به گزارش خبرنگار مهر، اولین همایش «جهاد روایت بانوان با حضور حدود ۹۰۰ نفر از بانوان فعال رسانهای هیأت در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجت الاسلام محسن قنبریان استاد حوزه و دانشگاه به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: هر روایتی مبتنی بر یک رؤیت است و اگر درست نبینیم نمیتوانیم راستین روایت کنیم و بسیاری از روایتها از همین جا دچار مشکل میشوند.
وی افزود: درست دیدن اتفاقات بسیار مهم است و روایت حضرت زینب (س) روایتی است که وجدان امت اسلامی را بیدار میکند و مسلمانان را به خودشان بر میگرداند و این روایت صحیح است.
قنبریان با بیان اینکه برخی روایتها انسان را جاهل و خود آگاهی آدمی را از بین میبرد گفت: دو سطح مقاومت و روایت وجود دارد سطح اول مقاومت و جهاد، ابای از ضیم است؛ ضیم به معنای ظلم همراه با ننگ است؛ عاشورا مثال واضح مقاومت در سطح اجتناب از ضیم و ننگ پذیری است. در مضمونی امام علی (ع) میفرماید تن دادن به ضیم و ظلم زندگی کردن نیست.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به مسأله غزه تصریح کرد: امروز غزه برای اینکه ننگ نپذیرد ایستادگی و مقاومت میکند. سطح دوم مقاومت مقاومتی است که علاوه بر ننگ ناپذیری به تحقق حق میپردازد و الگو سازی میکند.
وی در ادامه به تبیین دو سطح از روایت پرداخت و گفت: سید اهل عباد از ضیم امام حسین (ع) است که مرگ زیر شمشیر را به زندگی با ننگ ترجیح دادند و روایت این مهم که توسط حضرت زینب (س) صورت گرفت وجدانها را بیدار کرد. در جامعهای که آن روزگار که سکوت حاکم بود و در مقابل چشمان مردمش امام معصوم به شهادت رسید تنها کسی که میتوانست حماسه عاشورا را روایت و وجدانها را بیدار کند حضرت زینب (س) بود.
قنبریان اضافه کرد: روایت حضرت زینب (س) بر دو پایه نوحه و ندبه به همراه نشکستن روح خویش استوار بود. روایت دوم این است که اراده انسان در عالم محقق شود کاری که انقلاب اسلامی کرد.
استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: مقاومت یک نظریه است و همه ابعاد زندگی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ما را در بر میگیرد و اگر امروز اقتصاد بر روی سفره مردم نیامده دلیلش عدم تحقق اقتصاد مقاومتی است. راه اینکه اقتصاد کشور رونق پیدا کند تحقق مبانی اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب فرمودند. امروز نیاز است که بانوان روایت درستی را از فرهنگ داشته باشند.
قنبریان در پایان گفت: ما با یک تمدنی روبرو هستیم که در حوزه فرهنگ پیشران فرهنگی او برهنگی است و میخواهد با برهنگی همه چیز را درست کند و همینجا مسأله مهم حجاب ارزش خودش را پیدا میکند. اگر این ماجرا درست مشاهده شود روایت درستی نیز میتواند صورت بگیرد. امروز بسیاری از بانوان در برابر توطئه کشف حجاب مقاومت میکنند و لازم است روایت درستی از این مقاومت صورت بگیرد.
در ادامه حجت الاسلام مجتبی باباخانی رئیس سازمان هیأت و تشکلهای دینی به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: یک نگاه جدیدی باید در فضای فرهنگی کشور رقم بخورد تا نقش ممتاز بانوان در پیشرانی حوزه فرهنگ مشخص شود؛ نقش بزرگی در پیش برد فرهنگ بر دوش شما بانوان است.
وی افزود: شما بانوان فعال رسانهای هیأت تنها بخشی از بانوان فعال فرهنگی کشور محسوب میشوید و جمع بسیار بزرگتری در سطح کشور فعال هستند؛ متأسفانه در سیاست گذاری ها کمتر به این مهم توجه میشود و امید است که این جلسه مقدمهای باشد تا همه مسؤولان کشور موانع فعالیت دو چندان جریان تبلیغی بانوان برداشته شود.
باباخانی اضافه کرد: شهید مطهری در زمینه نقش بانوان میفرماید تفاوت بین قیام ۴۲ و ۵۷ در نقش آفرینی بانوان بود؛ این بانوان بودند که توانستند انقلاب اسلامی را به ثمر برسانند، دفاع مقدس را اداره کنند و در همه صحنههایی که ایران و انقلاب به مشکل خورد این بانوان بودند که نقشی بی بدیل کشور را آرام کردند.
در ادامه حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین همایش «جهاد روایت بانوان» که در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد اظهار داشت: استاد جهاد زنان و قهرمان تبدیل سختترین موقعیت به بهترین موفقیت حضرت زینب هستند، ما معمولاً شرایط مناسب و مساعد را شرایط بد میدانیم و ضعفها و نقطه ضعفها را به شرایط و موقعیت بد نسبت میدهیم؛ ایشان نشان دادند که شرایطی بدتر از عصر عاشورا نداریم و حضرت زینب این شرایط را به بهترین موفقیت تبدیل میکنند.
وی افزود: آیا کسی میتوانست بدون عقلانیت با یک قدرت فوقالعاده بحران را مدیریت کند؟ جناب ابن عباس درباره حضرت میگوید زینب عقیله بنیهاشم بود؛ یعنی قوه عاقله هستند به این معنا که هر کلام ایشان به لحاظ اخلاقی و معنوی و عقلانی و معرفتی دارای اعتبار است.
رحیم پور ازغدی با بیان اینکه یکی از شاخصههای حضرت قدرت معنوی و فنای ایشان در خداوند است گفت: جمله «ما رأیت الی جمیلا» قبل از اینکه شاعرانه باشد بیانگر شخصیت حضرت زینب است. هیچ انسانی در آن شرایط نمیتواند چنین جملهای را بیان کند و این جمله حضرت زینب بیانگر قله معرفت، معنویات و عقلانیت ایشان است؛ توکل به خداوند گفتنی نیست و انجام دادنی است و هر کسی نمیتواند به خدا توکل کند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: توکل اعتماد مطلق به خداوند و بر اساس این اعتماد تصمیم گرفتن است. کسی که توکل به خدا کند در شکستها پشیمان، ناراحت و طلبکار نمیشود. حضرت زینب به نقطهای رسید که در همه شرایط به خداوند توکل دارد؛ بنابراین جمله ما رأیت جمیلا ادعای بسیار بزرگی است پس چرا برخی مداحان و منبریان کلماتی را بیان میکنند که هیچ سندیت ندارد.
وی با اشاره به اینکه نیم روز عاشورا بزرگترین نمایشگاه شکوه معنویات، معرفت، عقلانیت و مقاومت بود که در قله این نمایش حضرت زینب قرار داشتند عنوان کرد: اما حسین در آخرین مرتبهای که به میدان میرفتند در مضمونی فرمودند دیگر من باز نخواهم گشت و شما خواهید بود با این دشمن؛ بنابراین پرچم از دست من خواهد افتاد و شما پرچم را بگیرید و ضعف نشان ندهید شما طرف پیروز هستید؛ حضرت زینب در عظمت فکر و اوج هنرنمایی انسان مجاهد خصوصاً در قامت زنانه را به نمایش میگذارند.
رحیم پور ازغدی افزود: یزید ابرقدرت جهان بود و وقتی حضرت وارد کاخ شد کاری کرد حتی افراد دستگاه یزید به آن ملعون اعتراض کردند، حضرت به گونهای عمل کرد که یزید احساس کند او اسیر دست حضرت است و قدرت جهان ایشان هستند. این مهم تا جایی بود که اسرا موقع برگشت به عنوان اسیر به مدینه بر نگشتند بلکه به عنوان مهمانان خلیفه وارد مدینه شدند
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با ابراز تأسف از عملکرد برخی مبلغان عنوان کرد: برخی مبلغان وقتی میخواهند ماجرای کربلا را بزرگ نشان دهند باید جلب ترحم کنند نسبت به اسرای و شهدای کربلا در حالی که این درست نیست و دروغ نسبت دادن است و باید از این امور اجتناب کرد. عظمت کربلا به امام حسین است در غیر این صورت کربلا عظمتی نداشت
در رسانه نیازمند توجه به موضوع روایتگری و جهاد تبیین هستیم
در ادامه پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت و عنوان کرد: در رسانه نیازمند توجه به موضوع روایتگری و جهاد تبیین هستیم، روایت به معنای تاریخ و امتداد بخشیدن به رویداد و تفسیر رویداد است. روایت، رویداد را ابدی میکند.
وی افزود: اگر واقعه عاشورا در نیم روز اتفاق افتاد در طول صدها سال با روایتگری حضرت زینب این مقاومت ماندگار و الگو برای ملتهای آزاده تبدیل شد. ما در قرآن نزدیک بیست داستان و روایتهای متعدد از اقوام و رویدادهای مختلف داریم که همه این روایتها برای رسیدن به یک نتیجه و الگو است.
جبلی ادامه داد: قرآن دستور میدهد روایتها را نقل کنید؛ اتفاق نباید در رویداد محصور بماند از این رو روایت به معنای رسانه، تبیین، داستان و … است.
رئیس سازمان صدا و سیما با بیان اینکه قرآن با روایت داستانها نتیجه را هم بیان میکند عنوان کرد: روایت حضرت مریم، زکریا، قوم لوط و … همه یادآور و بیان یک رویداد است تا انسانها به نتیجه و هدف برسند.
وی افزود: داستان کربلا نیز از این ماجرا مستثنی نیست روایت حضرت زینب اگر نبود ما امروز شاهد مقاومت در جهان نبودیم مقاومت امروز مردم سرافراز فلسطین حتماً یکی از نتایج روایتگری مقاومت امام حسین و یاران گرانقدرشان در کربلا است و این چیزی است که مقاومت بارها به آن اشاره کرده است.
جبلی ادامه داد: روایتگران حادثه بزرگ مقاومت که در عملیات پر شکوه طوفان الاقصی مشاهده کردیم و روایت مردم مقاوم غزه که با گذشت بیش از ۹ ماه از انواع جنایتها و وحشی گری صهیونیستها ادامه دارد باعث شد مقاومت را عمق دهد.
رئیس سازمان صدا و سیما در پایان گفت: امروز روایتگری مقاومت که توسط تک تک افراد اعم از زن و مرد و کودک و سالمند که در صحنه مقاومت فلسطین و لبنان و جغرافیای مقاومت صورت میپذیرد ارزش تاریخی دارد.
نظر شما