میثاق با شهدا؛ جایی برای روضه‌های دانشجویی

میثاق با شهدا؛ جایی برای روضه‌های دانشجویی

هیئت میثاق با شهدا یک هیئت دانشجویی در دانشگاه امام صادق (ع) است که در مهرواره هوای نو نیز شایسته تقدیر در رشته مضمون و محتوا شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، هیئت‌های مذهبی از دیرباز به عنوان نهادی اجتماعی محل اجتماع مردمی بودند که حول محور اهل بیت (ع) کنار یکدیگر جمع می‌شدند و اجتماعی کوچک را تشکیل می‌دادند. هیئت‌ها غالباً در پاسداشت قیام عاشورای اباعبدالله الحسین شکل گرفت و حماسه کربلا را در محفلی از اشک و روضه بیان می‌کرد تا بر آنچه ائمه اطهار بر حفظ و صیانت از حماسه عاشورا تاکید داشتند را جامه عمل بپوشاند.

جایگاه هیئت‌ها پس از همه گیر شدن مذهب شیعه در ایران قوت گرفت و به محلی برای کارکردهای دیگر اجتماعی تبدیل شد که آن را نه تنها به محلی برای عزاداری سید و سالار شهیدان بلکه به محلی برای دیگر ارزش‌های دینی و آئینی تبدیل می‌کرد و از دل آن اتفاقات بزرگی رقم می‌خورد. از جمله مهمترین کارکردهای هیئت در طول سالیان افزایش حال و هوای معنوی جامعه از طریق برگزار مناسبت‌های اسلامی و شعائر دینی به خصوص در ماه‌هایی همچون محرم و صفر، رمضان و ماه‌های ویژه نیایش است. از دیگر کارکردهای هیئت دستگیری از مستمندان و کمک به فقرا و توجه به این موضوع است.

نظر به جایگاه هیئت‌ها است که رهبر انقلاب در سخنانی فرموده‌اند: «ما مسلمان‌ها و به‌خصوص ما شیعیان، امتیازی داریم که دیگر ملیت‌ها و ادیان این امتیاز را به قدر ما ندارند و آن عبارت است از اجتماعات دینی که به شکل روبه‌رو، چهره به چهره، نفس به نفس تشکیل می‌شود که این را در جاهای دیگر دنیا و در ادیان دیگر کمتر می‌شود پیدا کرد. هست؛ نه به این قوّت، نه به این وسعت، نه به این تأثیرگذاری و محتواهای راقی.»

میثاق با شهدا؛ جایی برای روضه‌های دانشجویی

جایی برای روضه‌های دانشجویی

جنگ تمام شده و امام خمینی از میان مردم رفته بود. حالا دیگر جمعی از دانشجویان حزب‌اللهی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام هم جامه سرخ شهادت به تن کرده بودند و جایشان در این دانشگاه خالی بود. فراق آن‌ها و پیروی از راه و مرام آن‌ها هیئت «میثاق با شهدا» را در سال ۱۳۶۹ پایه‌ریزی کرد.

اول کاری، هیئت یک جمع باصفای خودمانی از جاماندگان قافله شهدا بود که مجلسی به یاد دوستان شهیدشان راه انداخته بودند. آن‌ها یکشنبه شب‌ها چراغ این جلسه را روشن می‌کردند و دانشجویان و استادان به یاد شهدا دور هم جمع می‌شدند. مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی هم پای ثابت این جلسات بود. حضور پیدا می‌کرد. بعد از چندسال که بسیج دانشجویی دانشگاه شکل گرفت، هیئت میثاق با شهدا هم به عنوان مجمع عمومی بسیجیان دانشگاه و ذیل ساختار این بسیج تشکل یافت و منظم‌تر و منسجم‌تر پیش رفت.

میثاق با شهدا در یک هیئت

هیئت «میثاق با شهدا» فراز و فرودهایی هم داشت، اما از سال ۸۲۸۳ جدیت بیش‌تری در جلسات هیئت رخ داد و در سال ۸۶ به اوج خود رسید. چطور؟ درهای دانشگاه برای شرکت‌کنندگان بیرونی هیئت هم باز شد تا عمومی شود و مردم در تمام جلسات هیئت حضور پیدا کنند.

آن‌ها می‌خواستند هیئت، صرفاً دانشگاهی و داخلی نباشد. دلشان می‌خواست پای خانواده‌ها هم به این هیئت باز شود. از آن‌جا بود که هیئت میثاق، خانوادگی شد و تلاش کرد تا جلساتش مناسب حضور و استفاده خانواده‌ها باشد. زمان برگزاری جلسات هم طوری برنامه‌ریزی شد تا برای خانواده‌ها قابل استفاده باشد. آن‌ها آنقدر به موضوع خانواده فکر کردند که برای خانم‌ها یک استیج مخصوص داشته باشند، سیستم صوت مناسب گذاشتند، از خانواده‌ها حسابی پذیرایی کردند و برای بچه‌هایشان برنامه گذاشتند تا هیئت به معنی واقعی، تک‌بعدی و تک‌جنسیتی نباشد.

میثاق با شهدا؛ جایی برای روضه‌های دانشجویی

طرح اعزام مداح و سخنران سدره

این‌ها همه بعد از بیانات رهبر انقلاب درباره ورود هیئت‌ها به حوزه خانواده بود. در اولین ماه مبارک رمضان، پس از سخنرانی رهبر، شعار هیئت با مضمون خانواده طراحی شد و سِن و طراحی هیئت کاملاً فضای خانوادگی داشت. در محتوا هم تلاش شد به مسائل حوزه خانواده پرداخته شود و در آن سال منبری‌هایی مثل حجت‌الاسلام عباسی ولدی و… حضور پیدا کردند. در موضوع شعر و نوحه هیئت هم کارگروه شعر و مقتل تلاش کردند اشعار و نوحه‌هایی با محور خانواده برای حاج میثم مطیعی بنویسند.

این هیئت، علاوه بر جلسات ثابت، روضه خانگی را هم زنده کرده است. آن‌ها با طرح «سدره» خانواده‌ها را بیرون هیئت هم تنها نمی‌گذارند و برای برپایی جلسات روضه خانگی هم ابزار و لوازم مورد نیاز را فراهم می‌کنند. میثاقی‌ها عقیده دارند برگزاری روضه در فضای خانه، آثار شگفت‌انگیزی در شکل‌گیری خانواده ولایی بر محور اهل بیت علیهم‌السلام دارد. شاید برایتان جالب باشد که در قالب طرح سدره در سال ۱۴۰۰ که کرونا بیداد می‌کرد بیش‌تر از ۱۰۰۰ مجلس روضه خانگی برپا شد.

میثاق با شهدا با چه هدفی شکل گرفت؟

از آنجا که به طور کلی «هیئت» در نظام شیعی متکفل برقراری ارتباط عاطفی و عقلانی جامعه شیعه با اهل‌بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام است، این مأموریت کلان و اساسی در هیئت میثاق با شهدا، با توجه خاص به شهدا تسهیل و تسریع خواهد شد. لذا ذکر نام و یاد شهدا و تلاش برای توسعه ظاهری و محتوایی امر جهاد و مبارزه و شهادت در میان مخاطبان هیئت، جز ارکان هویتی این هیئت محسوب می‌شود.

شجره طیّبه بسیج مستضعفین که از آغازین روزهای انقلاب اسلامی در تشکیل، حفظ و صدور انقلاب اسلامی، نقشی اساسی و مبنایی ایفا کرده است، از مقدمات شکل گیری این هیئت می‌باشد. بهترین بستر برای رشد بذر «هیئت انقلابی» نهادهای انقلابی است و ریشه دارترین این نهادها بسیج است. تشکل بسیج دانشجویی در راستای تحقق این مهم، همواره وظیفه خود می‌دانسته که از ظرفیت نهاد مقدس هیئت استفاده کند و قریب به ۳۰ سال است از زمان تأسیس هیئت میثاق با شهدای بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام می‌گذرد که به پاس زحمات خدام با اخلاص و ذاکرین اهل بیت تبدیل به پدیده‌ای نو در عرصه‌ی فرهنگی شده است.

در این هیئت سعی شده با بهره‌مندی از ظرفیت دانشگاهی که مأموریت تحقق مرجعیت علمی را بر دوش خود دارد، توسعه عاطفی و عقلانی ولایت حقه اهل بیت علیهم‌السلام را در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی را تسهیل و تسریع کند.

هیئت میثاق با شهدا همواره در پی تحقق و ایجاد هیئتی در طراز انقلاب اسلامی که همانا هیئت مطلوب در کلام و سیره عملی اهل بیت علیهم‌السلام است، بوده و می‌باشد، که این امر را توسط دانشجویان و نخبگان فرهنگی دانشگاه و جامعه‌ی بسیجی دنبال می‌نماید.

کد خبر 6300201

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha