۲۵ تیر ۱۴۰۳، ۹:۰۹

مهر گزارش می دهد؛

مردم ایلام یکپارچه در عزای حسینی/ برگزاری آیین های سنتی رونق گرفت

مردم ایلام یکپارچه در عزای حسینی/ برگزاری آیین های سنتی رونق گرفت

ایلام-این روزها مردم مناطق مختلف استان ایلام در حال سوگواری شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش هستند، در این بین آیین های سنتی و قدیمی محرم هم رونق گرفته است.

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: در کشور ما هر ساله قبل از شروع ماه محرم تا آخر ماه صفر و اربعین حسینی مراسم عزاداری در هر نقطه آن طبق رسم مختص هر منطقه برگزار می‌گردد.

استان ایلام نیز که مهد خادمان حسینی است هر ساله با آغاز محرم حال و هوای دیگری به خود می‌گیرد، به گونه‌ای که حال و هوای محرمی شهر را می‌توان از دیوارپوش‌های سیاه و پرچم‌های برافراخته بر سر در مغازه‌ها و خانه‌ها فهمید؛ در محرم امسال نیز کوچه پس کوچه‌های شهر عجیب بوی محرم می‌دهد و کوی و برزن لباس مشکی بر تن کرده و شور و عشق حسینی در گوشه و کنار شهر به چشم می‌آید.

در این بین آئین عزاداری محرم در استان ایلام به عنوان یکی از استان‌های کرد نشین در غرب کشور به گونه‌ای پرشور و معروف است که عزاداران را از شهرهای مجاور به سمت خود می‌کشاند.

مراسم عزاداری در ایلام

مهدیه آزادی، کارشناس اجتماعی و فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مراسم مردم این استان با صدای حزن‌انگیز نوحه‌های محلی شروع می‌شود و کم کم مردم و دسته‌های عزاداری خود را به جایگاه اصلی عزاداری در سطح شهر می‌رسانند و سپس با شیوه‌ها و رسومات خاص خود شروع به سینه‌زنی می‌کنند.

وی با بیان اینکه برپایی تکیه‌های عزاداری از دیگر مراسم مردم استان ایلام است، افزود: تکیه‌های متعددی در قالب چادر و خیمه در تمام محلات استان با همکاری مردم هر محله به ویژه جوانان و نوجوانان برپا می‌شوند و در آنها به پخش نذورات مردمی، برگزاری مراسم عزاداری، اجرای نمایش و تعزیه‌خوانی پرداخته می‌شود.

آئین گل مالی در ایلام

آزادی تصریح کرد: آئین گل‌مالی یا به زبان محلی خره‌گیری از دیگر سنت‌های معروف غرب کشور به ویژه ایلام است که بدین گونه برگزار می‌شود؛ عموماً در روز نهم و دهم عاشورا خاک تمیز با آب مخلوط می‌شود و زنان و مردان ایلامی به نشانه عزاداری و حاجت گرفتن، سر لباس، چادر، مو و شانه‌های خود را گل مالی می‌کنند.

مردم ایلام یکپارچه در عزای حسینی/ برگزاری آیین های سنتی رونق گرفت

این کارشناس اضافه کرد: طبل زنی و سنج زنی شبانه در خیابان‌ها و تشکیل دسته‌های بزرگ عزاداری و از دیگر مراسم مختص محرم در ایلام است که بسیار پر شور و معروف است.

وی ادامه داد: در این مراسم مردان و پسران جوان در صف‌های منظم به دنبال هم به نواختن سنج و طبل می‌پردازند که این کار یاد آور طبل نواختن لشکر یزید است.

چایینه خوانی بانوان ایلامی

مهدیه آزادی ادامه داد: چایینه خوانی هم از دیگر مراسم مختص زنان ایلامی است که بانوان ایلامی در عزای حسینی با گویش محلی و خاص خود به صورت دایره‌وار و با بلند شدن از روی زمین، به دور هم می‌چرخند و همزمان ضمن تکرار اشعار، سرها را به یکدیگر نزدیک کرده و با هر دو دست به پیشانی می‌زنند.

وی تصریح کرد: از دیگر مراسم عزاداری محرم در استان ایلام که توسط عشایر غیور استان برگزار می‌شود می‌توان به چمر اشاره کرد که نوای غمبار در سوگ مرگ عزیزان و نمایش تصویری و عینی از آئین مرثیه‌ای و عزاداری محلی است که در آن گروه صف زنان، صف مردان، زنان مویه‌خوان، نوازندگان ساز و دهل و گروه شاعران محلی حضور دارند.

مراسم عزای ایلامی‌ها

این کارشناس در ادامه بیان کرد: شب زنده داری در شب عاشورا، برگزاری راهپیمایی در روز تاسوعا و عاشورا، اجرای مراسم ویژه شام غریبان در خیابان‌ها، زنجیر زنی، پذیرایی از زائران حسینی، تهیه اسکان و اقامتگاه برای زائران و… از دیگر مراسم استان ایلام به مناسبت ایام محرم هستند.

مراسم ویژه روزهای محرم اصل مهم اتحاد و وحدت مسلمان را یادآور می‌شود؛ از این رو از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید به نسل‌های آینده انتقال یابد.

کد خبر 6167297

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha