به گزارش خبرنگار مهر، در استمرار سلسله نشستهای تخصصی «یکشنبههای الگو نمایی» که با هدف معرفی اقدامات و ابتکارات شاخص مردمی در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برگزار میشود، این بار نوبت به حجتالاسلام قاسم حیدری رسید تا بهعنوان کارشناسارشد روانشناسی و مربی برتر کشور در حوزه تربیت و خانواده به معرفی الگوی نگرش نو و عملیاتی در عرصه عفاف و حجاب بپردازد. شامگاه روز یکشنبه نشست بیستویکم با حضور مجازی صدها نفر از کنشگران فرهنگی و اجتماعی بر بستر اسکایروم برگزار شد.
گسترش لجبازی و عناد، نتیجه تبیین نادرست حجاب
مربی برتر کشور در حوزه تربیت و خانواده در ابتدای این نشست اظهار کرد: مجموعه فرهنگی ما از حدود سال ۱۳۹۷ تاکنون بیش از هزار جلسه و نشست بیواسطه با دانشآموزان مدارس سراسر کشور برگزار کرده است. این جلسات، سر منشأ تجربه بی نظیری از تعامل دوطرفه و مستقیم با قشر متولدین دهههای ۸۰ و ۹۰ بوده که در قالب دوره متمرکز تربیت مربی عفاف و حجاب، دستاوردهای خود را با علمآموزان و فعالان فرهنگی کشور به اشتراک میگذارد.
وی افزود: متأسفانه این یک حقیقت است که موضوع حجاب به یک کلیشه تبدیل شده و در مصادیق متعدد، با اتخاذ راهبردهای نادرست به ایجاد لجبازی در اقشار مختلف نوجوانان، جوانان و حتی بانوان دامن زده است. در این شرایط، نیاز اساسی آن است که بتوانیم دیدگاه تازهای به این موضوع مطرح کنیم و البته همین نگرشهای نوین است که منجر به پویایی طرح و گفتمان خواهد شد.
حیدری بیان کرد: به طور کلی، میتوان موضوع حجاب را از سه منظر دینی، سیاسی تاریخی و فردی موردبررسی قرار داد. البته که در دو حوزه اول بسیار به موضوع پرداخته شده و حتی گاهی متأسفانه شاهد هستیم عناصر فعال فرهنگی به خاطر ناآگاهی موضوعی از زاویه نادرست به موضوع میپردازند و به لجبازی و عناد جامعه هدف دامن میزنند.
مربی برتر کشور در حوزه تربیت و خانواده ادامه داد: به طور کلی، بیشتری دافعه در حوزه حجاب زمانی ایجاد میشود که ما با جامعه هدف خود از منظر سلبی سخن بگوییم و حجاب را به عنوان یک قانون، حکم شرعی یا اقتضای سیاسی تبیین کنیم. بدیهی است خانمی که روسری از سر بر میدارد، شاید حتی از تأکید دین و شرع بر موضوع حجاب نیز باخبر باشد و در این شرایط، اصرار بر تبیین حجاب از منظر آیات و روایات میتواند به معنای سلب آزادی از مردم تلقی شود. در نتیجه قطعاً با آن مقابله خواهد شد و این کار فرهنگی مصداق عینی بازی در زمین سوخته است که هیچ ثمره و دستاوردی نخواهد داشت.
ضرورت بسترسازی منافع فردی براساس حجاب
وی با اشاره به آیه ۵۹ سوره مبارکه احزاب تصریح کرد: حالا شما ببینید خداوند عالم در قرآن کریم میفرماید «یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ قُلْ لِأَزْوَاجِکَ وَبَنَاتِکَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیْهِنَّ مِنْ جَلَابِیبِهِنَّ ذَٰلِکَ أَدْنَیٰ أَنْ یُعْرَفْنَ فَلَا یُؤْذَیْنَ وَکَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِیمًا» و این خیلی جالب است که برخلاف دیدگاههای مرسوم در حوزه عفاف و حجاب، پروردگار متعال به رابطه مستقیم حجاب و منافع فردی پرداخته است تا بر این اساس، ما یاد بگیریم که دین را به معنای یکسری قیود و پابندهای محدودکننده مطرح نکنیم بلکه اینطور بگوییم که تعهد به ارزشهای اسلامی میتواند در نهایت برای خود فرد منافع گسترده و خیر کثیر داشته باشد.
حیدری تأکید کرد: باید برای دختر نوجوان و دبیرستانی ما تبیین شود که ایجاد وابستگی عاطفی با جنس مخالف از بیحجابی آغاز میشود و اگر خود را در معرض جلب توجه قرار داد، چالشهایی در زندگی او پیش میآید که در مصادیق متعدد، فرد را حتی از اساس زندگی منحرف کرده و از تمرکز بر ادامه تحصیل گرفته تا شکلگیری مبانی ذهنی، برای او مشکلات مختلف به وجود میآورد. اینجاست که زیباییهای قرآن برای ما آشکار میشود؛ جایی که میبینیم خداوند عالم پس از دعوت بانوان به حجاب میفرماید «فَلَا یُؤْذَیْنَ» یعنی اگر حجاب را رعایت کردی، ضرر نخواهی کرد و ارتباط میان حجاب و پرهیز از دردسر، مصیبت و آزار، سرنخ ارزشمندی است که باید در کار فرهنگی موردتوجه قرار بگیرد.
این مدرس حوزه و دانشگاه گفت: رسول خدا (ص) فرمود «تُعرَفُ الاشیاءُ بِاَضدادِها» یعنی موضوعات را از طریق پرداختن به نقیضههای آنها ثابت کنید. این حکم فوقالعاده در حوزه حجاب هم صادق است و این نیاز مبرم جامعه فرهنگی و مبلغان ماست که در زمان تبیین اصل حجاب، ابتدا برای نوجوان و جوان تشریح کنند اگر پایبند به حجاب نباشد، درگیر چه لطمات و آسیبهایی میشود.
نظر شما