به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله علیرضا اعرافی پیش از ظهر پنجشنبه در سومین گردهمایی سراسری استعدادهای برتر حوزههای علمیه خواهران که در قم برگزار شد به بیان نکاتی خطاب به خواهران طلبه پرداخت و اظهار کرد: برخی از علوم پایه حوزوی را نباید کم شمرد، چون اتقان کار علمی و پژوهشی در این است که این علوم مهم شمرده شود. یکی از این علوم ادبیات است. بنابراین منظومه علوم ادبی باید مورد اهتمام جامعه حوزوی باشد برای اینکه کلید اولیه برای ورود به مضامین و معارف اسلامی است و باید با این علوم به صورت مستمر ارتباط داشت.
وی با تأکید بر ضرورت توجه حوزویان به علم اصول گفت: علم اصول راوی ترین قله تولید فکری و بحثهای روشی در حوزههای علمیه است که با سایر مناهج و روشهای دیگر برابری میکند و خیلی جاها دست برتر را دارد. علم اصول را باید با دقت خواند، چون عصای دست انسان در تبلیغ و علوم اسلامی است. البته علم اصول باید بازسازی و تکمیل شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم توجه به رویکرد عقلی در فلسفه اسلامی تأکید کرد و افزود: این سه نکته باید در جایگاه نخست برای پیشرفت علمی قرار بگیرد.
آیتالله اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان چالشهای نخبگی و راهکارهای برون رفت از این چالشها پرداخت و اظهار کرد: نخبگی وقتی در خدمت معارف دین قرار گیرد آن همه آیات و روایات در مدح عالمان و اندیشوران و نخبگان در خدمت اندیشه دینی میبینیم. روی دیگر نخبگی که در مسیر درست قرار نگیرد، آسیبها، لغزشها و چالشهایی ایجاد میکند.
وی خودبرتر بینی را یکی از آسیبهای نخبگی و برتری دانست که چالش بزرگ تولید میکند و در ادامه تصریح کرد: دستگاه ذهنی ما به طور طبیعی میتواند به چهار غلط مرتکب شود. انسان وقتی در مقام ارزیابی از خود و دیگران قرار میگیرد، یک حالت معکوس پیدا میکند. وقتی که انسان خود را ارزیابی میکند قوتها را برجسته و ضعفها را با ذره بین معکوس می بیند. در ارزیابی خویش بخصوص کسی که توانایی ویژه دارد در معرض این غلط است که قوتها را خیلی بزرگ و ضعفها را خیلی کوچک می بیند. وقتی دوربین را به سمت دیگران بر میگرداند معکوس میشود و قوتهای دیگران را کوچک و ضعفهایشان را بزرگ می بیند.
آیتالله اعرافی نادیده گرفتن نعمتهای خداوند و صاحبان حق که در شکوفایی انسانها مؤثر هستند را یکی دیگر از چالشهای نخبگی ذکر کرد و گفت: انسان وقتی متنعم به نعمتها میشود ممکن است مبدأ و منتهای نعمتها را نبیند و فکر کند برای خودش است در حالی که انسان هر چه نعمت دارد از آن خداست.
مدیر حوزههای علمیه کشور، حس استقلال، توقعات نابجا از خود و دیگران، آسیبهای روانشناختی از قبیل کمال گرایی، ناچیزشمردن سهم کار و تلاش در پیشرفت، عدم تمرکز و آسیبهای روحی و روانی را از دیگر آسیبها و چالشهای نخبگی بیان کرد.
وی در این زمینه طلاب علوم دینی را به رعایت اخلاق و آداب فرزانگی و نخبگی توصیه کرد و گفت: توجه به عنایات الهی و حقوق دیگران، ارزش گذاشتن به نظام آموزشی و کسانی که در این مسیر همکار ی میکنند، شناخت ضعفهای خود و قوتهای دیگران، باور به تلاش و نظم و جهاد علمی مستمر، بهره گیری از علم و دانش دیگران، اعتقاد به نفس متعادل و تواضع بیشتر از جمله راهکارهای مقابله با چالشها و آسیبهای نخبگی است.
رئیس شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه در پایان ابراز امیدواری کرد که حوزههای علمیه خواهران با جهش علمی و تحقیقی بتواند منشأ خیر و برکت باشد.
نظر شما