نتایج بررسی یک اندیشکده؛

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم/ آمار کاربران پیام‌رسان‌ها

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم/ آمار کاربران پیام‌رسان‌ها

گزارش نظرسنجی از مردم درباره وضعیت اینترنت، شبکه های اجتماعی و فیلترینگ که براساس نظرات کاربران در شهریور و اسفند ۱۴۰۲ گردآوری شده است، منتشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، اندیشکده حکمرانی شریف با تهیه گزارش توصیفی و تحلیلی با عنوان «اینترنت از نگاه مردم» زیست مجازی ایرانیان و نگرش آنها درباره اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و فیلترینگ را مورد بررسی قرار داده است.

این مجموعه به سفارش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و در ۴ بخش وضعیت کلی مصرف مجازی کاربران و ارزیابی آنان از وضعیت اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، فیلترینگ از نگاه مردم، تحلیل و ارزیابی میزان موفقیت سیاست فیلترینگ و جمع بندی و توصیه‌های سیاستی گردآوری شده است.

در بخش اول دسترسی به گوشی تلفن همراه هوشمند آمده است:

بر اساس داده‌های اسفند ۱۴۰۲ میزان ۸۳.۹ درصد افراد گوشی هوشمند دارند و تنها ۱۴.۹ درصد گوشی موبایل هوشمند نداشته اند. همچنین ۱.۳ درصد گفته اند که اصلاً موبایل ندارند.

اینترنت مورد استفاده کاربران نیز عبارت است از ۶۰.۵ کاربران فقط از اینترنت موبایل، ۱۰.۴ درصد فقط از اینترنت ثابت و ۲۹.۱ درصد از هر دو استفاده می‌کنند.

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم

همچنین بر اساس نظرسنجی اسفندماه، ۲۰ درصد کاربران فقط از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی، ۲۲ درصد فقط از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی و ۵۷ درصد از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی و خارجی استفاده می‌کنند.

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم

همچنین بر اساس نظرسنجی شهریورماه ۱۴۰۲ بعد از فیلترینگ، کاهش استفاده در شبکه‌های اجتماعی و پیامرسان‌های خارجی اتفاق افتاده و بیشترین کاهش در استفاده از واتس اپ با ۲۷.۲ درصد افت بوده است. استفاده از شبکۀ اجتماعی اینستاگرام نیز که در حال حاضر بیشترین مخاطب را دارد، در مقایسە شهریور ماه با قبل از فیلترینگ ۱۲.۱ درصد کاهش داشته است. در مقابل، استفاده از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی افزایش پیدا کرده است.

مهمترین دغدغە کاربران در استفاده از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی

این گزارش عنوان کرده که در پاسخ به پرسش «مهمترین نگرانی شما در استفاده از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی چیست؟» بر اساس نظرسنجی اسفندماه، ۳۹.۸ درصد نمونه گفته اند نگرانی خاصی ندارند. ۲۱ درصد از کیفیت پایین خدمات و ۱۴.۱ درصد از دسترسی به اطلاعات شخصی نگران هستند.

در بین افرادی که از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده نمی‌کنند، ۲۰.۹ درصدشان نگرانی خاصی برای استفاده از این اپلیکیشن‌ها ندارند و مهمترین نگرانی ۲۳.۶ درصد آنها، دسترسی به اطلاعات شخصی است.

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم

مهمترین مشکل کاربران در استفاده از اینترنت

بر اساس نظرسنجی اسفندماه، ۴۳ درصد کاربران مهمترین مشکل خود را کندی سرعت اینترنت اعلام کرده اند. ۳۰.۷ درصد هزینه‌های زیاد و ۱۸.۳ درصد محدودیت یا فیلترینگ را مهمترین مشکل خود در استفاده از اینترنت می‌دانند.

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم

میزان استفاده از فیلترشکن

بر اساس نظرسنجی شهریورماه، ۶۰.۳۲ درصد مردم (۷۵.۴ درصد کاربران اینترنت) از فیلترشکن استفاده می‌کنند که در نظرسنجی اسفندماه این عدد به ۶۶.۸۸ درصد مردم (۸۳.۶ درصد کاربران اینترنت) رسیده است.

میزان و مدت زمان استفاده از فیلترشکن

بر اساس نظرسنجی اسفندماه ۱۴۰۲ در مورد مدت زمان استفاده از فیلترشکن، ۱۴.۱ درصد گروه نمونه گفته اند اصلاً از فیلترشکن استفاده نمی‌کنند. ۲۶.۴ درصد کمتر از دو ساعت در روز، ۳۵.۸ درصد دو تا شش ساعت و ۲۱.۴ درصد شش ساعت و بیشتر در روز از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

اینترنت و فیلترینگ از نگاه مردم

مشکلات استفاده از فیلترشکن

بر اساس داده‌های نظرسنجی اسفندماه، ۵۶.۴ درصد افرادی که از فیلترشکن استفاده می‌کنند از قطعی‌های مکرر ناراضی هستند. ۵۲ درصد از سرعت پایین فیلترشکن و ۱۹.۹ درصد از تبلیغات ناخواسته ناراضی هستند. ۱۷.۸ درصد مشکل عدم امکان اتصال به برخی پلتفرمهای داخلی را دارند و ۱۴.۵ درصد با مشکل آسیب به گوشی تلفن همراه مواجه بوده اند. همچنین ۱۰.۴ درصد موقع استفاده از فیلترشکن ترس از دسترسی به اطلاعات شخصی تلفن همراه دارند.

ارزیابی کاربران از علت فیلترینگ

در نظرسنجی شهریورماه، در پاسخ به این پرسش که هدف مسئولان از فیلتر شبکه‌های اجتماعی (اینستاگرام، واتساپ و تلگرام) چه بوده است، ۲۷.۵ درصد کاربران به گزینۀ محدودیت انتشار اخبار و محتواهای مخالف دولت اشاره کرده اند. ۱۴.۱ درصد معتقدند دلیل دولت برای فیلترینگ، جلوگیری از انتشار محتواهای غیراخلاقی است و ۱۱ درصد گفته اند هدف مسئولان، کنترل و دسترسی دولت به اطلاعات مردم است. ۱۰.۱ درصد نیز معتقدند هدف دولت از فیلترینگ، حمایت از شبکه‌های اجتماعی داخلی است.

همچنین از افرادی که در حال حاضر از پیامرسانها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده نمی‌کنند، پرسیده شد که «در صورت تداوم فیلتر واتس‌اپ و اینستاگرام، آیا از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی مثل ایتا، سروش، بله و روبیکا استفاده خواهید کرد؟.» در شهریورماه ۱۸.۷ درصد پاسخ «بله» را انتخاب کرده بودند که این عدد در اسفندماه به ۲۴.۲ درصد رسید.

از افرادی که در حال حاضر از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده می‌کنند پرسیده شد که «اگر پلتفرمهای خارجی (واتساپ، تلگرام، اینستاگرام و) … رفع فیلتر شوند، آیا همچنان از پیامرسانها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده می‌کنید؟.» ۷۴.۶ درصد افرادی که در حال حاضر از پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده می‌کنند، گفته‌اند اگر پلتفرمهای خارجی هم رفع فیلتر شوند همچنان از پیامرسانها و شبکه‌های اجتماعی داخلی استفاده خواهند کرد.

تأثیرات فیلترینگ

همچنین در تأثیر فیلترینگ روی استفاده از پیامرسان داخلی نتیجه گرفته است که تأثیر فیلترینگ بر روی افزایش استفاده از پیامرسانهای داخلی، چندان به گرایش سیاسی حساس نبوده و در تمام گروههای سیاسی تقریباً یکسان بوده است.

فراگیری گستردۀ استفاده از فیلترشکن، مدت استفادۀ طولانی کاربران و سهم قابل توجه فیلترشکن‌های رایگان سبب می‌شود که مخاطرات امنیتی مرتبط با استفاده از فیلترشکن به موضوعی مهم تبدیل شود که علاوه بر تهدیدات فردی، امنیت سایبری کل جامعه را با خطر مواجه می‌سازد.

سیاست فیلترینگ به لحاظ فنی تا حد زیادی موفق بوده است، اما از جهت ایجاد پیامدهای جانبی نامطلوب در حوزۀ امنیتی، فرهنگی و اقتصادی چندان موفق نبوده است. همچنین این سیاست از منظر مؤلفه‌های نرم همراهی کاربران و معنای ادراک شده از سوی آنان به توفیق کاملی دست نیافته است.

برای دسترسی به جزئیات این گزارش می‌توانید به این لینک مراجعه کنید.

کد خبر 6120293

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      3 57
      "سیاست فیلترینگ به لحاظ فنی تا حد زیادی موفق بوده است" جمله کاملا درسته بسته های اینترنت گرون و کم کیفیت هستن مردم بیشتر پول میدن فیلتر شکنهای پولی جواب نمیدن و مردم باید بیشتر هزینه کنن مردم نمی خواهید زیاد از جیب تان پول برود به پیام رسان های داخلی بیایید
      • امیر ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
        44 5
        آمار استفاده از اینستا در مقایسه با قبل فیلترینگ رشد قابل توجهی داشته واضح تر از این میشه
      • آرش ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
        3 0
        بله پیام رسان هایی مثل روبیکا که برای گذاشتن روبیکا باید به فیلترشکن وصل شد
      • خ ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
        10 0
        علی جان یه کم در مورد امنیت اپ داخلی مثل روبیکا فکر کن که توش یه پسر بچه ۱۴ ساله با یه اوت دزد اکانتتو میفروشه به راحتی
    • علیرضا IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      66 3
      دقیقا این نظرسنجی چطوری و با چند نفر انجام شده که انقدر دقیق گفته شده
    • محمد IR ۱۵:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      48 3
      کشور های دیگه اینترنت گرون میکنن سرعتش بیشتر میشه بر ما که دو سه برابر میشه هیچ سرعتش بدتر میشه خطاب به کسی که گفت از پیام رسان های داخلی استفاده کنیم. پیام‌رسانی که هیچی نداره با اون سرعت و محدودیت افتضاح
    • ماهان ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      43 1
      سیاست کاملا غلطی هست دوسر باخت برای مردم و دوسر برد برای مسولین!!
    • ... IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      31 1
      تو راست‌میگی ولی ......
    • ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      34 2
      آمار کاربران اینستا نسبت به قبل از فیلترینگ رشد قابل توجهی داشته دیگه تابلو تر از این میشه .....
    • محمدم ۵۲ ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      28 2
      میتونم بگم بالای ۹۰درصد از همکارانم،با فیلتر شکن های مختلف ،ورود میکنند و فقط راه رو کمی سخت تر کرده.وگرنه جلوی سلیقه مردم رو نمیشه گرفت. من خودم وقتی به روبیکا میرم ،فقط به دلیل پیام رسانی و گروههای خانوادگی هست،اصلا جنبه سرگرمی خاصی نداره و لاید به اینستا و یوتیوب میرم.پس فیلترینگ رو بردارید
    • IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      6 1
      انشاالله که همش حقیقت داره
    • GB ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      26 4
      داخلی پیام رسانها ناایمن خطر ناک غیر قابل اعتماد وامنیت صفر
    • IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      20 1
      فیلترینگ درکنار بی ارزشی پول، دو عامل اصلی ناامیدی جوانها و مسببان اصلی افزایش مهاجرت هستند. فیلترینگ در بسیاری از حوزه‌های کاری، آسیب های جدی میزنه بعضی راحت میتونن برن اما پولشون رو اینجا خرج اینترنت بد و فیلترشکن میکنندتا کارشون پیش بره برخی ناامید میشن و ناخواسته میرن.
    • Farid IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      25 3
      بزرگترین درآمد کشور از فروش فی.لت.ر شکن هست
    • ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      28 2
      اصلا اشتباه میکنیم اندرویدمیخریم وقتی اینترنت نیس اندروید به چکارمیاد گوشی ساده بگیریم بیجهت پول بسته ندیم که بجزاعصاب خردکنی چیزی نداره
    • محمد ۰۴:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
      19 1
      فیلترینگ بردارید خطاب به مسئول
    • کورش احمدی ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
      6 1
      گزارش حداقل ضوابط ارائه یک گزارش مستند و قابل قبول را ندارد
    • NL ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۱
      5 0
      چرا باید فیلتر باشیم
    • IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۱
      0 0
      ایتا که همیشه در حال انتظاره اما با فیلتر کردن اینیستا خیلی از کسب و کارهای کوچک ضرر کردن
    • حبیب ۲۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۱
      2 0
      میخواستم یه نرم افزار دانلود کنم که سایت های داخلی نداشتن، از ده تا سایت خارجی که سر زدم، ۷ تا سایت ها فیلتر بودند و ۳ تا دیگه به خاطر تحریم امکان دسترسی نداشت.
    • مرتضی IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۲
      0 0
      من قبل از فیلترینگ گسترده پیام رسان داخلی داشتم ولی وقتی دیدم دولت به زور میخواد ملت رو بیاره تو پیام رسان داخلی من هم برای اعتراض همه پیام رسان های داخلی رو پاک کردم فقط خارجی استفاده میکنم چون الان دیگه مجبورم فیلتر شکن بخرم پس چرا باید برم پیام رسان داخلی زور همیشه برعکس جواب میده
    • الهه ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸
      0 0
      اینترنت حق ماست اینکار فیلتر کردن باعث زیر پا گذاشتن حق ملت
    • IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      1 0
      آقا خدا ویکیلی هر کاری که میکنید فقط فیلترینگ یوتیوب را بردارید بخدا خیلی چیز خوب و مفیدیه ! من باهاش زبان را یادگرفتم بدون رفتن به کلاس !تمام دروس پیشرفته و بهترین استادان دنیا توی یوتیوب میشه دید و یاد گرفت انگار که رفتید دانشگاههای آمریکا !چرا هر چیزی و هر مسئله ایی را با هم قاطی میکنید؟