۲۱ تیر ۱۴۰۳، ۱۴:۲۳

مهر روایت می کند؛

ماجرای مقاومت زنان گیلانی در مقابل فرهنگ کشف حجاب رضاخانی

ماجرای مقاومت زنان گیلانی در مقابل فرهنگ کشف حجاب رضاخانی

رشت- بیست و یکم تیرماه مصادف با روز عفاف و حجاب یادآور روزهای دفاع زنان مردان ایرانی و سوزاندن ۱۴ هزار چادر بانوان گیلان در عصر رضاخانی است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بیست و یکم تیرماه مصادف با روز عفاف و حجاب یادآور روزهای دفاع زنان و مردان ایرانی در عصر رضاخانی از هویت ملی و دینی یعنی «عفاف و حجاب» است که تاریخ ایران عزیز، به آن می بالد و بر آن تکیه می‌کند. چرا که زنان و مردان ایرانی در عصر مدرنیزاسیون رضاخانی چنان با قدرت از هویت دینی و ملی خود دفاع کردند که نامشان در تاریخ ایران سربلند باقی مانده است.

سکوت معنادار روشنفکران عصر پهلوی در باره مقاومت زنان گیلانی

در تورخ تاریخ، قیام مردم سربلند ایران عزیز به دفاع از «حجاب» یعنی هویت دینی و ملی مان، مردمان دیار گیل و دیلم نیز درخششی به پهنای تاریخ داشتند و فرزندان دیار میرزا به عزت و عظمت یک تاریخ ماندگار کردند.

تاریخ پر فراز و نشیب ایران سربلند وقایع مختلفی را تجربه کرده اما برخی از این وقایع ماندگار به دستور روشنفکران و منور الفکرهای غرب گرای عصر رضاخانی در تاریخ «سانسور» شد و یکی از این سانسورهای خبری عصر رضاخانی سوزانده شدن ۱۴ هزار چادر زنان گیلانی است که در عصر پهلوی به دستور شهربانی در رشت به آتش کشیده شد و باز هم به دستور شهربانی و روشنفکران عصر پهلوی در راستای تقدس زدایی مذهبی در سانسور خبری باقی ماند.

سوزانده شدن ١۴ هزار چادر بانوان گیلانی در عصر پهلوی

در این باره «سید رسول منفرد» رئیس حوزه هنری گیلان می‌گوید: طبق سند ۸۲۳۳۵/۲۹۸ سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در شهریور ۱۳۱۷ شهربانی گیلان از اداره حقوقی وزارت عدلیه در خصوص تکلیف چادرهای ضبط شده از ۱۴ هزار نفر استعلام و سپس، اداره حقوقی نیز اجازه «سوزانیدن» آن‌ها را صادر می‌کند.

وی با بیان اینکه این تعداد چادر در شرایطی ضبط شده بود که در گیلان قدیم، زنان بسیار کمتر در انظار ظاهر می‌شدند، ادامه داد: به واسطه پراکندگی منازل روستایی گیلان، امکان نظارت بر حجاب زنان بسیار کمتر بود و این واقعه بسیار قابل تأمل است.

منفرد با اشاره به بازسازی این واقعه توسط سید قباد احمدی (سید رسام) گفت: در اثر این هنرمند، ماجرا را از درون منزل یک بانوی مضروب که چادر از سرش کشیده شده روایت می‌کند.

رئیس حوزه هنری گیلان با اشاره به اینکه اگر این قبیل سندها را در کنار کتابی مثل «وسیله العفایف یا طومار عفت» نوشته آیت‌الله نجفی جیلانی قرار دهیم مشخص می‌شود ادعای «همراهی مردم گیلان با کشف حجاب رضاخانی»، گزاره‌ای بر آمده از آرزوی تاریخ نویسان مزبور است و اعتبار علمی ندارد، افزود: اندک اسناد موجود در کنار روایت‌های شفاهی، از مقاومت فرهنگی بزرگ مردم گیلان حکایت می‌کنند.

مقاومت زنان گیلانی در مقابل اقدامات ضدفرهنگی و ضد هویتی رضاخانی

جواد نظری مقدم، عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان هم از ایستادگی مردم این استان در مقابل کشف حجاب و ماجرای چادر سوزی بزرگ در سال ۱۳۱۷ می‌گوید و اضافه می‌کند: برای غربی کردن ایران عصر پهلوی یکی از مهم‌ترین اقدامات رضاخان «کشف حجاب» بوده و روایت مقاومت زنان و مردان ایران در عصر پهلوی درست منعکس داده نشده و اسناد باقی مانده از تاریخ گواه مقاومت مردمان ایران سربلند و گیلان غیور است.

وی با تاکید بر اینکه یکی از استان‌هایی که در مقابل اقدامات ضدفرهنگی و ضد هویتی رضاخانی مقاومت کرده، گیلان بوده است، افزود: در اسناد تاریخی باقی مانده از سال ۱۳۱‪۷ وزارت عدلیه دولت پهلوی بوده که حدود ۱۴ هزار چادر از سر زنان گیلانی در طول سه سال توسط شهربانی کشیده شده، توقیف و به آتش کشیده شد

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان با تاکید بر اینکه اسناد تاریخی گواه مقاومت مردم گیلان در مقابل فرهنگ غرب گرایی و کشف حجاب رضاخانی بوده است، گفت: این عدد از این جهت بسیار قابل توجه است که به گواه بسیاری از خود روشنفکران، زنان زیادی از خانه‌ها در این دوران بیرون نیامده و این عدد بسیار قابل تأمل و تأسف است.

روایت سانسور بزرگ تاریخی عصر رضاخانی در جشنواره ملی حریم رسالت

سرهنگ مهدی پارسا رئیس سازمان بسیج رسانه گیلان نیز در این باره با اشاره به اهمیت موضوع فرهنگ عفاف و حجاب در تاریخ ایران سربلند گفت: بر اساس مستندات و تحقیقات برآمده از تاریخ، مردم گیل و دیلم از این هویت ملی و دینی خود به خوبی پاسداری کردند.

وی با تاکید بر اینکه خبر مهم دفاع زنان گیلانی از فرهنگ عفاف و حجاب توسط روشنفکران غربی در طول تاریخ «سانسور» شده بود، افزود: با پیگیری‌های ارزشمند اهل علم و فرهنگ گیلانی و با همکاری حوزه هنری گیلان این واقعه توسط هنرمند گیلانی سید قباد احمدی (سید رسام) تصویرگری شد.

مسؤول بسیج رسانه گیلان با تاکید بر اینکه این تصویر مهم تاریخی بعد از سال‌ها سکوت رسانه‌ای در زیباکنار رشت در دومین جشنواره ملی رسانه‌ای بانوان حریم رسالت با حضور بیش از هزار ۲۰۰‪ نفر از میهمانان، خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای ملی و بومی رونمایی شد، گفت: روایت واقعه ایستادگی مردم گیلان در مواجهه با ترویج فرهنگ غربی و تقدس زدایی رضاخانی در جشنواره رسانه‌ای ویژه بانوان خبرنگار ایرانی نشان از اهمیت روایت واقعه تاریخ مسکوت مانده در تاریخ ایران و گیلان دارد

کد خبر 6164004

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha