خبرگزاری مهر - گروه استانها: لرستان تالابهای متعددی در شهرستانهای بروجرد، دورود و بهخصوص پلدختر دارد و هر ساله همزمان با فصل زمستان و مهاجرت پرندگان، میزبان این پرندگان زیبا و رنگارنگ میشوند.
در این میان پلدختر بهعنوان شهر تالابهای لرستان با داشتن تالابهای دائمی مانند «گری بلمک»، «گری جمجمه»، «تکانه»، «لفانه»، «کبود» و «زردابه» و همچنین تالاب «بیشه دالان» در بروجرد و «تنور در» در شهرستان دورود هر ساله میزبان این پرندگان مهاجر هستند.
زمستانگذرانی پرندگان مهاجر در تالابهای پلدختر
علی آبسری نژاد رئیس اداره حفاظت محیطزیست پلدختر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تالابهای این شهرستان هر ساله همراه با فصل سرما زیستگاه امنی برای زمستانگذرانی پرندگان مهاجر است.
وی گفت: پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبری پس از گذراندن مسافتهای طولانی در تالابهای پلدختر بهعنوان یکی از بکرترین، زیباترین و بینظیرترین زیستگاه برای زمستانگذرانی فرودآمدند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست پلدختر، افزود: مجموعه تالابهای پلدختر به طور عمده در بستر منطقه «چول» یا متأثر از آن قرار دارند که ناشی از پدیدههای زمینشناختی و زمینلغزش «کبیر کوه» به وجود آمده و یکی از آن کارکردها، زیستگاه پرندگان است و باتوجهبه قرارگیری در مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر سالانه پذیرای گونههای مختلفی از این پرندگان هستند.
آبسری نژاد، گفت: برخی از پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی بهعنوان جزئی از گونههای جانوری تالابهای پلدختر، این منطقه را برای زمستانگذرانی انتخاب و برخی نیز پس از تجدید قوا و استراحت به مناطق پاییندست ادامه مسیر میدهند.
میزبانی از ۴۳ گونه پرندگان مهاجر در تالابهای پلدختر
وی افزود: ۴۳ گونه از ۱۴ خانواده و شش راسته پرنده در تالابهای پلدختر مشاهده و رکورد شده که «چنگر اوراسیایی» و «کشیم بزرگ و کوچک» عمده پرندگان آبزی و کنار آبزی در تالابهای پلدختر هستند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست پلدختر، یادآورشد: «فلامینگو»، «حواصیلها» از جمله خاکستری، «اگرت بزرگ»، «اگرت کوچک»، «بوتیمار»، اردک سانانی مثل اردک «سرسبز»، اردک «سر حنایی»، «خوتکا»، «آنقوت»، «خروس کولی»، «سلیمها»، غاز خاکستری، «تنجه»، «گیلار»، «باکلان بزرگ و کوچک» نمونههایی از پرندگان آبزی و کنار آبزی تالابهای پلدختر هستند.
آبسری نژاد، افزود: برخی از این پرندگان طبق آخرین فهرست طبقهبندی حفاظتی مهرهداران کشور بر اساس بند «ت» ماده سه قانون شکار و صید، در زمره گونههای در معرض خطر انقراض محسوب میشوند که این موضوع اهمیت این زیستگاهها را میرساند.
وی گفت: اکوسیستمهای تالابی جزئی از محیطزیست و دارایی و ثروت طبیعی کشور هستند بهطوریکه ارزش هر تالاب ۱۰ برابر جنگل و ۲۰۰ برابر زمین زراعی ارزشگذاری شده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست پلدختر، افزود: خدمات اکوسیستمی تالاب بسیار حائز اهمیت است و میتواند برای شناخت کارکردها و خدمات چندگانه تالابها و حسابرسی منافعی که ذینفعان و مردم از آنها دریافت میکنند و همچنین توجیه هزینههای حفاظت و احیا موردتوجه قرار گیرند.
آبسری نژاد، یادآور شد: بنابراین شناخت خدمات و منافع ناشی از تالابها ضرورت دارد و خدمات تولیدکنندگی، خدمات تنظیمکنندگی، خدمات زیستگاهی، خدمات فرهنگی این تالابها نشان میدهد مجموعه تالابهای پلدختر برای عرضه انواع مختلف خدمات پتانسیل بالایی دارند.
نظر شما