۲۷ تیر ۱۴۰۳، ۱۴:۲۸

پایان ۱۰ ماه چشم انتظاری؛ واردات خودروهای کارکرده تعیین تکلیف شد

پایان ۱۰ ماه چشم انتظاری؛ واردات خودروهای کارکرده تعیین تکلیف شد

آیین نامه واردات خودروهای کارکرده مهر پارسال به دولت ارسال شد، اما به دلیل برخی ایرادات و لزوم تدوین مقدمات در دست بررسی قرار داشت تا اینکه امروز سخنگوی دولت خبر از تصویب این آیین نامه داد.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت خبر از تصویب آئین نامه واردات خودروهای کارکرده بعد از تقریباً ۱۰ ماه داد؛ او در حاشیه جلسه هیأت دولت اعلام کرد که «با ابلاغ آئین نامه، واردات خودرو به شرط اینکه مدل ۲۰۱۹ به بالا باشد و استانداردهای روز اروپا را داشته باشد برای همه ایرانیان آزاد شد. اشخاص حقیقی داخل و خارج کشور می‌توانند خودرو وارد کنند. مجوز این آئین نامه از مجلس گرفته شده است. پیش از این آئین نامه واردات خودرو نو نیز ابلاغ شده بود. لزوم رعایت استانداردهای روز اروپا در واردات خودروهای دست دوم حتمی است. منابع و روش‌های تأمین ارز باید به تأیید بانک مرکزی برسد.»

با توجه به اینکه در واردات خودروهای کارکرده منشأ ارز باید توسط بانک مرکزی تأیید شود بنابراین به نظر می‌رسد امکان تأمین ارز از بازار آزاد برای واردات این خودروها وجود نداشته باشد البته باید منتظر ماند تا ضوابط نهایی واردات از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی اعلام شود.

واردات خودروهای کارکرده از کی کلید خورد؟

شهید رئیسی ششم اردیبهشت ماه سال گذشته، لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو را به مجلس ارسال کرد و مدتی بعد نیز نمایندگان مجلس در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو را تصویب کردند. طبق این مصوبه، متونی به عنوان مواد (۱۱) تا (۱۳) به قانون ساماندهی صنعت خودرو – مصوب سال ۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن الحاق شد.

۲۴ تیرماه نیز طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در حساب توییتری خود نوشت: لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو درباره واردات خودروهای کارکرده در جلسه شورای نگهبان، بررسی و مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

سرانجام ۲۸ تیرماه رئیس مجلس شورای اسلامی قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو مربوط به واردات خودروهای کارکرده را برای اجرا ابلاغ کرد.

رئیس جمهور شهید نیز چند روز بعد یعنی در تاریخ دوم مردادماه، قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو را را جهت اجرای واردات خودروهای کارکرده با عمر حداکثر پنج سال را به وزارت صمت و همچنین وزارت کشور ابلاغ کرد.

در این میان، با توجه به تبصره ۲- از ماده -۱۱ که بیان داشت: «آئین‌نامه اجرایی این ماده مشتمل بر مواردی از جمله نحوه تأمین ارز مورد نیاز و حمایت از تولید داخل ضوابط فنی این خودروها، (عمر کمتر از ۵ سال در زمان ورود به گمرک) و نحوه احراز آن‌ها و شرایط واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به پیشنهاد وزارت، صنعت معدن و تجارت با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد ایران ظرف یک ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون، تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.» مدت زمان یک ماهه‌ای که از سوی وزارت صمت رعایت شد و این وزارتخانه آئین نامه پیشنهادی در خصوص واردات خودروهای کارکرده را به هیأت وزیران ارسال کرد.

اما ۲۲ شهریورماه منطقی معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامه‌ای خطاب به مهدی قاسمی علی‌آبادی (دبیر کمیسیون زیربنایی، صنعت و محیط‌زیست دفتر حیات دولت)، پیش‌نویس اصلاحیه آئین‌نامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۱۱) قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو را ارسال و ابلاغ کرد.

در نهایت آئین نامه اصلاح شده پیشنهادی وزارت صمت به هیأت وزیران ارسال شد.

در ادامه نیز عباس علی آبادی وزیر صمت در آخرین روز مهرماه پارسال خبر از به تصویب رسیدن آئین‌نامه واردات خودروهای دست دوم خارجی در هیأت وزیران داد و تاکید کرد که «دفتر دولت باید به زودی این آئین‌نامه را ابلاغ کند تا مردم نیز به خواسته خود برسند.»

با این حال بهادری جهرمی آبان پارسال در این مورد اعلام کرد که «درباره واردات خودروهای کارکرده دو موضوع مطرح است؛ اول اینکه نیازهای بازار خودرو تأمین شود و مساله دوم اینکه ارز مصرفی در این خصوص مدنظر قرار گیرد. در جلسه دولت در ذیل هر دو این مباحث نکاتی از سوی بانک مرکزی و وزارتخانه‌های مربوطه مطرح شد. در نهایت قرار شد این آئین‌نامه به کارگروهی ارجاع شود تا ضمن جمع‌بندی تمامی نکات و نقطه‌نظرها، امکان واردات خودرو بدون ایجاد رانت و فساد برای مردم فراهم شود و هم‌زمان اثر منفی در بازار ارز نداشته باشد که مجدد موجب افزایش قیمت خودروهای داخلی و خارجی و ایجاد تورم شود.»

بر همین مبنا نیز به دلیل ایرادات کارشناسی که به این آئین نامه وارد بود هیأت دولت مجدد شروع به بررسی آئین نامه کرد تا اینکه امروز سخنگوی دولت خبر از تصویب این آئین نامه داد. بنابراین طی روزهای آینده آئین نامه واردات خودروهای کارکرده ابلاغ می‌شود.

مزایای واردات کارکرده‌ها از منظر مرکز پژوهش‌های مجلس

مزایای واردات خودروهای دست دوم از منظر مرکز پژوهش‌های مجلس در موارد کنترل بازار و کنترل انحصار، ارزبری پایین، کاهش خودروهای فرسوده و توسعه حمل و نقل عمومی و افزایش رضایت اجتماعی خلاصه شده است.

کارشناسان بازوی پژوهشی مجلس دلیل کنترل بازار و کنترل انحصار را افزایش عرضه به بازار از مسیر واردات محصولات کارکرده برندهای جهانی خودروساز عنوان می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در پنج سال گذشته میانگین تولید خودرو در کشور ۹۵۳ هزار دستگاه خودرو بوده است. در این مدت واردات خودرو نیز ممنوع بوده است. میزان تولید خودرو در سال ۱۳۹۶ بیش از ۱.۵۵ میلیون دستگاه بوده است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت در ۵ سال گذشته میانگین تولید خودرو نسبت به سال ۹۶ حدود ۳۸ درصد کاهش داشته است. این در حالیست که علاوه بر تقاضای مصرفی شاهد حضور تقاضای سرمایه‌ای نیز به بازار بودیم.

افزایش تقاضا در بازار خودرو یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت‌ها و به دنبال آن نابسامانی در این بازار است. در شرایطی که روند صعودی تولید خودروهای داخلی به میزانی نبوده تا عقب ماندگی عرضه از تقاضا را جبران کند و واردات خودروهای صفرکیلومتر خارجی نیز به دلیل ارزبری بالا هنوز در روال نیفتاده این ایده قوت گرفته که خودروهای وارداتی دست دوم می‌توانند تا حد زیادی چاله میان عرضه و تقاضا را پر کرده و این به معنای آن است که کنترل بازار و کنترل انحصار از این مسیر ممکن خواهد شد.

نکته دیگر که به عنوان مزیت مورد توجه مرکز پژوهش‌های مجلس قرار گرفته ارزبری پایین واردات دست دوم‌ها به نسبت محصولات صفر کیلومتر برندهای جهانی خودروساز است. واردات خودرو می‌تواند علاوه بر بهبود وضعیت کیفی محصولات تولیدی شرکت‌های خودروساز، ایجاد رقابت را نیز در بازار خودرو ممکن کند.

حال اگر بتوان از مسیر واردات خودروهای دست دوم تیراژ بیشتر از محصولات تولیدی برندهای جهانی خودروساز را به صورت یکجا به بازار تزریق کرد می‌توان امیدوار بود که سرعت کاهش قیمت‌ها افزایش یابد.

مرکز پژوهش‌های مجلس کاهش تعداد خودروهای فرسوده را نیز به عنوان یکی از اهداف واردات دست دوم هدف گذاری کرده است.

مطابق با بررسی‌های انجام شده به گفته رئیس انجمن مراکز اسقاط خودروهای فرسوده، در حال حاضر در کشور ۳.۵ میلیون دستگاه خودروی سواری فرسوده وجود دارد که سالانه حدود یک میلیون دستگاه به این تعداد اضافه می‌شود. این خودروها باعث ایجاد مشکلات متعدد در کشور می‌شوند. که از آن جمله می‌توان به مصرف سوخت بالا، افزایش تلفات جاده‌ای و آلودگی هوا اشاره کرد.

با توجه به اینکه با از سرگیری واردات خودرو کارکرده تعداد خودروهای وارداتی افزایش می‌یابد با توجه به الزامی بودن ارائه گواهی اسقاط به ازای واردات خودرو، تعداد اسقاط خودروهای فرسوده نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین می‌توان گفت همانند گذشته با گره زدن اسقاط خودروهای فرسوده به واردات خودرو، چه نو و چه دست دوم، می‌توان امیدوار بود سرعت خروج فرسوده‌ها افزایش یابد.

کد خبر 6169221

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۷
      4 9
      دولت خودروواردکنه بهتره تا مردم گران وبی گارانتی وارد کنند،این مدل باعث هرج ومرج وگرانی خودرومیشود،بجایش دولت میلیونی وارد کندودرازای ارزهاوفلزات گرانبهاخودروتحویل مشتری دهدآنهم بدون عوارضهاو ..،فقط به قیمت خودنمایندگی،مردم ودولت راضی(هر کس هم ارزوطلا خواست دولت قیمت آزاد بفروشد،
      • IR ۰۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
        8 0
        دادش حالت خوش نیست اصلا خودت فهمیدی چی گفتی
      • IR ۰۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۷
        1 0
        این حرف شما یعنی مردم آنقدر طمعکار و غیر منصف هستند که اگه خودرویی هم وارد کنند اونو به چندین برابر قیمت به دیگران میندازند و باعث هرج و مرج و گرانی میشه؟ خب دولت هم از این مردم برخاستند! آب از سرچشمه گله برادرمن
    • ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۷
      9 0
      تبصره ۲- از ماده -۱۱ دیگه چه صیقه ایه! چراباید از خودروسازان داخلی حمایت بشه اینها اونقدر پول به جیب زدن و جون مردم را کرفتند که هشت سال جنگ تحمیلی نگرفت اینها باید جواب پس بدن نه اینکه حمایت بشن
    • محمدعلی IR ۰۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      1 4
      ایا در بین خودروهای دست دوم وارداتی خودرویی باقیمت صدالی دویست میلیون وجوددارد که با وام بانکی واقساطی بتوان خریداری کنیم ....تشکر
      • IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
        4 0
        چرا که نه فرقون فرد اعلاء
      • ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
        3 0
        بله هست توی مایه های ام وی ام 110 که با وام بانکی براتون در میاد 400میلیون چون زیر 1000سی سی هستش بالای 1000سی سی مثلا توی مایه های پراید یا تیبا براتون در میاد 900میلیون
    • ۰۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      6 1
      برای خودروهای فرسوده دولت قصد داره چکار کنه؟ من یه پیکان77دارم که اگه باهاش مدارا کنم پنج شیش سال دیگه برام کار میکنه اگه دولت ماشینمو به قیمت منصفانه برداره و یه ماشین از دم قسط بهم بده من میتونم ماشینمو عوض کنم وگرنه اگر بخواد مفت ورداره بعدشم پول به حساب بریزم و به قیمت گزاف بفروشه همینو سوار میش
    • ۰۳:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      5 1
      با سلام دولت اگه خودروی ازدم قسط اونم فوری و سویچ به سویچ با خودروی فرسوده ام بهم میده بسم الله در غیر این صورت همینو سوار میشم تا همه از دودش خفه بشن چون حقیقتا اگه پول داشتم یه ماشین داخلی نو میخریدم و این مشکل بقول خودتان3.5 میلیون فرسوده سوار هستش نداشتن پول
    • ۰۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      3 0
      شما را بخدا اول فکری بحال این ماشینای فرسوده بکنید دیروز توی خیابون جمهوری یه آردی دربوداغون اونقدر توی ترافیک دود بخوردمون داد که مریضمون کرد نمیدونم پلیس چرا اینا رو توقیف نمیکنه اصلا یه ظاهر زشتی به شهر میدن اه اه کاش از این همه دود و کثافت خلاص شیم اینا رو در اولویت قرار بدن بهتره
    • یارعلی ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      4 0
      هرچقدر فکر میکنم از این طرح چیزی به ما نمیماسه حتما برای اقشار مرفه است
      • IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
        2 1
        چرا نمیماسه برادر قشر مرفه میگیرن بعد با سرعت زیاد توخیابون باهاش ویراژ میدن مام میبینیم کیفشو میبریم! بقول قدیمیها اونا کباب را میخورند مام دود کباب! دیگه از این بهتر چی میخواهید؟
    • GB ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
      0 3
      درجواب ۲:۴۰ بله داداش،بعلت کمبود جا نمیشه کامل نوشت ولی خودقضاوت کن یک خودرواز نمایندگی دبی بخریدمثلاً ۲۰۰۰۰دلاروعوارض ومالیات و...‌بدهیدوحدود۴۰ تا۴۵هزاردلار بیفته ارزانتره یا دولت ۱۰۰هزار تاواردکنه و نقدی بده ۲۰هزار دلار ارز(چون عمده از کارخانه حدود نصف قیمته )ارزونتره،،جناب با شعور!!!
    • IR ۰۶:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۶
      2 0
      سلام اگر بگذارند که خودرو خوب و با کیفیت به عموم مردم تعلق پیداکند خیلی خوب میشود 1میزان تلفات جاده ای کم میشود2مصرف سوخت پایین می آید3از همه مهم تر آلودگی هوای کلانشهرها خیلی کاهش پیدا میکند و در آخر ظاهر آراسته ای به خیابانها خواهد داد مگر ما از کشورهای تازه به دوران رسیده چه کم داریم؟
      • ۰۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۷
        1 1
        مردم ما برای هیچ چیز ارزش قایل نیستند اول از هرچیزی برای حقوق خود ودیگران بخاطر همینه که اینهمه دزدی و اختلاص میشه خلاصه به همه چیز بی تفاوت هستند و اهمیتی هم براشون نداره