۱۶ شهریور ۱۴۰۳، ۷:۲۴

در گفت‌وگو با مهر مطرح شد؛

ماجرای تأسیس ۴ هزار داروخانه جدید/ خطر جایگزینی سرمایه‌گذاران

ماجرای تأسیس ۴ هزار داروخانه جدید/ خطر جایگزینی سرمایه‌گذاران

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، در واکنش به آیین‌نامه ۱۴۰۰ که مربوط به صدور مجوز تاسیس داروخانه در کشور است، نکاتی را مطرح کرد.

هادی احمدی عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در واکنش به آیین‌نامه ۱۴۰۰ که مربوط به صدور مجوز تاسیس داروخانه در کشور است، اظهار کرد: قانونی که قبلاً بود، قانون وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بود که قانون تقریباً خوبی بود که فاصله هر داروخانه حداقل ۲۰۰ متر بود و اجازه نمی‌دادند این فاصله کمتر شود یا حدنصاب جمعیت داشت مثلاً می‌گفتند به ازای ۷ هزار نفر جمعیت، یک داروخانه نیاز است و مجوز داروخانه بر اساس نیازسنجی صادر می‌شد.

وی افزود: در سال ۱۴۰۰ مسئولین وقت سازمان غذا و دارو بدون مشورت با انجمن‌های صنفی مانند انجمن داروسازان ایران و سازمان نظام پزشکی، تحت تأثیر دخالت نهادهای غیرتخصصی در امور دارو؛ آئین نامه‌ای را دادند که به نظر بسیاری از متخصصین این آئین نامه بی احترامی به جایگاه بیمار و داروساز بود و در کل وضعیت داروخانه‌ها را به شکل فعلی در آورده است.

احمدی ادامه داد: سال ۱۴۰۰ حدود ۱۳ هزار و ۳۰۰ داروخانه در سراسر کشور داشتیم، الان ۱۷ هزار و ۵۰۰ داروخانه داریم. در این دو سه سال، ۳۰ درصد به تعداد داروخانه‌های کشور اضافه شده و این امر تبعات بسیار بدی برای جامعه دارد.

تأسیس ۴ هزار داروخانه جدید

وی گفت: ۴ هزار داروخانه در این دو سه سال احداث شده است. به صحبت‌های رئیس جمهور استناد می‌کنم که گفتند به اندازه کل اتحادیه اروپا دانشگاه داریم این همه مؤسسه و دانشگاه، ۳۰ دانشکده داروسازی در کل کشور تأسیس شده است و سالانه ۱۵۰۰ تا دو هزار نفر دانشجو می‌گیرند، بدون اینکه برنامه‌ای برای آینده شغلی این افراد داشته باشند.

احمدی افزود: آئین نامه‌ای که بدون مشورت صادر شد تبعات زیاد ی داشت، از جمله بر هم زدن نظام سطح بندی خدمات. قبلاً یک نظام سطح بندی داشتیم که بر اساس نیاز جامعه و جمعیت، داروخانه احداث می‌شد. الان این نظام بر هم خورده مناطق کم برخوردار از داروخانه تهی شده و مناطق برخوردار، مملو از داروخانه شده، در برخی مناطق مانند هرمزگان سرانه داروخانه به ازای هر ۱۱ هزار نفر یک داروخانه است در صورتی که در استان تهران به خصوص شمال شهر تهران، به ازای هر ۳۵۰۰ نفر یک داروخانه است.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران تاکید کرد: این عدالت در حوزه دارو و دسترسی بیماران نیست، اکثر بندهای این آئین نامه توسط دیوان عدالت به دلیل غیرتخصصی بودن و تضاد با واقعیت و چشم انداز ابطال شد. اما باز هم شاهد کوچ داروخانه‌ها به مناطق برخوردار هستیم، وقتی حذف پارامتر فاصله و جمعیت اتفاق افتاد تبعات عدیده ای را به وجود آورد.

وی افزود: عارضه دیگر این آئین نامه، بر هم زدن نظام توزیع بود وقتی ۴ هزار داروخانه به یک باره اضافه می‌شود اینها نیاز به دارو دارند. نظام توزیع داروی ما باید به این ۴ هزار داروخانه هم سرویس بدهد چه بلایی سر نظام توزیع و آمار دارو آورد. وزارت بهداشت فکر می‌کرد مصرف فلان دارو زیاد شد در حالی که مصرف دارو زیاد نشده بلکه در قفسه داروخانه‌ها قرار گرفته است.

احمدی گفت: ایجاد کمبودهای دارویی از دیگر عوارض بوده است؛ بالاخره ۴ هزار داروخانه اضافه شده و باید قفسه‌های داروخانه‌ها دارو داشته باشد.

وی افزود: مصرف دارو محدود است قرار نیست هر چه داروخانه بیشتر می‌شود مصرف کننده هم زیاد شود جمعیت هم رشد مثبتی ندارد بنابراین نسبتی بین جمعیت و تعداد داروخانه‌ها در برخی مناطق نداریم.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران ادامه داد: مسئله بعدی مصرف القایی دارو است. بالاخره این چهار هزار داروخانه دخل و خرج دارند و باید بچرخند، مجبورند رو به فروش مکمل‌ها و محصولات آرایشی و بهداشتی بیاورند و مصرف القایی برخی داروها را افزایش می‌دهد.

تبعیض در توزیع داروخانه

احمدی در پاسخ به این سوال که متوسط جهانی نسبت جمعیت و داروخانه به چه شکل است، گفت: در برنامه توسعه هفتم چشم انداز ما این است که به ازای هر ۵ هزار نفر به یک داروخانه برسیم. الان به ازای هر ۵۱۰۰ نفر یک داروخانه داریم یعنی برنامه هفتم توسعه را انجام دادیم اما نه با توزیع عادلانه جغرافیایی. حتی در شهر تهران جنوب و شمال شهر را با هم مقایسه کنید، تعداد داروخانه‌های بالا شهر از جنوب شهر بیشتر است. این مسئله، نظام سطح بندی را بر هم زد و آئین نامه ۱۴۰۰ نوعی خیانت به داروسازان بود، چرا که با این افزایش بسیاری از داروخانه‌ها را کوچک کرد. بنگاه‌های معاملاتی وقتی دیدند به این شکل است اجاره‌ها را افزایش دادند و عده‌ای سرمایه دار متأسفانه بر سر کار آمدند.

ورود غیرداروسازان

وی در پاسخ به این سوال که عنوان می‌شود افرادی در این حوزه سرمایه گذاری می‌کنند که دکتر داروساز نیستند آیا شما به این موارد برخورده اید، اظهار داشت: بسیار زیاد! زمانی که پارامتر جمعیت و فاصله حذف شد. بنابراین کسی که می‌خواهد به بالای شهر بیاید نیاز به سرمایه بیشتری دارد و یک داروساز فارغ التحصیل که سرمایه‌ای ندارد بنابراین مجبور است با سرمایه داری شریک شود یا تمام امور را به دست او بسپارد که پدیده بسیار خطرناکی است.

حذف نظام رتبه بندی با آئین نامه ۱۴۰۰

احمدی در پاسخ به این سوال که قبلاً نظام رتبه بندی بود و ابتدا باید به مناطق محروم می‌رفتند، گفت: الان هم نظام رتبه بندی هست اما متأسفانه با این آئین نامه حذف شد. قبلاً باید به مناطق محروم می‌رفتند و امتیاز جمع می‌کردند مثلاً برای استان تهران باید ۲۸۰۰ امتیاز کسب می‌کردند تا بتوانند داروخانه تأسیس کنند این آئین نامه خیانت بزرگی به حوزه سلامت بود که مسئولین وقت باید پاسخگو باشند. این اقدام را سازمان غذا و دارو در سال ۱۴۰۰ تحت تأثیر ارگان‌های غیرمرتبط انجام داد از ابتدا گفتیم دخالت نهادهای غیرتخصصی در امور دارو باعث مشکلات عدیده ای می‌شود مانند شورای رقابت، هیئت مقررات زدایی، وزارت اقتصاد، وزارت ارتباطات دولت سیزدهم. اینها فشارهایی به سازمان غذا و دارو آوردند و جوانگرایی هم در سال ۱۴۰۰ انجام شده بود بدون مشورت و ارجاع به ارگان‌های تخصصی حوزه دارو، آئین نامه سراسر اشکال و ایراد را ابلاغ کردند.

زنگ خطر ورود سرمایه گذاران به تأسیس داروخانه

وی افزود: در پی این هستیم با استقرار رئیس جدید سازمان غذا و دارو، آئین نامه ۱۴۰۰ بازنگری و نظام سطح بندی در کشور اجرا شود و از پارامترهای جمعیت و فاصله برخوردار باشد وگرنه مناطق محروم، محروم‌تر می‌شوند و مناطق برخوردار، پربرخوردارتر خواهند شد، و این عدالت در سلامت و توزیع دارو نیست.

احمدی ادامه داد: متأسفانه ورود سرمایه گذاران در موضوع تأسیس داروخانه به شدت افزایش یافته و زنگ خطری است که حوزه تخصصی دست سرمایه داران می‌افتد و یک نفر به صورت زنجیره‌ای چند داروخانه را اداره می‌کند. این هم پدیده‌ای است که سازمان غذا و دارو و ارگان‌ها ورود کنند و اجازه ندهند پدیده زنجیره‌ای در کشور رخ بدهد چرا که نظام سلامت دچار آسیب می‌شود.

داروسازی یک حرفه است نه صنف!

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، در پایان گفت: ما صنف نیستیم یک نظام حرفه‌ای هستیم و از قوانین صنفی تبعیت نمی‌کنیم که هیئت مقررات زدایی برای ما نسخه بپیچد. طبق تعریف سازمان نظام پزشکی، ما حرفه هستیم. لذا، باید نهادهای تخصصی در حوزه دارو تصمیم گیری کنند نه افراد غیرمرتبط. این آئین نامه باید اصلاح شود و به عقلانیتی که در نظام سلامت است، برگردد و نظام سطح بندی حتماً باید رعایت شود.

کد خبر 6214642

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ایرانی IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      22 6
      چون داشتن مجوز داروخانه شده بود باند مافیایی حالا خوب شد حداقل رقابت در عرضه دارومیشود به بیمار
    • فرزاد ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      29 6
      واقعا در تعجبم که چرا سخنان این افراد انحصار طلب که سلامت و درمان مردم رو به خاطر منافع اقتصادی شان گروگان گرفته اند رو بازتاب می دهید و پخش می کنید !!! از هر اقدامی برای شکست انحصارطلبی در هر زمینه ایی باید حمایت کرد
      • ثریا IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
        16 2
        کلا تو ایران سیستم به شدت انحصاری شده. داروساز انحصارطلب شده . پزشک میگه نباید ظرفیت پزشکی آزاد بشه . دندان پزشک و خودروساز و حتی این درد به سایر اصناف مثل دامداران و کشاورزان و ... سرایت کرده. چند روز پیش دامداران اعتراض کرده بودن دولت چرا گوشت برزیلی وارد میکنه که بیان گوشت هشتصد تومنی ازشون بخرن
      • فرزاد ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
        8 0
        الان تو شهر ما متخصص رادیولوژی خانم نداریم و مردم به اجبار باید به مردها مراجعه کنن
    • IR ۰۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      17 22
      ایشون فقط به این سوال جواب دهد که چرا به شما می گویند داروساز؟ در صورتی که شغل شما که داروخانه داری و لوازم بهداشتی آرایشی و داروفروشی است و دقیقا جزو اصناف هستید مثل بقالی ها و سوپرمارکت ها که چیپس و پفک و برنج .و هیچ نقشی در زنجیره درمان و سلامت و بهداشت ندارید و تابحال هیچ داروئی هم نساخته اید!
      • بی نام ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
        5 15
        اینهای که به حرفه داروسازی توهین میکنند جرعت معرفی کردن خودشون نیستند ،دکترای داروسازی یک حرفه پزشکی هست. در تمام جهان کسانی ... لوازم بهداشتی وغیرو دردارو خانه می فروشند افرادی مثل شما هستند که پرسنل داروخانه لقب گرفته اند اگر بقالی هست تو چرا دخالت میکنی که دخالت در حرفه پزشکی جرم سنگینی دارد
      • ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
        2 0
        شما کاملا صحیح می فرمایید مشکل خودداروساز می باشد که منزلت علمی خودرا جهت کسب درآمد پایین می آورد هفت سال اکرهر رشته وکار اقتصادی راهم بسختی خوانده بودند بهتر جواب می گرفتندودربازار اقتصادی ایران نیاز به تحصیل دروس سخت نبود
    • بیطرف ۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      2 7
      الان هرکس می آیید به داروساز رجوع میکنه برای استعمارداروساز بعد هر خلافی که میتونه انجام میده چکها به زحمت پاس خواهد شد این سرمایه گذار از دادن حق حقوق نه تنها داروساز سر باز خواهد زد بلکه با شرکتهای دارویی هم مشگل و ایجاد کنش ومشگل ایجاد نموده آخرش چوبش به دکتر داروسازه فلک زده برمیگردد .
      • ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۷
        1 0
        اشتباه ازدکتراست که بعداز چندین سال درس خواندن خودراوابسته سرمایه گذارمی نماید داروساز بایدداروتولیدکندتاسرمایه گذار بدنبالش بیفتد و التماس کند۲۳۴
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      10 1
      مردم از کمبود دارو رنج میبرن رقابت ایجاد شود بخشی از مشکل قابل حل است مدیرفنی داروساز باشد کافیست
    • ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      13 2
      مقطع تحصیلی دارو سازی یک تخصص علمی است وورود به ان نیاز به داشتن سواد علمی بالا می باشد. کشور ماواقعا نیازمند این تخصص می باشد مادرصنعت داروسازی سخت وابسته هستیم تحریم باعث شده داروی مناسب دست بیمار نرسد، متاسفانه فارغ التحصیلان داروسازی بجای اینکه جذب تحقیق پژوهش دراین موضوع شوند، بیشتر جذب کسب در
      • IR ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸
        0 0
        دوست عزیز بنده داروساز هستم وقتی هیچ زیرساختی نیست با چی دارو بسازیم؟؟ ما ارزومون اینه مارو ببرن تو صنعت! ولی خبری نیست! حتی طرح که عملا بیگاریه بازم اجازه ورود به صنعت نمی‌دن بما! مگه داروساختن الکیه که چون علم داریم بریم دارو بسازیم! باید شرایط رو برامون محیا کنن وگرنه چاره ای جز تاسیس داروخانه نی
    • ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      6 2
      فارغ التحصیل دارو باید جذب تولید وساخت دارو شود نه درداروخانه فسیل شود توزیع دارودرشان یک داروساز نیست متاسفانه انگیزه کسب درامد موجب فرار دانشمندان از علم شده، بایستی توزیع به سرمایه گذار سپرده شود وتولید وپژوهش بهدکتراداروساز
      • IR ۰۴:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۷
        1 0
        بایستی باتوجه به جذب نخبگان دراین رشته بجای تاسیس داروخانه درهرشهری حداقل یک موسسه تحقیقاتی تولیدی دارو تاسیس گردد در شهرستان کوچک ما حداقل ۳۰نفر دکتر داروساز هستند اکراین حجم جذب تولید دارو بشوند بجای کمبود دارو صادرکننده دارو خواهیم شد و متخصصان دیگرعلوم هم جذب کارمی شوند.ولی حیف که الان نیست
    • ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      6 1
      متاسفانه بعلت انحصار صدور مجوز فارغ التحصیلان این رشته جذب درامد شده اتد باانکه انها بایددرجهت تحقیق و نوآوری مشغول شوند من پنجاه سال دارم هنوز یک قلم دارو رااز دست داروساز نگرفتم بلکه کارگر داروخانه ان را انجام داده الان هم اینترنت است که هراطلاعات لازم را می دهد پس تخصص داروساز حیف است دریک مغازه
    • ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      1 0
      بعلت مجوز داشتن دکترهای داروساز بدنبال فعالیت اقتصادی هستند و علم داروسازی بیشتر توسط متخصصان رشته های دیگر مدیریت می گردد واین حیف است واقعا باید این مجوز بطور کلی برداشته شود تا نخبه های علمی بروند بطرف کشف نوآوری وساخت داروهای جدید یک فوق دیپلم بهیاری هم میتونن نسخه تحویل بیمار بدهد واورا راهنمای
    • ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      8 4
      لوازم یدکی فروشی بیشتر به آگاهی و شناخت کاربرد قطعات نیازمند است پس باید فقط به دکترای میکانیک مجوز فروش لوازم یدکی بدهند .داروخانه هم همینطور است اینجانب که یکبار هم دکتر داروساز را ندیدم صدها نسخه هم گرفتم فقط حق فنی دادم یک دیپلم با شش ماه آموزش می‌تونه راهنمای دارو انجام دهد مابزرگش کردیم
    • باهر ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۶
      0 0
      در ایران در هرموردی افراط و تفربط هست و اعتدالی وجود ندارد که طبق استانداردهای سنجیده جهان باشد.و همه جانبه نیست بلکه بصورت احساسی و بخشی نگری و نفوذ و پارتی انجام می گیرد.