خبرگزاری مهر، گروه استانها - نان یکی از مهمترین مواد غذایی موجود در سفره ایرانیان و قوت غالب اکثر مردم است و همین امر موجب شده کیفیت نان مصرفی برای افراد جامعه اهمیت بالایی داشته باشد.
در گذشته بسیاری از افراد نان مصرفی خود را در خانه تهیه میکردند البته امروزه نیز ممکن است همچنان برخی افراد در منزل اقدام به پخت نان کنند اما با توجه به توسعه شهرنشینی و سکونت افراد در خانههای آپارتمانی همچنین به دلیل مشغلههای زندگی ماشینی پخت نان در خانه نیز بسیار کمرنگ شده است.
آنچه مسلم است سلامتی انسانها در ارتباط مستقیم با مواد غذایی مورد مصرف آنها است و زمانی که گفته میشود نان قوت غالب مردم ایران است یعنی کیفیت این ماده غذایی بیش از هر چیز دیگری بر سلامتی آنها اثرگذار است.
متأسفانه امروزه کیفیت نان موضوعی است که در چهارمحال و بختیاری مغفول مانده و همین امر علاوهبر اینکه مشکلاتی را برای شهروندان در پی داشته موجب افزایش دور ریز این ماده غذایی مهم و ارزشمند شده است.
نان نانواییها یا خمیر است یا سوخته
مینا عسگری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: متأسفانه نان تهیه شده در نانواییهای استان کیفیت لازم را ندارد.
وی افزود: نانها یا خمیر است یا سوخته و همین موضوع سبب افزایش دورریز نان میشود.
این شهروند شهرکردی اضافه کرد: برخی از نانها بوی ترش شدگی میدهد و استفاده از برخی مواد در تهیه آن سبب بروز مشکلات معده و گوارشی میشود.
عسگری بیان داشت: متأسفانه رفتار برخی از نانوایان شایسته نیست و گاهی در اعتراض به پایین بودن کیفیت نان برخورد بدی از سوی آنها با مردم میشود.
نانوایان چهارمحال و بختیاری با کیفیت نان مشکل دارند
محمدرضا غفاری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: متأسفانه آردهایی که امسال در اختیار نانوایان قرار میگیرد، کیفیت مطلوبی ندارند.
وی تصریح کرد: یکی از علل پایین بودن کیفیت آرد، پایین بودن کیفیت گندمی است که در این استان تولید میشود.
رئیس اتحادیه نانوایان چهارمحال و بختیاری گفت: گندم سایر استانها که غنیتر و با کیفیتتر است و میتواند مکمل گندم این استان باشد، هنوز به استان نرسیده و از تیرماه تاکنون نانوایان این استان با کیفیت آرد مشکل دارند.
غفاری اضافه کرد: تفاوت قیمت نان در این استان با سایر استانها بالا است، قیمت نان ۲۵ درصد در سراسر کشور افزایش یافت و با این اوصاف اختلاف قیمت باز هم بالاتر رفته است.
وی عنوان داشت: این اختلاف قیمت سبب شده دستمزدها کاهش یابد و نیروی کار در نانواییها کم شود.
کنار گذاشتن نان سوخته و خمیر سهمیه آرد نانوایان را کاهش میدهد
رئیس اتحادیه نانوایان چهارمحال و بختیاری بیان داشت: اختلاف قیمت همچنین سبب شده نانوایی این استان و استانهای همجوار با سهمیه یکسان در ماه ۵۰ میلیون اختلاف درآمد داشته باشد.
غفاری ادامه داد: از زمانی که سامانه نانینو شروع به کار کرد، از یک کیسه آرد باید ۲۵۶ قرص نان تهیه شود و به همین دلیل نانوایان مجبور میشوند نانهای خمیر و سوخته را هم به مشتری بفروشند چراکه با کنار گذاشتن این نانها سهمیه آرد نانوا کاهش مییابد.
وی اذعان داشت: اکثر بحرانهایی که در حوزه نان وجود دارد به دلیل سامانه نانینو است و در همه کشور هم اعتراضهایی در این زمینه وجود دارد.
رئیس اتحادیه نانوایان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سامانه نانینو سامانه خوبی است اما مشکلاتی دارد که باید رفع شود تاکید کرد: آموزشهای لازم برای استفاده از این سامانه داده نشده است و همین موضوع مشکلاتی را برای نانوایان ایجاد کرده است.
غفاری اضافه کرد: کسی در خصوص ناهماهنگیهای سامانه نانینو پاسخگو نیست و تمام نانواها در خصوص تاریخهای ارائه شده در این سامانه و ناهماهنگیهای موجود سردرگم هستند.
وی ادامه داد: چهار بازرس بهصورت مرتب کار بازرسی از کیفیت نان نانواییها را انجام میدهند، اما کاهش سهمیه آرد نانواییان سبب شده تا میزان نان طبخ شده، کاهش یابد.
تأمین کیفیت نان چهارمحال و بختیاری با واردات گندم
یزدان یگانگی نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: با توجه به اینکه نان قوت غالب مردم این استان است و ماده اولیه تهیه نان، گندم و آرد است، حساسیتهای خاصی بر روی این موضوع وجود دارد.
مدیرکل غله چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: گندمی که توسط اداره غله تحت عنوان خرید تضمینی گندم خریداری میشود در این استان در سالی که گذشت بیش از ۶۸ هزار تن بوده و مابقی نیاز استان که حدود ۱۲۰ هزار تن است که از سایر استانها تأمین میشود.
مدیرکل غله چهارمحال و بختیاری بیان داشت: گندم تولید شده در این استان بر اساس نظر پژوهشکده غلات درجه ۲ است و لذا مجبوریم گندم مازاد بر نیاز استان را از خارج استان تهیه کنیم.
یگانگی افزود: این استانها گندم درجه ۱ را در اختیار ما قرار میدهند و این گندم به افزایش کیفیت نان کمک بسیاری میکند.
وی عنوان داشت: سبوس آردهای موجود بین ۱۱ تا ۱۵ درصد است که توسط سازمان استاندارد اعلام شده است، در غله گندمهای تهیه شده مخلوط شده و به استاندارد لازم از نظر گلوتن و پروتئین میرسد و در اختیار هشت کارخانه تولید آرد قرار میگیرد.
افزایش نظارتها بر صنعت آسیابانی برای افزایش کیفیت نان
مدیرکل غله چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: سرانه مصرف آرد در این استان در ماه برای هر نفر ۹ تا ۱۰ کیلوگرم است.
وی گفت: در بحث تولید نان، مثلث یا زنجیرهای وجود دارد که باید هر سه ضلع یا حلقه در آن دیده شود، که گندم، آرد یا مهارت آسیابان و مهارت نانوا این سه ضلع یا حلقه را تشکیل میدهد.
وی تاکید کرد: در اختلاط گندم تلاش بسیاری شده و نظارتها بر صنعت آسیابانی برای افزایش کیفیت نان در حال انجام شدن است.
مدیرکل غله چهارمحال و بختیاری گفت: لازم است نانوایان باتجربه، تجربیات خود را پای کار بیاورند و با این تجربهها به کمک نانوایان تازهکار بیایند.
به گزارش خبرنگار مهر، ادامه پخت نان بی کیفیت در چهارمحال و بختیاری نتیجهای جز افزایش اسراف در این زمینه ندارد، اما نکته مهم این است که دور ریز نان زحمات انسانهای بسیاری را از بین میبرد چراکه تولید گندم، تهیه آرد و پخت نان هرکدام دارای مراحل بسیاری هستند که افراد بسیاری در انجام آنها نقش دارند بنابراین لازم است مسئولان در این زمینه تمهیدات مؤثری بیندیشند.
نظر شما