۴ شهریور ۱۴۰۳، ۸:۴۷

ناترازی بنزین؛ بحرانی با چند راه حل_۴

حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر

حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی  با طرح تخصیص بنزین به نفر

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به بیان توضیحاتی درباره طرح اعطای بنزین به نفر پرداخت و گفت: طرح تخصیص بنزین به نفر در راستای برخوردار شدن تمام مردم کشور از یارانه پنهان بنزین است.

مصطفی پوردهقان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره طرح تخصیص بنزین به نفر و مزایای اجرای این شیوه برای اصلاح در شیوه تخصیص بنزین گفت: از ابتدای انقلاب نظر مدیران ارشد و سیاستگذاران ارشد کشور بر این بود که بخش‌های ضعیف را حمایت کنیم و به سمت توزیع عادلانه درآمد برویم. به واسطه این شعار برنامه ریزی شده و موضوعی به نام سوبسید یا یارانه بر روی بسیاری از موضوعات مثل کالاهای اساسی از جمله نان و شیر و گوشت و حامل‌های انرژی از جمله بنزین و گازوئیل اعمال شد.

پوردهقان در ادامه بیان کرد: این شیوه یک ضعف اساسی دارد با وجود اینکه سیاستگذار هدف مثبتی از تصویب و اجرای آن داشته است و در این جهت بوده است که به دهک‌های پایین جامعه کمک بشود و از آنها حمایت بشود و به این وسیله جایگاه این افراد را بالاتر بیاوریم.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: ولی متأسفانه می‌بینیم در ۴ دهه گذشته نتیجه این تخصیص برعکس بوده است. به جای اینکه این سیاست گذاری منجر به این شود که قشر محروم و دهک‌های اول و دوم و سوم و حتی چهارم را به سمت دهک‌های بالاتر هدایت کنیم کسی که در دهک هشتم و نهم و دهم است از این یارانه‌های مستقیم بهره برده است.

پوردهقان ادامه داد: به عنوان مثال از یارانه پنهان قیری است که به جاده‌ها می‌دهیم چه کسی استفاده می‌کند؟ مشخص است کسی که چند خودرو دارد و شرایط مالی بهتری دارد. چه کسی از یارانه بنزین هواپیما استفاده می‌کند؟ کسی که تاجر است و کسی که در دهک‌های بالای هشت است. این موضوعات در چند دهه گذشته اصلاح نشده است.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس توضیح داد: یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای مدیریت این مسئله این است که یارانه بنزین را بین همه افراد تقسیم کنیم و اگر ۸۰۰ همت یارانه می‌دهیم به جای بنزین به مردم بدهیم. هر کدام از این طرح‌ها نقاط قوت و ضعف دارد امروز همه ما می‌دانیم که اگر هر روشی را اجرا کنیم از این روش فعلی بهتر است.

پوردهقان ادامه داد: بنزین کالایی است که بر سایر کالاها اثر گذار است گازوئیل هم همینطور است و نیاز است در فضای کارشناسی به دور از رسانه و التهاب جامعه روی این طرح‌ها کار شود. اگر طرحی نهایی شد باید با مردم در میان گذاشته شود، مزایایش گفته شود و ذهن مردم آماده پذیرش این طرح بشود.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: حتماً در دولت جدید این موضوع مطرح و پیگیری خواهد شد. در بحث یارانه‌ها در حال حاضر حدود ۴ هزار همت یارانه مستقیم و غیر مستقیم در تمام حوزه‌ها می‌دهیم دولت باید کاری ساختاری برای اصلاح این وضعیت انجام بدهد.

کد خبر 6205230

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • اریا ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۵
      6 2
      این یعنی یک ابرتورم این یعنی فقیرکردن مردم ما که ماشین نداریم بنزینم نمیخواهیم ول کنید بسه دیگه چقدرباروح وروان مابازی میکنید بی دینا
      • امین ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۶
        2 1
        لطفاً از طرف خودتون صحبت کنین. یارانه به صورت فعلی بی عدالتی محضه. باید تغییر کنه
    • تورج IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۷
      5 3
      دولت باید یارانه‌ پنهان و آشکارو حساب بکنه پولشو به ملت پرداخت بکنه هرکسی هرطوری دوست داشت از پولش خرج بکنه
    • ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۷
      4 0
      اتفاقا کار خوبی اونهایی که مخالف هستند چند تا ماشین دارند هر چه پولدارتر گداتر اینطوری در حق اونهایی که ماشین ندارند ظلم نمیشه خدا وکیلی سرمایه ملی مال همست نه یه عده خواست بیان شهر رو شلوغ کنند تک سرنشینی شده بلای اعصاب مردم گند زده به هوای شهرهای شلوغ
    • IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
      0 1
      دهک ۸ به بعد حذف و هر خانواده نفری ۴ ملیون تومان یارانه بگیرد انحام دهیذ