هومن قصری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: مصرف خود سرانه آنتی بیوتیکها و عدم تکمیل دوره درمان و روشهای دیگری که باعث شده مقاومت آنتی بیوتیک در بین مردم در سطح جهان به وجود بیاید.
وی افزود: این زنجیره باعث شده که طبق بررسیها تا سال ۲۰۲۲ تا ۴۳ درصد مصرف آنتیبیوتیکها بیاثر شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اذعان کرد: مصرف خود سرانه به شکلی است که فرد با ابتلاء به سرماخوردگی، تب یا بدن درد مختصر خود سرانه اقدام به مصرف آنتی بیوتیکها میکند.
قیصری عنوان کرد: همین امر باعث شده که متأسفانه با تجویز پزشک در بیماریهای عفونی که باید طول دوره درمان کامل شود با بهتر شدن علائم مصرف دارو قطع شده و این باعث میشود که میکروب به آنتی بیوتیکها مقاوم شده و دیگر اثر بخشی و کارایی نداشته باشد.
وی بیان کرد: یکی دیگر از عوامل هم که دیگر آنتی بیوتیکها اثر ندارد این است که در کشورهای توسعه یافته و کشور ما هم در چند سال اخیر مردم از آنتی بیوتیک انسانی به روش استفاده در غذا یا آب و تزریقی به حیوانات خانگی میدهند که باعث شده درصد مقاومت آنتی بیوتیکی در سطح جامعه مقداری بیشتر شود و این خطر است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان تصریح کرد: این خطر تا سال ۲۰۵۰ باعث میشود که حداقل تا ۴۰ میلیون نفر بر اثر مقاومت به آنتی بیوتیک جان خود را از دست بدهند و این زنگ خطر است.
تحویل آنتی بیوتیک در داروخانهها بدون تجویز پزشک نباید انجام شود
قصری افزود: براساس مقررات امور داروخانهها و مصوب سازمان غذا و دارو، تحویل آنتی بیوتیک بدون تجویز پزشک نباید انجام شود مانند قوانین کل دنیا و اگر به صورت دستی آنتی بیوتیکها و استروئیدها به افراد تحویل داده شود با داروخانه برخورد قانونی انجام میشود.
وی اذعان کرد: برای پزشکانی که در بیماری ویروسی به هر نحوی سهواً یا اشتباهاً اگر درصد آنتی بیوتیک بیشتر از حد مجاز تجویز شده باشد طبق ساز و کار سازمان و در کمیته بررسی نسخه منطقی دارو که به صورت دورهای نسخه پزشکان را بررسی میکند اگر موردی مشاهد شود که از میانگین استانی، کشوری و شهرستانی و پزشکان هم تراز تفاوت داشته باشد، به پزشک یادآوری میشود.
کردستان رتبه اول تجویز منطقی دارو را دارد
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در سال ۱۴۰۳ علوم پزشکی کردستان در کمیته بررسی نسخه تجویز منطقی دارو که بیشترین آن مربوط به آنتی بیوتیک تزریقی بود در سطح کشور رتبه اول را کسب کرد.
قصری افزود: درصد میانگین تجویز کشوری آنتی بیوتیک ۳۶ درصد است که در کردستان با کاهش به ۳۴ درصد رسیده است.
وی عنوان کرد: در سامانه غذا و دارو کلیه نسخههای آزاد و بیمهای شامل آنتی بیوتیکها، کروتونها، سرمها و داروهای اعصاب و روان قابل روئیت است و در صورت نیاز تذکر لازم برای اصلاح روند به همکاران اعلام میشود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد: با توجه به بحران کرونا مقداری آموزش حضوری ادارات و مدارس کمرنگ شده بود که مجدد هماهنگی انجام شده تا این آموزش چهره به چهره در مدارس و مکانهای عمومی توسط ان. جی. او. ها در خصوص آنتی بیوتیکها و گیاهان دارویی و سایر داروها و خطرات آن شروع شود و کلیپهایی هم تهیه شود.
قصری اذعان کرد: باید بازآموزی پزشکان، کادر پرستاری، داروسازان و سایر حرفههای پزشکی انجام شود تا این روند کنترل شود.
لزوم اصلاح سواد سلامت جامعه
وی خاطرنشان کرد: در نهایت اصلاح سطح سواد سلامت جامعه ارزشمند است و اینکه مقاومت آنتی بیوتیک، مصرف و عوارض مصرف گاهاً خطرناکتر از بیماری بوده و موجب آسیبهای جدی به مردم میشود.
قصری بیان کرد: همچنین توصیه ما با توجه به شیوع بیماری تنفسی جدید این است که رعایت بهداشت فردی، استراحت، مصرف مایعات، استفاده تببرها، و عدم استفاده از آنتی بیوتیک بدون تجویز پزشک را رعایت کنند.
وی بیان کرد: در صورت تنگی نفس، سرفههای خشن، کاهش سطح هوشیاری و مسائلی که توان تغذیه دهانی را از فرد میگیرد به مراکز درمانی مراجعه کنند تا با سرم درمانی، درمان شوند.
نظر شما