۲۲ تیر ۱۴۰۳، ۱۳:۲۲

امام جمعه مشهد:

تبیین واجبات با زور و اجبار نمی شود

تبیین واجبات با زور و اجبار نمی شود

مشهد- امام جمعه مشهد با تأکید بر اینکه نمی شود با اجبار، واجبات دینی را نهادینه کرد، گفت: با این حال، نهی می تواند به اشکال گوناگون اجرا شود؛ از توجیه و تبیین گرفته تا اعمال قدرت و حاکمیت.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در خطبه سیاسی نماز جمعه این هفته که با حضور پرشور زائران و مجاوران در حرم مطهر رضوی برگزار شد، با اشاره به نامگذاری هفته قبل به نام هفته امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: امروز اولین جمعه در ماه محرم امسال است و دلیل اینکه هفته گذشته به نام هفته امر به معروف و نهی از منکر نامگذاری شده است، ریشه در فلسفه قیام عاشورا دارد.

امام جمعه مشهد افزود: وجود اقدس حضرت سیدالشهدا (ع) در اولین محفلی که در خانه ولید ابن عتبه حاکم وقت مدینه برگزار شد، نخستین بار از فلسفه قیام خود سخن گفت و فرمود «اِنّی لَم اخرج اشراً وَلا بَطراً وَلا ظالِماً وَلامُفسِداً وَ اِنَّما خَرجتُ لِطَلَبِ الاِصلاح فی اُمَّةِ جَدّی رَسول الله وَ أریدُ اَن آمَرَ بِالمَعروف وَ اَنهی عَنِ المُنکَر» تا تأکید کرده باشند که ماهیت انقلابش اقامه امر به معروف و نهی از منکر است. به همین دلیل است که می‌گوئیم هرکس حسینی است، باید آمر به معروف و ناهی از منکر باشد و انسانی که در برابر معصیت خدا تکان نمی‌خورد، خشم و غضب الهی در نافرمانی آشکار را می بیند اما اصلاً به روی خودش هم نمی‌آورد، این فرد حسینی نیست؛ حالا هرچه قدر هم می‌خواهد عزاداری کند.

دو شکل امر به معروف و نهی از منکر

وی در تشریح دو شکل امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: این فریضه الهی دو شکل دارد؛ یکی اینکه شما افراد را راهنمایی کنید تا عامل به معروف باشند و دیگر آن که افراد را از ارتکاب منکرات بازدارید تا نهی از منکر صورت بگیرد. امر در لغت به معنای وادار کردن و نهی به معنای بازداشتن است و به همین دلیل است که می‌گویند در امر نمی‌توان از ابزار قدرت استفاده کرد اما نهی باید با اقتدار باشد.

علم الهدی ادامه داد: شما ببینید به طور مثال اگر جایی روزه خوار را مجازات می‌کنند، فقط به خاطر نفس روزه خواری او نیست. این حکم شرعی است که هرکس وجوب فردی بر پایبندی به آن دارد اما اگر حد بر روزه خوار واجب می‌شود، به خاطر تظاهر و تجاهری است که او در آشکار انجام داده و حرمت جامعه اسلامی را زیر پا گذاشته است.

امام جمعه مشهد با تأکید بر اینکه نمی‌شود با اجبار، واجبات دینی را نهادینه کرد، گفت: با این حال، نهی می‌تواند به اشکال گوناگون اجرا شود؛ از توجیه و تبیین گرفته تا اعمال قدرت و حاکمیت. همه اینها اشکال مختلف نهی از منکر است. در مبنای فقهی هم علمای جریان نسبت به نهی از منکر می‌گویند از نفرت قلبی به گناه شروع می‌شود تا به مرحله اظهار آشکار به شکل ترشرویی با گنهکار و حتی برخورد فیزیکی. هرکس باید در حوزه اقتدار خودش نهی از منکر کند.

وی بیان کرد: بر عموم واجب است به حد بضاعت خود قائل به نهی از منکر لسانی باشند یعنی در همین حد بگویند که برادر من، خواهر من، معصیت نکن و باحجاب باش. این تبیین است اما بدیهی است بضاعت حاکمیت با بضاعت مردم تفاوت دارد. در نظام حاکم دینی که نهی از منکر واجب می‌شود، اقتدار حکومتی هم باید پای کار بیاید.

مسئولیت حاکمیت، اعمال اقتدار است

علم الهدی با بیان اینکه دستگاه‌های مسئول نباید منحصر در تبیین و توجیه بمانند، تصریح کرد: این نمی‌شود که در مقابل همه این بی حجابی‌ها، معضلات و آسیب‌های اجتماعی بگوییم دستگاه‌ها کارشان تبیین و توجیه است. تبیین و توجیه کار من طلبه است. من باید تبیین و توجیه کنم. حاکمیت مکلف به اعمال اقتدار است.

امام جمعه مشهد با اشاره به آیه ۴۱ سوره مبارکه حج تأکید کرد: خداوند عالم در قرآن کریم می‌فرماید «الَّذینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَ للهِ عاقِبَةُ الْأُمُور» و این کلام به سیاق آیه‌ای آمده که فرمود «إِنَّ اللَّهَ یُدَافِعُ عَنِ الَّذِینَ آمَنُوا» تا مؤمنان کسانی باشند که نماز را برپا می‌دارند، زکات می‌دهند و اقامه کننده فریضه امر به معروف و نهی از منکر هستند.

بی حجابی، یک ناهنجاری اجتماعی

علم الهدی اظهار کرد: نهی از منکر قدرت می‌خواهد. باید با قدرت جلوی حرام را گرفت. منکر یک ناهنجاری اجتماعی است و باید با قدرت جلوی آن را گرفت. یک وقت ما می‌خواهیم بانوان ما به حد شایستگی ذاتی خودشان عامل به حجاب باشند و بدیهی است باید برای این هدف، کار فرهنگی کرد و عامل به تبیین بود اما در نهی از منکر، با بی حجابی سروکار داریم که منکر شرعی است و باید نهی از بی حجابی به عنوان منکر شرعی صورت بگیرد.

امام جمعه مشهد افزود: حکم «مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ» که خداوند عالم می‌فرماید، یعنی برای تحقق این هدف، مکنت و قدرت لازم است. جریان حکومتی که قدرت دارد، برخواسته از دین است و مکنت دارد، باید با قدرت بیاید و جلوی گناه را بگیرد. ای حکم قرآن است. عزیزان مسئول ما هم در این کشور معتقد و عامل به قرآن هستند، مؤمن هستند، مجاهدند و ایثارگر در راه دین هستند. همین‌ها نیز باید اقتدار حکومتی را در همه شئون از حوزه عملیاتی گرفته تا عرصه قضائی به کار بگیرند و با ناهنجاری اجتماعی مقابله کنند.

حد و مرز امر به معروف و نهی از منکر

وی ضمن تبیین حد و مرز اجرای امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: این یک سوال راهبردی است که بپرسیم حد نهی از منکر کجاست؟ تا جایی که به ما توهین کنند و همین که توهین کردند، دیگر تکلیفی نداریم؟ تا جایی که بد و بیراه بگویند، در فضای مجازی و رسانه‌ها ما را بکوبند و آبروی ما به خطر بیفتد؟ تا جایی که جان ما به خطر بیفتد؟

علم الهدی ادامه داد: برادران و خواهران، گستره امر به معروف و نهی از منکر را وجود اقدس حضرت سیدالشهدا (ع) برای ما مشخص کردند. آقا تا کجا امر به معروف و نهی از منکر کرد؟ تا جایی که دختر سه ساله اش را روی بدن پاره پاره اش کتک زدند و طفل شیرخوارش را در آغوشش با تیر سه شعبه ذبح کردند. شرح مقاتل راوی حد امر به معروف و نهی از منکر است.

کد خبر 6164607

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ناشناس IR ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۲
      در عربستان فقط شهرهای مکه و مدینه و در عراق شهرهای عتبات عالیات به ویژه کربلا و نجف با رعایت کامل موازین شرعی اداره می شود. شاید از این تجربه بتوان در ایران هم استفاده کرد
    • IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۲
      کاملا درست است وآنچه که ثقلین گفتند را ما باید در جامعه پیاده کنیم چون قرآن کتابی است تا به وجود آمدن قیامت باید به آن عمل شود و آنچه که اهل بیت فرمودند هم همینطور ما شهید دادیم و وصیت شهدای ما عمل به دستورات دین و شرع مقدس است
      • علی ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
        22 6
        طرز فکرت ماله ۱۰۰۰ یال پیشه،
      • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
        0 0
        شهذا فقط به مردم وصیت کردن به مسئولین چیزی نگفتند؟
    • محمد US ۰۵:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      120 9
      خیلی عجب!!! بالاخره شما هم متوجه شدین تبیین واجبات با زور و اجبار نمی شود!!!
    • ناشناس ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      55 3
      با عمل به گفته ها درست میشود که اون رو هم اکثرمون نداریم
    • حیاتی ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      با زور هیچی درست نمی شود عواقب بدی هم دارد وقتی مسئولین در رابطه با حجاب لجبازی می کنند مردم هم همین کار را می کنند که باعث هرج مرج می شود.
      • IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
        56 3
        دقیقا
      • حاتمی DE ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
        0 0
        درودبرشما بازو نمیشه چرا بعضی ها متوجه نشدن
      • علی منصوریان ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
        6 29
        نقش دشمن در ترویج بی حجابی رو نادیده نگیرید.
      • یاس ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
        7 3
        آفرین
    • IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      وقتی درصد زیادی از مردم تمایلی به اجبار در برخی از احکام ندارند دلیل این همه پافشاری چیست؟ استفاده از زور نشانه شکست منطق است. در امور فرهنگی و اجتماعی آن هم در عصر ارتباطات زور و اجبار نتیجه عکس میده.
    • اخمد IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      76 4
      باید دلیل و ریشه بد حجابی رو پیدا کرد و اصلاح کرد وگرنه با اصرار و اجبار شاید ظاهرا بهتر بشه وضعیت ، ولی این تا همیشه مثل اتش زیر خاکستر خواهد بود و هزینه بر برای دولت
    • آرمان IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      73 6
      امر به معروف و نهی از منکر شرایطی داره که نود و پنج درصد مواردی که در جامعه هست الان اون شرایط رو نداره. باید بدونه که در طرف تاثیر مثبت خواهد گذاشت و نه منفی ،باید مفسده ای نداشته باشه . حتی الامکان باید با کردارو رفتار به طرف بفهمونه بعد در صورت نیاز و اطمینان از تاثیرش با زبان خوش و ادب و متانت
    • قمر IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      47 5
      خمیره هر انسان به تربیت اجتماعی وخانوادگی ان فرد برمیگرد بله کسانی داریم که حجاب وچادر به سر دارند ولی درزیر چادر مبتلا به گناه شده وبرعکس ان
    • محسن ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      60 5
      آقا جان. عزیز جان. با ظرب. و اجبار. راجب حجاب نتیجه برعکس گرفته می‌شود. باعث دین گریزی بیشتر مردم می‌شود. بفهمید دیگه. دست از حجاب بردارید بزارید مردم. خودشون طبق رسم و عرف جامعه. خوب رفتار می‌کنند. یه ذره. درست فکر کنید. اگر دوست دار دین اسلام هستید
    • مجید IR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      اشخاصی که حجاب را رعایت نمی‌کنند در سالهای دورتر رعایت می‌کردند .حالا چرا؟؟ مسؤل پاسخگویی جواب دهد
    • بیژن IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      من با اینکه خود به حجاب اعتقاد دارم اما با صحبت های آقای علم الهدی مخالفم از قبل هم مخالف زور و ظلم بودم تا انسانیت هست زور چرا لطفا مردم و حکومت را مخالف هم جلوه ندهید
    • محمد امین IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      من پدر دوتا دختر. خانم هستم ، طوری باهاشون صحبت کردم و بعد گفتم آزادی هر جوری که میخواهید حجاب را انتخاب کنید یا نکنید ، خدا شاهده ، گفتند بابا چون جامعه ما اکثریت پوشش دارند ما هم روسری با لباس بلند می‌پوشیم ، اینجوری راحتتر یم ، رفیق خودم هم دختر داره قانع نشدند الان لباس بلند میپوشند بدون روسری
    • IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      احسنت، خدا عمرتون بده. حرف دل ما را می زنید.
    • IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      خداوند قدرت اختیار و انتخاب به انسان داده تا از بقیه حیوانات مجزا باشه و بشه اشرف مخلوقات...حتی گفته که که در دین اجبار نیست...چرا باید در بعضی مسائل مثل حجاب باشه...من دوست دارم باحجاب باشم اما ممکنه دوستم نخواد زوری که نیست... در کدام کشور اجباریه..در کدام رساله و یا کتاب فقهی گفتن حجاب رو اجباریه
    • IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
      0 0
      حجاب که اجبار دین و شرع نیست فقط سلیقه ای ست که چند نفر بلند شده اند و می‌گویند این اجبار است این اجبار نیست در اسلام و قرآن و سنت و پیغمبر حجاب الزامی نیست همانطور که در زمان پیامبر و ائمه معصومین در جامعه زنان بی‌حجاب بودند ولی بخاطر حرمت پیامبر و ائمه معصومین حجاب رعایت می‌کردند
    • فاطمه ۰۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      1 7
      ١. امر و نهی قلبی ٢. امر و نهی زبانی ٣. امر و نهی عملی: امر و نهی با استفاده از قدرت عملی، مقصود از این مرتبه این است که مکلف باید با" اِعمال قدرت" و رفتار عملی، متخلف را از انجام منکر و ترک معروف باز دارد. توجه داشته باشید که در زمان برپایی حکومت اسلامی امر و نهی عملی،" وظیفه حکومت" است نه افراد.
    • رضا IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      5 32
      اتفاقا باید با زور و اجبار جلوی بی حجابی ها رو گرفت نباید شُل گرفت باید محکم و با اجبار جلوشونو بگیرند مسئولین
      • بر طرف ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
        0 0
        خوب تو خدا نشدی جلو زور گوی مثل تو باید چکار کرد مثل امام حسین نباید زیر بار زور رفت
    • ناشناس ۰۵:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      2 22
      اکثر مردم ما نشون دادن که تا چوب تر بالای سرشون نباشه قانون را رعایت نمیکنند حالا در هر موردی که باشه و تازه داشتن حجاب امر الهیه و رعایت نکردنش هم به جامعه هم به خانواده ها ضرر میزنه وقتی مسلمانی جلوی قانون صحیح می ایسته در اصل در مقابل خدا موضع گیری کرده و باید با چنین شخصی برخورد شود .
    • من ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      10 4
      امام در مقابل حکومت ظالم ایستاد نه یک دختر بچه و امام با حکومت ظلم جنگید ایا الان اگر کسی به شما نهی کند بجز رندان و کتک و فلاکت بر او کاری هم میکنید .
    • لبخند واقعی خدا زمانیکه مظلوم بحقش برسه ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      8 2
      اگر ما طبق کلام خدا که قرآن مجید هست پیروی کنیم که خدا گفته اگر کسی هدایت یافت کار خداست ولی اگر دیدی گمراه گشته کار خداست... ولی اگر بزور و اجبار کسی رو وادار کنیم می شود طاغوت طاغوت یعنی زورگویی و گفتن زور و پذیرش ناحق بودنه.... پس امر به معروف و نهی از منکر اول خانوادته
    • ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      3 2
      کاش اون روزهایی که این دختران چادر می پوشیدند ،حجاب داشتند توی جامعه و مدرسه ،رسانه تشویق می شدند،همیشه نادیده گرفته شدند نتیجه این شد ،حالا هم با زور نمیشه،اسلام هم چنین چیزی را نمی پسندد
    • بهرام سمیعی IR ۱۷:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      0 0
      سلام.استفاده از تجربه کشورهای اسلامی،نظر کارشناسان ،نظرات شهروندان،اجتناب از اقدامات با نتایج معکوس. متشکرم
    • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
      0 0
      چرا امر به معروف و نهی از منکر رو فقط تو حجاب خلاصه کردین؛چرا در مقابل مفاسد دولتی مردم رو تشویق به امر به معروف نمیکنید
    • محمد علی ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
      0 0
      سلام البته که حجاب رو خداوند قرار داده است و اگر ما به احترام حرف خدا حجاب رو رعایت کنیم ، خدا هم دنیا و آخرت خوب و پاکیزه به ما میدهد کاش همه به این حرف خدای مهربان و حکیم توجه کنیم و خدا را از خود راضی کنیم. تا سعادت دنیا و آخرت را به ما بدهد