۱۱ تیر ۱۴۰۳، ۸:۵۰

یک کارشناس اقتصادی به مهر اعلام کرد؛

عقب افتادگی ۲۰ ساله در صنعت مسکن، ثمره ۵ سال مدیریت آقای وزیر

عقب افتادگی ۲۰ ساله در صنعت مسکن، ثمره ۵ سال مدیریت آقای وزیر

یک کارشناس اقتصادی گفت: سال ۹۲ که آخوندی به وزارت راه و شهرسازی رفت، میانگین ساخت مسکن شهری چیزی حدود ۸۳۰ هزار واحد بود.

به گزارش خبرنگار مهر مسکن یکی از نیازهای اساسی است که هر انسانی برای زندگی به آن نیاز دارد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم با توجه به همین اهمیت بارها بر موضوع مسکن تأکید و در اصل سی و یکم صراحتاً اعلام کرده که «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است‏. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند بخصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.»

علاوه بر تأکید قانون اساسی بر تأمین مسکن، این بخش از این جهت هم اهمیت بالایی دارد چون پیشران اقتصاد کشور محسوب شده و بر اشتغال و رونق بخش‌های مختلف اقتصادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار است.

به همین دلیل دولت‌ها همواره بخش زیادی از تمرکز خود را بر روی این بخش قرار داده و به نوعی مسکن را ویترین عملکرد خود می‌دانند. با بررسی عملکرد دولت‌های مختلف می‌توان دریافت که بدترین دوره مسکن‌سازی در کشور، سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ یعنی در زمان وزارت «عباس آخوندی» بوده است.

وضعیت ساخت مسکن از ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۷

در این رابطه سید طه‌حسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در گفت و گو با مهر با بیان اینکه آمار بانک مرکزی و مرکز آمار مرجع خوبی برای بررسی کارنامه دولت‌های مختلف در بخش مسکن است؛ گفت: این آمار حاکی از این است که در دهه ۸۰ به طور متوسط سالانه بیش از ۴۹۰ هزار واحد مسکن شهری در کشور ساخته شده است.

مدنی افزود: همچنین این آمار نشان می‌دهد که دولت نهم و دهم در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ از متوسط ۴۵۰ هزار واحد شروع و در دوره‌ای به بالاتر از ۸۰۰ هزار واحد هم رسیده و در کل میانگین ساخت در حدود ۶۱۰ هزار مسکن شهری در سال را ثبت کرده است. در این دوره نرخ متوسط ساخت مسکن صعودی بوده است.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با بیان اینکه از ۲۴ مرداد ۱۳۹۲ تا مهرماه ۱۳۹۷، یعنی در دوره وزارت عباس آخوندی، ما با بدترین رکوردها در بخش مسکن مواجه شدمی، افزود: این عملکرد اثرات بسیار بدی بر اقتصاد کشور گذاشت که آثار آن همچنان محسوس بوده و تا سال‌های آتی هم این اثرات ادامه خواهد داشت.

سقوط ۶۰ درصدی ساخت مسکن در دوره عباس آخوندی

مدنی ادامه داد: سال ۹۲ که آخوندی مسئولیت وزارت راه و شهرسازی را بر عهده گرفت؛ میانگین ساخت مسکن شهری چیزی در حدود ۸۳۰ هزار واحد بود اما زمانی که در سال ۹۵ او از وزارت راه و شهرسازی کنار رفت این میانگین به ۳۶۰ هزار واحد رسیده بود که یک کاهش حدوداً ۶۰ درصدی را نشان می‌دهد. نکته جالب اینجاست که رفتن آخوندی از وزارت راه و شهرسازی، افزایش ۲۲ درصدی ساخت مسکن در سال بعد را به همراه دارد.

وی با بیان اینکه در دوران وزارت آقای آخوندی به طور متوسط کمتر از ۴۲۵ هزار واحد در بخش دولتی و خصوصی احداث شده است؛ گفت: عملکرد عباس آخوندی باعث شد شدیدترین روند نزولی در تاریخ ۲۰ ساله کشور در ساخت مسکن چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی رقم بخورد. چون علاوه بر اینکه جلوی بسیاری از پروژه‌های دولتی گرفته شد؛ بخش خصوصی هم که تا قبل از آن در بدترین شرایط سالانه بیش از ۳۵۰ هزار واحد می‌ساخت هم دیگر تمایلی به ورود به بخش مسکن نداشت.

مدنی خاطرنشان کرد: عدم تمایل بخش خصوصی برای ورود به بخش مسکن و جلوگیری از ادامه پروژه‌های دولتی در زمان مسئولیت آخوندی را می‌توان در شاخص نرخ رشد تشکیل سرمایه در بخش مسکن بررسی کرد.

آخوندی سرمایه‌گذاران را از بخش مسکن فراری داد

وی ادامه داد: شاخص نرخ رشد تشکیل سرمایه در بخش مسکن از ورود سرمایه بخش خصوصی برای کسب سود از ساخت و ساز به جای دیگر بازارها و تزریق سرمایه‌های دولتی در قالب تسهیلات به مردم برای خانه‌سازی حکایت دارد. در سال ۱۳۹۴ این عدد منفی ۱۱.۴ درصد بود و سال ۱۳۹۵ هم یکی از شدیدترین سقوط‌های رشد تشکیل سرمایه بخش خصوصی در ساختمان به قیمت ثابت سال ۹۵ بوده که به منفی ۱۵.۷ درصد رسید. همچنین در سال ۱۳۹۷، یکی از شدیدترین سقوط‌های رشد تشکیل سرمایه بخش دولتی در ساختمان به قیمت ثابت بوده که به منفی ۲۵.۹ درصد رسیده است.

مدنی افزود: منفی شدن نرخ رشد تشکیل سرمایه در بخش مسکن یعنی دولت و بخش خصوصی اعتبارات کمتری از دارایی‌های جاری خود را وارد این بخش کرده‌اند و با توجه به اینکه مسکن بر سایر بخش‌های اقتصادی هم اثرگذار است؛ کاهش عرضه خانه به خرید کمتر اقلام ساختمانی مانند میلگرد، بتن و … و در نتیجه بیکاری در صنایع بالادستی مانند فولاد و کارخانجات دست بالای ساختمانی و همچنین بیکاری کارگران ساختمانی و حتی مهندسین ساختمانی منجر شد.

مدنی تصریح کرد: به دلیل ادامه اثرات مدیریت آخوندی در وزارت راه و شهرسازی، این شاخص تا دو سال بعد از رفتن او هم همچنان منفی ۱۹ و منفی ۲۱ درصد بود و به طور متوسط در ۸ ساله منتهی به ۱۴۰۰ منفی ۶.۸ درصد بود تا اینکه در سال ۱۴۰۰ به مثبت ۱۲.۶ درصد رسید و به دلیل اقبالی که طرح نهضت ملی مسکن ایجاد کرد از سال ۱۴۰۰ به بعد به طور میانگین به مثبت ۳.۲ درصد رسید.

وی در توضیح اثر مسکن بر بیکاری مستقیم و غیرمستقیم فعالین مرتبط با این بخش هم گفت: نرخ بیکاری در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بالای ۱۰ درصد بود که ارتباط مستقیمی با بخش مسکن دارد. با افزایش ساخت و ساز در کشور، نرخ بیکاری هم روند نزولی به خود گرفته و در سال ۱۴۰۲ تک رقمی شده و به ۸ درصد رسیده است.

بدترین دوره مسکن سازی در ۲۰ سال اخیر

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند خاطرنشان کرد: به طور کلی در دوره ۵ ساله وزارت عباس آخوندی، رکورد کمترین تولید مسکن در سراسر کشور طی ۲۰ سال اخیر، پایین‌ترین میزان متوسط تولید مسکن در دوران تمامی وزرای حوزه مسکن ۲۰ سال اخیر و بیشترین سقوط نرخ تولید مسکن در دوران انقلاب (سقوط ۶۰ درصدی تولید) به ثبت رسیده است.

کد خبر 6153283

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • سبحان ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      38 2
      خاطره تلخ توقف مسکن مهر که باعث شد اکثر اونهایی که ضعیف تر بودند واحدهای حمایتی رو به دلال بفروشن و سال ها بعد برن با قیمت خرید همون جا رهن کنند و.... رو فراموش نمیکنیم
    • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      46 1
      خدا از باعث و بانی این وضعیت امروز مسکن در کشور نگذرد و او را رسوا بکند به حق این روز های عزیز
    • یثربی IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      44 6
      امدواریم مردم اون روزها رو فراموش نکنند و مجدد این ها را روی کار نیاورند که اگر آوردند؛ ز ماست که بر ماست
      • ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
        0 0
        فراموش نکردیم که در هر دوره از ریاست جمهوری ها یک سری کار شکنی ها شده همه دوره‌ها
    • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      44 0
      خدا از سر تقصیراتشون نگذره
    • ساداتی IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      36 1
      چرا این ها را در فضای مجازی منتشر نمیکند کسی؟ اگر برای من لینک نیامده بود حتما نمیدیدم. الان دیگر کمتر کسی به سایت مراجعه میکند. باید روشنگری کرد و مردم را از نتایج انتخابات آگاه نمود
    • نا شناس ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      9 65
      اخوندی با سواد ترین وکارشناس ترین وزیر مسکن بود
    • همشهری دکتر ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      26 3
      بر باعث و بانیش لعنت ،تو رو خدا در انتخابات دقت کنید به حرفهای اصلاح طلبها گوش ندید اونها فقط بلدن دروغ بگن
    • اشنا ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      26 0
      خدااخوندی ازت نگذره
    • امیر IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      10 0
      وقتی قانون به دلال و سرمایه دار اجاذه میده هر چقدر میتوانند زمین و خانه بخرند و عده ای نفوذی با انها همراه شده با دلارهای ارسالی ضروریات زندگی مردم و تشکیل خانواده و فرزند اوری را گروگان میگیرند و ملت را بیچاره میکنند از این بهتر نمیشود
      • ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
        0 0
        واین کارها در زمان کدام رییس جمهور بوده
    • امیر ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      8 0
      باید مالکیت خانه و مخصوصاً زمین مسکونی که هیچ ربطی به تحریم و دلار و مصالح ندارد و هیچ هزینه ای برای مالک نداشته را محدود به تعداد انگشت شمار نه یکی (مثلا 5 سند غیر از عرضه اولیه و طبقات کنند) و برای مازاد ان مالیات سنگین 50 تا 100 درصد ارزش روز ملک بگزارند تا هر کس نیاز دارد انرا تهیه یا ساخت کند
    • محمد صادق IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      27 0
      خدا لعنت کند نامردان خائن به ملت را
    • ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      18 0
      خدا ازتان نگذرد و آه مظلوم و خون شهدا از شما انتقام بگیرد .۹۴۹
    • کیا IR ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      14 13
      میخوای بگی این دوره دولت گل د بلبل بوده.؟
      • IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
        0 1
        خیر می خواد بگه دوره ۸ ساله روحانی مخرب با اطرافیانش را فراموش نکن
      • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
        0 0
        فراموش هم نمی کنیم که گرانی از دوره احمدی نژاد شروع شد البته فقط سر کوچه احمدی نژاد قیمت ها خوب بود فراموش که نکردید خودش در جواب مردم گفت سر کوچه ما قیمت ها پایینه و بنیان گذار برداشتن یارانه از بنزین وغیره وباعث گران شدن آنها
    • IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      17 1
      چقدر از این بدم میاد
    • IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
      1 0
      تقصیر آخوندی نیست. تقصیر مجلس هست که برکنارش نکرده
    • IR ۰۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
      1 0
      اکثر مردم زمین دارند اما موانع قوانین دست پا گیر،مانند الحاق،کمسیون ماده ۵,ضعف مدیریت،پاس کاری مردم،در پشت درهای سازمانها باعث توقف ساخت ساز شد.نقش دولتها،چرا سی سال در انتظار یک پروانه
    • ارسلان IR ۰۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
      3 0
      خوب چرا مملکت نباید صاحب داشته باشد بگیرن محکوم ومجازاتشون کنن باید هرمسولی که خيانت وکم کاری میکنه مجازات بشه
    • زهرا تقوی IR ۰۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۲
      1 0
      خدا ازتون نگذره خودتون تو خونه های چند هزار متری هستید ولی برای مردم زورتون میاد خونه درست کنی همون چند تا مسکن مهر اگه نبود الان مستاجرها چند برابر بودند خدا خیرت نده آقای آخوندی چند سال وزیر مسکن بودی و خوردی....