۲۴ تیر ۱۴۰۳، ۱۲:۰۵

مهر گزارش می‌دهد؛

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

بروجرد- سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عرض ارادت مردمانی است که هر ساله برای تسلای دردی که از مظلومیت حسین(ع) در دل دارند خانه‌هایشان را سیاه پوش می‌کنند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: عاشورا و غم حسین (ع) تجلیگاه ظهور آئین‌هایی است تا عمق ارادت مردمان این دیار به سرور و سالار شهیدان در قالب این آئین‌های پردرد و غم به عرصه ظهور برسد و یکی از آئین‌ها سقاخانه‌های بروجرد است.

آئینی برای برآورده‌شدن حاجات عزاداران

این آئین مردم بروجرد قدمتی دیرینه دارد و در کنار دیگر آئین‌های عاشورایی ثبت ملی شده، آئینی که از روح و جان زخم‌خورده مردم این دیار سرچشمه می‌گیرد و ندائی برای هم نوایی با روزهای و شب‌های غمناک و اندوه‌بار عاشورا و محرم است.

در این آئین مردم بروجرد به نیت همراهی و همدلی با عزای حسین (ع) و آل حسین (ع) و همچنین برآوردن حاجات عزاداران یکی از بهترین اتاق‌های منزل خود را به طور کامل از پارچه‌های مشکی و سبز پوشانده و یک منبر کوچک چوبی که مملو از چراغ‌های نیاز و حاجت است را در اتاق سیاه‌پوش به نشانه حاجات عزاداران جا می‌دهند.

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

فضای حزن‌انگیز این خانه، چراغ‌های امید و حاجت و اشک‌های عزادارانی که هر روز به نیتی بر در این خانه می‌آیند اینجا را به تجلیگاه ارادت و عشق تبدیل کرده است.

یکی از آئین‌های عاشورایی در بروجرد نذر کردن چراغ برای سقاخانه‌ها است، حاجتمندان چراغی را با اجازه صاحبخانه بر می‌دارند و نذر می‌کنند که با برآورده‌شدن حاجاتشان تعداد بیشتری چراغ برای سقاخانه بیاورند؛ انگار که یک شمع امید می‌برند تا بعد با چراغ‌های امید دیگری چشم طلب حاجتمندان را روشن نگاه دارند؛ و کرم حسین (ع) تمامی ندارد و این را از چراغ‌های روشن سقاخانه‌ها می‌توان دید و حس کرد.

در خانه «آقا» حاجتمندان زیادی حاجت‌روا شده‌اند

یکی از خانه‌های شهر که هر ساله محل دایر کردن سقاخانه بوده خانه آیت‌الله بروجردی در این شهر است. این خانه که به خانه «آقا» شهرت دارد هر ساله محل تلاقی عزاداران حسینی از جای‌جای کشور است.

برخی از حاجتمندان برای گرفتن حاجت به‌عنوان نذری یک لیوان یا استکان را به نیت اینکه اگر حاجت بگیرند سال دیگر با دستی پربارتر به خانه آقا بیایند را داخل حوض بزرگ وسط خانه آیت‌الله بروجردی می‌اندازند و دیگر حاجتمندان نیز به نیت گرفتن حاجت خود این وسایل را برمی‌دارند تا سال دیگر با گرفتن حاجت خود چندین استکان، لیوان یا شمع را به مراسم عزاداری برپا شده در این خانه روحانی هدیه کنند.

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

حوض بزرگ وسط خانه آقا شاید حرف‌ها برای گفتن دارد از همه استکان‌ها و لیوان‌هایی که با خود حاجتی دارند و در آب حوض غلت می‌خورند تا دست حاجت دیگری آنها را ببرد و سال دیگر پربارتر برگرداند؛ لیوان و استکان و شمع و چراغ بهانه است؛ اینجا حاجت‌ها اوج می‌گیرند و با «روا شدن» دل‌ها به نقطه اتصال و حاج روایی می‌پیوندد؛ همه چیز برای لحظه‌ای عشق‌ورزی و عرض ارادت است و همین است که آئین‌های عاشورایی را پایدار می‌کند.

«سقاخانه بستن» آئین کهن محرم در بروجرد

کنار ورودی حیاط آقا که بنشینی و نگاهی به سرسرای خانه قدیمی آیت‌الله‌العظمی سید حسین بروجردی بیندازی ناخودآگاه احساسی عجیب تمام وجودت را فرامی‌گیرد. در این خانه حاجتمندان زیادی حاجت‌روا شده‌اند و عزاداران بسیاری اشک ریخته‌اند؛ اغلب در این خانه در طول ماه‌های محرم و صفر مراسم زیارت عاشورا، روضه و نوحه‌خوانی برگزار می‌شود و چه جایی بهتر از خانه مردی از آل پیامبر که در رثای حسین شهید (ع) اشک بریزی.

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

اینجا نفس که می‌کشی احساس سبکی خاصی در وجودت سایه می‌اندازد و حتماً با خود می‌اندیشی سادگی و عظمت این خانه بزرگ و قدیمی به برکت روح آسمانی مردی است که در زمان حیاتش نیز سال‌ها عزای امام حسین (ع) را در این خانه برپا کرد و با عطر اشک‌های خالصانه خود این خانه را در اذهان همه دوستداران اهل‌بیت ماندگار ساخت.

حس بودن در خانه فرزند پیامبر و همراهی با اشک‌های آیت‌الله بروجردی مرجع عالی‌قدر شیعیان دنیا تسلی‌بخش غم بزرگ قلب‌هایمان است. اینجا هنوز بوی قدم‌های «آقا» می‌آید و شمیم خوشش همه خانه را نورانی کرده است.

آری سقاخانه‌های بروجرد تسلای دردی است که مردمان این شهر سال‌هاست در اندوه مظلومیت حسین (ع) به دل دارند و شاید این گونه و با این بهانه مجال بروز می‌یابد. اینجا چراغ سقاخانه‌ها در اربعین حسین (ع) هنوز روشن است و هنوز به یاد غربت حسین و آل حسین می‌سوزند و آه فغان سر می‌دهند.

وجود بیش از ۳ هزار هیئت مذهبی در لرستان

رئیس هیئت‌های مذهبی لرستان، اظهار داشت: در لرستان بیش از سه هزار هیئت فرهنگی، مذهبی، سینه‌زنی و زنجیرزنی داریم.

سقاخانه‌های بروجرد تجلیگاه عشق به سرور و سالار شهیدان

حجت‌الاسلام روح الدین دریکوند، عنوان کرد: این هیئت‌ها در طول سال فعالیت‌های هفتگی و ماهانه دارند و برخی از آنها نیز به‌صورت شاخص و محوری مناسبت‌های مختلف را برگزار می‌کنند.

وی اضافه کرد: بسیاری از این هیئت‌ها در دهه اول محرم به اقامه عزا پرداخته و در روزهای تاسوعا و عاشورا نیز با حضور در خیابان‌ها و جایگاه‌های از پیش تعیین شده، به عزاداری می‌پردازند.

کد خبر 6166188

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha