خبرگزاری مهر، گروه استانها - مسعود عربزاده: اکبر ابراهیمی متولد ۱۳۵۷ مدرس پیانو، آهنگساز، نوازنده پیانو، تنظیم کننده موسیقی و صدابردار است؛ جوانی که فعالیت هنری اش را در سن ۱۵ سالگی با نوازندگی آغاز و سپس در سال ۷۷ همکاری با صداوسیما شروع کرد و حالا بعد از سالها تمرین، پشتکار عناوین متعددی در کارنامه هنری خود دارد.
کسب جایزه بهترین آهنگسازی برای قطعه کجاست عباس (ع) در جشنواره موسیقی نواحی کردستان، کسب تندیس بهترین موسیقی متن جشنواره سینما حقیقت بخشی از عناوین جایزههای وی در سال ۱۴۰۲ است.
اخیراً این جوان بوشهری در «ششمین رویداد هفته هنر انقلاب» عنوان چهره برتر انقلاب اسلامی استان بوشهر را به خود اختصاص داده است به همین بهانه گفت وگویی با وی انجام دادیم.
شما به عنوان چهره هنر سال انقلاب معرفی انتخاب شدید. از دیدگاه خودتان چه عاملی باعث این انتخاب شده است؟
پاسخ این سوال را باید از متولیان و هیأت داوران شنید که معیارشان برای معرفی چهره سال هنر انقلاب چه بوده اما به نظر خودم فعالیتهای مختلف و مستمر مثل آهنگسازی، نوازندگی، خوانندگی، میکس و مستر، صدابرداری و ساخت آثار موسیقیایی با موضوعها و ژانرهای متفاوت به ویژه مضامین ملی و کسب عناوین مختلف ملی در انتخاب بنده بی تأثیر نبوده است.
خیلی از هنرمندان، پژوهشگران و شاعران دوست دارند در مسیر شما گام بردارند و از نظر هنری و عقیدتی به موفقیت برسند، از چه مسیرهای را باید عبور کنند؟
هنرمندانی که در زمینههای مختلف هنری فعالیت دارند باید روی حرفه خود متمرکز باشند و مهارت، تسلط، به روز بودن و مطالعه و کسب دانش در حوزه مورد نظرشان، شناخت نیازهای روز جامعه و مخاطب از عواملی است که نقش مؤثری در موفقیت آنان خواهد داشت.
همچنین شناخت آئینها و اقلیم و جغرافیای که در آن زیست میکنند در کسب این موفقیت بی تأثیر نیست یک موزیسین و پژوهشگر موسیقی باید فرمها و آئینهای مختلف موسیقیایی بوشهر و استان را به خوبی لمس کرده باشد تا بتواند با شناخت کافی آثاری را برگرفته از فرهنگ منطقه تولید کند و در نهایت اثر هنری خودش را به بهترین شکل ممکن به مخاطبانش تقدیم کند و بی شک اثر هنری خوب و فاخر دیده و شنیده میشود.
شاخصههای هنر انقلاب از دیدگاه شما چیست؟
همه هنرمندانی که در راستای نیاز جامعه و آرمانهای ارزشمند ایرانی اسلامی آثاری تولید میکنند در حال خدمت به کشور و جامعه هستند و کارشان قابل تقدیر است.
البته نیّت هنرمند و تفکر ایرانی اسلامی و همچنین شناخت بدون تعصب هنر میتواند کمک بسزایی در تولید اثر هنری به ویژه موسیقی داشته باشد.
موضوعهای زیادی وجود دارد که میتوانیم در قالب هنر، هویت ایرانی اسلامی را بهتر معرفی کنیم؛ مثل مهمان نوازی ما ایرانیها، احترام به والدین و بزرگترها لباس و پوشش اصیل ایرانی، آداب و رسوم، دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت، استکبار ستیزی مردم بوشهر و همچنین آئینهای مذهبی و…
یکی از مسائل مورد تاکید شهید آوینی، حرکت هنر به سمت مردمی شدن است چگونه میتوان روند جریان سازی را سرعت بخشید؟
برگزاری جشنوارهها، همایشها و نشستهای هنری با موضوع معرفی هنر اصیل و با تفکر، برگزاری کارگاههای تخصصی با اساتید مجرب، برجسته نمودن هنر در مدارس و جامعه و آموزش به نسلهای امروزی، بها دادن مسئولان به هنر، شناخت تأثیر هنر در جریان سازی میتواند کمک کننده باشد.
نقش مساجد به عنوان پاتوق هنری در جریان سازی انقلاب را چگونه ارزیابی میکنید؟
مسجد در فرهنگ اسلام جایگاه و اهمیت ویژه ای دارد.
حضور پر شور و گسترده جوانان و نوجوانان در ایام سوگواری بزرگان دینی ما مثال زدنی است؛ مراسم سنج و دمام، سینه زنی، بر حیدری (آیا مظلوم) با حضور تعداد زیادی از مردم و جوانان برگزار میشود.
مساجد باید پایگاهی باشند برای حضور جوانان و نوجوانان و حتی کودکان کم سن و سال. فراهم کردن شرایط برای بچهها به خصوص در ایام تعطیلی مدارس بسیار تأثیر گذار است.
شرایط ورزشی، شرایط فرهنگی هنری، کتاب خوانی، تشکیل گروه و سایر هنرها میتواند در مساجد شکل بگیرد و هنرمندانی با تفکر ایرانی اسلامی به جامعه تحویل بدهد.
البته پشتیبانی و حمایت خانوادهها و مسئولین مساجد برای ایجاد بستر مناسب الزامی است.
منظور از هنر انقلاب و هنر مردمی چیست و چه مؤلفههای دارد؟
هنری که در خدمت جامعه باشد، شرایط و نیاز جامعه را درک کند. هر اثر هنری پیام خاصی به مخاطب دارد در انتخاب موضوع و محتوا باید توجه خاص داشته باشیم آثاری تولید شود که وحدت آفرین باشد. روحیه نوع دوستی، عشق به میهن، کار و تلاش و … را تقویت کرده و هم راستا با موازین ایران و اسلام باشد. موسیقی سالم و با محتوا میتواند نشاط اجتماعی را بالا برده و انگیزه بخش باشد.
در این سالها هفته هنر انقلاب اسلامی چقدر توانسته در معرفی هنرمندان در جامعه نقش ایفا کند؟
برگزاری هفته هنر انقلاب و تجلیل از پدید آورندگان آثار فاخر خیلی تأثیر گذار بوده، هنرمند دوست دارد که اثرش دیده شود و این دیده شدن باعث انرژی مضاعفی میشود برای تولید آثار بعدی.
برگزاری هفته هنر انقلاب ارج نهادن به هنرمندانی است که آثار فاخر و کیفی با نگاه هنری و انسانی تولید میکنند. هنرمندانی که آثار فاخر تولید میکنند نباید نادیده گرفته بشود.
البته مسئولان و ارگانهایی که نقش پشتیبانی از هنرمندان را دارند باید حمایت همه جانبه از هنرمندان داشته باشند.
ارزیابی شما از جایزه «چهره سال هنر انقلاب اسلامی و تأثیر گذاری آن را در توسعه و گسترش هنر چگونه میبینید؟
به نظرم این حرکت باعث ایجاد انگیزه برای سایر هنرمندان و همچنین باعث بالا رفتن سطح کیفی آثار هنری خواهد شد.
تعامل بین هنرمندان، برگزاری کارگاههای آموزشی و تخصصی و استفاده از ظرفیت افراد کاربلد بومی باید در دستور کار ارگانها و آموزشگاهها باشد.
اگر بخواهید اتفاقهای خودجوش و جهادی در عرصههای هنر از استان بوشهر که در سال گذشته اتفاق افتاده را نام ببرید؟
حضور هنرمندان بوشهری در برنامه حسینه معلی و اجرای آئینهای بوشهر که از شبکه سه سیما پخش شد و حضور پرشور مردم به خصوص جوانان در مراسم آئینی سنج و دمام و سینه زنی سنتی بوشهر.
اگر بخواهید به صورت تحلیلی در حوزه تخصصی تان از مشکلات و راهکارهای رفع آنها بگویید چه مواردی است؟
هر اثر موسیقیایی مثل فیلم و کتاب پیامی به مخاطب دارد؛ در اثر با کلام علاوه بر موسیقی خوب و با کیفیت باید شعر و محتوا هم خوب باشد. شعری که قابلیت ترکیب با موسیقی و آهنگ را داشته باشد بعضی از اشعار شاید از لحاظ ادبی و وزن و قافیه خیلی خوب باشند اما مناسب برای آهنگ گذاری و ساخت موسیقی نیستند.
توجه به ترانه و محتوا یکی از ویژگیهای یک اثر موسیقیایی خوش ساخت است. آثار موسیقیایی که اخیراً تولید میشود غالباً ملودی و تم های تکراری دارند که در این زمینه ورود آهنگساز و تنظیم کننده و حتی شاعر کاربلد الزامی است در مراحل بعد نوازنده، صدابردار و میکسور باید کار خودشان را به بهترین شکل انجام بدهند تا یک اثر موسیقایی خوب تولید شود.
البته استفاده از تم های بومی و فولک ایرادی ندارد ولی باید امروزی باشد و در صورت ممکن با سبکهای دیگر موسیقی ترکیب و تلفیق شود که با ذائقه مخاطب امروزی هم سازگار باشد.
نبود استودیوی تخصصی ضبط موسیقی، کمبود نوازنده، کمبود ترانه سرا و تنظیم کننده، بالا بودن هزینه تولید و نبود اعتبارات کافی از مشکلات تولید موسیقی در استان بوشهر است.
نهادهای فرهنگی چگونه میتوانند مردم را در تولیدات هنر بیشتر سهیم کنند. راهکارهای مشارکت تولید و عرضه آن به مخاطب را بیان کنید؟
با توجه به اهمیت هنر بخصوص هنر موسیقی نهادهای فرهنگی باید توجه بیشتر و بهتری به این امر داشته باشند البته با سپردن کار به افراد متخصص و کاربلد و همچنین نظارت کافی میبایست همراه باشد.
نظر شما