به گزارش خبرنگار مهر، تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به شهرها و روستاهای فلسطین در نوار غزّه و شهادت دهها هزار نفر از مردم بیگناه این منطقه و تخریب جدّی زیرساختهای شهری و منازل مسکونی و از بین رفتن معیشت مردم غزّه در یک سال اخیر و همچنین تخریب منازل و ساختمانهای مردم در جنوب لبنان و شهادت جمع زیادی از مردم بیگناه و خسارتهای گسترده به آنها، دل بسیاری را دنیا رنجور کرد و درد آورد.
در لبّیک به ندای رهبر معظّم انقلاب اسلامی مبنی بر کمک و حمایت از مردم مظلوم فلسطین و لبنان، اواسط مهرماه، چهارمین مرحله پویش مردمی «ایران همدل» به منظور جمعآوری مشارکتهای نقدی هموطنان عزیز برای کمک به مردم مظلوم فلسطین و لبنان آغاز به کار کرد.
پویشی که به سرعت در گوشه گوشه کشور جای خود را باز کرد و صحنهای ماندگار و درخشان از نوع دوستی مردم ایران را به نمایش گذاشت.
در مورد این موضوع با ایمان عطارزاده، دبیر پویش ملی ایران همدل به گفتگو نشستیم که جزئیات آن به شرح ذیل است:
شرایط کمک رسانی به مردم لبنان قبل و بعد از آتش بس چه تفاوتهایی پیدا کرده است؟
تا قبل از آتش بس محل تجمع مردم، یعنی همان جنگ زدگان باید تعبیر مردم مقاوم لبنان را در مورد آنها لبنانی که حقیقتاً به کار برد، در مدارس، مساجد، اردوگاهها و جاهای اینچنینی بود که البته مشکلات عدیدهای در مورد زیر ساختهای تاسیساتی، بهداشتی و مانند اینها داشتند، بلافاصله پس از پذیرش آتش بس، مردم این محلهای تجمع و اردوگاهها را ترک کردند و به خانههایشان بازگشتند، بنابراین مدل کمک رسانی در لبنان به دو مقطع تقسیم شده است؛ مقطع قبل از پذیرش آتش بس که عملاً به شکل متمرکز کمکها به محلهای تجمع آوارگان انجام میشد و بعد از آتش بس که با حضور مردم در منازل خودشان کمکرسانیها به شکل دیگری انجام میشود. الان در مرحله دوم، نیاز است به استقرار دائمی و امن مردم در محل زندگیشان کمک کنیم، یا از بین رفته یا آسیب دهها هزار خانه در اثر بمبارانها تقریباً جدی به آنها وارد شده است.
در این شرایط از تعمیرات جزئی و کلی ساختمانها تا خرید اسباب و وسایل مورد نیاز، نیازهای واقعی مردم لبنان است، بنابراین کمک رسانی در این مرحله با هدف استقرار مردم در خانه و کاشانه خود با مرحله اول که تأمین نیازهای اولیه مانند غذای گرم، پتو و وسایل گرمایشی بود، کاملاً متفاوت است.
برآوردی از میزان خسارت وارد شده دارید؟
به نظرم نزدیک چندین میلیارد دلار میزان خسارت وارده شده باشد، البته سازمانهای مسئول به ویژه نهادهای متولی بازسازی در کشور لبنان باید آمارهای دقیق را بگویند اما با توجه به اینکه کل زیر ساختهای شهری و روستایی جنوب لبنان نابود شده، خانهها، بیمارستانها، مدارس و مانند اینها از بین رفتهاند، به نظر میرسد میلیاردها دلار حجم خسارت وارد شده است. این رفتار وحشیانه رژیم صهیونیستی با هدف از بین بردن جامعه شیعه طرفدار مقاومت بود و بر این اساس شکل گرفته که مردم لبنان را از این منطقه کوچ دهند ولی واکنش مردم بعد از آتش بس یعنی بازگشت به خانههای خود، نشان میدهد رژیم صهیونیستی به هیچیک از اهدافش نرسید؛ هم حزب الله محکم و با اراده پای کار است و هم حمایتی که در روزهای منتهی به آتش بس در هدف قرار گرفتن تلآویو و نقاط مختلف رژیم، از سوی حزب الله انجام شد، نشان داده سازمان رزم حزب الله سراپا و مقتدر است و البته حضور مردم در خانه و منازل خود نیز این پیام را دارد که دشمن صهیونیستی نتوانست به هدف اصلیاش که از بین بردن و کوچ جامعه شیعی و طرفداران مقاومت در لبنان بود، برسد.
جشن پیروزیهایی که مردم لبنان در ضاحیه گرفتند و برگشتن به منازل خود، یعنی اینکه ما در کنار مقاومت هستیم و بزرگترین پیروزی برای حزب الله لبنان و جبهه مقاومت این است که مردم یعنی همین آوارگان کنار آرمان مقاومت ایستادهاند، هرچند ما در این حوادث، شخصیت بزرگ و رهبر بیبدیل مقاومت، مجاهد کبیر شهید سیدحسن نصرالله و شهید والامقام سیدهاشم صفیالدین را از دست دادیم اما اندیشه مقاومت که اندیشه برخاسته از تفکر شهید سیدعباس موسوی و شهید سیدحسن نصرالله است در آحاد جامعه لبنان و به ویژه حامیان مقاومت ساری و جاری است و مردم کوچکترین گلهای ندارند.
تعبیری را یکی از دوستان به کار میبرد مبنی بر اینکه این جنگ، جنگ نازحین یا آوارهاست، یعنی اگر مردم در این جنگ ناراضی شوند و مردم آواره شاکی باشند، رزمنده در خط مقدم دفاع از مقاومت نمیتواند کارش را به درستی انجام دهد. مردم لبنان نشان دادهاند با همه سختیهایی که دارند و با شهادت هزاران نفر از مردم در بمبارانها و با آن فاجعهای که رژیم صهیونیستی در مسئله انفجار پیجر ها برای مردم مظلوم لبنان به وجود آورد، لحظهای در حمایت از مقاومت تردید نکردهاند و این روحیه مقاومت و سلحشوری مردم لبنان، رمز پیروزی آنها بود.
منظور از اینکه صهیونیستها زیر ساختهای جنوب لبنان را از بین بردهاند، چیست؟
اگر جنگ را به دو مقطع تقسیم کنیم، یک دوره زمان جنگ ۳۳ روزه بود که بعد از ۳۳ روز رژیم صهیونیستی مجبور شد آتش بس را بپذیرد و با خواری و خفت لبنان را بدون هیچ دستاوردی ترک کند. دور دیگر حدود دو ماهی بود که این اتفاقات با انفجار پیجر ها و مانند آنها شکل گرفت و نقاط عطفی از جنایت رژیم صهیونیستی بود که تا استفاده از بمبهای سنگر شکن برای از بین بردن تأسیسات و به شهادت رساندن رهبران مقاومت در این دوره انجام شد.
اینکه صهیونیستها یک روستا را چندین بار بمباران میکنند و هدف بمبارانهای متعدد مراکز جمعیتی مانند خانهها، بیمارستانها و مراکز شهری و روستایی است، برای این است که رعب و وحشت ایجاد کنند تا مردم دیگر هیچ وقت جرأت نکنند به محل زندگی خود بازگردند. وقتی یک روستا را یک بار بمباران کنند خانههای آن از بین میرود ولی وقتی بار دوم، سوم، چهارم و دهم بمباران میکنند، میخواهند بگویند، اینجا هیچ وقت امنیت ندارد. اقدام رژیم صهیونیستی در از بین بردن زیر ساختهایی شهری با استفاده از بمبهای سنگر شکنی که بتواند چندین متر تخریب انجام دهد یا اینکه بیمارستانها، مدارس، مساجد، جادهها و همه تأسیسات را تخریب میکند برای این است که همه الزاماتی که برای یک زندگی عادی در یک جامعههای باید شکل بگیرد، تخریب شود تا زندگی در آنجا شکل نگیرد. حال اتفاقی که بعد از آتشبس در حال شکل گرفتن است و کمر رژیم صهیونیستی را دارد میشکند، این است که مردم لبنان به رغم همه خسارتهایی که به زندگی، کسب و کار، مغازه، محل تجارت، مدرسه و بیمارستانشان وارد شده است، بازمی گردند و در کنار خرابهها میخواهند بایستند و شهرشان را بازسازی کنند و زندگی را در آنجا جاری کنند. خرابیها یک بخشی از ماجراست ولی خود منطقه هم ناامن است و حتی ارتش لبنان در مورد بمبهای عمل نرده نیز هشدار داده بود.
تجربههای متعدد در مورد رژیم صهیونیستی نشان داده است این رژیم به هیچ قانون و پیمان بینالمللی وفادار نیست و آتشبس را هم تا جایی برای خودش نگه میدارد که منافع آن را تأمین کند. شیخ نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزب الله لبنان در اولین سخنرانی بعد از انتصابش گفت که حزب الله آماده است اگر رژیم صهیونیستی بخواهد بار دیگر حمله کند، تمام قامت بایستد و از تمامیت مرزی لبنان دفاع کند. مردم در کنار حزب الله هستند و بزرگترین اتفاقی که در آنجا دارد شکل میگیرد، همین است.
به پویش ایران همدل بازگردیم، این پویش در مقایسه با دیگر پویشهایی که در کشور انجام میشود چه تفاوتی دارد؟
اصلیترین ویژگی پویش ایران همدل درگیر کردن لایحههای مختلف جامعه است، یعنی اگر بخواهم یک دستاورد اصلی برای پویش ایران همدل در نظر بگیریم این است که آحاد جامعه، خودشان نسبت به کمک به مردم لبنان و فلسطین به شیوههای مختلف مشارکت در پویشهای اجتماعی مشارکت نقدی کردند. معمولاً در پویشهای اجتماعی کمکهای غیرنقدی را داریم ولی در این پویش میبینیم یک کشاورزی کل محصول کشاورزی خود را میفروشد و کمک میکند، خانمها طلا و زیورآلات اهدا میکنند، دانش آموزان قلکهای خود را اهدا میکنند، در مدارس بازارچههای خیریه به تعداد زیادی در سراسر کشور شکل میگیرد و پول حاصل از فروش محصول در آن بازارچه را به جبهه مقاومت کمک میکنند یا معلمها هزینههای تدریس و حقالتدریس خود را پرداخت میکنند و ما نمونه و بازخوردهای زیادی از اینها داریم. اتفاق دیگری که در ایران همدل شکل گرفت، آن بود که مردم کمکهایشان را به جبهه مقاومت لبنان و فلسطین متناسب با توان و جغرافیای محل زندگی خود انجام میدهند مثال پختن نان در روستاهای اصفهان از این جمله است یا دختر یتیمی برای حضرت آقا نامه نوشت و گفت: تنها دارایی من این گوشواره کوچک شاید یک گرمی است. این را در ایران همدل به جبهه مقاومت اهدا کرده و گفته: من این را برای جشن تکلیفم نگه داشته بودم.
ما اشکال مختلف کمک را داریم و مردم احساس میکنند باید کاری انجام دهند، مهمترین ویژگی پویش ایران همدل مردمی بودن آن است، یعنی مردم در ایران همدل پای آرمان مقاومت ایستادهاند. صادقانه بگویم بسیاری از رویدادهایی که در کشور برای کمک به مردم فلسطین و لبنان برگزار میشود، ما به عنوان متولیان پویش ایران همدل، اطلاعاتی از آنها نداریم و در رسانهها میبینیم که مثال در فلان شهرستان مردم آمدهاند و این حرکت بزرگ را شکل دادهاند، البته اتفاقات هم یکسان نیست و فقط هم اهدای طلا نیست، شاید اهدای طلا بیشتر به چشم آمده و بیشتر دیده شده ولی اشکال مختلف و تنوع کمکها را داریم. ما اهدای تعداد بسیار زیادی ملک شامل زمین، باغ و آپارتمان در اقصی نقاط کشور برای کمک به مردم لبنان و فلسطین داریم، یعنی مردم حاضر شدهاند، خانه و مغازه خود را بفروشند و پول آن را کمک کردهاند. اهدای موتورسیکلت، خودرو، دوچرخه و حتی تراکتور هم داشتهایم، یعنی هر کسی که احساس کرده کاری میتواند انجام دهد، دریغ نکرده و این از جلوههای بی نظیر مشارکت مردم در این پویش است. و الزاماً قشر مرفه جامعه هم نیستند.
قشر متوسط و به ویژه اقشار ضعیف جامعه بیشتر در این پویش شرکت کرده اند. وزن و تعداد طلاهای اهدایی، نشان میدهد این طلاها متعلق به قشر مستضعف جامعه است، حتی میانگین کمکها از طریق کد دستوری یا همان حساب ستاره ۱۴ مربع که سقف کمکها در آن ۲۰۰ هزار تومان است به این معنی است که مردم با درآمد ضعیف و متوسط جامعه مشارکت میکنند. میانگین پرداختهای مردم به پویش ایران همدل که از درگاه سایت حضرت آقا انجام شد، حدود یک میلیون تومان است، یعنی قشر متوسط و ضعیف جامعه در حال کمک کردن است. آن هم در حالی که ما پرداختهای هزار تومانی و ۱۰ هزار تومانی هم داریم.
در تصاویری که منتشر میشود خیلی از افرادی که کمک کمی انجام میدهند، متأثر هستند و میگویند، ما فقط این مقدار از دستمان برمیآید و ببخشید که بیشتر نمیتوانیم به مردم مظلوم لبنان و فلسطین کمک کنیم.
بله کاملاً درست است، شاید ما فقط یک مقطع را بعد از انقلاب اسلامی داشته باشیم که ملت طلا اهدا کردند و آن هم دوران دفاع مقدس بود و در آن دوران، مردم پشتیبانیهای زیادی از جبههها کردند؛ از کمکهای نقدی و غیرنقدی گرفته تا پخت نان و نکته مهم این است که در پویش ایران همدل از درست کردن کمپوت و پخت غذا تا هر کاری که توانستند، انجام دادند. یک جلوه دیگر این کمک، اهدای طلا بود و در این مقطع زمانی کوتاه، یعنی حدود دو ماهی که جمعآوری کمکهای مردم برای لبنان و فلسطین شروع شد، میزان طلای اهدایی مردم بسیار وسیع و غیرقابل تصور بوده است. همه اینها نشان میدهد مردم پای آرمان مقاومت و حرف آقا ایستادهاند و آن اتفاقی که ما در ایران همدل شاهد هستیم این است که مردم از هر چیزی که دارند، میگذرند تا حرف ولی فقیه، حکم نایب امام زمان و رهبری حکیم انقلاب اسلامی روی زمین نماند و مهمتر آنکه احساس میکنند باید برای برادران فلسطینی و لبنانی خود کاری انجام دهند، بنابراین این حجم کمک چه در اهدای طلا و چه در کمکهای نقدی که انجام میشود، برخاسته از باور و اعتقاد مردم است.
ما برهههای سخت و مختلفی را برای امت اسلام داشتهایم. از سیل پاکستان تا زلزله ترکیه یا اتفاقات واقعاً تأثر برانگیز بوسنی را داشتیم. از این اتفاقات تلخ بزرگ در دنیای اسلام کم نیفتاده است ولی این اتفاق عجیب و غریبی که امت اسلام را به خروش آورده تا در حمایت از جبهه مقاومت و مظلومیت مردم لبنان و فلسطین بایستند، مظلومیت بچهها، دختران و زنان فلسطینی است که وحشیانه از سوی رژیم صهیونیستی در غزه دارند به شهادت میرسند و نسل کشیهایی است که دارد اتفاق میافتد. در لبنان، مردم بابت ایستادن پای آرمانشان بمباران میشوند و خدا دلها را متوجه این اتفاق کرده و این صحنههای بی نظیری که در ایران دارد شکل میگیرد. عنوان ایران همدل یا کمک به مردم لبنان و فلسطین واقعاً متأثر از توجهی است که خداوند در دلهای انسانها ایجاد کرده است.
رهبر معظم انقلاب در جمعی فرمودند؛ بر همه مسلمانان فرض است که با امکانات خود در کنار مردم لبنان و حزب الله سرافراز بایستند. با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب مرجع تقلیدی هستند که بسیاری از مقلدان ایشان در بیرون از مرزهای ایران زندگی میکنند، برنامهای دارید که دیگر مقلدان ایشان و حداقل مسلمانانی که در سراسر دنیا و جهان اسلام میخواهند از این طریق کمک کنند، بتوانند کمکهای خود را برسانند؟
با توجه به اتفاقی که در موضوع لبنان و فلسطین افتاده است، الحمدالله امت اسلام در جاهای دیگر دنیا نیز پای کار آمدهاند. مثال از روزهای اول اعتاب مقدسه در عراق پای کار آمدند. شیعیان عراق و حشدالشعبی در این کشور خیلی پای کار هستند.
در سایر کشورها نیز مسلمانان پای کار هستند و توانستهاند کمک کنند، البته با اینکه توانستهایم یک جریان قوی مردمی رسانهای تبلیغی برای این کار جمع کنیم، اما هنوز نتوانستهایم حق مطلب را در امت اسلامی ادا کنیم، بنابراین از آرزوهای ما این است که بتوانیم پویش ایران همدل را به پویش امت همدل و حتی جهان همدل گسترش دهیم، البته این خیلی کار بزرگی است و زیر ساختهای خودش را میخواهد. امیدوارم این اتفاق را بتوانیم شکل دهیم و این فرصت آتی که در ماههای آینده مانند رجب، شعبان و به ویژه ماه مبارک رمضان ایجاد میشود، فرصت خوبی برای کمک کردن مسلمانان دنیا به مردم مظلوم لبنان و فلسطین است، فعلاً تمرکز ما بیشتر روی ایران بوده است و امیدواریم این اتفاق بزرگ یعنی به میدان آوردن ظرفیت آحاد جامعه برای موضوع فلسطین و کمک به مردم مظلوم لبنان شکل بگیرد.
اشاره کردید هرکسی هر طوری که از دستش برآمده کمک کرده است، ولی اصلاً چطور میشود به این جنگ زدگان کمک کرد؟
الان مسئله اصلی کمک این است که مردم از طریق درگاههای مورد اعتماد، کمکهایشان را واریز کنند، یکی از آنها پویش ایران همدل است، دیگری جمعیت هلال احمر است، دیگری ستاد پشتیبانی جبهه مقاومت است و همچنین کمیته امداد درگاههای مورد اعتمادی هستند که کمکهای مردم به دست مخاطب اصلی که مردم مظلوم فلسطین و لبنان است، رسانده میشود. تجربه بیش از ۴۰ سال استقرار نظام جمهوری اسلامی و حضور نهادهای امدادی ما نشان داده ً امانتداران خوبی برای امانت و اعتماد است این نهادها، انصافاً مردم هستند.
آیا گروههای مردمی هم در لبنان فعال هستند؟
بله از روزهای اول حوادث لبنان به ویژه شهادت سیدحسن نصرالله، جمعی از فعالین مردمی که همیشه در صحنههای مختلف کمک و یاری دهنده مردم خودمان در زلزله و سیل و بلایای طبیعی بودند، در لبنان و سوریه مستقر شدند. این افراد از پخت غذا تا توزیع پتو و لباس گرم و بسته معیشتی و ذبح مرغ و قربانی گوسفند و توزیع شیر خشک تا انجام امور تاسیساتی و تهیه زیر ساختها را در اردوگاهها کمک میکردند. از کمک رسانیها به مردم لبنان چه در داخل لبنان و چه در محلهای استقرار آوارگان لبنانی در سوریه برعهده این گروههای خودجوش مردمی بود.
هزینههای اجرایی در مورد عوامل پویش مثل عوامل اجرایی و رسانهای چطور تأمین میشود؟
ما در پویش ایران همدل، از ابتدا بنا را بر این گذاشتهایم که در حوزه تأمین نیازهای آوارگان همه کمکهای مردم صرفاً هزینه شود، بنابراین هزینههای اجرای برنامه، ایاب و ذهاب و اعزام گروههای رسانهای و تبلیغی هیچکدام از محل کمکهای مردم تأمین نشده است. ما خود را امانتدار پولی میدانیم که یک دختر خانم عزیزی گوشواره یک گرمیاش را اهدا کرده یا مردمی که مبالغ کوچک ۱۰ یا ۲۰ هزار تومانی شأن را دادهاند و در کل هدایای مردمی که تمام داشتههای خود را با عشق به حضرت آقا آوردهاند و تلاش میکنیم تا زمانی که این پویش ادامه دارد و کمکهای مردم جمعآوری برای تأمین نیازهای مردم میشود، این کمکها را صرفاً لبنان و فلسطین هزینه کنیم.
سایر هزینههای پویش مثل هزینههای تبلیغی، ترویجی یا اعزام گروههای رسانهای و عوامل اجرایی و مانند آنها از محل بودجه سازمانهاست و قاطعانه عرض میکنم همه متولی انجام میشود و صریحاً برای تأمین نیازهای آوارگان لبنان و کمکهای مردم صرفاً فلسطین هزینه خواهد شد.
به عنوان سوال آخر بفرمائید گزارشی از این کارهای انجام شده در ایران همدل نیز خدمت رهبر معظم انقلاب ارائه شده است؟
چندین روز قبل جمعی از دستاندرکاران پویش بعد از نماز ظهر خدمت حضرت آقا رسیدند و گزارش کوتاهی از این پویش ارائه کردند. حضرت آقا این حرکت را تحسین کردند. ایشان در جریان کلیت این موضوع هستند و در آن جمعی هم که دوستان گزارش کوتاهی دادند، ایشان حرکت پویش ایران همدل و مشارکت مردم در آن را تحسین کردند. همچنین ایشان نسبت به رساندن سریع این کمکها به مردم لبنان و فلسطین تأکید کردند. ثبت هنرمندانه روایت جهاد و ایثار مردم در کمک به جبهه مقاومت از دیگر اهداف و برنامههای ما در کنار کمک رسانی در میدان است که تلاش میکنیم به زیبایی و دقت این حماسه حضور همدلی مردم با جبهه مقاومت را ثبت، ضبط و منتشر کنیم.
نظر شما