۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۰:۱۵

سندی برای تحول/ ۲۴

مربی پرورشی نباشد؛ نمایش و اردوی مدرسه لنگ می زند

مربی پرورشی نباشد؛ نمایش و اردوی مدرسه لنگ می زند

بدون مربی پرورشی امور فوق برنامه همچون سرود، نمایش و برگزاری اردو در مدرسه بدون متولی است؛ برای همین هم کمبود مربی پرورشی در مدارس حس می‌شود؛ موضوعی که اولیا و کودکان هم آن را تأیید می‌کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ۶ عرصه به عنوان ساحت‌های تعلیم و تربیت معرفی شده که شامل تعلیم و تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، تعلیم و تربیت زیباشناختی و هنری، تعلیم و تربیت اقتصادی و حرفه‌ای و تعلیم و تربیت علمی و فناورانه است.

آموزش و پرورش در سند تحول تمام ساحتی دیده شده است؛ در سند بر این موضوع تاکید شده است که نهاد تعلیم و تربیت برای اوقات آموزش درسی رسمی و اوقات فراغت دانش آموزان باید برنامه داشته باشد.

همچنین در سند تحول بر تربیت اعتقادی دانش آموزان، برپایی نماز جماعت در مدرسه، برگزاری اردوهای ورزشی آشنایی دانش آموزان با مسائل اجتماعی و سیاسی و بازدید از پیشرفت‌های کشور تاکید شده است.

مجموعه اقداماتی که مدرسه را به عنوان محل اصلی تعلیم و تربیت قرار می‌دهد. آن طور که در متن سند تحول به صراحت آمده است که: مدرسه مهم‌ترین رکن در ارکان تعلیم و تربیت است و نهادی مستقل و تأثیر گذار در نظام آموزشی محسوب می‌شود.

نهاد تعلیم و تربیت برای تحقق اهداف سند تحول، مربیان پرورشی را به عنوان بازوی اجرایی در مدارس معرفی می‌کند.

با این وجود کمبود مربیان پرورشی و عدم توجه کافی برخی مدیران وزارت آموزش و پرورش روند تحقق اهداف سند تحول را با کندی مواجه کرده است.

نیمی از مدارس کشور مربی پرورشی ندارند

حجت‌الاسلام پورثانی معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش ۱۶ اردیبهشت با حضور در یک برنامه تلویزیونی در خصوص بی توجهی به امور پرورشی در مدارس گفت: متأسفانه در سال‌های قبل به مربی پرورشی مدرسه به عنوان یک کارمند درجه ۲ و نیروی دم دستی نگاه می‌شد؛ همان طور که می‌بینیم امروز هم نیمی از مدارس کشور مربی پرورشی ندارند.

از راهکارهای سند تحول در تحقق تربیت تمام ساحتی، تأمین برنامه برای اوقات فراغت دانش آموزان و ارتباط قوی‌تر مدارس با خانواده‌ها است. از همین جهت وزارت آموزش و پرورش از سال گذشته طرح آخر هفته‌های پدر پسری، مادر دختری را در مدارس آغاز کرده است. با این حال درب همه مدارس هنوز در روزهای اخر هفته به روی دانش آموزان و خانواده‌هایشان باز نیست.

حجت‌الاسلام پورثانی در این خصوص با بیان اینکه معلوم هم نیست دانش آموز اوقات فراغتش را چگونه طی می‌کند؛ به سند جامع اوقات فراغت دانش آموزان اشاره کرد و گفت: آموزش و پرورش به عنوان متولی اصلی تربیت، باید برای تمامی اوقات دانش آموز برنامه داشته باشد. ما باید عرصه را برای همه دغدغه‌مندان عرصه تربیتی فراهم کنیم. یکی از موانعی که نمی‌توانستیم بعد از ظهر مدارس و پنج شنبه‌ها را در اختیار امور تربیتی قرار دهیم خوشبختانه با برنامه هفتم توسعه عملیاتی کردیم.

معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش خصوصاً در دولت فعلی، تاکید زیادی بر اجرای سند تحول بنیادین دارد و در این شرایط حساب ویژه ای بر روی مربیان پرورشی باز کرده است.

اشکان یعقوبی فر که امسال به عنوان معلم منتخب شهر تهران انتخاب شده است؛ یکی از همین مربیان پرورشی است.

او با بهره گیری مطلوب از فضای مجازی توانسته است تدریس خود در درس تفکر و سبک زندگی و تفکر و سواد رسانه‌ای را به نحو مطلوبی منتشر کند. یعقوبی فر به طور همزمان معلم این دروس و معاون پرورشی مدرسه است.

وقتی از او پرسیدیم معاون پرورشی چگونه در کلاس‌های درس هم حاضر می‌شود؛ گفت: ما در هفته ۶ ساعت باید در کلاس‌ها تدریس داشته باشیم. سعی کردم وظایف خودم رو خوب انجام دهم. اگر هر کسی وظایف خود را با عشق و علاقه انجام دهد؛ قطعاً موفق خواهد شد. هم پایه‌های هفتم و هشتم درس تفکر و سبک زندگی را تدریس می‌کنم. معاون پرورشی متوسطه اول بودم و امسال هم معاون پرورشی متوسطه دوم هستم.

مربی پرورشی نباشد؛ نمایش و اردوی مدرسه لنگ می زند

پیام‌های تربیتی، عکس‌های دانش‌آموزان و رویدادهایی را که در مدرسه داریم در کانال شاد مدرسه ثبت می‌کنیم. این اقدامات برای تعامل بیشتر با دانش آموزان ادامه خواهد یافت

یعقوبی فر با بیان اینکه کمبود معلم و مربی پرورشی وجود دارد؛ گفت: پیگیری اردوهای مدرسه، صبحگاه و هیئت مدرسه و نماز جماعت از جمله وظایف مربیان پرورشی است. تدریس ۶ ساعت درس هم در هفته از وظایف معلمان و مربیان پرورشی است.

این معلم مقطع متوسطه گفت: معلمان پرورشی به غیر از درس تفکر و سبک زندگی معلمان و پرورشی دروس دینی و قرآن دین و زندگی را هم تدریس می‌کنند. در متوسطه دوم هم درس تفکر و سواد رسانه‌ای توسط مربیان پرورشی تدریس می‌شود.

معلم و مربی پرورشی باید خود را به روز کند

وی با بیان اینکه مربیان پرورشی دوست و امین بچه‌ها در مدارس هستند گفت: مربی پرورشی مسابقات ورزشی را در مدارس برگزار و تلاش می‌کند فضای دوستانه و معنوی در مدارس حاکم شود.

وقتی به این مربی پرورشی گفتیم بسیاری از معلمان از دنیای دیجیتال و فضای مجازی عقب هستند و نمی‌توانند راهنما و الگوی دانش آموزان باشند؛ این مساله را تأیید کرد و گفت: معلم باید خودش را به روز کند و از آخرین آمار و اطلاعات و نحوه کار در شبکه‌های اجتماعی و نرم افزارهای مختلف آگاه باشد و بتواند با دانش آموزان در فضای مجازی تعامل داشته باشد.

این معلم برتر شهر تهران گفت: اگر معلمان نتوانند فضای مجازی را به یک فضای دوستانه با دانش آموزان تبدیل کنند؛ دیگران این فضا را پر می‌کنند. از فضای مجازی ما باید به عنوان یک فرصت استفاده کنیم. به عنوان مثال در کانال مدرسه پیام‌های تربیتی گذاشته می‌شود و عکس‌های دانش‌آموزان و رویدادهایی که در مدرسه داریم در کانال ثبت می‌کنیم. این اقدامات برای تعامل بیشتر با دانش آموزان با قدرت بیشتر ادامه خواهد یافت.

کار تربیت و امور پرورشی در مدارس ابتدایی سخت‌تر است

خانم اذان گو معلم نمونه شهر تهران در یکی از مدارس ابتدایی دخترانه منطقه ۱۰ مربی پرورشی است. به اعتقاد او مهم‌ترین وظایف مربی پرورشی انجام اقداماتی مثل برپایی صبحگاه، نماز جماعت سرود و نمایش؛ پاسخگویی به بخشنامه‌ها و نامه‌های معاونت پرورشی منطقه است.

کمبود مربی پرورشی در مدارس حس می‌شود این موضوعی است که حتی اولیا هم آن را تأیید می‌کنند. وقتی از او پرسیدیم آیا کار مربی پرورشی در مقطع ابتدایی سخت‌تر است یا در مقطع متوسطه؛ گفت: واقعاً کار پرورشی در مقطع ابتدایی سخت‌تر است زیرا دانش آموزان کوچک هستند؛ در حالی که در مقطع متوسط معاون پرورشی با نوجوانی سر و کار دارد و می‌تواند کارهایی را به نوجوان بسپارد و نوجوانان هم از قبل آموزش‌های دیدند اما در مقطع ابتدایی همه چیز را ما باید به کودک آموزش دهیم.

وی در خصوص کمبود مربی پرورشی هم گفت: سال‌های قبل ما هم موظف به تدریس در کلاس بودیم اما امسال تمرکز ما بر فعالیت‌های پرورشی است. واقعاً در تعداد مربی پرورشی کمبود داریم حقیقتاً هرچه تعداد مربی پرورشی بیشتر باشد به تربیت نسل مؤمن انقلابی کمک زیادی می‌شود. کمبود مربی پرورشی در مدارس حس می‌شود.

به اعتقاد اذان گو کمبود مربی و معلم پرورشی موضوعی است که حتی اولیا هم آن را تأیید می‌کنند.

مربی پرورشی نباشد؛ نمایش و اردوی مدرسه لنگ می زند

مربی پرورشی نمونه مقطع ابتدایی گفت: بدون مربی پرورشی اصلاً اقداماتی مثل تئاتر نمایش و سرود اجرا نمی‌شود؛ مدرسه ما سال گذشته مربی پرورشی نداشت و امسال که من مربی پرورشی مدرسه شدم دانش آموزان خوشحال شدند که کسی در مدرسه پیگیر امور فوق برنامه است؛ توانستیم با کمک دانش آموزان اجراهای خوبی داشته باشیم حتی در همین ایام روز معلم، دانش آموزان پایه ششم مدرسه ما نمایش کوچکی را ترتیب دادند.

تأثیر بازی و خلاقیت در آموزش مفاهیم به کودکان

خانم اذان گو معتقد بود کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای هم باید برای دانش آموزان ابتدایی در سطح فهم و درکشان آموزش داده شود.

وی در توضیح این مساله گفت: بسیاری از دانش آموزان ابتدایی آیدی شبکه‌هایی مثل اینستاگرام را دارند به اعتقاد من هر چقدر اقدامات پرورشی در مقطع ابتدایی را با بازی پیش ببریم با نمایش و کارهای خلاقانه ادامه دهیم دانش آموزان و کودکان بیشتر مفاهیم را پذیرا می‌شوند.

مشاهدات خبرنگار مهر نشان می‌دهد بدون مربی پرورشی امور فوق برنامه همچون سرود، نمایش و برگزاری اردو در مدرسه بدون متولی است؛ مدیران، معلمان یا حتی معاونین مدرسه بیشتر وقت خود را لازم است به کلاس درس و پیگیری برنامه درسی اختصاص دهند و اگر کسی مأمور پیگیری و انجام امور فوق برنامه نباشد؛ عملاً این امور بلاتکلیف می‌ماند.

برای همین هم کمبود مربی پرورشی در مدارس حس می‌شود؛ موضوعی که اولیا و کودکان هم آن را تأیید می‌کنند.

از سوی دیگر بسیاری از اهداف مدنظر در سند تحول وابسته به همین اقدامات فوق برنامه است. تربیت ۶ ساحته با معلمانی که تنها فرصت دارند در کلاس کتاب‌های درسی را jدریس کنند و در بهترین حالت پیگیر برنامه درسی ملی باشند؛ لنگ می‌زند.

کد خبر 6103691

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha