به گزارش خبرگزاری مهر، سروش عزیزدوست، کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری درباره مشکلات صدور سند برای اراضی کشاورزی، گفت: در طرح کاداستر (حدنگاری) زراعی که فعلاً دارد پیش میرود، باید همراه با مشارکت مردم باشد و برخی قوانین از جمله اینکه زمینهای کشاورزی اگر سنددار بشوند دیگر به هیچ وجه قابل تغییر کاربری نیستند نیز اصلاح شود، مثلاً در منطقهای که فرد بومی فقط شالیزار دارد و فرزندان وی زمین دیگری ندارند، برای دریافت سند زراعی نمیآیند، این مشکلات وجود دارد باید قانونی تصویب شود که وقتی برای زمین سند شالیزاری و کشاورزی بگیرید، اگر مشکلی برای مسکن داشتید بتوانید قسمتی از این زمین را برای تغییر کاربری و مسکن داشته باشید.
وی افزود: اصولاً باید زمینهایی که تسطیح و مکانیزه شده برای آنها سند صادر شود، چون مردم رضایت دادند این زمینها مکانیزه بشود و ۱۰۰ درصد برای کشاورزی استفاده کنند، زمینهای کشاورزی در بافت روستا را باید تخصیص بدهند به بنیاد مسکن و تغییر کاربری برای ساخت و سازها، این اگر هدفمند بشود طرح کاداستر کشاورزی سریعتر پیش میرود، در حال حاضر فقط میگویند سند بگیرید که مدرکی داشته باشید، اما تغییر کاربری نمیدهیم.
عزیزدوست درباره تداخل عملکرد بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی در روستاها، تصریح کرد: در مناطق شمالی کشور، مردم برای دریافت سند زراعی استقبال کمتری دارند، دلیلش این است که کشاورزی و محدوده بنیاد مسکن با هم تداخل پیدا کردند، زمینهای کشاورزی که در بافت روستا زیر نظر بنیاد مسکن باید باشد، جهاد کشاورزی هم دارد دخالت میکند که در قانون آمده زمینی که در بافت روستا و طرح هادی بنیاد مسکن باشد ربطی به ارگان دیگری یا جهاد کشاورزی ندارد.
وی اضافه کرد: ترویج آموزش به مردم اگر باشد که زمینهای کشاورزی که داخل طرح است میتوانید برای ساخت و ساز استفاده کنید مردم استقبال بیشتری برای گرفتن سندهای زراعی میکنند ولی به دلیل عدم آگاهی پیشقدم نمیشوند، در شمال کشور از مازندران تا گیلان طرح کاداستر کشاورزی در حال انجام است ولی فکر کنم حدود ۱۰ درصد انجام شده باشد، استقبال نمیشود.
این کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری، افزود: راهکار این است که زمینهای کشاورزی و بنیاد مسکن را از هم جدا کنند، زمینهای مکانیزه، سنددار بشوند و زمینهایی که داخل بافت روستا هستند تعیین تکلیف بشوند تا چه مقدار را میتوانند برای ساخت و ساز و افزایش مسکن در روستا استفاده کنند.
وی در مورد خرد شدن زمینها و سنددار شدن گفت: در شمال زمینهای کشاورزی از پدر به وراث میرسد و وراث هم برای مدرک میخواهند زمین شأن را تقسیم و خرد کنند ولی اداره ثبت و جهاد کشاورزی مخالفت میکنند، اما میتوانند طرحی بدهند که در قالب کشاورزی زمینها را تفکیک کنند، یعنی هر فردی در سهم خودش کشاورزی کند. به عنوان مثال فردی یک هکتار زمین کشاورزی دارد که بین ۵ نفر تقسیم میشود. کشاورزی انجام میشود ولی میگویند ما هر کدام سند جداگانه میخواهیم که اداره ثبت و جهاد کشاورزی میگویند این کار اراضی کشاورزی را خرد میکند که خلاف قانون است در حالی که فرد دارد کشاورزی میکند در بطن قضیه میبینید کشاورزی انجام میدهد، وقتی جهاد کشاورزی و اداره ثبت جلوی این کار را میگیرند مردم هم سوق پیدا نمیکنند به اینکه سند دریافت کنند.
عزیزدوست درباره روند صدور سند گفت: در حال حاضر برای سند کاداستر کشاورزی که دولت هزینه را تقبل کرده پرداخت کند مردم فقط مدارک را بیاورند و ثبت نام و تمام مراحل را شرکتهای خصوصی زیر نظر اداره ثبت انجام میدهند و سند کشاورزی تحویل مردم میشود. در قانون ساماندهی برای بنیاد مسکن همین طور است زمینهایی که داخل طرح بنیاد مسکن هستند افراد دارند سند ساماندهی دریافت میکنند و برای تعیین تکلیف هم هر فردی بخواهد جداگانه سند بگیرد قانون تعیین تکلیف، دبیر هیئت اداره ثبت، قاضی و جهاد کشاورزی جلسه را برگزار میکنند و درباره زمین برای صدور سند مسکونی یا کشاورزی نظر میدهند.
نظر شما