به گزارش خبرنگار مهر، تأمین خون و فرآوردههای خونی در کشور، شرایط مطلوبی دارد و دلیل آن نیز؛ اهدای صد درصد داوطلبانه خون در ایران است که باعث شده سازمان انتقال خون، کمتر دچار مشکل و چالش شود. اما، نکتهای موجب نگرانی شده و زنگ خطر کمبود خون را از هم اکنون به صدا در آورده است، روند نزولی اهدای خون در بین افراد جوان جامعه است.
بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، از سال ۲۰۰۷ تاکنون اهدای داوطلبانه خون در ایران ۹۹ درصد رشد داشته که شاخص بسیار مهمی محسوب میشود.
بر همین اساس، ایران در سال ۲۰۲۳ به شاخص ۲۷ تا ۲۸ در هر ۱۰۰۰ نفر رسید که در سطح کشورهای برخوردار است.
عباداله سالک مقدم معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران، با اشاره به افزایش آمار اهدای خون طی سالهای گذشته در کشور، گفت: در زمان شیوع کووید اهدای خون برای اولین بار روند کاهشی داشت اما پس از آن شرایط تغییر کرد.
وی با اشاره به برنامههای جذب اهدا کننده جوان و بانوان، ادامه داد: مشارکت خانمها در اهدای خون ۴,۴۲ درصد است که رقم بسیار پایینی است.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران گفت: اهدای خون در گروههای سنی بالای ۴۰ سال، روند افزایشی دارد و در سنین پایینتر از ۴۰ سال روند کاهشی را شاهد هستیم که کاهش جمعیت جوان و سالمندی جمعیت از دلایل آن است.
وی افزود: سازمان انتقال خون برای تغییر این وضعیت برنامه ریزی کرده تا جوانان به اهدای خون ترغیب شوند و آمار اهداکنندگان جوان افزایش یابد.
آمارها نشان میدهد اهداکنندگان گروه سنی جوان که از ۱۸ تا ۲۵ سال در نظر گرفته میشود، گروه سالمتری هستند و احتمال اینکه درگیر معافیت پزشکی در اهدای خون باشند، کمتر از سایر سنین است و ۲۸ درصد خون مورد نیاز جهان از این گروه سنی تأمین میشود.
مهتاب مقصودلو معاون مؤسسه عالی آموزشی پژوهشی طب انتقال خون گفت: اهداکنندگان جوان میتوانند اهداکنندگان طولانی مدتی باشند که آمادگی بیشتری نیز برای آموزش و یادگیری دارند.
وی تصریح کرد: احتمال بروز برخی عفونتها در جوانان کمتر است و در جوانان با اهدای خون، حس خدمت و مسئولیت پذیری تقویت میشود و بر همین اساس در گزارش سازمان بهداشت جهانی آمده است که ۲۸ درصد خون جهان از رده سنی جوانان تأمین میشود و ۲۵ درصد اهدا کنندگان خون در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ و ۳ درصد از گروه سنی زیر ۱۸ سال هستند.
مقصودلو افزود: در کشور ما به طور کلی مشارکت جوانان در ۲۰ سال اخیر روند کاهشی داشته است که در سال ۲۰۰۶ اهداکنندگان جوان ۳۵ درصد بودند و در سال ۲۰۲۱، این نرخ ۱۴ درصد کاهش داشته است.
معاون مؤسسه عالی آموزشی پژوهشی طب انتقال خون ادامه داد: با توجه به تغییر هرم سنی جمعیت و سالمندی کشور ما باید جوانان را برای اهدای خود جذب کنیم.
وی افزود: باید درک و شناخت عمیقی از این گروه سنی داشته باشیم که برای این موضوع باید برای شناخت بهتر آنها با توجه به علاقمندی جوانان باید اقداماتی برای دیجیتالی شدن آموزش، جذب و فرهنگ سازی این نسل در نظر گرفته شود و پلتفرمهایی طراحی شود تا بتوانیم با نسل جدید ارتباط بهتری داشته باشیم.
معاون مؤسسه عالی آموزشی پژوهشی طب انتقال خون اظهار داشت: در حوزه اهدای خون سیستم باید آمادگی مشاوره در زمان معافیت به ویژه در رده سنی جوانان را داشته باشند زیرا که اگر نتوانیم مشاوره لازم در زمان اهدا انجام دهیم، ممکن است واکنشهای غیر منتظره از جوانان دریافت کنیم و اهداکننده را از دست بدهیم.
مقصودلو خاطرنشان کرد: گروه سنی جوان گروه بسیار مناسبی برای انتقال خون است و آینده انتقال خون بستگی به جذب جوانان دارد لذا امیدواریم در آینده نسل جدید از اهداکنندگان خون را شاهد باشیم.
نظر شما