۱۱ آذر ۱۴۰۳، ۱۳:۵۰

نقشه خاک چهارمحال‌وبختیاری در تصمیم‌گیری‌ها قابل استفاده نیست

نقشه خاک چهارمحال‌وبختیاری در تصمیم‌گیری‌ها قابل استفاده نیست

شهرکرد-رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: متأسفانه نقشه تهیه شده در مقیاس بزرگ بوده و برای تصمیم‌گیری‌ها نمی‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین برزگر ظهر یکشنبه در همایش روز جهانی خاک اظهار کرد: یکی از کاربری‌ها و کاربردهای خاک در بحث شهرنشینی و سکونت‌گاهی می‌باشد اما در سه دهه گذشته بیش از ۱۵ هزار هکتار از اراضی به محدوده شهری اضافه شده است.

وی تصریح کرد: حدود ۶۰ هزار هکتار به حریم شهرها اضافه شده و این در حالی است که ۲۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی داریم که صرفاً ۲۹ درصد آن اراضی درجه یک و دو است.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری توسعه کشاورزی و شهرنشینی را حول محور وجود آب دانست که متناسب با شرایط خاک است و عنوان کرد: برای تشکیل هر سانتی‌متر خاک از ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال و ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر خاک زراعی ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار سال زمان لازم است.

برزگر ادامه داد: طبیعتاً توسعه شهرنشینی سبب می‌شود از کانون کشاورزی کاسته شود، درست است که ۳۵ تا ۴۰ هزار هکتار از اراضی ملی برای توسعه کشاورزی واگذار شده است.

وی گفت: متأسفانه در سال‌های اخیر در این استان زمین درجه یک و دو خارج و زمین درجه سه و چهار جایگزین شده است و بعضاً در برخی از شهرستان‌ها زمین درجه ۶ هم وجود دارد.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه با وجود اینکه بحث سکونت قابل احترام و نیاز و ضرورت امروز بشر است، اما نباید سرزمین خراب شود تا خانه‌ها ساخته شوند خاطرنشان کرد: زمانی دشت شهرکرد فعال‌ترین دشت حوزه کشاورزی بود، اما امروز عملاً از این دشت ۲ هزار هکتار باقی مانده که وارد حریم شهری نشده است.

وی اضافه کرد: این در حالی است که در امور اراضی استان کلیه آرای قطعی قضائی اجرا شده و دبیرخانه اجرای تبصره یک جز سه استان برتر کشور است و هیچ رأی اجرایی سنواتی اجرانشده‌ای نداریم، اما تداخل ضوابط در کشور مشکلاتی را ایجاد کرده که باید اولویت‌ها باید در این ضوابط مشخص شود.

برزگر با اشاره به آلودگی و تخریب‌ها به‌عنوان معضل دیگر در این زمینه یادآور شد: به بحث آلودگی‌ها و پسماندها باید توجه ویژه‌ای شود، با توسعه کشاورزی و صنعت، تولید ضایعات در این دو بخش رشد روزافزونی دارد.

وی عنوان داشت: زمانی نگاه در حوزه کشاورزی و صنعت توسعه‌محور بود و این موضوع ایجاب می‌کند در این حوزه سرمایه‌گذاری شود، اما اگر در بحث پسماندها، بازیافت صورت نگیرد و تصمیم‌گیری درستی در خصوص ضایعات صورت نگیرد مشکلات بسیاری رخ می‌دهد.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان داشت: در بخش کشاورزی ۲۰۰ هزار تن سرشاخه باغی و بیش از یک میلیون تن پسماند حوزه دامی داریم، که باید در مدل‌های جدید سرمایه‌گذاری‌، به‌صورت جدی در بحث دفع، بازیافت و فرآوری پسماندها در استان ورود شود، در همین راستا از همه دست‌اندرکاران درخواست می‌شود با مشارکت خود کمک کنند گامی در این زمینه برداشته شود.

برزگر خاطرنشان کرد: امسال رویکرد همایش روز جهانی خاک سنجش، پایش و مدیریت است و برای مدیریت خاک قبل از هر چیز باید مطالعات در این حوزه صورت گیرد، در حوزه مطالعات آبخیزداری در ۵۰ سال گذشته حدود ۳۰ درصد اراضی کشور مطالعه شده است و اگر ما بخواهیم با همین مدل پیش برویم حداقل ۱۰۰ سال دیگر طول خواهد کشید تا مطالعات در این زمینه پایان یابد.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در حوزه سنجش و مطالعات حوزه خاک در حوزه کشاورزی در کشور بسیار عقبیم و در این استان بیش از ۲ هزار نمونه در نقاط مختلف استان مورد مطالعه قرار گرفته اما برای ادامه کار در این زمینه نیازمند نقشه خاک استان هستیم که متأسفانه نقشه تهیه شده در مقیاس بزرگ بوده و برای تصمیم‌گیری‌ها نمی‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه امسال آئین‌نامه اجرایی خاک تصویب شد اذعان داشت: در همین راستا امسال ۹ استان ردیف خاک خود را در ردیف‌های استانی احیا کردند و لازم است در این زمینه کمک شود تا ما هم بتوانیم در این زمینه گام برداریم.

برزگر با اشاره به اینکه دو سالی است که استفاده از پساب در کشاورزی استان دیده می‌شود افزود: نمی‌توان با پساب دشت شهرکرد را احیا کرد و مدیریت این موضوع با هرزآب و سیلاب می‌تواند نتیجه بهتری داشته باشد.

کد خبر 6304102

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha