میکائیل دیانی سردبیر و کارگردان برنامه «لشکر قدس» که با محور پرداختن به تلاشهای حاج قاسم سلیمانی برای محور مقاومت از شبکه یک سیما پخش میشود به خبرنگار مهر بیان کرد: این فصل دوم برنامهای است که پیش از این با نام «جهان مرد» به شخصیت حاج قاسم و زندگی و زمانه او و فعالیتهای مختلفش از کودکی تا لحظه شهادت میپرداخت. چون آن برنامه بعد از «طوفان الاقصی» پخش میشد، طراحی دکور آن براساس تونلهای غزه صورت گرفت که یکی از ایدههای حاج قاسم برای محور مقاومت بود.
وی با اشاره به فصل دوم بیان کرد: در فصل دوم با نام «لشکر قدس» ایده بر محور گروههای مقاومت و محور مقاومت و فعالیتهایشان و همچنین نسبت آنها با حاج قاسم طراحی شد. دکور برنامه نیز براساس اتاق عملیات این گروهها تدارک دیده شد. این گروههای مقاومت به کشورهای مختلف تعلق دارند و از فلسطین، یمن، برادران افغان و پاکستانی هستند و برنامه همه این گروهها را معرفی میکند. برنامه در هر قسمت سراغ یکی از این گروهها میرود و به طور مثال به نیروهای قدس سپاه و در یک قسمت دیگر به حزب الله لبنان یا لشکرهای فاطمیون، دفاع وطنی سوریه و … میپردازد. به این ترتیب در ۱۰ قسمت ۱۰ گروه مقاومت در محور مقاومت تعریف میشود چون میخواستیم این گروهها را معرفی کنیم و بگوییم هدف مشترکی دارند بنابراین دکور برنامه را در یک اتاق عملیات مشترک طراحی کردیم.
این مستندساز اضافه کرد: نیاز امروز است که مخاطب با گروههای مقاومت آشنا شود و نسبت حاج قاسم با این گروهها و تلاش او برای تقویت این گروهها را بدانیم. برنامه تلاش دارد، بگوید گروههای مقاومت مستقل و خودکفا هستند و براساس گروههای بومی کشورها اما با ایمان و هدف مشترک یعنی مبارزه با اسرائیل شکل گرفتهاند.
کارگردان «لشکر قدس» درباره طراحی بصری برنامه تصریح کرد: این طراحی کلی ما بود اما از آنجایی که لازم بود ایده برنامه بهروز باشد از ایده رسانههای بی بی سی، رویترز و سی ان ان هم کمک گرفتیم و از الگوی مستند ترکیبی استفاده شد. هر قسمت برنامه یک تایم لاین و جریان اصلی دارد. در هر قسمت به واسطه ابزارهای رسانهای و بصری وارد شاخه جزیی تر و درنهایت شاخه اصلی قصه میشویم. سعی کردیم از گرافیک، موشن گرافی، کمیک موشن ها و مستندهای کوتاه و پادکستها استفاده کنیم.
دیانی درباره بخش پژوهشی این پروژه یادآور شد: مهمترین نکته، پژوهش کار بود و حدود چندین ماه مطالعه پژوهشی داشتیم که سه خط موازی داشت و به صورت کتابخانه ای، مصاحبه محور در گفتگوهای تحلیلی و پژوهشهای تصویری کار را پیش بردیم. مجموعه مکتب حاج قاسم تصاویر دیده نشده به ما داد و در پژوهشهای تصویری سراغ تصاویر ناب و دیده نشده یا کمتر دیده شده رفتیم تا غنای بصری برنامه را بالا ببریم.
وی درباره تحلیلهای متفاوت در برنامه عنوان کرد: سعی کردیم از تحلیلگران سنتی حوزه مقاومت فاصله بگیریم و سراغ جوانان نخبه و کارشناس متخصص و تحلیلی غرب آسیا برویم تا نسل جدیدی را معرفی کنیم؛ کسانی که کمتر رسانه ملی سراغ اینها رفته است.
دیانی درباره اینکه چرا کمتر به ابعاد مختلف حاج قاسم در گفتگوها پرداخته میشود، گفت: تلویزیون و رسانههای ما و منابع خبری عموماً سراغ گروههای محدودی از تحلیلگران سنتی میروند که افرادی محترم و کارشناس هم هستند اما خود ما خواستیم چهرههای جدید داشته باشیم و سراغ جوانهای تحلیلگر برویم.
سردبیر «لشکر قدس» درباره بازخوردها از پخش برنامه در روزهای اخیر عنوان کرد: در یک هفتهای که برنامه پخش میشود من به صورت متواتر شنیدهام این برنامه با ساختار جذاب فرمی و محتوای پژوهشی ۲ واحد درسی معرفی حوزه مقاومت است. از این حیث برایم راضی کننده است که به مخاطب اطلاعات دسته بندی شده برای معرفی جریان مقاومت میدهیم.
وی اضافه کرد: رسانههای غربی و صهیونیستی در یک سال اخیر روی ۲ حوزه تمرکز داشتهاند؛ اینکه همه گروههای مقاومت نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی هستند و همه اینها ضعیف شدهاند اما این برنامه نشان میدهد اینها مستقل هستند و نیابتی از جمهوری اسلامی ندارند. ضمن اینکه نشان میدهیم نیروهای مقاومت ضعیف شدند اما علی رغم هزینههای زیاد اسرائیل همچنان جریان مقاومت به کارش ادامه میدهد.
دیانی درباره شبههای که در خود کشور هم گاهی نسبت به این افراد به عنوان نیروهای نیابتی مطرح میشود با تاکید مطرح کرد: یکی از نکتههایی که خود حاج قاسم تاکید داشته این است که همه اتفاقات حوزه مقاومت براساس نیروهای بومی خود کشورهای مختلف و براساس ظرفیت اعتقادی آنها و امکانات خودشان جلو برود.
وی در پایان درباره اینکه چقدر میتوان در برنامه به ابعاد مختلف عملیاتی و فکری حاج قاسم پرداخت، گفت: نکتهای که درباره حاج قاسم وجود دارد شخصیت امنیتی و اطلاعاتی ایشان است که بخشی از اطلاعات درباره ایشان طبیعتاً محدودیت انتشار دارد و به صورت طبقه بندی شده است و هر مدیای رسانهای این محدودیت را درک میکند. طبیعتاً ما هم شامل این مساله هستیم و امکان انتشارش را نداشتیم اما تا جایی که میشود به انتقال اطلاعات جدید و جذاب میپردازیم.
نظر شما