به گزارش خبرنگار مهر، سید احمدرضا خضری، ظهر سه شنبه در اولین همایش بین المللی جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی که در سالن همایشهای دانشگاه ارومیه برگزار شد، با بیان اینکه تمدن در ایران از ۱۰ هزار سال پیش شکل گرفته است، افزود: برای ایجاد و پایندگی هر تمدنی عواملی همچون سرزمین، وطن و جغرافیا، عوامل سیاسی و حاکمیتی، عوامل اقتصادی، سرمایههای انسانی و عوامل معنوی نیاز است.
وی ادامه داد: اگر یکی از عوامل تمدن ساز نباشد، بقیه عوامل نیز تضعیف میشود و تمدن از بین میرود.
مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه تمدن موضوع منطقهای و ملی نیست بلکه موضوعی انسانی است، گفت: برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم.
خضری با اشاره به ورود اسلام به ایران اظهار کرد: اسلام با ورود به ایران موجب شد تمدن ایران با تلفیق آموزههای اسلامی و میراث ایران تبدیل به جهش شد.
وی استفاده از ظرفیتهای بومی و ملی، خودباوری، نواندیشی، استقبال از روحیه نقادی و … را در حفظ تمدن مؤثر دانست.
علم، محور تمدن نوین اسلامی است
نماینده ولی فقیه در آذربایجانغربینیز در این مراسم با اشاره به نقش علم در تمدنسازی گفت: علم، محور تمدن نوین اسلامی است.
حجتالاسلام سیدمهدی قریشی، گفت: این همایش به عنوان یک بستر مناسب برای تبادل اندیشهها و تجربیات علمی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی محسوب میشود و امید میرود که نتایج آن به ارتقا علم و دانش در جامعه کمک کند.
وی به اهمیت علم در تاریخ انبیای الهی اشاره کرد و گفت: در مطالعه تاریخ انبیای الهی، اگر دقت کنیم، میبینیم که همه انبیا به علم توجه ویژهای داشتهاند.
حجت الاسلام قریشی با بیان اینکه علم، قدرت الهی را بر ما نمایان میسازد و مبنای علم انسان نیز عقل و تفکر اوست، تصریح کرد: این تنها به علوم معنوی و دینی محدود نمیشود، بلکه پیامبران در علوم تجربی نیز ورود کرده و در همه جوانب پیشرفت کردهاند.
امام جمعه ارومیه با اشاره به اینکه معجزه پیامبر اکرم، قرآن کریم است، گفت: مسئله علم و تعلیم در زمان پیامبر بزرگوار اسلام برای هدایت جامعه عرب با بعثت ایشان به ظهور رسید. چرا که پیامبر به علم اهمیت میداد و انقلابی در تمدن اسلامی شکل گرفت.
رئیس دانشگاه ارومیه نیز در این مراسم با اشاره به مؤلفههای تمدن نوین اسلامی افزود: اخلاق و معنویت، علم و فناوری، خودباوری و تعقل، وحدت، مجاهدت و استقامت، کرامت انسانی، عدالت، اقتدار و امنیت، رفاه و پیشرفت و مردم سالاری از مؤلفههای تمدن اسلامی است و راه رسیدن به این مولفهها از مسیر علم و دانش میسر میشود.
ضرورت توجه و افتخار به پیشینه علمی و اندیشمندان ایران اسلامی
بهمن نزهت، دبیر علمی اولین همایش بینالمللی جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی نیز در این همایش با اشاره به ارسال ۱۴۰ مقاله به اولین همایش بینالمللی جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی افزود: از این تعداد مقاله ارسالی، ۱۱۸ مقاله پذیرش شده و طی این دو روز برگزاری همایش، ۲۲ مقاله به صورت سخنرانی حضوری ارائه میشود.
وی با اشاره به ضرورت توجه و افتخار به پیشینه علمی و اندیشمندان ایران اسلامی، گفت: ضروری است مفاخر تمدنی خود از جمله علامه طباطبایی، ابوریحان بیرونی و… را به نسل جدید بشناسانیم.
نزهت خاطر نشان کرد: امروزه دانشمندان اسلامی مرزهای دانش را در نوردیدند و در تعامل بینالمللی با تکیه بر دانش بومی خود به تبادل علم مشغول هستند.
نظر شما