سید مهدی صداقت در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هر ساله ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون عفونت تب دانگ در جهان رخ میدهد.
وی افزود: یکی از مهمترین پشههای ناقل بیماری در جهان موضوع پشه آئدس مهاجم است که میتواند وسیله انتقال بیماریهای ویروسی مهمی باشد. بیماری تب استخوان شکن (تب دانگ)، بیماری چیکونگونیا (تب زمین گیر کننده)، بیماری زیکا از جمله بیماریهایی هستند که توسط این پشه منتقل میشوند.
معاون فنی مرکز بهداشت استان گلستان با اشاره به اینکه طول عمر این پشهها یک تا چهار هفته است، گفت: پشههای بالغ هر یک تا دوساعت یک خونخواری و به طور متوسط در طول عمر خود ۴۰ تا ۵۰ خونخواری انجام میدهند.
وی ادامه داد: میزان بروز بیماری دانگ در سالها و دهههای اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به نحوی که موارد این بیماری ظرف ۵۰ سال گذشته، ۳۰ برابر شده است و اکنون هر ساله ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون عفونت تب دانگ در جهان رخ میدهد.
صداقت اظهار کرد: تب دانگ که یک بیماری ویروسی است و جزو بیماریهای منتقله از پشه آئدس به حساب میآید، در ۸۰ درصد موارد کمعلامت است و در ۲۰ درصد موارد علائم شدیدی دارد. که این علائم شامل سرماخوردگی، تب ناگهانی، بدن درد و استخوان درد شدید که «تب استخوانشکن» نامیده میشود.
وی یادآورشد: علائمی مانند گلودرد، درد پشت حدقه چشم که یک علامت مهم به حساب میآید و کادر درمان را در مسیر تشخیص تب دانگ قرار میدهد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان گلستان گفت: همچنین تورم و درد شدید مفاصل جزو علائم بیماری چیکونگونیا هستند و این بیماری هم جزو بیماریهای منتقله از پشه آئدس به حساب میآید. اگرچه بیماری چیکونگونیا کشنده نیست اما بسیار ناتوانکننده است و بیمار تا ماهها پس از ابتلاء به بیماری، درد شدید را تجربه میکند.
وی افزود: داروی خاصی برای بیماری تب دانگ وجود ندارد و درمان این بیماری، درمان مراقبتی و حمایتی است. اگر بیمار بدحال باشد، باید تحت مراقبتهای خاص قرار گیرد.
صداقت مهمترین اقدام برای جلوگیری از شیوع پشه را بهسازی محیط دانست و اظهارکرد: نظافت معابر عمومی، مدیریت فاضلاب و مدیریت دفع پسماند باید به بهترین شکل ممکن انجام شود. پشه آئدس میتواند در یک قوطی که مقداری آب در آن جمعشده باشد نیز تخمگذاری کند.
وی خاطرنشان کرد: برخی مناطق کشور از تایرهای متسعمل به عنوان حصار باغ یا خانهها استفاده میکنند؛ این درحالیست که پشه آئدس به دلیل رنگ و بوی خاص تایر به لاستیک علاقه دارد و همین موضوع میتواند محلی برای تخمگذاری پشه باشد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان گلستان گفت: پشههایی که طی سنوات گذشته در بندر لنگه صید شده، در ظروفی که برای جمعآوری آب خروجی کولر گازی تهیه شده بود، کشف شدند. این پشه در آب زیرگلدان، بطریهای رهاشده، آب جمعشده در قوطی کنسروهای رها شده و چاله آسانسور کشف شدند.
وی یادآورشد: همچنین برخی مردم از تانکر برای نگهداری آب استفاده میکنند، اطمنیان خاطر از سالم بودن، شکسته نبودن و دربدار بودن این منبعها مهم است، چرا که از تخمگذاری پشه آئدس جلوگیری میکند.
صداقت اظهار کرد: امکان تشخیص سریع بیماری تب دانگی به وسیله کیتهای تشخیص سریع وجود دارد؛ تست خون از فرد بیمار گرفته میشود و کمتر از ۲۰ دقیقه، ابتلای وی به تب دانگ اعلام میشود.
وی ادامه داد: در استان گلستان با توجه به همجواری با استان گیلان و مازندران که پشه آئدس صید شده، آموزشها های لازم به تمام کارکنان بهداشتی جهت آموزش عموم صورت پذرفته، همچنین تشکیل جلسات با سایر ادارات برای تهمیدات لازمه بعد از شناسایی پشه انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تمام شهرستانهای استان گلستان در حال شناسایی مناطق خطر آفرین و صید لارو پشه هستند تا در صورت مشاهده، اقدامات بعد از شناسایی صورت پذیرد.
صداقت اظهار کرد: سال گذشته ۱۳۰ محل زیستگاه پشهها در سطح استان سه هزار و ۸۶۲ مورد لارو و ۹۶۰ مورد پشه بالغ جمع آوری شد که هیچ مورد آئدس نبود.
وی افزود: در سال جاری در ۳۶۴ زیستگاه ۱۳ هزار و ۹۸۱ لارو در استان صید شده است که تمامی لاروهای صید شده از جنس کولکس و کولیسیتا بودند و تا کنون هیچ مورد آئدس در این استان شناسایی نشده است.
نظر شما