جلال ذکایی مدیر برگزاری دومین نمایشگاه صنعت موسیقی در گفتوگو با خبرنگار مهر ضمن ارائه توضیحاتی درباره روند فعلی واردات ساز به کشورمان بیان کرد: بعد از برگزاری اولین نمایشگاه صنعت موسیقی در سال گذشته با موضوع بسیار مهمی مواجه شدیم که طی سالهای اخیر در برگیرنده مشکلاتی شده و فعالان این عرصه را با ملاحظاتی روبهرو کرده است. در این چارچوب از سال ۱۳۹۷ سازهای موسیقی بر اساس تقسیم بندی چهارگانه کالاهای وارداتی در قانون مقررات صادرات و واردات کالاها، در دسته کالاهای لوکس قرار گرفتند که همین موضوع دل نگرانیهایی را به وجود آورد. این در حالی است که از سال ۱۴۰۰ هم ماجرای واردات سازهای خارجی به دلیل قرار گرفتن در فهرست کالاهای قاچاق که هزینههای ارزی هم دارد، ممنوع اعلام شد. شرایطی که در همان دوران نیز با مشکلاتی روبهرو شد و اگر بخواهم مصداقی اشارهای داشته باشم، موجب توقیف حجم زیادی از ساز در گمرک شد که متأسفانه به نتیجه هم نرسید. شاید در برخی موارد چنین استنباط شود که موضوع واردات ساز ایراد و اشکال شرعی دارد اما تا آنجا که بنده اطلاع دارم، ابزار و ادوات موسیقایی مشکل شرعی ندارند که براساس این تعریف بخواهیم مانع ورود کالا به کشور شویم.
وی تصریح کرد: به اعتقاد بنده در این سالها در حوزه واردات ساز به کشور «خلط مبحث» اتفاق افتاده و به دلیل همین فرآیند، موضوع واردات ساز با چالش بسیار سختی مواجه شده که طبیعتاً برافزایش قیمت سازهای خارجی نیز تاثیرهای چشمگیری باقی میگذارد. ضمن اینکه باید به نکته مهمی هم توجه کنیم که بسیاری از ارکسترها و مجموعههای دولتی و غیردولتی با همین ابزار و ادوات کار میکنند که اگر ماجرا به همین ترتیب هدایت شود بی تردید به سمت مستهلک شدن سازها و گرانتر شدن آنها میرویم که طبیعتاً در آیندهای نزدیک لطمات زیادی را به فرآیند فروش و نظام اقتصادی موسیقی ایران خواهد زد.
مدیر برگزاری دومین نمایشگاه صنعت موسیقی در ادامه صحبتهای خود از آغاز رایزنیهای خود با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه خبر داد و گفت: چندی پیش با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسهای داشتم و در همان جلسه موضوع بازنگری در روند واردات ساز را مطرح کردم که این ماجرای ممنوعیت ساز حداقل مورد بررسی و بازنگری دوباره قرار گیرد. حتی در این زمینه نامه نگاریهایی هم در قالب گزارشهای تخصصی به واسطه تلاش معاونت امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با معاونت توسعه تجارت خارجی وزارت صمت انجام گرفت تا این موضوع ضمن بررسیهای تخصصی در حوزه سازمان توسعه تجارت ایران مورد بازنگری قرار گیرد.
ذکایی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: امروز فرآیند فروش ساز، فرآیند مرسومی است که در حال انجام است اما موضوع واردات غیرقانونی و موضوعاتی که در این گفتوگو به آن اشاره داشتم آسیب بسیار فراوانی به نظام اقتصادی موسیقی ایران به ویژه حوزه فروش سازهای غیرایرانی وارد کرده است. شرایطی که هم در حوزههای مالیاتی هم در حوزه گران شدن بی رویه سازها و موارد مشابه، فرآیند فروش ساز در ایران را وارد بحران جدی کرده است. طبیعتاً در همین شرایط آن دسته از هنرجویان علاقهمند موسیقی که به لحاظ مالی هم آنچنان سرمایهای ندارند، نمیتوانند با قیمت مناسب ساز مناسب خریداری کنند.
وی در پایان گفت: قطعاً در حال حاضر مهمترین مرجعی که میتواند نسبت به حل مشکلات موجود مساعدتهای لازم را به عمل آورد، وزارت صمت است چرا که در حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نامه نگاریها و پیگیریها انجام گرفته و حتی من در جریان هستم که این نامه نگاری در چندین نوبت به وزارت صمت ارائه شده است. به همین منظور از دست اندرکارانی که به نوعی در تسهیل موانع این حوزه نقش مؤثری دارند، تقاضا میکنم تصمیمات جدیدتری را برای بهبود شرایط اتخاذ کنند تا تمامی دست اندرکاران صنعت موسیقی با روال منطقی و معقول به واردات ادوات موسیقی دسترسی داشته باشند.
نظر شما