‌های تندرو با برنامه‌ریزی‌های گسترده و سرمایه‌گذاری‌های عظیم تلاش داشته و دارند چهره مسلمانان را مخدوش کنند و اسلام‌هراسی و اسلام‌ستیزی را رواج دهند، حالا اقبال و احترام مردم به حال و هوای معنوی آئین‌های اسلامی نظیر نماز و روزه، تبدیل به نمادی از شکست تمام آن تلاش‌ها شده است.

فوتبال که هر از گاهی به یک تریبون شبیه می‌شود، این بار جلوه عزت اسلام را به رخ کشید. از آنجایی که طرفداران فوتبال در انگلیس، به واسطه حضور ستاره‌های مسلمان در تیم‌های مختلف، با ماه رمضان و سنت‌های آن آشنا هستند باشگاه‌های لیگ برتر این کشور و دیگر کشورها، در آغاز ماه رمضان با انتشار اطلاعیه‌ای این ماه را به هواداران و بازیکنان مسلمان خود تبریک می‌گویند. حتی دیده شده که برخی باشگاه‌ها در این ماه سفره‌های افطار برپا کرده و چند پویش خیریه را نیز در این مدت با حضور بازیکنان مسلمان خود پیش برده‌اند.

باشگاه پرطرفدار «چلسی» به‌مناسبت فرا رسیدن ماه رمضان، برای اولین‌بار در تاریخ باشگاه خود و به‌عنوان اولین تیم در لیگ برتر انگلیس، اقدام به پخش اذان و برگزاری مراسم افطاری در ورزشگاه «استمفورد بریج» کرد. باشگاه برایتون انگلیس با انتشار ویدئویی از «علیرضا جهانبخش»، بازیکن ایرانی و مسلمان خود فرارسیدن ماه رمضان را تبریک گفت. پخش اذان در یکی از شب‌های ماه رمضان در استادیوم «آن فیلد» لیورپول هم یکی دیگر از این مصداق‌ها است.

جهان تعظیم می‌کند!

داور بازی «لیورپول» و «شفیلد» که دو تیم انگلیسی هستند، ۲۵ دقیقه بازی را به خاطر دو بازیکن مسلمان خود «محمد صلاح» و «ابراهیم کوناته» متوقف کرد تا بتوانند افطار کنند. پیش از این نیز «مهدی طارمی» مهاجم ایرانی تیم فوتبال پورتو در حالی که روزه بود مقابل اسپورتینگ لیسبون به میدان رفت و پس از چند دقیقه از آغاز بازی با فرا رسیدن زمان اذان افطار کرد.

از مصداق‌های دیگر تکریم رمضان گذشته، پخش اذان و افطار در یکی از دانشگاه‌ها آلمان بود. در این دانشگاه که دانشجویان مهاجر و مسلمان دارد در زمان افطار تمامی دانشجویان به احترام مسلمانان سکوت کرده و دست از غذا خوردن کشیدند. ازدحام جمعیت در مراسم نماز و افطاری شب‌های قدر در مسجد «بلال» در هامبورگ آلمان نیز مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت. دانشگاه «کلگری» کانادا هم با شروع ماه رمضان، برنامه برگزاری برخی کلاس‌ها را تغیری داد تا دانشجویان مسلمان بتوانند در ساعات ابتدایی روز و عصرها استراحت کنند و روزه‌داری را آسوده‌تر به جا بیاورند.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
میانبرهای صفحه کلید
پخش/توقفSPACE
افزایش صدا
کاهش صدا
پرش به جلو
پرش به عقب
زیرنویس روشن/خاموشc
تمام صفحه/خروج از حالت تمام صفحهf
بی صدا/با صداm
پرش %0-9
00:00
00:00
00:00
 

تیم پذیرایی دانشگاه کمبریج هم وعده‌های افطاری و سحری برای دانشجویان خود فراهم می‌کند و مسجد این دانشگاه در ایام ماه رمضان پذیرای حدود ۱۰۰۰ نمازگزار است. این دانشگاه قدمت زیادی دارد و حدود ۸۰۵ سال پیش تأسیس شده و دومین دانشگاه قدیمی در جهان انگلیسی زبان به شمار می‌رود.

علاوه بر اینها خبر رسید که مسیحیان بلژیک در روز عید پاک روزه گرفته‌اند و دولت این کشور یک سفره افطاری به طول ۲ کیلومتر تدارک دیده که مردم مسیحی و مسلمان با یکدیگر روزه‌شان را باز کنند. عید پاک یکشنبه بین ۲۲ مارس و ۲۵ آوریل و مهم‌ترین روز تعطیل در سال مسیحی است.

همچنین رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی خبر دادند در انگلیس طرحی موسوم به «چادر رمضان» برگزار شده که نخستین بار در سال ۲۰۱۳ از سوی شماری از دانشجویان دانشگاه لندن اجرایی شد و در حال حاضر در نقاط مختلف دنیا برگزار می‌شود. این طرح شامل اعطای افطار رایگان است که در زیر چادری بزرگ یا در یک خیابان پر رفت و آمد صورت می‌گیرد.

تمام اینها گوشه کوچکی از جلوه‌هایی است که یادآوری می‌کنند احترام به روزه‌داران و تکریم ماه مبارک رمضان حتی در کشورهای غیرمسلمان به یک فرهنگ تبدیل می‌شود؛ فرهنگی که کمرنگ شدن آن به دلیل اختلاف نظرها و جدل‌های داخلی باعث افسوس است؛ آن هم روزهایی که جهان به اسلام سر تعظیم فرو می‌آورد.

کد خبر 6074745

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha