به گزارش خبرگزاری مهر، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره عملکرد اینمعاونت در دولت سیزدهم گفت: برخی از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه سیاستگذاری و برخی در حوزه اجرایی و برخی در زمینه نظارت و هدایت برنامهریزان و برنامههای فرهنگی و هنری است. در معاونت فرهنگی در تلاش بودیم تا با فعالان بخش خصوصی رابطهی درستی داشته باشیم، به طوری که آنها بتوانند با فعالیتهای خود ثاتیر گذاری درست و مناسب را داشته باشند.
وی فعال کردن بدنه کارشناسی دولت را از دیگر اقدامات معاونت فرهنگی اعلام و افزود: بدنهای که باید توان کارشناسی و برنامه ریزی را داشته باشد و صرفاً دستگاه صادر کننده مجوز نباشد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تغییر ماهیت معاونت فرهنگی از حمایت کننده به مشارکت کننده خبر داد و گفت: وزارتخانه فقط نقش پرداخت کننده پول را ندارد، بلکه در طراحی، سیاستگذاری و جهتگیری برنامه از ابتدا تا انتها حضور دارد.
احمدوند همچنین از راه اندازی شوراهای مشارکتی در معاونت فرهنگی برای نخستین بار خبر داد و افزود: تمامی حمایتهای مربوط به فصل پنجم باید در این شورا بررسی و در صورت تصویب حمایت خواهد شد و وابسته به دستور شخصی یک مدیر خاص در وزارتخانه نیست. رویکرد ما از حمایت ناشر به حمایت از کتاب تغییر پیدا کرد. کتابی خریداری میشود که کتابی خوب و خواندنی بوده و قابلیت استفاده در کتابخانه را داشته باشد و نیاز فرهنگی خواننده کتاب را رفع کند. شوراها تقویت شدند و از ۳ شورا به ۱۲ شورا تبدیل شد، اگرچه مبلغ تخصیص یافته برای خریداری کتاب ناچیز است، اما دقت لازم برای هزینه کرد آن صورت میگیرد.
وی افزود: همزمان با فراهم کردن شرایط برای حفظ ثبات نسبی بازار، تلاش شد تا کاغذهای وارد شده با شرایط مناسب در اختیار ناشران قرار بگیرد. نوسانات بازار کاغذ کمتر از نوسانات ارز بوده و از یک ثبات نسبی برخوردار بوده است و قیمت کاغذ به جهت اینکه یک کالای وارداتی است تغییر داشت، اما تلاشهای بسیاری صورت گرفت که تعرفه ورود کاغذ تغییر نکند و همچنین بازار خالی از محصول نباشد. در ابتدا فقط کارخانه کاغذ مازندران تولید کاغذ انجام میداد. این کارخانه سالانه حدوداً چهار، پنج هزار تن کاغذ تولید میکرد و الان این عدد در آن کارخانه به بیش از ۶۰ هزار تن در سال رسیده است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اعلام خبر تولید کتابهای درسی با کاغذ ایرانی، آن را اتفاق مبارکی خواند و گفت: برخی از نیازهای ناشران پاسخ داده شد و کارخانه تولید کاغذ زاگرس در استان فارس در مرحله بهره برداری است و در دوماه آینده به تولید میرسد و مشکل تولید برق آن در حال برطرف شدن است. مبنای کار کارخانه زاگرس استفاده از بازیافت کاغذ است و از چوب استفاده نمیکند، پساب صنعتی و مسئله زیستی به صورت دقیق انجام شده و با سرمایه گذاری بخش خصوصی و با دریافت تسهیلات دولتی راهاندازی شده و به زودی بهرهبرداری خواهد شد.
احمدوند میزان تولید اولیه کارخانه زاگرس را ۲۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: این تولید تا ۵۰ هزار تن قابلیت افزایش دارد، این تولیدات به لحاظ عددی نیاز نشر کشور را تأمین میکند، اما از لحاظ تأمین کیفیت و تنوع ممکن است نیازمند واردات کاغذ باشیم که تعرفه واردات فعلاً تغییر نخواهد کرد و واردات کاغذ ادامه خواهد داشت. کارخانه سبز جنوب در شاذگان در حال راهاندازی است و در اواخر سال ۱۴۰۴ یا اوایل سال ۱۴۰۵ به بهره برداری خواهد رسید و توان تولید خواهد داشت که علاوه بر تأمین نیاز کشور امکان صادرات کاغذ را فراهم خواهد کرد.
وی افزود: بخشی از وظایف معاونت فرهنگی در حوزه برگزاری رویدادها است. جشنوارهها و رویدادهای بزرگ ملی و فراملی از جمله کتاب سال ملی و جهانی، جایزه جلال، کتاب و رسانه، جشنواره فیروزه، پایتخت کتاب سال و.... بخشی از این رویدادها هستند که در معاونت فرهنگی طراحی، برنامه ریزی و اجرا میشوند. در خصوص رویدادها دو اقدام انجام شد، یکی از آنها این بود که هیچ یک از رویدادها تعطیل نشد و با قوت ادامه پیدا کرد و در اقدام دوم کیفیت این رویدادها ارتقا پیدا کرد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نحوه برگزاری جشنواره روستاها، افزود: تمام تلاش ما در اجرای برنامهها برگزاری آنها توسط نیرویهای مردمی بود و این در تمامی رویدادها رخ داد، همانند جشنواره شعر فجر که بخشهایی به آن اضافه شد و تلاش شد تا رویدادها مؤثرتر باشند. دو کار بزرگ تأسیسی در حوزه رویدادها انجام شد و از اقدامات ویژه معاونت فرهنگی است که جشنواره کتاب کودک در سطح ملی و بینالمللی برگزار میشود و از سال گذشته برنامه ریزی و سیاستگذاری آن انجام شد و پاییز امسال نخستین دورهی آن برگزار خواهد شد.
احمدوند دومین رویداد مهم و ویژه معاونت فرهنگی دولت سیزدهم را رویداد نشر تهران اعلام کرد و افزود: این رویداد در نمایشگاه کتاب تهران به عنوان یک رویداد بینالمللی تعریف و با حضور نمایندگان ۱۷ کشور برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه نمایندگان ۱۷ کشور، برخی از کتابها را برای معرفی و انتشار در کشور خود انتخاب کردند، گفت: در تلاش هستیم امسال نخستین دوره فلوشیپ تهران را برگزار کنیم و کتاب حضور جدیتری در حوزه بینالمللی داشته باشد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بزرگترین رویداد فرهنگی کشور را نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عنوان کرد و افزود: سه دوره این نمایشگاه توسط دولت سیزدهم برگزار شد ودر آخرین دوره اتفاقات مهمی در آن رخ داد، با تغییر در انواع کارکردها نمایشگاه ارتقا پیدا کرد و قابل مقایسه با نمایشگاه گذشته نبود. نمایشگاه از یک فروشگاه و جمعه بازار کتاب به تراز یک نمایشگاه فرهنگی ارتقا پیدا کرده است. بیش از چهارصد برنامه فرهنگی از حمله نشستهای فرهنگی، جلسات نقد و بررسی، بازدیدها و دیدارها، دورههای آموزشی و ارتقا صنعت نشر، حضور جدی ناشران و نویسندگان از کشورهای مختلف جهان، حضور جدی مسئولین، این نمایشگاه را به یک رویداد بزرگ و ویژهی فرهنگی تبدیل کرد. نمایشگاه کتاب بزرگترین رویداد فرهنگی با چند میلیون بازدید کننده است در یک وسعت ویژهی با بیش از ۱۵۰ هزار متر مربع، با حضور بیش از ۱۶۰۰ ناشر در بخش حضوری یک نمایشگاه معظم است و از جنبههای مختلف یک رؤیای فرهنگی در کشور است. در دولت سیزدهم در هر سه دوره برگزاری نمایشگاه بخش مجازی به صورت همزمان فعال شد و موجب دسترسی مردم در سراسر کشور به نمایشگاه کتاب شد و کتابهای خریداری شده به صورت رایگان به سراسر کشور ارسال شد.
احمدوند با اشاره به شرکت در نمایشگاه کتاب خارجی افزود: رویکرد ما تغییر پیدا کرد توجه جدی به شرکت در نمایشگاههای منطقه و نمایشگاههایی که دارای قرابت فرهنگی هستند، شد. در نمایشگاه بزرگ منطقه از جمله عمان، قطر، عراق، تاجیکستان، هند، اندونزی و لبنان به صورت ویژه و یک رویداد فرهنگی برگزار کردیم. برخی از ناشران با ایجاد بخش بینالملل توانستند زمینه فعالیت در کشورهای منطقه را فراهم کنند. دیگر فعالیت مهم معاونت فرهنگی مدیریت محتوای کتاب یعنی صدور پروانه نشر و مجوز کتاب است، بیش از ۱۰۰ هزار عنوان کتاب در کشور منتشر شد و در برخی از روزها بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب برای بررسی دریافت میشود و این حجم بسیار بالایی است و حساسیت ویژه جامعه فرهنگی بر انتشار محتواهای فرهنگی صورت میگیرد.
وی با اشاره به مسائل موجود در حوزه نشر از جمله حقوق ناشر، مخاطب، عدم اختلال در صدور مجوز، گفت: برای رفع این مسائل باز طراحی نظام ارزیابی کتاب صورت گرفت و مسیر مجددأ طراحی شد و تعداد ارزیابان کتاب تغییر پیدا کرد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد از راه اندازی هیأت نظارت بر انتشار کتاب به عنوان مجلس قاعده گذاری نظارت بر کتاب در دولت سیزدهم خبر داد و گفت: این هیأت با تشکیل جلسات منظم بیش از ۶۰ جلسه برگزار کردهاست، این نهاد به صورت جدی فعال شد و همزمان ساز و کارهای اداره کتاب در جهت پاسخگویی به نیازهای کتاب تغییر کرد. میانگین بررسی و صدور مجوزهای کتاب در دولت سیزدهم از ۸۰ روز به ۲۰ روز کاهش پیدا کرده است. برنامه ریزی ما رساندن بازه بررسی کتابها به ۱۰ روز است.
نظر شما