خبرگزاری مهر، گروه استانها: قالی از دیرباز تاکنون نمایشگر هنر و روزمرگی پیشینیان بوده که با هنرمندی و ظرافت تمام تبدیل به گنجینهای گران بها شده است.
قالی کردستان دو قطب اصلی دارد، یکی از آنها شهر سنندج و دیگری بیجار است.
شهرت سنندج بیشتر به واسطه گلیمهای نفیس این شهر است که حتی آوازه جهانی دارد.
پشم مصرفی در قالیبافی سنندج بیشتر از نوع دستریس و بسیار نازک و از جنس پوست گوسفندان منطقه است که به دست زنان هنرمندان شهر و روستای این دیار به زیبایی و کمال میرسد.
قالی اصیل کردستان به ویژه سنندج از نوع پود ضخیم است با رج شمار فرشهای قدیمی بین ۱۵ تا ۳۵ رج متغیر است.
کردستان ۹۰ هزار بافنده فرش دست بافت دارد
معاون امور بازرگانی ادارهکل صمت کردستان در گفتوگو با خبرنگار ما، اظهار کرد: در استان کردستان ۹۰ هزار بافنده فرش دست بافت داریم که از این تعداد ۵۰ هزار نفر از آنها شناسایی و در قالب تعاونیها و کارگاه و اتحادیهها فعالیت میکنند.
طه سمیعی افزود: کردستان در بخش استعدادی که در حوزه فرش دارد ۱۸۵ واحد تولیدی به صورت کارگاه متمرکز و نیمه متمرکز دارد.
سالیانه ۱۸۰ هزار متر مربع فرش در کردستان تولید میشود
معاون امور بازرگانی اداره کل صمت کردستان افزود: سالیانه نزدیک به ۱۸۰ هزار متر مربع فرش در کردستان تولید میشود.
سمیعی تصریح کرد: اولین بحث در خصوص بازار فروش بحث کارگاه آموزشی است که در بحث بازاریابی هم اکنون در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: ۲۵ رایزن در کشورهای مختلف به معرفی تولیدات استان کمک میکنند.
معاون امور بازرگانی اداره کل صمت کردستان اذعان کرد: هماهنگیهای شده برای معرفی فرش تولیدی استان و تمهیداتی امسال انجام شده تا بتوان حضور بافندگان و تولیدکنندگان استان را در نمایشگاههای ملی و بین المللی فراهم کرد و استدعای ما از دولت این است که هزینه حضور این تولید کنندگان با پرداخت یارانه فراهم شود.
سمیعی گفت: حضور در نمایشگاههای ملی و بینالمللی میتواند معرف تولیدات استان باشد و کردستان که دو نشان ملی بین المللی فرش سنندج و فرش بیجار دارد شاخص اولویت دار استان است.
وی اظهار کرد: امسال همت ما برای به سرانجام رساندن کمک به فرش دستبافت است.
سمیعی عنوان کرد: ۱۲ هزار نفر از بافندگان کردستان دارای بیمه تأمین اجتماعی هستند که با توجه به اینکه ۵۰ هزار نفر ثبت نام داریم لازم است که دولت و تأمین اجتماعی برای افزایش سهمیه کمک کنند.
وی افزود: اعتبارات مشاغل خانگی برای تولید فرش در خرید مواد اولیه با توجه به محدوده گستردهای که دارد جا دارد اعتبارات برای خرید مواد اولیه تولید فرش انجام شود.
سمیعی بیان کرد: بافندگان شخصی هم میتوانند در بحث بیمه اقدام کنند و محدوده و ظرفیت این امر توسط بیمه تأمین اجتماعی اگر تا ۱۰ هزار نفر دیگر افزایش یابد بسیار ارزشمند خواهد بود.
مشکل اصلی بافندگان فرش نداشتن بیمه است
یکی از بافندگان فرش سنندج در یکی از کارگاههای این شهر هم در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مشکل اصلی بافندگان فرش نداشتن بیمه و کمبود تسهیلات حمایتی از آنها است.
خانم طلعت رخسرخی تصریح کرد: برای حمایت از بافندگان فرش باید در بخش دولتی یک حمایت اساسی انجام شود.
وی گفت: فرش بافی قبل از تجارت و شغل بیشتر یک هنر و یک صنایع دستی ارزشمند است که در حال فراموشی بوده و باید در حمایت از آن هوای بافندگان را داشت تا دیگر افراد هم به آن ترغیب شوند.
رخسرخی تصریح کرد: در کارگاههای فرش بافی بافندگان به طور متوسط از ۲ ساعت تا ۶ ساعت مشغول بافت فرش هستند و تا حدودی درآمد آنها به تناسب خوب است تنها مشکلی اصلی نبود همان بیمه است.
کارشناس فرش در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: قدمت تاریخی و دیرینه فرش سنندج بسیار زیاد است و انواع طرحهای کلاه فرنگ، گل میرزاعلی، گل سرخ، ماهی درهم طرح و نقشه اصلی و پر کاربرد فرش کردستان است.
فرش کردستان ۴۰۰ سال قدمت و آوازه جهانی دارد
بیان احمدی بیان کرد: مهارت بافنده کرد و استفاده از مصالح و متریال طبیعی که برای سلامت پوست و ریه هم مفید است، نوع فرش کردستان را سرآمد و زبان زد کرده است.
وی عنوان کرد: خاصیت فرش کردستان این است که هرچه استفاده شود باز هم قیمتی است و میتوان روی آن سرمایهگذاری کرد.
کارشناس فرش افزود: فرش کردستان ۴۰۰ سال قدمت و آوازه جهانی دارد و در بحث صادرات و تولید شرایط خوبی را دارا است.
وی بیان کرد: هر بافنده فرش در کردستان ۶ متر فرش در سال می بافد و فرش کردستان شهرت خود را مدیون فرش بیجار و سنندج است، دو برند ارزشمندی که ثبت بین المللی شده و از آن بهره برداری میشود.
فرش کردستان صادرات ندارد و فرش در حالت گردشی به فروش میرسد
یکی از مغازه دارهای سطح شهر سنندج هم در گفتوگو با خبرنگار ما، بیان کرد: قدمت و دیرینه فرش سنندج زیاد و ارزش این گنجینه هم بسیار بالا است.
حمید رستمی گفت: این فرش نتیجه هنر دست زنان هنرمند کرد است که هر طرح آن برگرفته از افسانه و تاریخ و داستانی در دل این استان است.
وی تصریح کرد: فرش کردستان چون صادرات ندارد و فرش در حالت گردشی بوده و فرشهای موجود فقط بین مردم و خریداران و فروشندگان دست به دست می چرخد یک کم توجهی آشکار به این هنر شده است.
رستمی گفت: فرشهای زیبای با طرحهای مختلف در استان تولید میشود که هیچ حمایت سازنده و پشتوانهی قوی ندارد.
وی اظهار کرد: طرح ماهی درهم، طرح بته جقه، طرح گل فرنگ، طرح گل و بلبل یا «عروس و داماد»، گل وکیلی از نقشههای رایج سنندج است.
رستمی گفت: متأسفانه بازار فرش دست بافت کردستان امروز کساد است و موردی و یا وجود مشتریهای خاص این هنر فرشها یه فروش میرسد.
وی اذعان کرد: فرشهای ایلیاتی و روستایی، قالیبافی، فرش بیجار، گلیم بافی، موج بافی، جانماز یا سجاده، نمد بافی، شال بافی از عمده کارهای کردستان است.
اینجا هنر فرش بافی با رنج ترسیم میشود و فرشبافان کردستان گنجینهای از هنر و اصالت را با دستان خود ترسیم میکنند و ذوق هنر خود را با جاذبههای پر رمز و راز فرهنگ و هنر درآمیخته اند، اما تجلی هنرشان نیازمند حمایت و رونق بازار است.
نظر شما