سیاوش جمادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با تائید این خبر گفت: یکی دو روز پیش و از دبیرخانه جایزه کتاب سال به من اطلاع دادند که کتاب "زمینه و زمانه پدیدارشناسی" برنده این جایزه در رشته فلسفه غرب شده است.
وی درباره روند تالیف زمینه و زمانه پدیدارشناسی گفت: این کتاب در یک کلام حاصل عمر است. کتابهایی هست که چکیده مطالعات، دغدغه های فکری، پرسشها، چالشها، کشمکشها و کوششهای فردی در جهتی است که افکار و ایده های خاصی را بازگو می کنند که این افکار ترکیب یک عمر بوده است. تالیف کتاب حدود سه سال و اخذ مجوز نشر آن هم 1.5 سال طول کشید.
این منتقد و مترجم که سه سال پیش و در بیست و دومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی نیز به خاطر کتاب "سیری در جهان کافکا" در حوزه ادبیات و از رشته نقد ادبی، برنده جایزه شده بود، با ابراز خوشحالی از برنده شدن یکی دیگر از کتابهای تالیفی اش در جایزه کتاب سال اضافه کرد: این اتفاق باعث خوشحالی من است، به ویژه اینکه امرار معاش نویسندگان و مترجمان که سالها برای یک اثر زحمت می کشند، از چند درصد درآمد حاصل از فروش کتاب است و از این نظر جایزه کتاب سال کمکی است به نویسنده و مولف که بتواند برای تالیف یا ترجمه اثر بعدی اش آماده شود. دیگر اینکه این جایزه باعث می شود با قوت قلب بیشتری به کارمان ادامه بدهیم همان طور که جایزه قبلی کتاب سال مشوق من برای ترجمه "هستی و زمان" هایدگر شد.
وی ابراز امیدواری کرد که یک روز از همه نویسندگان در دورانی که "بازار و پول بر همه چیز غلبه کرده است" تقدیر شود و یا اگر هم این اقدام صورت نمی گیرد، اجازه داده شود به کارشان که همان نوشتن و ترجمه است ادامه دهند.
جمادی با اشاره به مضمون این کتاب، گفت: این کتاب به بحث درباره پیدایش، زایش، گسترش و بالندگی پدیدارشناسی آلمانی از زمان فرانتس برنتانو تا هایدگر متاخر است. بنابراین کتاب به رغم حجم زیادش تمام پدیدارشناسان را دربر نگرفته است؛ هر چند در ضمن بررسی پدیدارشناسی در آلمان، اشاراتی هم به پدیدارشناسی مرلوپونتی، سارتر و دیگران شده است اما مثلاً همین پدیدارشناسی فرانسوی به طور منظم و سیستماتیک مورد بررسی قرار نگرفته است. من امید داشتم این مجموعه ادامه پیدا کند و سایر پدیدارشناسان هم مورد بررسی قرار گیرند که تا این لحظه این اتفاق نیفتاده است.
این مترجم و نویسنده درباره روش تالیف کتاب زمینه و زمانه پدیدارشناسی ادامه داد: این کتاب تنها بر افکار و آرای متفکران تاکید نکرده و همان طور که از اسمش پیداست به زندگی فیلسوفان، زمینه پیدایش افکارشان، زمانه و چالشهایی که در فضای فکری جمهوری وایمار از اوایل دهه 20 تا سال 1933 به وجود آمد و بعدها زمینه ساز پیدایش جنبش پدیدارشناسی شد هم می پردازد.
جمادی گفت: سعی شده مسائل پدیدارشناسی از این دیدگاه مورد بحث قرار گیرد و مسائل آن از دید ابژکتیو (عینی) و بی نظر مطرح شود تا جایی هم برای شعور و انتقاد باشد. همچنین یکی از مشکلاتی که در نوشتن این کتاب بسیار با آن کشمکش داشتم، طرح همزمان افکار و آرای متفکران پدیدارشناسی به همراه زمینه های تاریخی، اجتماعی، شخصی و سیاسی آنها بود. به همین خاطر این کتاب به شهادت دو تن از ویراستاران انتشارات ققنوس (ناشر کتاب) چهار بار بازخوانی شد و شاید اگر چهار بار خط به خط و از نو نوشته می شد، کار آسانتر می بود.
این نویسنده با اشاره به تعدد تالیفات و انتشار آثار مختلف درباره پدیدارشناسی در ایران، گفت: قصد من به هیچ وجه این نبوده که پدیدارشناسی هوسرل و هایدگر را با اندیشه ها و عرفان شرقی، حکمت ابن عربی، ذن و یا بودیسم ارتباط دهم و یا اینها را با هم مقایسه کنم. آنچه مورد نظر من بود این نکته بود که این مکتب را برای مخاطب ایرانی زنده کنم و افکار آنها را به صورت انتزاعی مطرح نکنم.
به گزارش مهر، در بخش فلسفه غرب کتاب سال علاوه بر این کتاب آثاری چون «اخلاق در تفکر غرب» حمید شهریاری، «تسلای فلسفه» ترجمه سایه میثمی، «تاریخ فلسفه قرن هفتم» ترجمه اسماعیل سعادت، «هستی در اندیشه فیلسوفان» ترجمه حمید طالبزاده، «نظریههای امروزی شناخت» ترجمه علی حقی، «مسائل اخلاقی» ترجمه علیرضا آل بویه، «هنر دوران مدرن: فلسفه هنر از کانت تا هایدگر» ترجمه ایرج قانونی، «زیباشناسی و ذهنیت از کانت تا نیچه» ترجمه فریبرز مجیدی و «مبانی اخلاق» ترجمه غلامحسین توکلی و علی عسگری یزدی نامزد شدهاند.
نظر شما