خبرگزاری مهر، گروه مجله _ فاطمه برزویی: این گزارشی از مرور ماجراها و اخبار هفته دوم تیر ماه است؛ هفتهای که شنبه آن بعد از دور اول انتخابات و هیجان اعلام نتایج شروع شد و حالا در پایانش دور دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ایران برگزار میشود.
بعد از آنکه آرای نفر اول یعنی مسعود پزشکیان در رأیگیری جمعه گذشته هشتم تیر ماه، به حد نصاب نرسید حالا بنا بر روال قانونی دور دوم این انتخابات امروز جمعه پانزدهم تیر ماه برگزار میشود تا او با نفر دوم، یعنی سعید جلیلی رقابت کند. این جمعه هم کشور حال و هوای انتخاباتی دارد و مردم بار دیگر پای صندوقهای رأی میروند تا انتخاب نهایی خود را از میان این دو نفر مشخص کنند.
اما نگاهی به این هفته نشان میدهد با تمام هیجانها و تنشهای سیاسی که این روزها توجهها را به خود جلب کرده بود، خبرهای حاشیهساز دیگری نیز خود را در لیست مهمترین وقایع قرار دادند و سر و صدای زیادی به پا کردند. در این گزارش به برخی از این خبرها اشاره میکنیم.
طوفان گرد و غبار یار همیشگی سیستان و بلوچستان
از ابتدای تیرماه سال ۱۴۰۳، مناطق گستردهای از کشور به ویژه استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، سمنان، قزوین، گلستان، گیلان و مازندران تحت تأثیر سیل و بارشهای شدید قرار گرفتند. به گفته رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر، در این مدت به ۲۱۳۹ نفر امدادرسانی شد. با این حال متأسفانه این سیلها باعث مرگ حدود شش نفر در شهرستانهای رودبار، سوادکوه و کلیبر شد.
اما آنچه امسال برای استانهای شمال غربی و شمالی دردسر ساز شده است، عادت هر ساله مردم جنوب شرق کشور است. طوفانهای شنی یکی از معضلات همیشگی استان سیستان و بلوچستان بوده است. امسال هم مدیرکل هواشناسی این استان گزارش داد که طوفان گرد و غبار با سرعت بیشینه ۱۱۵ کیلومتر در ساعت، شهر زابل را درنوردید و باعث کاهش شعاع دید افقی به ۸۰۰ متر شد.
استمرار نامساعد بودن شرایط جوی تا جایی پیش رفت که تمامی ادارات و بانکها در پنج شهرستان منطقه سیستان با دو ساعت تأخیر آغاز به کار کردند.
طوفان شدید و گرد و غبار در سیستان و بلوچستان باعث شد ۶۲۰ نفر به اورژانسهای پیش بیمارستانی، بیمارستانی و مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی زابل مراجعه کنند. این افراد از مشکلات تنفسی و دیگر بیماریهای مرتبط با گرد و غبار رنج میبردند.
پیشبینیهای هواشناسی حاکی از آن است که وزش باد همراه با گرد و خاک در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، یزد، کرمان، سمنان و تهران ادامه دارد و این استانها با افزایش ملموس دمای هوا مواجه خواهند بود.
نگاهی به گزارشهای موجود نشان میدهد که ایران در ابتدای تابستان ۱۴۰۳ با چالشهای جوی متعددی مواجه بوده که سلامت و زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار داده است. علیرغم آنکه امدادرسانی و مدیریت بحران بعد از وقوع این حوادث در دستور کار قرار میگیرد اما به نظر میرسد ضروری است مسئولان برای مرحله پیش از بحران چاره بیندیشند.
سرقت مسلحانه، قتلهای دستهجمعی و کلاهبرداریهای بزرگ
متأسفانه هفتهای که گذشت نقاط مختلف کشور شاهد حوادث جنایی هولناکی بود؛ از سرقت مسلحانه و قتلهای ناشی از اختلافات شخصی و ملکی گرفته تا کلاهبرداریهای بزرگ و قتلهای دلخراش.
در مشهد، مردی جوان که برای خرید خودرو به این شهر آمده بود، توسط سه زن سارق فریب خورد. این زنان با تعارف آبمیوه مسموم، او را بیهوش کرده و طلا، پول نقد و انگشترهای نفیس به ارزش بیش از سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال را سرقت کردند. اما پس از مدتی پلیس موفق شد دو نفر از متهمان را دستگیر کند.
در پایتخت نیز پلیس تهران باندی را که در قاچاق مواد مخدر شیشه فعالیت داشت، منهدم کرد. در این عملیات، ۲۳۰ کیلوگرم شیشه و ۱۲۰ کیلوگرم شیشه مایع به ارزش ۷۰ میلیارد تومان کشف و تعدادی از قاچاقچیان دستگیر شدند.
اما در راه شمال، در حوالی چالوس، اختلافات ملکی به مرگ دو نفر منجر شد. قاتل پس از کشتن یکی از افراد، خودکشی کرد. این حادثه تلخ، جامعه محلی را در شوک فرو برد.
از دیگر جنایتهای هولناک هفته اخیر، میتوان به پروندهای اشاره کرد که در شهرستان «رزن» رخ داد. ماجرا از این قرار بود که اجساد بیجان پنج نفر در ارتفاعات مشرف به روستای «قزلجه» کشف شد و در تحقیقات اولیه، مشخص شد که یکی از این پنج نفر پس از کشتن چهار نفر دیگر، خودکشی کرده است.
بر اساس بررسیهای انجام شده، اختلافات شخصی عامل قتل پنج نفر در این شهرستان بوده است. این حادثه به شدت مردم محلی را متأثر و وحشتزده کرد. شایعات بسیاری در مورد انگیزه قاتل دهان به دهان میچرخد؛ از جمله اینکه مقتولان به دنبال گنج بودهاند و بر سر تقسیم آن با هم اختلاف پیدا کردهاند.
علاوه بر اینها پلیس آگاهی موفق به شناسایی و دستگیری یک باند کلاهبرداری شد که با ترفند فروش خودروهای تصادفی خارجی به عنوان اتومبیلهای لوکس با قیمتهای گزاف، از ۷۵ نفر کلاهبرداری کرده بودند. این باند کلاهبرداری با مانورهای متقلبانه، مردم را فریب داده و سود سرشاری از این طریق کسب کرده بود.
در کنار این موارد نمیتوان از سرقتهای مسلحانه در پایتخت چشمپوشی کرد. مدتی است که گروه یا گروههای مسلح با حمله به خانههای مسکونی در حالی که افراد در منزل حضور دارند اموال ارزشمند آنان را به سرقت میبرند. هفته گذشته ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن گروهی از سارقان مسلح به ساختمانی وارد شده و با گروگان گرفتن سرایدار و همسرش به خانه طعمه اصلی خود رفتند.
سارقان پس از جمعآوری اموال ارزشمند قصد خروج از خانه را داشتند که با مقاومت ساکنان خانه مواجه شدند. در پی مقاومت افراد منزل، سارقان اقدام به شلیک کردند و در نهایت متواری شدند. در ماههای اخیر ویدئوهای شبیه به این مورد که از طریق دوربینهای مداربسته ثبت و ضبط شده در فضای مجازی منتشر میشود و احساس امنیت بخش قابل توجهی از جامعه را مخدوش میکند.
قسام؛ با تو هستیم!
هفته اخیر بار دیگر حوادث و تحولات چشمگیری در فلسطین رخ داد و وضعیت بحرانی در این منطقه همچنان ادامه دارد. در شرایطی که مردم غزه توسط ارتش اسرائیل قتل عام میشوند، گروهی از اسرائیلیها در تلآویو بهطور گسترده تجمع کردند. آنها در این تجمع خواستار سه موضوع بودند؛ برگزاری انتخابات زودهنگام، برکناری نخستوزیر بنیامین نتانیاهو و همچنین امضای هرچه سریعتر توافق برای تبادل اسرا. یکی از اسرای فلسطینی که اخیراً آزاد شد به رسانهها گفت که شرایط زندانیان فلسطینی بسیار بد است و آنها بهصورت ۲۴ ساعته شکنجه میشوند.
تجمعات پی در پی در فلسطین اشغالی نشاندهنده نارضایتی گستردهای است که در میان صهیونیستها نسبت به سیاستهای جاری وجود دارد. این اعتراضات داخلی فشار زیادی را بر دولت نتانیاهو وارد کرده و بر اساس نظر کارشناسان ممکن است تغییرات قابل توجهی در آینده تحولات به دنبال داشته باشد.
در همین حال، حمایت مردم کشورهای دیگر و سلبریتیهای سراسر دنیا کماکان ادامه دارد. در ترکیه «جزا» خواننده رپ معروف در کنسرت خود با پوشیدن پیراهنی پوشید که روی تصویر «حنظله» نقش بسته بود؛ تصویری که نماد هویت فلسطینی و حمایت از مردم آن است.
«حنظله» شخصیتی است که توسط کاریکاتوریست فلسطینی، «ناجی علی» خلق شد و آن را به عنوان نمادی از سرنوشت تلخ آوارگان فلسطینی میشناسند. حنظله کودکی حدوداً دهساله است که پشت به بیننده و با دستان قلاب شده ترسیم میشود و بیانگر وضعیت همیشگی و ناتمام آوارگان فلسطینی است.
علاوه بر این در استان «عقبه» کشور اردن نیز، تظاهرات شبانه در حمایت از غزه و مقاومت فلسطین رقم خورد و مردم در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی همچنان اعتراض خود را ادامه میدهند. مردم اردن این روزها با شعار «ما همه با تو هستیم قسام» همبستگی خود را با غزه و نیروهای مقاومت اعلام میکنند.
با همه اینها نباید فراموش کرد غزه در شرایط فرابحرانی به سر میبرد. وزارت بهداشت غزه هشدار داده که در صورت عدم تأمین اکسیژن و برق مورد نیاز، تمام بیمارستانهای این باریکه برای مدتی تعطیل خواهند شد. این شرایط بحرانی ناشی از محاصره و حملات مداوم، وضعیت درمانی و بهداشتی غزه را در آستانه فروپاشی قرار داده است.
جنجالهای تابستانی دنیای ورزش
این هفته، دنیای ورزش ایران شاهد تحولات و اتفاقات مهمی بود که از قهرمانی تیمهای ملی تا جنجالهای نقل و انتقالاتی در باشگاههای فوتبالی را شامل میشد. تیم ملی ساواته ایران با عملکردی بینظیر، قهرمان آسیا شد و تیم ملی تکواندو بانوان ایران نیز با تاریخسازی در جام جهانی کره جنوبی، مقام قهرمانی را از آن خود کرد. فاطمه همتی پاراکماندار ایرانی نیز موفق شد نایب قهرمان رقابتهای جمهوری چک شود.
اما یکی از پرحاشیهترین اخبار این هفته مربوط به فوتبالیها بود؛ ماجرای علیرضا بیرانوند و باشگاه پرسپولیس. با وجود اعلام باشگاه پرسپولیس مبنی بر اینکه قراردادش با بیرانوند ادامه دارد، این بازیکن اعلام کرد که فسخ قراردادش کاملاً قانونی بوده و به دلیل عدم دریافت مطالباتش این تصمیم را گرفته است. بیرانوند همچنین ادعا کرده که بعد از فسخ قرارداد، هیچ تماسی از باشگاه با او گرفته نشده و این نشان میدهد که کارش را به درستی انجام داده است. از سوی دیگر «رضا درویش» مدیرعامل پرسپولیس، تأکید کرد که همه چیز طبق مفاد قرارداد بوده و هیچ نقطه نامفهومی وجود ندارد و موضوع از مجاری قانونی پیگیری میشود.
در همین حال، شایعاتی درباره معاوضه «حسین پورحمیدی» دروازهبان تراکتور، با بیرانوند به گوش میرسد. برخی شنیدهها حاکی از آن است که این توافق احتمالی میان پرسپولیس و تراکتور مطرح شده تا رضایتنامه پورحمیدی برای پرسپولیس صادر شود و در عوض پرسپولیس از شکایت علیه بیرانوند صرف نظر کند.
اما بیرانوند تنها کسی نبود که پرسپولیس را به دلیل مسائل مالی ترک کرد. دلیل جدایی «اوسمار» مربی پیشین پرسپولیس نیز مباحث مالی عنوان شد. گفته میشود او حالا با قراردادی ۷۰۰ هزار دلاری به بوریرام تایلند پیوسته است، در حالی که قراردادش با پرسپولیس ۲۰۰ هزار دلار کمتر بوده است. پرسپولیس بعد از اوسمار، با خوان کارلوس گاریدو، قراردادی امضا کرده و پیگیر صدور ویزا و مجوز فعالیت او در ایران بوده که نهایتاً ویزای این مربی صادر شده است.
در همین رفت و آمدهای پر سر و صدا در لیگ برتر، سایت «ترانسفر مارکت» اعلام کرد که ارزش لیگ برتر فوتبال ایران با رشد ۱۳ میلیون یورویی به ۱۲۵ میلیون یورو رسیده است. در این میان، پرسپولیس با ارزش ۱۶.۸۵ میلیون یورو گرانقیمتترین تیم ایران شد و استقلال با ارزش ۱۳.۹۵ میلیون یورو در رتبه دوم قرار گرفت.
نظر شما