نسبت به «خلیج فارس» در پرونده جهانی دانش لنج سازی کم لطفی شد

نسبت به «خلیج فارس» در پرونده جهانی دانش لنج سازی کم لطفی شد

امحای لنج های سنتی از مدار فعالیت، درحالی مصوبه هیئت وزیران را گرفته بود که در پرونده ثبت جهانی دانش سنتی لنج سازی و دریانوردی، بارها روی کلمه خلیج فارس تاکید شده است.

به گزارش خبرنگار مهر؛ «دانش ساخت لنج و دریانوردی با لنج در خلیج فارس» عنوان پرونده‌ای است که ایران به کمیته میراث ناملموس یونسکو ارائه داد تا بتواند به جهانیان اعلام کند که ایرانی‌ها چقدر در حوزه دریانوردی در خلیج فارس دانش و مهارت دارند و لنج سازی یکی از سنت‌های قدیمی آنهاست که برای گذشتن از اقیانوس‌ها آن را با دست ساخته و به آب می انداخته‌اند و برایش آئین‌ها و آدابی داشته‌اند.
اما آنچه که در این پرونده اهمیت داشت، تاکید بر کلمه خلیج فارس بود. کشورهای مختلفی هنگامی که این پرونده ثبت شد به ایران تبریک گفتند و بارها و بارها نام خلیج فارس به بهانه لنج سازی بیان شد. هر کشوری که می‌خواست درباره این پرونده صحبت کند باید از این نام استفاده می‌کرد.

اما این پرونده که با چنین سیاستی بار دیگر بر حقانیت خلیج فارس صحه گذاشت و به ثبت جهانی رسید در معرض خطر قرار گرفت. چون مدت زیادی از ثبت جهانی آن نگذشته بود که برخی دولتمردان در هیأت وزیران مصوبه‌ای برای نابودی لنج‌ها دادند.

دانش لنج سازی که زمانی در سال ۹۰ به عنوان میراث در خطر یونسکو ثبت شد و در سال ۹۹ با ارائه گزارشی درباره احیای این دانش آن را از فهرست در خطر بیرون آوردند با یک خطر جدی تر رو به رو شد.

طبق مصوبه‌ای که ۲۴ آذر ۹۹ به تصویب هیئت وزیران رسید، قرار شد در پنج سال تمام شناورهای چوبی و فایبرگلاس از بین بروند و با کشتی‌های آهنی جایگزین شوند. سازمان بنادر و دریانوردی پیشنهاد کرده بود که لنج‌های سنتی چوبی و فایبرگلاس باری با ظرفیت کمتر از ۵۰۰ تن در مدت ۵ سال امحا و به جای آن لنج‌های فلزی جایگزین شوند. این مصوبه در هیأت دولت تصویب شد. خبرنگار مهر این موضوع را رسانه‌ای کرد و افراد مختلفی نسبت به آن واکنش نشان دادند و خواستار لغو این مصوبه شدند.

نسبت به «خلیج فارس» در پرونده جهانی دانش لنج سازی کم لطفی شد

اما آنچه غیر از امحای قایق‌ها و دانش ساخت آنها در این مصوبه مهم بود، بی اهمیت نشان دادن به کلمه‌ای بود که بارها دولتمردان ایرانی با کشورهای عربی بر سر آن بحث دارند. این پرونده یکی از پرونده‌های جهانی است که خلیج فارس در آن بسیار زیاد دیده می‌شود و کشورها اگر بخواهند درباره آن صحبت کنند باید از این نام بهره بگیرند اما با در خطر قرار دادن این پرونده و از بین رفتن قایق‌هایی که باقی مانده این میراث هستند، عملاً این پرونده هم از فهرست یونسکو خارج می‌شد.

ولی چرا کسی به این موضوع توجه نداشت؟ آیا کسی متوجه اثبات نام خلیج فارس در خلال پرونده نشده بود؟ آیا وزارت میراث فرهنگی می‌بایست دولتمردان را از این موضوع آگاه کنند که اهمیت پرونده به چه چیزهایی بوده است یا رسانه‌ها این رسالت را بر عهده داشته و دارند؟

محتوا مهمتر از عنوان بود

سعید ایزدی مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی ایران در نشستی که پیرامون موضوع چالش‌ها و رسالت‌های خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی در مرکز میراث ناملموس برگزار شد به این موضوع پرداخت و گفت: یکی از چالش‌های ما در یونسکو همین مصوبه بوده است. پرونده لنج سازی به اندازه کافی و به تنهایی مهم است اما آنچه در این پرونده مهمتر از عنصر بود، محتواهایی است که در این پرونده‌ها وجود دارد و در این پرونده هم بارها بر نام خلیج فارس تاکید شد. این پرونده که فقط درباره لنج نبود بلکه از هویت ملی میهنی ما دفاع می‌کرد.

وی گفت: رسانه ابزار خوبی برای اصلاح و افزایش سواد است. نوع نگاه ما به لنج موجب شد تا مصوبه‌ای از هیأت دولت گرفته شود که خوب نبود و ما چهار سال است که برای آن می‌جنگیم تا اصلاح شود. برای خیلی از افراد در هیأت وزیران این موضوع در اولویت نیست. در حالی که محتوای پرونده مهم بوده است. باید نهادهایی از جمله آموزش و پرورش خود را مکلف به افزایش آگاهی عمومی و سواد اجتماعی بداند.

کد خبر 6325879

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • NP IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      ببینید لنج خوبه مخصوصا که هم ارز آوری برای کشور داره هم جذب نیروی کارگر در لنج سازی ها که به برخی نون رزق می بخشه ، اما همینطور که مزایایی داره معایبی هم داره .
    • NP IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      کرایه لنج پایین تره ، اما نا ایمن بودن لنج در دریا و حتی لنگرگاه بیشتر حوادث های زیادی چه در داخل دریا و چه در لنگرگاه و در کشور منطقه ای برای لنج های ایرانی سال ها اتفاق افتاده .
    • NP IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      و رعایت در لنج نمی شه مثال می زنم نحوه ی بارگیری شناور اصول قوانینی داره که متاسفانه در لنج ها ناخداها خدمه رعایت نمی کنند مثال میزنم مثلا می بینیم یک لنج انقدر بار رو رو هم ریخته که حتی خود ناخدا نمی تونه جلو مسیر دریایی رو به خوبی ببینه که همه این چیزا باید نظارت مدیریت کنترل درست انجام بشه
    • NP IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      پس نا ایمن بودن لنج و رعایت نکردن و نظارت کنترل مدیریت نداشتن باعث چنین اتفاقاتی شده . برای همین تا وقتی که دبه هست شناور فلزی و انواع شناورها اعلام کردند که از شناورها با ایمنی بالا استفاده بشه . اما خوب خیلی ها به دلیل ارزان بودن کرایه لنج دوست دارند از لنج ها خدمات دریافت کنند .
    • NP IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      حالا از نظر من نمی شه رزق نون جلوی ارزآوری به کشور رو از خدمات لنج داران گرفت به نظر من باید ایمنی نظارت لنج ها در دو سمت واردات و صادرات بالا بره تا جلوی خسارت ضرر به بار مردم و حتی جان پرسنل خدمه داخل لنج ها گرفته بشه و اگر کسی رعایت نکرد میشه جریمه یا توقیف در رفع تا زمان ایمن کردن در نظر گرفت
    • NP IR ۰۹:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      و اینکه دلایل حادثه ها اتفاقات در لنج ها بررسی کنترل بشه و بر اساس همان حادثه اتفاقات پیش آمده برای جلوگیری از تکرار برنامه ریزی تصمیم گیری درستی برای لنج ها انجام بشه از نظر من می تونه آسیب ضررها رو کاهش داد اما با مدیریت نظارت درست پیشگیری
    • NP IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      حقیقتا من هرگز با بریدن رزق روزی دیگران موافق نیستم همیشه دلم می خواد همه از راه درست رزق روزی بخورند بدون مشکل اما اگر یک جایی می بینیم ایراد مشکلی است نباید جلوی رزق روزی دیگری که به کلی انسان رزق می بخشه رو گرفت ، اگر مشکلی ایرادی هست یاد بگیریم حل کننده چالش ها موانع باشیم
    • NP IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      وقتی تو جنوب قشم از جلوی چند لنج سازی کنار خیابان رد می شیم اونم تو اوج گرمای جنوب که حتی نمی تونید ۲۰ دقیقه زیر تابش مستقیم آفتاب قرار بگیرید اما تو لنج سازی کلی کارگر زیر این آفتاب سوزان دارند رزق حلال خودشو خانواده خودشو در چنین شرایطی در لنج سازی در میارن .. فرقی نمی کنه بومی باشه یا غیربومی
    • NP IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      1 0
      درک کردن دیدن این شرایط ها در فضای لنج سازی ها و خیلی از کارهای دشوار هست که باعث میشه دیدگاه نظرات ناقص یا اشتباه تغییر کنه واقعیت ها رو بهتر مطرح کنند . و اینکه مزایا و معایب رو بهتر ببینید و برای حل پیشگیری چاره اندیشی کنند تا به کسی شغلی کسب و کاری و کاگری در اقتصاد کشور و ملت آسیب نرسه