خبرگزاری مهر، گروه استانها: احداث و راه اندازی قطار پرسرعت در مازندران که به استان طریق الرضا (ع) معروف است نیاز قدیمی و دیرینه محسوب میشود و تاکنون این طرح در دولتهای گذشته در حد طرح و روی کاغذ باقی ماند.
گستردگی استان مازندران از یک سو، مقصد گردشگری بودن و سفر چندمیلیونی مسافران، ترافیک، نداشتن آزادراه و بزرگراه ساحلی، توجه به زیرساختهای حمل ونقلی را بیش از گذشته در استان ضروری میسازد.
طبق آمارهای راهداری سالانه ۱۱ درصد ترددهای جادهای کشور در استان مازندران صورت میگیرد و بخش زیادی از هموطنان از این استان برای گذر و تردد به پایتخت و دیگر استانها استفاده میکنند.
در حال حاضر بخشهای زیادی از استان مازندران از بابل تا رامسر در غرب استان از داشتن قطار محلی و حومهای نیز محروم هستند و برای سفر به مشهد مقدس و یا پایتخت و غرب کشور مجبور هستند خود را به مرکز استان برسانند تا از قطار ریلی شمال استفاده کنند و یا به دیگر مناطق بروند.
نبود آزادراه و یا کشیده شدن آن به صورت ناقص نیز ضرورت توسعه حمل و نقل ترکیبی و حرکت به سمت قطارهای سریع السیر محلی را در استان مازندران ضروری میسازد.
جادههای مازندران متناسب با حجم گسترده خودروها نیست
یک کارشناس حوزه حمل و نقل در مازندران میگوید: جادههای ارتباطی استان متناسب با حجم گسترده خودروهای وارده نیست و متأسفانه در تمام کشور جز مازندران آزادراه وجود ندارد و یا ناقص است این در حالی که بیشترین حجم مسافر مربوط به این استان است.
محمد حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: مسافران زیادی هر روزه به استان سفر میکنند و وضعیت نامناسب راهها و ترافیک سنگین، امنیت در جادهها را کاهش داده است، از این رو ضرورت دارد به سمت حمل و نقلهای ترکیبی و جایگزین نظیر بهره گیری از قطارهای پرسرعت پیش رویم.
وی با بیان اینکه پروژههای آزادراهی استان نظیر قائمشهر - ساری و یا آزادراه تهران - شمال سالها نیمه کاره مانده است، افزود: در محور کناره و ساحلی نیز به دلیل مسائل زیست محیطی و محدودیتهای زمین، فاقد آزادراه ساحلی هستیم از این جهت باید برای توسعه قطارهای محلی و پرسرعت و یا حمل و نقل دریایی و مسافری برنامه ریزی شود.
ایجاد قطارهای پرسرعت در سفرهای استانی دولت در ادوار گذشته از جمله آخرین سفر استانی رئیس جمهور شهید نیز روی میز قرار گرفت و به عنوان مطالبه مردم مازندران مطرح شد.
نیازمند قطار محلی پرسرعت هستیم
آیت الله محمدباقر محمدی لائینی نماینده ولی فقیه در مازندران با بیان اینکه مازندران در حاشیه ساحل به یک آزادراه خوب و اتوبان زیبا از شرق تا آخرین نقطه غرب نیاز دارد، گفت: زیرا این جاده در حد مردم بومی خودمان است، همچنین به یک قطار محلی برای رفع معطلی تردد ۱۰ ساعته مردم از رامسر تا گلوگاه نیاز داریم.
علاوه بر این در راستای استفاده از ظرفیت فاینانس در توسعه حملو نقل استان بویژه اتصال حملونقل ریلی از نوع قطار سریعالسیرتهران - شمال تفاهمنامه فی مابین شرکت سرمایهگذار چینی و مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربنایی حمل و نقل کشور منعقد شد.
یوسف نوری، استاندار مازندران در راستای مباحث عقد تفاهمنامه اولیه در پروژه بزرگ راه آهن تهران – شمال در این زمینه میگوید: مباحث عقد تفاهمنامه اولیه فیمابین شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربنای حمل و نقل کشور با هلدینگ چینی که جزو ۳ شرکت برتر دنیا در ایجاد ریل راه آهن بویژه در حوزه تونلهای راه است، مطرح و مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
شرکت چینی با مطالعات اولیه و بررسی موضوعات طرح در طی سه جلسه در گذشته آمادگی خود را در این پروژه اعلام کرد
نوری با تاکید بر اینکه شرکت چینی آمادگی کامل خود را در اجرای عملیاتی پروژه راه آهن شمال اعلام و خاطرنشان کرد: شرکت چینی با مطالعات اولیه و بررسی موضوعات طرح در طی سه جلسه در گذشته آمادگی خود را در این پروژه اعلام کرد و مقرر شد ظرف یک هفته آتی؛ شرکت سرمایهگذار چینی و شرکت مادر تخصصی زیرساخت حملو نقل کشور؛ اقدامات اولیه تفاهمنامه در جهت امضا را تهیه و تدوین کنند.
وی افزود: در قالب این تفاهمنامه به روزرسانی مطالعات پروژه و همچنین پیوست ریل مازندران به شرق و غرب استان از گلوگاه تا رامسر با رویکرد ایجاد راه آهن رشت – ساری- مشهد، با توجه به نقشه کریدور شمال- جنوب و شرق به غرب مازندران شکل خواهد گرفت.
نوری با بیان اینکه فاز اول پروژه از تهران به مازندران، قطار سریعالسیر با ۲۰۰ کیلومتر در ساعت طراحی شده است، گفت: فاز اول به طول ۱۵۰ کیلومتر است که بخش عمده آن به صورت تونل است و ریل احداثی قطارسریعالسیر متفاوت از ریلها و ایستگاههای موجود در کشور خواهد بود.
استاندار مازندران با اشاره به سفر آتی رئیس جمهور به کشور چین تصریح کرد: با قرار گرفتن این پروژه در اولویت پروژههای وزارت راه و شهرسازی امید میرود جز طرحهایی باشد که در فاینانس دوم مدیران چین قرار گیرد.
استاندار مازندران با تاکید بر رهاشدگی پروژه راه آهن شمال، متذکر شد: این پروژه که حالت رهاشدگی داشته و صرفاً در جهت پایدار بودن بودجهای در پروژههای راه آهن کشور قرار گرفته بود، از سال آینده شاهد روند اجرایی آن به همت شرکت مادرتخصصی و زیر ساخت وزرات راه و شهرسازی خواهیم بود.
نوری با بیان اینکه طرح و پروژه درحوزه زیرساخت راه آهن در مازندران بعد از انقلاب مغفول مانده بود، ابراز کرد: این پروژه میتواند درشمار پروژههای بزرگ ملی در مازندران در بعد از انقلاب در حوزه راه آهن قرار گیرد، ظرفیتهایی که برای این پروژه و اثرات بعدی آن انتظار میرود این پروژه را تبدیل به یک پروژه بزرگ اقتصادی کرده است.
وی به ظرفیتهای اقتصادی پروژه اشاره کرد و گفت: حمل و نقل و ترافیک، موضوعات مرتبط با محیط زیست، کاهش مصرف سوخت و آلایندگی، کاهش هزینه سفر، افزایش تعداد سفر، سلامت سفر، ایجاد زیرساختهای گردشگری مبتنی بر ریل و ایستگاههای راه آهن از جمله مواردی است که موجب اقتصادی شدن پروژه و اجرایی شدن آن توسط شرکت سرمایهگذار چینی و شرکای داخلی آن خواهد بود.
استاندار گفت: جدیت در پیگیری اجرایی این پروژه ادامه خواهد داشت و ضمن بهرهوری از ظرفیتهای موجود راهآهن در پی افزایش از پتانسیل و ظرفیت ریلی و کنار ریلی نیز هستیم.
این پروژه بزرگ راه آهن در شمال در راستای رونق اقتصادی و توسعه روابط تجاری و داخلی و برون مرزی در استانهای شمالی و ایران شکل میگیرد.
در حال حاضر قطارهای مسیر تهران - شمال در مازندران فعالیت دارد.
نظر شما