۲۳ مهر ۱۴۰۳، ۱۳:۰۰

اهمیت مشارکت شهروندان در تصمیم‌گیری‌های شهری

اهمیت مشارکت شهروندان در تصمیم‌گیری‌های شهری

یک کارشناس موضوعات شهری و پژوهشگر فرهنگی طی یادداشتی به موضوع اهمیت مشارکت شهروندان در تصمیم‌گیری‌های شهری پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر، سجاد بهرامی کارشناس و پژوهشگر فرهنگی طی یادداشتی در مورد موضوع آموزش‌های شهروندی و مشارکت اجتماعی گفت: آموزش‌های شهروندی و مشارکت اجتماعی از عوامل اصلی و مهم در رونق و پیشرفت یک جامعه محسوب می‌شوند. این آموزش‌ها و مشارکت‌ها نقش بسزایی در تعیین سرنوشت و راهبردهای اجتماعی و فرهنگی یک شهر ایفا می‌کنند و بیانگر اراده و عزم شهروندان در تحقق اهداف و آرزوهای خود هستند. در این راستا، مشارکت شهروندان به عنوان یکی از مهم‌ترین و پررنگ‌ترین نمادهای حضور و حق شهروندان در تصمیم‌گیری‌های شهری، توجه و اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

کلان‌شهر تهران به عنوان پایتخت ایران و یکی از بزرگترین شهرهای جهان، در تعیین سرنوشت و سیاست‌های کلان کشور دارای نقش بسزایی است. به همین دلیل، مشارکت شهروندان در اداره شهر و جامعه اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. این شهر با جمعیت بالا و تنوع‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، به عنوان یکی از قطب‌های اصلی کشور؛ جلبِ توجه و حضور فعال شهروندان در فرآیندها و فعالیت‌های اجتماعی است. از طرفی، پذیرش آموزش‌های شهروندی، اثربخشی آن و مشارکت اجتماعی شهروندان در اداره شهر می‌تواند بر اساس مفهومی گسترده تعریف شود.

در واقع، این نوع آموزش‌ها و مشارکت شامل مواردی چون، حضور در تجمعات و راهپیمایی‌های سیاسی، فعالیت در حزب‌ها و گروه‌های اجتماعی، نهادهای محله محور، مشارکت در فرایندهای تصمیم‌گیری نهادهای شهر و محله و بسیاری دیگر از فعالیت‌ها می‌باشد. از منظر شهروندان تهرانی، مشارکت اجتماعی در اداره شهر به‌عنوان یک وسیله برای تحقق اصول دموکراسی شهری و برقراری عدالت اجتماعی در جامعه محسوب می‌شود.

آموزش‌های مناسب شهروندی، مشارکت و ایجاد عدالت در بین مناطق مختلف شهری می‌تواند به ایجاد توازن قدرت بین گروه‌های مختلف اجتماعی و ایجاد فضایی مناسب برای بحث و تبادل نظر جهت بهبود وضعیت شهر منجر شود. علاوه بر این، این نوع حضور اجتماعی در شهر می‌تواند به قدرت و تقویت نهادهای محلی کمک کرده و به ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی نیز در شهر کمک کند.

کلان‌شهر تهران با داشتن جمعیت بالا و تنوع فرهنگی و اجتماعی بزرگ، نیازمند حضور فعال و شایسته شهروندان در فرایندهای اجتماع محور و تصمیم گیری های محلی است. این مشارکت‌ها می‌تواند موجب افزایش نسبی کیفیت و قدرت تصمیم‌گیری در کلان‌شهر شده و به ارتقای آگاهی و فرهنگ شهروندی مردم کمک شایانی کند.

با وجود تحولات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در دهه‌های اخیر، افزایش مشارکت اجتماعی در اجتماعات شهری، به‌عنوان یکی از دستاوردهای مدیریت شهری، نمودی از سرمایه‌گذاری شهروندان در کلان‌شهر الگوی جهان اسلام و آرمان‌های ایرانی _ اسلامی محسوب می‌شود. در نتیجه، ارائه آموزش‌های شهروندی و ارتقای مشارکت اجتماعی و فرهنگی در شهر تهران عوامل مهم و تعیین کننده در پیشرفت و توسعه جامعه شهروندان کلانشهرها تلقی می‌شود.

با عملی کردن اصول دموکراسی شهری و شرکت فعال شهروندان تهرانی در تصمیم‌گیری‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، می‌توان انتظار داشت که مشکلات و نیازهای شهری به‌طور محسوس برطرف شده و کلان‌شهر تهران نقش خود را به خوبی به عنوان قطب فرهنگی و اجتماعی مهم در کشور ایفا کند.

کد خبر 6256557

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha