۱۲ تیر ۱۴۰۳، ۲۱:۰۵

خطوط دوم راه آهن اهواز به اندیمشک در دولت سیزدهم احداث شد

خطوط دوم راه آهن اهواز به اندیمشک در دولت سیزدهم احداث شد

اهواز - سرپرست اداره کل راه آهن جنوب، احداث خط دوم راه‌آهن اهواز به اندیمشک را از مهم‌ترین اقدامات دولت سیزدهم در استان دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین ولدی ظهر امروز سه شنبه در نشست تبیین دستاوردهای دولت سیزدهم در خوزستان که در سالن جلسات اداره کل راه و شهرسازی استان برگزار شد، اظهار کرد: در دولت سیزدهم اقدامات مهمی در راه آهن جنوب صورت گرفته است؛ احداث خط دوم راه آهن اهواز به اندیمشک به طول ۱۱۰ کیلومتر از جمله این اقدامات است که انجام آن افزایش ظرفیت حمل بار از ۱۰ میلیون تن به ۲۰ میلیون تن، افزایش ظرفیت حمل مسافر، بازرگانی، افزایش سرعت قطارها، ارتقای ایمنی و به تبع آن صرفه جویی در سوخت و ایجاد فرصت شغلی را به همراه داشته است.

سرپرست اداره کل راه آهن جنوب بیان کرد: توسعه ایستگاه راه آهن اهواز، بازسازی، نوسازی و بهسازی ایستگاه‌های شلمچه، حمید، حسینیه و خرمشهر با اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیارد ریال از دیگر اقدامات انجام شده است که افزایش رضایتمندی مردم به خصوص زائرین را به دنبال داشته است.

وی افزود: افزایش ۱۰۰ درصدی تعداد رام قطار حدفاصل خرمشهر به شلمچه، افزایش یک رام قطار حدفاصل اهواز به ماهشهر، افزایش صندلی ایجادی برای امکان بهره برداری و استفاده مردم از قطار از دیگر اقدامات انجام شده است.

سرپرست اداره کل راه آهن جنوب ادامه داد: همچنین راه اندازی قطار کربلا به تهران در راستای جابجایی مسافر و جابجایی زائرین به صورت رایگان از خرمشهر به شلمچه با قطار اقداماتی هستند که برای اولین بار در دولت سیزدهم رخ داد.

ولدی با اشاره به حوزه بار اظهار کرد: احداث سایت تخلیه بار در ایستگاه شلمچه توسط راه آهن جنوب صورت گرفته که این امکان فراهم شده تا محصولات صادراتی به کشورهای عربی خصوصاً در مورد سیمان، توسط خط ریلی انجام شود.

وی، اتصال مراکز و چشمه‌های بار به شبکه ریلی در بندرامام را اقدام دیگر خواند و گفت: افزایش تناژ بارگیری راه آهن از مزایای این اقدام بوده است.

سرپرست اداره کل راه آهن جنوب ادامه داد: احداث زیرگذر و آسانسور در ایستگاه راه آهن اهواز این امکان را فراهم کرده که مسافرگیری و تخلیه مسافر به صورت همزمان انجام شود، همچنین سهولت تردد مسافران از سکوی یک به سکوی شماره ۲ را به همراه داشته است.

ولدی با بیان اینکه در دولت سیزدهم افزایش سه برابری جابجایی مسافران بین شهری را داشته‌ایم، اظهار کرد: جابجایی مسافر از سالی ۵۰۰ هزار نفر به یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.

وی با اعلام اینکه در گذشته فروش بلیط ۱۰۰ درصدی نبوده است، عنوان کرد: اقدامی که در کل شبکه راه آهن و به تبع آن در راه آهن جنوب رخ داده فروش کامل بلیط به صورت اینترنتی است که طبیعتاً حذف بازار سیاه در فروش بلیط و دسترسی عموم مردم به تأمین بلیط را به همراه داشته است.

سرپرست اداره کل راه آهن جنوب بیان کرد: این اداره کل در سال گذشته نسبت به اتصال ریلی مستقیم حدفاصل شلمچه به خرمشهر اقدام کرده که باعث شده زمان سفر مسافران بسیار کاهش پیدا کند.

کد خبر 6155034

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • احمد ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۳
      4 0
      لطفا راه آهن اهواز به اصفهان رو پیگیری کنید....هم از لحاظ بار و مسافر قابل قبول هست....
    • ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۳
      1 0
      اندیمشک اهواز دو خطه نشد وصل نشده دروغ نگو
    • ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۳
      0 0
      بزرگراه اهواز مسجدسلیمان الیگودرز اراک باید هرچه زودتر احداث بشه....مسیر تهران اهواز راتا300کیلومتر کاهش میده...همچنین با اصلاح مسیر مسجدسلیمان بازفت شهرکرد اصفهان هم تا 150کیلومتر این مسیر کاهش پیدا می‌کنه...جاده‌ای جدید بسیار مهمتر از مسیر ریلی هستند... کریدور شمال جنوب از این مسیر ها بسیار بصرفه
    • نا شناس IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۴
      1 0
      راه آهن اندیمشک به دهلران هم در دستور کار قرار دهید 120 کیلومتر بدون موانع زمین صاف و هموار کم هزینه دهلران دارای منابع عظیم نفت گاز محصولات کشاورزی در آینده پتروشیمی سیمان هم مرز با عراق احداث پایانه مرزی و صادرات وعبور زوار کاملا اقتصادی و بصرفه است
    • ناشناس ۰۴:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۶
      0 0
      ایجاد خط راه آهن اهواز به شهر اولین ها مسجد سلیمان و خط راه آهن اهواز به اصفهان به امید آنروز