خبرگزاری مهر؛ گروه مجله_ زهرا افسر: «مملکتی که بیست میلیون جوان دارد، باید ۲۰ میلیون ارتش داشته باشد.» این سخن از کسی است که پنجم آذر سال پنجاه و هشت، فرمان تشکیل بسیج مستضعفان را صادر کرد یعنی امام خمینی رحمة الله علیه. هنوز یک سال هم از فرمان امام نگذشته بود که جنگ هشت ساله دفاع مقدس آغاز شد و بسیجیان جوان، راه و رسم شهادت را از همان موقع آموختند. پس از امام خمینی (ره)، حضرت آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، توجه ویژهای نسبت به بسیج و بسیجیان داشتند. ایشان هر ساله در این روز، با اقشار مختلف بسیج دیدار میکنند و سخنان مهمی را در این دیدارها بیان میکنند.
اگر دیدارهای رهبری را دنبال کرده باشید متوجه عباراتی که در پشت جایگاه رهبری نصب میشود، شدهاید. این عبارات به قدری مو شکافانه انتخاب میشوند که تحلیل و تفسیر آن عبارات نسبت به سخنان رهبری کار سادهای نیست و متخصصان خودش را میطلبد. در این گزارش مروری بر عبارات نصب شده در بیت رهبری و بیانات مهم ایشان، طی دهه گذشته در روز بسیج را مرور میکنیم.
امروز رهبر انقلاب درباره اعتماد به وعده خداوند و خداباوری و خود باوری برای بسیجیان صحبت کردند. عبارتی که پشت سر ایشان نیز نصب شده بود، این آیه سوم سوره فتح بود که خداوند در آنجا فرمودند: و خداوند تو را به نصرتی قوی و شکست ناپذیر یاری دهد.
ان وعد الله حق
سال ۱۴۰۲ ایشان در شروع مراسم از عبارت «بسیجیان عزیز» برای خوشآمد گویی استفاده کردند. پارسال ایشان فرمودند: «درباره بسیج سخن زیاد است. اجمالا بسیج یادگار گرانبهای امام برای کشور است. آفریننده و پدر بسیج است اما در عین حال آن بزرگوار یعنی امام خمینی (ره) میگوید: من افتخار میکنم که بسیجی هستم.»
رهبر انقلاب سخنانی را حول محور رژیم اشغالگر صهیونیستی فرمودند که فجایع ۵۰ روز اخیر رژیم صهیونیستی، فشرده ۷۵ سال جنایاتش در فلسطین است. و همچنین درباره منطق مقاوم سازی حداکثری بسیج مطالبی را فرمودند. ایشان تاکید کردند که: «نقشه جغرافیای سیاسی غرب آسیا به نفع مقاومت است.» که این سخنان را اگر کنار عبارتی که برای این دیدار انتخاب شده بگذاریم کامل کننده یک دیگرند. عبارت انتخاب شده برای دیدار بسیجیان در سال ۱۴۰۲، آیه ۶۰ سوره مبارکه روم بود که خداوند فرمودند: «ان وعدالله حق» (همانا وعده خدا حق است).
فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
سال ۱۴۰۱ رهبر انقلاب فرمودند: «بسیج بالاتر از این حرفها است؛ یعنی شأنش و جایگاهش از یک سازمان نظامی، رفیعتر و بالاتر است. [بسیج] چیست؟ بسیج یک فرهنگ است، بسیج یک گفتمان است، بسیج یک تفکّر است». همچنین ایشان درباره فرهنگ بسیجی برای بسیجیان فرمودند که: «فرهنگ بسیجی، فرهنگ خدمت بی تظاهر و بی توقع است. ایشان تاکید کردند: حتی در موارد زیادی بدون اینکه برای ورود در یک عرصه به او بودجهای بدهند، پولی بدهند، امکاناتی بدهند، بدون اینها وارد مبدانهای مختلف میشود، خدمت جهادی میکند و خطرات خدمت جهادی را به جان میخرد؛ این فرهنگ بسیجی است.
ایشان در پنجم آذر دو سال قبل در پایان فرمایشات و توصیههایشان به بسیجیان فرمودند: «قبل از آخرین توصیه، مراقب نفوذ دشمن در درون مجموعهی بسیج باشید. این را توجّه داشته باشید؛ گاهی یک آدم فاسد، گاهی یک آدم ناباب لباس عوضی میپوشد، خودش را در یک مجموعهای جا میکند، لباس روحانی میپوشد میآید خودش را در [کسوت] روحانیّون جا میزند. آدم فاسد، آدم ناباب میتواند در کسوت روحانی دربیاید، میتواند در کسوت بسیجی دربیاید؛ حواستان به این هم باشد، این هم یک توصیه.»
عبارتی که برای این دیدار انتخاب شده بود، بخش پایانی آیه ۵۶ سوره مبارکه مائده بود: «قطعاً حزب خدا پیروز است.»
یُباهِی اللّه ُ تعالی المَلائِکةَ بِالمُجاهِدینَ
ایشان در سال ۹۸ هم در شروع فرمایشات خود بسیج را به این صورت مورد خطاب قرار دادند: جوانان عزیز، بسیجیان عزیز، نور چشمهای ملّت ایران و امیدهای آینده. این نشان میدهد که چقدر بسیج برای ملت ایران مهم و ضروری است. ایشان در این سال درباره بسیج فرمودند: «بسیج مستضعفین در جمهوری اسلامی هیچ نظیری در دنیا نداشت؛ آن روزی که به وجود آمد، هیچ مشابهی در دنیا نداشت؛ هیچ چیزِ بسیج وارداتی نیست که یک بخشی از آن از یک گوشهای از دنیا گرتهبرداری شده باشد؛ ابداً. یک حرکت کاملاً و صددرصد متّکی به اندیشهی انقلاب و اندیشهی اسلامی بود که خدای متعال به قلب مبارک امام بزرگوار ما آن را وارد کرد و این [پدیده] تحقّق پیدا کرد. شاید بتوان گفت که بسیج بزرگترین شبکهی فرهنگی و اجتماعی و نظامی در همهی دنیا است؛ بنده در هیچ نقطهای از نقاط عالَم، یک شبکهی عظیم مردمی با این وسعت، با این تعداد جمعیّت سراغ ندارم؛ این منحصر به بسیج مستضعفین است در کشورمان.»
همچنین رهبر انقلاب برای بسیج دو جلوه را در نظر گرفتند و فرمودند: بسیج دو جلوه دارد؛ این حتماً مورد توجّه باشد. یک جلوه، جلوهِی مجاهدت در عرصهی دفاع سخت است؛ همان که برای خاطر آن شما آموزش نظامی میبینید. در دوران هشت سال دفاع مقدّس، معجزهی حضور بسیج خودش را نشان داد؛ دلگرمی مجموعههای نظامی ما به حضور بسیجیها بود در میدان نبرد، و بعد از آن هم در موارد گوناگون در کشور هر حادثهای پیش آمده، بسیج در میدان دفاع سخت و دفاع نظامی حضور داشته. و همچنین در عرصهی دفاع نرم، جنگ نرم که اینجا هم همین جور است. در عرصهی جنگ نرم، یعنی عرصهی علم، عرصهی خدمترسانی، عرصهی سازندگی، عرصهی تبلیغات دینی، عرصهی فرهنگی هم بسیج مثل عرصهی نظامی حضور دارد و باید حضور داشته باشد و باید تلاش کند و حرکت کند.
عبارتی که برای این دیدار انتخاب شده بود یک حدیث از پیامبر اسلام (ص) بود با عنوان: «خداوند با مجاهدان بر فرشتگان میبالد.»
هُوَ الَّذِی أَیَّدَکَ بِنَصْرِهِ وَبِالْمُؤْمِنِینَ
حضرت آقا در دیدار با بسیجیان در سال ۹۶ فرمودند: «اینکه بعد از ۳۸ سال، جوانانی که نه امام را زیارت کردند، نه دوران دفاع مقدّس را دیدند، نه انقلاب را درک کردند، اینجور در صحنه حاضر باشند، در میدان حاضر باشند و بتوانند در منطقه اثرگذاری کنند؛ این واقعاً یکی از معجزات انقلاب است. در منطقه، جمهوری اسلامی -یعنی همین شما جوانها- توانستید آمریکای مستکبر را به زانو دربیاورید و شکست بدهید. تمام تلاشهایی که میکردند و نقشههایی که کشیده بودند برای این [بود] که این منطقه را از تفکّر انقلابی و اسلامی دور کنند؛ هدف همهی اینها در واقع همین بود که این تفکّر انقلابی را، تفکّر مقاومت را که گسترش پیدا کرده در منطقه، این تفکّر را از بین ببرند و دفن کنند، [ولی] بعکس شد!»
ایشان به بسیجیان توصیه کردند: بسیج را حفظ کنید. خصوصیّاتی که در بسیج لازم است و معتبر است و وجود داشته است بحمدالله، این خصوصیّات را نگه دارید. یکی از این خصوصیّات بصیرت است، دشمنشناسی است، راههای مقابلهی با دشمن است، فهم ترفندهای دشمن است. جوان مؤمن ما باید بداند که یکی از شیوههای دشمن این است که او را نسبت به ارزشهای عملی اسلامی بیتفاوت کند؛ در زمینهی مسائل شخصی زندگی، مسائل خانوادگی گوناگون. یکی از شیوههای دشمن ناامید کردن جوانهای ما است؛ اینکه ما نمیتوانیم، نمیشود در مقابل اینها ایستاد. عبارت انتخاب شده در پشت سر رهبری در این دیدار بخش آخر سوره انفال بود به معنی: «اوست که به نصرت خود و یاری مؤمنان تو را مؤیّد و منصور گردانید».
فَلا تَهِنوا وَتَدعوا إِلَی السَّلمِ وَأَنتُمُ الأَعلَونَ
حضرت آقا در سال ۹۵ در جمع بسیجیان فرمودند: بسیج یکی از آن پدیدههای شگفتآور دوران انقلاب بود؛ امام بزرگوار از طرف پروردگار ملهَم شد به اینکه این اقدام را بکند؛ بسیج بیست میلیونی که ایشان اعلان کردند و سازمان بسیج که تشکیل شد، خیلی کار بزرگی بود. همچنین ایشان عنوان کردند: معنای تشکیل بسیج این بود که خدای متعال به امام بزرگوار این تعلیم را داد، این الهام را کرد که سرنوشت انقلاب را بسپرد دست جوانها؛ نهفقط جوانهای آن روز. وقتی جوانها وارد میدان شدند، این امانتی را که دست آنها سپرده شده است، این اعتمادی را که به آنها شده است، دستبهدست در طول زمان به یکدیگر منتقل میکنند.
رهبر معظم انقلاب فرمودند: امام [با تشکیل بسیج] سرنوشت انقلاب را سپرد به جوانها؛ و هر مجموعهی جوانی، هر نسلی، وقتی از جوانی پا میگذارد به میانسالی، در واقع این امانت را تحویل میدهد به نسل جوان بعد از خودش و این سلسله تمامنشدنی است. همچنین فرمودند: روحیّهی امروز جوانهای ما همان روحیّهی جوانهای آنوقت است؛ با این تفاوت که آنها آنوقت در وسط کورهی انقلاب بودند، امروز آن [شرایط] نیست، درعینحال آن روحیّه هست. تفاوت دیگر اینکه بصیرت و آگاهی و تجربهای که جوانهای ما امروز دارند، آن روز وجود نداشت؛ یعنی ما پیش رفتهایم. عبارتی که در این دیدار استفاده شده بود آیه ۳۵ سوره مبارکه محمد بود با عنوان: «پس هرگز سست نشوید و (دشمنان را) به صلح (ذلّتبار) دعوت نکنید در حالی که شما برترید.»
وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱستَطَعتُم مِّن قُوَّة وَمِن رِّبَاطِ ٱلخَیلِ تُرهِبُونَ بِهِ ۦ عَدُوَّ ٱللَّهِ وَعَدُوَّکُم
رهبر انقلاب در سال ۹۴ در بین فرماندهان بسیج فرمودند: بسیج یک برکتی است برای نظام جمهوری اسلامی، یک ذخیره است، یک گنج است؛ یک گنج بیانتها؛ چون ملّت بیانتها است؛ یک گنج است. و من به شما عرض بکنم، به توفیق الهی ملّت عزیز ایران این گنجینهی با ارزش را اوّلاً حفظ خواهد کرد، ثانیاً استخراج خواهد کرد، ثالثاً به کمک این همّتها و این ارادهها و این بصیرتها به اوج تعالی و ترقّی که مورد نظرش هست، قطعاً خواهد رسید. و دشمنان مجبورند نگاه کنند و تماشا کنند و پیشرفت ملّت ایران را ببینند؛ و کاری از آنها برنیاید.
ایشان درباره معنای بسیج این طور سخن گفتند: بسیج یعنی آحاد مردمی، که با هدف والای الهی و با روحیّهی خستگیناپذیر، وسط میدان، هرجایی که لازم باشد حضور پیدا میکنند، استعداد خودشان را بُروز میدهند، آنچه دارند در صحنه میگذارند، و از خطرات این راه هم نمیترسند؛ یعنی جانشان را کف دست گرفتهاند. همچنین ایشان متذکر شدند: برادران عزیزِ فرماندهان بسیج و سپاه مراقب باشند که فعّالیّت اقتصادی از جاهای لغزنده است.
عبارت استفاده شده در این دیدار بخش اول آیه ۶۰ سوره مبارکه انفال بود با عنوان: و هر چه در توان دارید از نیرو و اسبهای آماده بسیج کنید تا با این [تدارکات] دشمن خدا و دشمن خودتان را بترسانید.
بسیج، لشکر مخلص خداست
رهبر انقلاب، سال ۹۳ در دیدار با اعضای مجمع عالی بسیج مستضعفین فرمودند: امام هم بسیج را درست کرد، هم جهت را نشان داد. امام فقط نگفت حرکت کنید، راه بیفتید، احساس مسئولیّت کنید، بسیجی باشید؛ نه، گفت که چه کار کنید. به ما گفت هرچه فریاد دارید بر سر آمریکا بکشید. این یعنی جهت دادن؛ یعنی یاد دادن که چه کار کنید کدام طرف بروید، کجا را نشانه بگیرید؛ این را به ما یاد داد.
در دوران جنگ، در هشت سال دفاع مقدّس، مکرّر گفت: جنگ در رأس امور است. ماها مسئول بودیم در کشور - بنده رئیسجمهور بودم، یکی دیگر مسئول دیگری بود - هزار جور کار داشتیم. مأمور و مسئول وقتیکه اینهمه کارهای اجرایی دوروبرش هست، گاهی غفلت میکند، [امّا] امام راه را نشان داد به همه - به مسئولین، به مردم، به جوانها - [که] جنگ در رأس امور است. همین هم بود. جهت داد به همه که بروید سراغ این کار؛ این مهم است.
در قضیّهی حرکت به سوریّه برای جنگیدن با رژیم اشغالگر قدس که خوشحال بودند جوانهای ما - دو نفرشان هم پیش من آمدند که هر دو الان جزو شهدای عالیمقام ما هستند - که میخواهند بروند بجنگند. امام مطّلع نبودند؛ بعد که مطّلع شدند، گفتند که راه مبارزهی با اسرائیل از عراق میگذرد؛ جلوی آن را گرفتند. و آنهایی که رفته بودند برگشتند. ببینید؛ این، فهمیدن اولویّتها است، شناختن اولویّتها است. امام راه را، جهت را نشان میداد.
فرمود حفظ نظام از اوجب واجبات یا اوجب واجبات است؛ یعنی همهی مسائل بعدی، فرع این مسئله است. این جهت را به ما نشان داد. ممکن است جنابعالی با رفیقت سرِ یک قضیّهای کوچک یا بزرگ اختلافِنظر داشته باشید. اما در حفظ نظام هردو بهقدرِ هم مسئولید.
آنهایی که نفهمیدند این حرف امام را، در یک جاهایی خطاهای فاحش کردند. امام، جهت را نشان میداد. این مرد بزرگ، اینجوری حرکت میکرد. عبارت انتخاب شده این دیدار از سخنان امام (ره) بود که فرموده بودند: «بسیج، لشکر مخلص خداست.»
حضرت آیت الله خامنهای سال ۱۳۹۱ در دیدار جمعی از بسیجیان و فعالان طرح صالحین فرمودند: بسیج یک پایهی مستحکمی برای انقلاب شد. بحث سبک زندگی و اسلوب زندگی به حسب نظر اسلام، این در داخل بسیج میتواند یک معیار برای خودشناسی باشد. کشور ما، ملت ما، انقلاب ما و تاریخ ما به بسیج نیازمند است و بسیج به کیفیتبخشیدن روزافزون به خود نیازمند است. تقویت بسیج، هرچه خالصتر کردن و معنویتر کردن عناصر بسیجی، توسعهی فعالیتهای بسیجی به همهی مناطق زندگی، جزو کارهای اساسی است.
همچنین درباره بخش صالحین فرمودند: بخش مسئلهی مربوط به «صالحین» و این طبقات «صالحین»، از کارهای بسیار خوب و برجسته است و در طریق همین تکمیل بسیج قرار دارد که انشاءالله روز به روز باید آن را کاملتر کرد. اصل تشکیل مجموعههای «صالحین»، بر اساس این به وجود آمد که از لحاظ معنوی، تربیتی و تعلیمی، به فکر و به روحیهی جوانان بسیجی ما در بخشهای مختلف عمق بخشیده بشود. عبارت استفاده شده در این دیدار هم مانند سال ۹۳ فرمایش امام خمینی (ره) که فرمودند: «بسیج لشکر مخلص خداست.»
نصر من الله و فتح غریب
رهبر انقلاب در دیدار با اقشار نمونه بسیج در وصف بسیجیان در سال ۱۳۹۰ فرمودند: بسیج سیاسی است، اما سیاستزده نیست، سیاسیکار نیست، جناحی نیست؛ بسیج مجاهد است، اما بیانضباط نیست، افراطی نیست؛ بسیج عمیقاً متدین و متعبد است، اما متحجر نیست، خرافی نیست؛ بسیج بابصیرت است، اما ازخودراضی نیست؛ بسیج اهل جذب است - گفتهایم جذب حداکثری - اما اهل تسامح در اصول نیست؛ بسیج غیور است، پاسدار خطوط فاصل است؛ بسیج طرفدار علم است، اما علمزده نیست؛ بسیج متخلق به اخلاق اسلامی است، اما ریاکار نیست؛ بسیج در کار آبادکردن دنیاست، اما خود اهل دنیا نیست. این شد یک فرهنگ.
فرهنگ بسیجی یعنی آن مجموعهی معرفتها و روشها و منشهائی که میتواند مجموعههای عظیمی را در ملت به وجود بیاورد که تضمینکنندهی حرکت مستقیم و پایدار اسلامی آن ملت باشند. همچنین ایشان فرمودند: معلم اول در عصر جدید، بسیجیِ امام بزرگوار ما بود. و عبارتی که در جایگاه رهبری به کار رفته بود آیه ۱۳ سوره صف بود که این آیه پیروزی مسلمانان را نزدیک میدانست.
نظر شما