بهگزارش خبرنگار مهر، سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا در نشست خبری در خصوص آخرین تحولات سوریه برگزار شد، گفت: باید به تاثیرات سوریه در منطقه بپردازیم، هر چند لازماست از این مرحله سوریه عبور کنیم.
ویافزود: در عین حال باید نظام سلطه که بر اساس برنامه و نیات شوم رژیم صهیونیستی برای منطقه کشیده است را مورد بررسی قرار دهیم و در برابرش طراحیهای دقیقی داشته باشیم و بررسی کنیم چرا سوریه سقوط کرد و در تبعات مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم.
صدرالحسینی تاکید کرد: بدون در نظر گرفتن الویتهای هفت گانه در خصوص چرایی سقوط سوریه صحبت خواهیم کرد.
این کارشناس غرب آسیا گفت: ارتش سوریه ارتشی بی انگیزه بود که ۱۳ سال در درگیری دائمی قرار داشت. در این مدت عدهای از ارتش سوریه جدا شده و به ارتش آزاد ملحق شده بودند و عدهای که ماندند و در ارتش سوریه به دفاع در برابر معارضین میپرداختند.
وی ادامه داد: این در حالی بود که عقبه خانوادگی عدهای از مردم سوریه به گونهای بود که وقتی برای سربازی فرا خوانده میشدند که جزو معارضین و تروریستها بودند.
این کارشناس غرب آسیا با بیان آنکه نمیتوانیم به ارتش و ساختار سوریه انگ خیانت بزنیم، تاکید کرد: این ارتش خسته و بی انگیزه بود و هیچ گونه ایدئولوژی نداشت که برای چه هدفی باید بجنگند.
صدر الحسینی افزود: از سویی این در حالی بود که به نیروهای تحریر الشام و مسلحین حمایتهای تکنولوژی، اطلاعاتی، سایبری، نظامی و تجهیزاتی از سوی …دولت های بیگانه بویژه اوکراین و ترکیه فراهم شده بود.
این کارشناس غرب آسیا در مقایسهای میان تجهیزات نیروهای تحریرالشام با نیرویهای داعش در گذشته، گفت: براساس عکسها و اطلاعات موجود در داشتن تجهیزات و امکانات میان نیروهای مسلح تحریرالشام تفاوتی با سربازان امریکایی دیده نمیشود و حتی دارای کلاه خود بودند و این در حالی است که نیروهای داعش در گذشته اینگونه امکانات نداشتند وحتی با لباسهای شخصی میجنگیدند.
وی ادامه داد: در زمان داعش بجز اواخر آن وبه صورت محدود چیزی به اسم پهباد وجود نداشت اما مسلحین و تحریرالشام یک طور گستردهای از پهبادهای انتحاری استفاده کردند. این در حالی است ارتش مقاومت اولیه خوبی کرد اما پشت سرشان را خالی دیدند.
صدر الحسینی گفت: آمریکاییها بخش قابل توجهی از توان اقتصادی سوریه در شرق فرات که کردها قرار دارند، در اختیار گرفته بودند. نفت، کشاورزی و بخش اعظمی از پنبه سوریه از کنترل دولت مرکزی خارج شده بود و در عین حال تجهیزات نظامی توسط آمریکاییها در اختیار آنها قرار گرفته بود.
این کارشناس غرب آسیا با اشاره به دروزی های سوریه، ادامه داد: دروزی ها در گذشته اختلافاتی با دولت مرکزی داشتند اما اینگونه دیگر نبود و اختلافان آنها را به طور جدی با دولت مرکزی بیشتر شده بود. از سویی کار به جایی رسیده بود.
بحثوی ادامه داد: در بحث حقوقها وزیر دفاع سوریه ۱۰۰ دلار حقوق داشت و کارمندان بین ۲۰ تا ۳۰ دلار حقوق میگرفتند و این پرداختها انگیزههای آنها را کاهش داده بود. هر چند دولت سوریه به دنبال حداقل معیشت مردم سوریه از جمله دادن نان کوپنی و گرفتن حداقلها در بخش بهداشت و درمان را داشت اما نارضایتی گسترده و عمیق مردم سوریه از عملکرد دولت مرکزی بخصوص در حوزه اقتصادی وجود داشت.
صدرالحسینی در خصوص تغییر رویکرد بشار اسد با برخی وعدههای کشورهایی همچون امارات گفت: آنها که میگویند اماراتیها آمدند و سوریها فریب آنها را خوردند را قبول ندارم
و این طور نبود که آقای بشار اسد تحت تاثیر وعدههای خام آنها شده باشد که اگر از ایران فاصله بگیرد سوریه را میسازند، چون در عمل هم حرفهایشان خرف هایشان عملیاتی نشده بود.
وی افزود: میتوان گفت سوریه بدون پشتوانه نمیتوانست موفق شود. روسیه در اوکراین درگیر بود. مقام معظم رهبری هم فرمودند که راههای هوایی برای ارسال کمک بسته بود، لذا حاکمیت سوریه نتوانست با این همه فشار تاب بیاورد و از هم پاشید.
این کارشناس بین المللی غرب آسیا گفت: آقای اسد حتی ساعاتی بعد از ورود تروریستها در دمشق بود و بعد به لاذقیه رفت و اینکه برای اینکه به او پیشنهاداتی شده بود هیچ ادله و نشانهای وجود ندارد.
صدرالحسینی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا ترکیه وارد بازی باخت باخت شده است و در آینده با وجود کردهای در شمال سوریه با آمریکا و اسرائیل دچار اختلاف و تعارض خواهد شد یا خیر، گفت: ترکیه، توان بند بازی خوبی دارد. چون سیاست خارجی روشن و شفاف و منعطف به گونهای که چارچوبهای اصلیاش تغییر نکند را ندارد لذا خیلی نباید در خصوص تحلیل آینده که البته در سوال شما به درستی بیان شده بود احساس کنیم که ترکیه حتماً ممکن است وارد یک بازی باخت باخت شده باشد، زیرا میتواند خود را جابجا کند و در سمتی بایستد که فکر میکند منافعش تامین میشود.
ویافزود: البته باید این نکته را عرض کنم که اقداماتی که ترکیه در رابطه با تسلیح و آمادهسازی و تجهیز و آموزش تحریروالشام انجام داد و این بلا را بر سر منطقه غرب آسیا آورد قطعاً جبران خواهد شد. حالا این اتفاق میتواند از طریق مخالفین داخلی باشد زیرا این در حالیست که بیش از ۲۰ استان سوریه کرد هستند و مخالف دولت مرکزی هستند.
کارشناس بین الملل عنوان کرد: از سویی اقدامات ترکیه از جانب کشورهای کشورهایی که در اروپا و حتی سایر قارهها که علاقمند هستند با این کشور در ارتباط باشند، چون یک سیاست خارجی غیر ثابتی داشته و تلقی خواهد شد، با توجه به این اقدامات غیرمنصفانه ترکیه موجب میشود که سایر کشورها نتوانند روی ترکیه حساب باز کنند و این در کنار بازی باخت باخت ترکیه که اشاره کردید میتواند از جنبههای دیگر هم مدنظر قرار بگیرد.
وی افزود: شاید ترکیه توانسته و تصور کند که در این بخش تاریخ، توانسته است قطعهای از سرزمینهای همسایه خود را تصاحب و غصب کند اما این بدون پاسخ نخواهد ماند.
صدرالحسینی با بیان اینکه نکته بعدی در این رابطه برنامهریزی دقیق، پیچیده و توسل به جنگ ترکیبی بود، تصریح کرد: استفاده گسترده از پهپادهای پیشرفته، جنگ شناختی سایبری، استفاده عالمانه از بدنه اجتماعی و در مقابل، خدمات رفاهی که به این تروریستها داده میشد و در نهایت تغییر چهرهای که تروریستها انجام دادند، از جمله این جنگ بوده است.
وی اذعان کرد: اصلاً این چنین نبود که بتوانیم تروریست این دوره را از لحاظ امکانات غیر از تجهیزات نظامی، خوراک و پوشاک و نیز توپخانه مورد حمایت آنها ونیز پهپادهای انتحاری با دورههای قبل مقایسه کنیم.
این کارشناس سیاسی غرب آسیا گفت: از طرفی دیگر نیز، حامیان آنها با یک پیچیدگی دقیق عملیات را طراحی کرده و عملیات سایبری را راه اندازی کرده بودند. همچنین انتقال پارازیت بر روی همه امواج بیسیمها ایجاد کرده بودند که نشان دهنده این بود که با یک افراد آموزش ندیده و یا افرادی با آموزشهای سطحی روبرو نیستیم، بلکه با یک ارتش تجهیز شده شبیه به یک ارتش کلاسیک روبرو هستیم.
وی افزود: نکته دیگر این بود که در عقبه این ارتش تروریست دیگر مانند گذشته اسامی را مشاهده نمیکردیم به طور مثال، گردان معاویه، گردان یزید و… اسامی بود که در گذشته وجود داشتند. در حالی که این دفعه آنها آموزش دیده بودند و در شکل و شمایل یک ارتش کلاسیک وارد میشدند. یعنی عدد داشتند و میگفتند گردان ۵۱۸ یا تیپ ۹۵۰.
وی افزود: شنود بیسیم تروریستها نشان دهنده این است که آنها در قالب یک ارتش کلاسیک آموزش دیده و تجهیز شدهاند که دیگر مانند گذشته نمیتوانست کسی با آنها برخورد کند.
صدر الحسینی با اشاره به وضعیت ارتش سوریه طی سالهای اخیر عنوان کرد: در مقابل، حمایتی از تصریح سوریه در سالهای اخیر ارتش نشده بود. به گونهای که آنان تجهیز نشده، تانکها، هواپیماها و پدافندشان تقویت نشده بود. در عین حال که در حوزه پدافندی کمترین امکانات موجود یک ارتش معمولی در جایی که شاید صحبتی از جنگ و جدال در آن نباشد، وجود نداشت.
صدرالحسینی گفت: یکی از نکات مهم موضوع فشارهای بیرونی بر سوریه است به گونهای که متاسفانه شاهد عدم حمایت کشورهای عربی بوده و با یک اتفاق در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ در فضای سیاسی، اجتماعی، رسانهای و جغرافیایی سوریه روبرو هستیم.
ویعنوان کرد: در جریان این سالها، داعش با داعیه تشکیل حکومت اسلامی با نگاه سلفی و تکفیری فعالیت خود را آغاز و ادامه داد. البته ما با مجموعه سلفیها مشکلی نداریم بلکه مشکل ما با بخش تکفیری آن است.
باین کارشناس روابط بینالملل ادامه داد: داعش با داعیه حکومت سلفی تکفیری نه فقط در سوریه و عراق بلکه در همه سرزمینهای اسلامی عربی که در غرب آسیا بودند. در مانیفستهای آنها مسئله کشورهای آفریقایی نیز بود که ما فعلاً به بخش کشورهای عربی میپردازیم.
وی با اشاره به مقابله محور مقاومت با تروریستهای تکفیری در گذشته بیان کرد: یک اتفاق بزرگی که رخ داده بود این بود که سوریه با کمک مستشارانش از تشکیل حکومت داعش در گذشته جلوگیری کرد. این اقدام فقط خدمت به سوریه و حکومت بشار اسد نبود بلکه خدمت به جهان عرب و اسلام بود. چون دولت سوریه اجازه نداد یک کشور یکپارچه تجزیه شده و در مرحله بعد به یک حاکمیت ضد عربی و اسلامس در منطقه تبدیل شود.
وی گفت: متاسفانه در مرحله اول کشورهای عربی و اسلامی همکاری نکردند و در مرحله بعد یعنی ساختن کشوری که در مقابل دشمن عمومی این منطقه ایستادگی کرد و با سرفرازی توانست پیروز شود و پرچم حاکمیت و حکومت داعش را تخریب کند، اما برای ساختن سوریه بعد از داعش از سوی کشورهای منطقه کمکی نشد.
صدرالحسینی خاطر نشان کرد: متاسفانه اینجا که اشاره میکنیم به نقش کشورهای عربی به این دلیل بود که در مقابل آنچه نظام سلطه ادعا میکرد که دولت آقای اسد یک دولت استبدادی است، کشورهای عربی نایستادند و بگویند بدون توجه به این مطلب به سوریه کمک شود. یعنی غیرت عربی آنها در اینجا خفته شد.
وی افزود: طی سالهای اخیر نیز سوریه را به میز اتحادیه عرب برگرداندند اما هیچ اتفاق واقعی در صحنه ساخت و ساز و حل کوچکترین بخشی از بخشهایی که در مقابله سوریه با داعش انجام داد، مشاهده نشد این در حالی است که موضوع عدم حمایت کشورهای عربی از یک کشور عربی که بیش از ۵۰ سال در مقابل رژیم صهیونیستی و تجاوزگریهای آن ایستاده بود.
نظر شما