خبرگزاری مهر، گروه استانها- علی ستاری: برای مردم بسیاری از نقاط کشور و به خصوص کشاورزان و روستانشینان، تابستان فصل کار و زمستان فصل استراحت است، اما برای برخی استانها این فرمول کمی متفاوت است.
ما هرمزگانی تقریباً ۹ ماه از سال را در شرایطی سخت سپری میکنیم و از اواسط دی ماه، فصل جدیدی در استانمان آغاز میشود از این رو میتوانیم هرمزگان را استانی دو فصله بدانیم، تابستانی طول و دراز که از اواخر اسفند با به گرمی گراییدن هوا آغاز میشود و بهار که از اوایل دی ماه آغاز میشود و اگر شانس بیاوریم تا سیزده بدر ادامه پیدا کند.
هنوز اسفند تمام نشده دوباره کولرهای گازی از خواب زمستانی بیدار میشوند و دوباره ما میمانیم و تنهاییمان!
یکی از علتهای اصلی عقب ماندگی هرمزگان در توسعه زیرساختهای گردشگری بدون شک یکی از علل اصلی عدم توسعه زیرساختهای تفریحی در استان هرمزگان شرایط اقلیمی نامناسب است.
بالا بودن شرجی و رطوبت هوا باعث میشود اکثر تجهیزات گردشگری خیلی زود رو به مستهلک شدن بروند و از سویی دیگر آب و هوای نامساعد و گرم در اکثر ماههای سال موجب میشود که ایام بهرهبرداری از زیرساختهای گردشگری به شدت کاهش یابد و محدود به ایامی خاص شوند، مردم در بسیاری از ایام سال، الّا به ضرورت، علاقهای برای خروج از منزل ندارند و از هر فرصتی برای خروج از استان استفاده میکنند و همین امر نیز باعث میشود، علاقه به سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای گردشگری در استان هرمزگان کاملاً پایین بیاید و چنین طرحهایی صرفه اقتصادی نداشته باشد.
بهارِ هرمزگان که ظهور میکند، مسئولان رویاپردازیهای زیادی در حوزه گردشگری میکنند، مثلاً میگویند از کوه گنو تا جزیره هرمز تله کابین احداث کنیم اما به تابستان که میرسند به این نتیجه میرسند کدام سرمایه گذار حاضر است برای سه تا پنج ماه بهرهبرداری میلیونها دلار اعتبار را صرف احداث تله کابین کند.
البته هرمزگان نقاطی خوش آب و هوا هم دارد که توسعه گردشگری در آنها مستلزم توسعه محورهای مواصلاتی است، به عنوان مثال منطقه کوهشاه احمدی که در روزهای گذشته برف را هم به خود دید جزو نقاط خوش آب و هوای هرمزگان است که به ارتفاعات کرمان متصل میشود اما راه دسترسی آن به حدی صعب العبور و سخت گذر است که مردم هرمزگان ترجیح میدهند به جای رساندن خود به کوهشاه، ۴ الی ۵ ساعت رانندگی کنند و خود را به سپیدان در استان فارس یا دلفارد و ساردوییه در جنوب کرمان برسانند.
البته اگر زیرساختهای ارتباطی منطقه کوهشاه یا حتی بشاگرد هم توسعه پیدا کند، زیرساخت اسکان برای گردشگران وجود ندارد و گردشگران ناکام خواهند بود.
این مشکل فقط منحصر در مناطق فوق الذکر نیست بلکه جزیره هرمز هم که پیشانی گردشگری در استان هرمزگان است، از این مشکل رنج میبرد و تقریباً گردشگری در این جزیره پرطرفدار ۱۲ ساعته است و به دلیل ضعف در ساختارهای اسکان گردشگران، مسافران مجبورند صبح وارد جزیره شوند و قبل از نیاز به استراحت، جزیره را ترک کنند، مشکلی که اخیراً گریبان گیر جزیره بوموسی با توجه به آزادسازی گردشگری در این جزیره نیز شده است.
لزوم تمرکز بر گردشگری دریایی و ساحلی در هرمزگان
اصلی ترین ظرفیت برای توسعه گردشگری در استان هرمزگان، گردشگری دریایی و ساحلی است؛ این نوع گردشگری نیز از محدودیتهای فوق الذکر رنج میبرد اما به هر صورت باید ظرفیتهای طبیعی استان تبدیل به ارزش افزوده شود.
برای ایجاد ارزش افزوده در این حوزه از گردشگری هرمزگان، باید به سمت برند سازی برویم از این رو هرمزگان باید به عنوان پایتخت ورزشهای آبی ساحلی و مرکز تفریحات دریایی کشور انتخاب شود و برای رشد دادن گردشگری در قد و قواره عناوینی که ذکر شد بایستی ارادهای ملی پای کار بیاید و سواحل و جزایر توسعه پیدا کنند.
در صورت توسعه گردشگری جنوب ایران، قرار دادن ایامی در تقویم رسمی کشور تحت عنوان تعطیلات زمستانی میتواند بخش عمدهای از مردم نقاط کشور را به سواحل جنوبی بکشاند و حجم بالای پولی که سالانه از ایران به جیب بخش گردشگری کشورهای همسایه میرود در کشور حفظ شود.
در این صورت است که میتوان صرفه سرمایه گذاری برای توسعه زیرساختهای گردشگری را ایجاد کرد.
هرمزگان میزبان ابر اکوسیستم دریایی و لزوم آشتی با ظرفیتها
هرمزگان میزبان ابر اکوسیستم دریایی کشور و حتی منطقه است، در کنار ظرفیتهای بینظیر ساحلی استان هرمزگان، شهرستانهای هرمزگان از غرب بندرعباس تا شرق هرمزگان و جزیره قشم دارای زیباترین جنگلهای دریایی جهان است، خیلیها هستند که تاکنون در دنیا جنگلهای حرا ندیدند و همین ظرفیت میتواند به بازویی برای ارزآوری در صنعت گردشگری تبدیل شود.
هرمزگان میتواند نقطه وصلی برای گردشگری تاریخی، زمین شناسی، دریایی و سلامت باشد، گردشگران میتوانند با سفر به هرمزگان و مناطقی از قشم و بندرکنگ تاریخ دریانوردی دنیا را به نظاره بنشینند، چرا که این منطقه یکی از اصلی ترین نقاط تاریخ برای شکل گیری تمدن دریایی و ساحل نشینی بوده است، زیباییهای دریا در هرمزگان بینظیر هستند و زیباییهای اکوسیستم و تنوع زیستی حیات وحش را میتوان در هرمزگان دید، جزیره هرمز بهشت زمین شناسی است و انواع و اقسام رنگها در این جزیره وجود دارد و از سویی دیگر با توجه به موقعیت جغرافیایی استان هرمزگان در منطقه خلیجفارس میتوان با توسعه زیرساختهای درمانی از این طریق نیز به درآمدهای پایدار رسید.
استعدادهای گردشگری هرمزگان ابتدا باید در استان دیده شود
فاطمه جراره نماینده مردم بندرعباس، حاجی آباد، قشم. بندرخمیر و بوموسی در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هرمزگان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، دارای آبوهوای معتدل در زمستان است، گفت: این استان در فصل زمستان از هوای مطبوع و آفتابی برخوردار است که برای گردشگرانی که از مناطق سردسیر میآیند، بسیار جذاب است. علاوه بر این، طبیعت بکر، سواحل زیبا و جاذبههای تاریخی و فرهنگی هرمزگان، آن را به یک مقصد ایدهآل برای گردشگری زمستانی تبدیل کرده است.
وی افزود: هرمزگان جاذبههای متنوعی دارد که در فصل زمستان بسیار دیدنی هستند. از جمله این جاذبهها میتوان به جزیرههای زیبایی مانند قشم، کیش و هرمز اشاره کرد که هر کدام ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. همچنین، جنگلهای حرا که یکی از بزرگترین جنگلهای حرا در جهان است، در این فصل بسیار زیبا و دیدنی است. علاوه بر این، بازارهای محلی و صنایع دستی هرمزگان نیز برای گردشگران بسیار جذاب است.
جراره بیان کرد: استعدادهای گردشگری استان ابتدا باید در استان دیده شده و پرورش پیدا کند تا بسترهای ارزشافزایی از آن فراهم شود.
برای توسعه گردشگری زمستانه باید زیرساختها توسعه یابد
وی عنوان کرد: برای توسعه گردشگری زمستانی در هرمزگان، نیاز به بهبود زیرساختهای گردشگری مانند هتلها، رستورانها و راههای دسترسی به جاذبهها داریم. همچنین، تبلیغات و معرفی بهتر این استان به عنوان یک مقصد گردشگری زمستانی در سطح ملی و بینالمللی بسیار مهم است. برگزاری فستیوالها و رویدادهای فرهنگی و هنری در فصل زمستان نیز میتواند به جذب بیشتر گردشگران کمک کند.
نماینده مردم بندرعباس، بندر خمیر، قشم، حاجی آبادو بوموسی در مجلس شورای اسلامی با دعوت از گردشگران برای استفاده از فرصت سفر به هرمزگان در فصل زمستان، اظهار کرد: هرمزگان با طبیعت بکر، آبوهوای مطبوع و جاذبههای متنوع، تجربهای فراموشنشدنی را برای شما رقم خواهد زد. امیدوارم که از سفر به هرمزگان لذت ببرید و خاطرات زیبایی را با خود به خانه ببرید.
لزوم تقسیم کار دولت و بخش خصوصی برای بهرهبرداری از فرصتهای گردشگری دریایی
جراره در بخش دیگری از صحبتهایش دریا و ساحل را دو مزیت اصلی استان هرمزگان برای توسعه صنعت توریست دانست و بیان کرد: دریا و ساحل دو جاذبه طبیعی در هرمزگان هستند که از دل آنها جاذبههای دیگری نیز قابلیت دیده شدن و فرصت تلقی شدن را پیدا میکنند، سواحل و پهنههای دریایی هرمزگان بهترین پتانسیل را برای تبدیل شدن به مراکز شنا، غواصی، کایاکسواری و پاراگلایدینگ هستند، این جذابیتها باید در هرمزگان با تقسیم کار بین بخش دولتی و بخش خصوصی و سرمایهگذاران تبدیل به ارزش افزوده شوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر ظرفیتهای دریا به خصوص در حوزه گردشگری درست استفاده شود میتوانیم شاهد نقش این بخش در توسعه اقتصاد محلی به خصوص در مناطق ساحلی روستایی باشیم و از این طریق سهم دریا در اشتغال افزایش خواهد یافت.
توسعه ناپایدار در حوزه دریا و ساحل ممنوع!
محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان به عنوان فرمانده فعلی توسعه در استان هرمزگان، اولین سند برای انطباق توسعه را سند آمایش سرزمینی میداند.
او اعتقاد دارد آمایش سرزمینی برای ایجاد توازن بین رابطه انسان، فضا و فعالیتهای انسان در فضا است از این رو هرگونه توسعهای که به محیط زیست آسیب بزند را محکوم به شکست میداند.
استاندار هرمزگان تاکید دارد که «۱۲ درصد از سواحل استان هرمزگان جزو مناطق حفاظت شده است و ۱۰ درصد دیگر از سواحل نیز در دست مطالعه هستند تا به زودی به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شوند.»
وی از این رو با تاکید بر توجه به محیط زیست در تمام برنامههای توسعه، تاکید دارد که «حق محیط زیست باید رعایت شود و تمام پروژهها باید پیوست زیست محیطی داشته باشند.»
آشوری تازیانی، با اشاره به ساحل ۱۸ کیلومتری شهر بندرعباس، میگوید: «باید ساحل بندرعباس بر اساس آماده سازی یک برنامه جامع ساماندهی و زیباسازی شود و محیط امنی برای ورزش آحاد جامعه در طول ساحل ایجاد شود.»
طبق اعلام استاندار هرمزگان، بندرعباس قرار است به مرکز ورزشهای ساحلی و دریایی کشور تبدیل شود.
نظر شما