۲۹ آبان ۱۴۰۳، ۱۲:۳۶

رئیس دانشگاه قم: تعیین نقاط مشترک جوامع موجب حل منازعات خواهد شد

رئیس دانشگاه قم: تعیین نقاط مشترک جوامع موجب حل منازعات خواهد شد

قم- رئیس دانشگاه قم گفت: تعیین نقاط مشترک بین جوامع موجب کاهش، حل اختلافات و منازعات می‌شود و این امری ضروری است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام احمد حسین شریفی پیش از ظهر سه شنبه در همایش بین‌المللی داوری که در دانشگاه قم برگزار شد، اظهار کرد: قطعاً برگزاری این همایش برکات فراوانی از جمله برکات علمی، مدیریتی و تجربی اندوزی در زمینه داوری برای دانشجویان خواهد داشت.

رئیس دانشگاه قم بیان کرد: دنیای امروز دنیای تعارضات و اختلافات است و جهان و بشر به گونه‌ای آفریده نشده که به طور فطری خواهان وحدت و همدلی سراسری باشد و به اصطلاح نوعی تنازع بقا در بین افراد بشر وجود دارد و هر کس دنباله‌رو منافع خود است.

وی ادامه داد: البته باید به این مسئله اشاره کرد که این خودخواهی و برتری طلبی بشر امری طبیعی است و در بحث حکومت‌ها و جوامع نیز این مساله وجود دارد و همه حکومت‌ها در واقع به دنبال منافع ملت خود هستند.

حجت الاسلام شریفی با بیان اینکه برتری طلبی حکومت‌ها باعث به وجود آمدن تعارض منافع و خواسته‌ها شده که باید برای آن تدبیر شود، گفت: گاهی اوقات اختلافات بین دو خانواده است که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و نقاط مشترک آن‌ها فراوان است.

رئیس دانشگاه قم با اشاره به آیه «قلْ یا أهْل الْکتاب تعالوْا إلی کلمةٍ سواءٍ بیْننا وبیْنکمْ» تصریح کرد: گاهی اختلاف بین صاحبان دو دین، دو نظام ارزشی و دو نظام حقوقی متفاوت است، اما یک نقاط مشترک روشنی در زیرساخت‌های فکری خود دارند.

وی گفت: گاهی اختلاف میان جامعه توحیدی و جامعه شرک است، یعنی جامعه‌ای که خدا را قبول ندارد، در اینجا نیز اسلام گفته نقاط مشترک بشری و انسانی وجود دارد که می‌توانید عادلانه و بر پایه‌ی احقاق حق اختلافات خود را برطرف کنید.

حجت الاسلام شریفی افزود: نمونه بارز این امر در تاریخ اسلام صلح حدیبیه است که بین پیامبر اکرم (ص) به عنوان حاکم مسلمین و حاکم قریش به عنوان رهبر مشرکان مخالف ایجاد شد که مبنای آن ایمان آوردن شرک به اسلام نبود بلکه منافع مشترکی چون امنیت، آسایش، رفاه مردمان جزیره‌العرب مد نظر بود.

رئیس دانشگاه قم اذعان کرد: طبیعتاً امر حل اختلافات و چاره جویی برای مشکلات یک عقلانیت بشری است که عادلانه و منصفانه باید این اختلاف رفع شود.

وی یادآور شد: در پیچیدگی نظام‌های کنونی حل اختلافات دشوارتر شده و بخش دیوان داوری دعاوی بین ایران و ایالات متحده چندین سال است بر اساس پیمان الجزایر به صورت خردمندانه و عادلانه طراحی شده تا اختلافات را بر اساس تأمین منافع مشترک طرفین دعوا حل کنند.

رئیس دانشگاه قم ادامه داد: تجربه بسیار ارزشمند این است که تجربه نگاری این دعاوی، دادگاه‌ها و احکام صادره در این دادگاه‌ها در سی جلد تدوین شده که محور خوبی برای تحلیل و ادامه کار است.

حجت الاسلام شریفی اظهار کرد: اختلافات مختص ایران و آمریکا نیست ضمن اینکه مورد اول و آخر هم نخواهد بود، چراکه بشر و جوامع بشری این اقتضائات را دارد، بنابر این باید برنامه‌ریزی کرد که طبق اصول و تجربه انسانی حل شود.

رئیس دانشگاه قم خاطرنشان کرد: تعیین نقاط مشترک بین جوامع موجب کاهش و حل اختلافات و منازعات می‌شود و این امری ضروری است.

کد خبر 6292489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha