به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، یکی از راهکارهایی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای بهبود بازدهی و پایداری شبکه انرژی در پیش گرفتهاند و انتظار میرود در ایران نیز بیش از پیش به آن توجه شود، راه اندازی توسعه مراکز تولید هیدروژن سبز به عنوان منبع تأمین انرژی است که متخصصان برای آن مزایای فراوانی را مورد اشاره قرار میدهند.
سیدسعید میرشریفی ناظر عالی شرکتهای توزیع برق کشور، درباره اهمیت توسعه هیدروژن سبز در جهان گفت: برخلاف هیدروژن معمولی که از گاز طبیعی مشتق میشود و به انتشار گازهای گلخانهای دامن میزند، هیدروژن سبز با استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر تولید و آن را به یک جایگزین پاک و پایدار تبدیل میکند.
وی خصوص فرایند تولید هیدروژن سبز توضیح داد: هیدروژن سبز از طریق فرآیند الکترولیز تولید میشود، جاییکه برق تولیدی از منابع تجدید پذیر مانند باد، خورشید یا نیروی آبی، برای تجزیه آب به هیدروژن و اکسیژن مورداستفاده قرار میگیرد. این روش، انتشار کربن را به صفر رسانده و هیدروژن سبز را از «هیدروژنخاکستری» تولیدشده از گاز طبیعی و «هیدروژن آبی» که نتیجه جذب و ذخیره کربن است، متمایز میکند.
وی در خصوص اهمیت هیدروژن سبز و لزوم توجه بیشتر به این حوزه افزود: با جایگزینی سوختهای فسیلی در تولید برق، حملونقل و صنعت، هیدروژن سبز میتواند با کربنزدایی، گامی حیاتی در جهت دستیابی به اهداف آبوهوایی بینالمللی نظیر معاهده پاریس باشد.
میرشریفی با اشاره به اینکه یکی از چالشهای اصلی منابع انرژی تجدید پذیر، ماهیت متناوب آنهاست، اضافه کرد: هیدروژن سبز در عمل ابزاری از نوع ذخیره انرژی است و میتواند راهحلی مناسب در مقابله با این معضل باشد.
ناظر عالی شرکتهای توزیع برق در همین رابطه توضیح داد: در طول دورههای تولید بیش از حد انرژی تجدید پذیر، الکتریسیته میتواند برای تولید هیدروژن استفاده شود و همین انرژی در ساعات پرباری میتواند دوباره به برق تبدیل شود یا زمانیکه تولید انرژی تجدید پذیر کم است بهعنوان سوخت استفاده شود.
وی با بیان اینکه امکان ذخیره و آزادسازی انرژی در صورت نیاز، هیدروژن سبز را به ابزاری ضروری برای پایداری شبکه و تأمین انرژی مطمئن تبدیل میکند، افزود: هیدروژن سبز با ارائه ابزاری انعطافپذیر برای ذخیره انرژی، باعث افزایش سهم تجدیدپذیرها در سبد تأمین انرژی میشود و این ابزار میتواند نیاز به انرژی پشتیبان مبتنی بر سوخت فسیلی را کاهش دهد و به تسریع تحول و انتقال به یک سیستم انرژی کاملاً تجدید پذیر و متنوع کمک کند.
میرشریفی با اشاره به اینکه هیدروژن سبز این قابلیت را دارد تا به عنوان جایگزینی بی کربن برای سوختهای فسیلی عمل کند، در خصوص آخرین اقدامات و فعالیتهای کشورهای توسعه یافته در این خصوص گفت: پروژههای مقیاس بزرگ و مراکز تولید هیدروژن در سطح جهانی درحالتوسعه هستند و بسیاری از کشورهای توسعه یافته انرژیهای تجدید پذیر را با تولید هیدروژن سبز ادغام میکنند تا زنجیرههای تأمین کارآمد و مقرونبهصرفه ایجاد کنند.
وی در همین رابطه افزود: کشورها در سراسر جهان پتانسیل هیدروژن سبز را به رسمیت میشناسند و سیاستهای حمایتی از جمله یارانهها، مشوقهای مالیاتی و بودجه برای تحقیق و توسعه را اجرا میکنند. این اقدامات برای تسریع استقرار فناوریهای هیدروژن سبز و ایجاد یک بازار مطلوب بسیار مهم هستند به عنوان نمونه اتحادیه اروپا اهداف بلند پروازانهای را برای تولید و استفاده از هیدروژن سبز به عنوان بخشی از قرارداد سبز خود تعیین کردهاست و ژاپن نیز با سرمایهگذاریهای گسترده در تولید هیدروژن سبز در خط مقدم اقتصاد هیدروژنی قرار دارد.
ناظر عالی شرکتهای توزیع برق کشور در بخش پایانی سخنان خود با تاکید بر ضرورت توجه به این ظرفیت تولید پاک انرژی در کشور خاطرنشان کرد: توانایی این نوع هیدروژن در کربنزدایی بخشهای مختلف، تأمین ذخیره انرژی و تسهیل یکپارچهسازی انرژیهای تجدید پذیر، آن را به یک جز ضروری از انتقال انرژی پاک تبدیل میکند و با ادامه پیشرفتهای فناورانه و کاهش هزینهها، هیدروژن سبز نقش حیاتی فزایندهای در کاهش انتشار گازهای گلخانهای، بهبود کیفیت هوا و حفظ منابع طبیعی ایفا خواهد کرد.
نظر شما