به گزارش خبرگزاری مهر، رضا علیزاده عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مصاحبه رادیویی با اشاره به حادثه معدن طبس گفت: این یک معدن کاملاً خصوصی است و در آن ذغالسنگ استخراج میشود. این معدن کاملاً به شکل سنتی برداشت میشود که البته تمام معادن ذغالسنگ ایران که بیش از ۲۰۰ مورد هستند، خصوصی بوده و فقط یک معدن دولتی وجود دارد که متعلق به شستا است. اندازه این معادن کوچک و متوسط است و معدن طبس جزو شش معدن بزرگ در کشور محسوب میشود؛ اما بر اساس استانداردهای جهانی جزو معادن کوچک حساب میشود.
وی با بیان اینکه در معادن استخراج ذغالسنگ بهمرور گاز متان ایجاد میشود، اظهار کرد: در این معادن از طریق تهویه و دیگر امکانات، این گاز به خارج از معدن منتقل میشود. بعضاً حفرههای بزرگی در این لایهها وجود دارد که تحتفشار گاز متان هستند و وقتی کندهکاری انجام میشود دچار انفجار میشوند زیرا گاز متان با اکسیژن ترکیب شده است. خروجی این انفجار مونو اکسید کربن است که گاز بسیار کشندهای است.
علیزاده افزود: تعداد کارگرانی که در انفجار معدن کشته شدند ۱۷ نفر بود؛ اما گاز مونو اکسید کربن حاصل از این انفجار به بلوک دیگری کشیده شد که موجب کشتهشدن نزدیک به ۳۰ نفر دیگر از کارگران شد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سؤال که چرا هیچ اقدام جدی برای نظارت بر معادن نداریم، بیان کرد: ۴۵۶ ماده آییننامه ایمنی معادن از سوی وزارت کار تصویب شده و موظف است اجرا و همچنین کنترل کند. متأسفانه این آئیننامهها بهدرستی اجرا نمیشوند و نظارت کاملی در این باره وجود ندارد.
وی با اشاره به اختلاف بر سر مسئولیت نظارت بر معادن عنوان کرد: وزارت کار اعتقاد دارد نظاممهندسی معادن باید کار نظارت بر امنیت و ایمنی معدنها را انجام دهد؛ اما نظاممهندسی میگوید چون حاکمیتی نیست نمیتواند این کار را انجام دهد و وزارت کار باید انجام دهد. وزارت کار هم عنوان میکند مأمور برای بازرسی ارسال میکند و کار گزارش در این زمینه را انجام داده است. متأسفانه نظارت بر عملکرد معادن از منظر امنیت و ایمنی وجود ندارد و آئیننامههای مصوب وزارت کار بهدرستی اجرا نمیشود و باتوجهبه حادثه معدن طبس، در حال بررسی علت و چرایی این حادثه هستیم تا طی ۱۰ روز آینده علت مشخص شود.
نظر شما