۲۳ دی ۱۴۰۳، ۲۱:۰۸

تمرین ۳روزه معنویت؛«اعتکاف» فرصتی برای نمایش بندگی است

تمرین ۳روزه معنویت؛«اعتکاف» فرصتی برای نمایش بندگی است

کرمانشاه- سیزدهم تا پانزدهم رجب فرصتی ۳ روزه برای تمرین معنویت و نمایشی از بندگی در برابر نعمات الهی است که معتکفین با دوری جستن از مادیات آن را به نمایش می گذارند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: ماه رجب به نیمه خود می‌رسد و صدای ملکوتیان که پیغام دعوت آورده‌اند حالا بهتر از قبل به گوش می‌رسد که چگونه تمام ذرات هستی را به میهمانی می‌خوانند و معتکفان دعوت شدگان خاصه خداوند به شیرینی و حلاوت عبادت در این ماه هستند.

انسان در زندگی روزمره خود چنان غرق مادیات می‌شود که از «خود» واقعی دور می‌شود، در این بین نیاز به مراجعه به خویشتن خویش و تأمل و خلوت با پروردگار دارد، چرا که پروردگار، آفریننده انسان است و بیشتر از هرکس بر نیازهای مخلوق واقف و عالم است.

در این بین هرچه روح انسان جوان‌تر و زلال‌تر باشد، توانایی برقراری ارتباط با معبود و صیقل دادن جسم و جان برایش آسان‌تر و دل انگیز تر خواهد بود.

اعتکاف در کشور ایران تاریخچه‌ای پرفراز و نشیب دارد در هر عصری که عالمان برجسته دینی به اعتکاف اهتمام ورزیده‌اند، مردم مسلمان نیز از آنان پیروی کرده و به اعتکاف بها داده‌اند.

در عصر صفوی، در سایه تلاش‌های دو عالم بزرگ آن زمان، مرحوم شیخ بهایی (۱۰۳۰- ۹۵۲ ه. ق) و شیخ لطف الله میسی عاملی اصفهانی (متوفای ۱۰۳۲ یا ۱۰۳۴ ه. ق)، اعتکاف در شهرهای ایران، به ویژه قزوین و اصفهان، رونق خاصی یافته بود.

«اعتکاف» در لغت نامه دهخدا به «انتظار چیزی کشیدن» معنی شده است، ریشه این کلمه از ریشه «عکف» است؛ اهل لغت برای این ریشه، معانی گوناگونی ذکرکرده اند که از جمله آن معانی می‌توان رویکرد به چیزی با توجه و مواظبت، اقبال به چیزی بی آنکه روی از آن برگردد و یا محبوس و متوقف کردن چیزی را مورد اشاره قرار داد.

و اما از نظر سنت اعتکاف یکی از سنن پیامبر اکرم (ص) است، ایشان مواقعی از سال معتکف شده و به عبادت می‌پرداختند، بعد از پیامبر (ص) این سنت ادامه یافت اما هیچگاه مانند سال‌های اخیر این جمعیت فزاینده برای آئین اعتکاف با شور و نشاط داوطلب نشدند.

تمرین ۳روزه معنویت؛«اعتکاف» فرصتی برای نمایش بندگی است

تعریف اصطلاحی امام خمینی (ره) از اعتکاف، «ماندن در مسجد به نیت عبادت است و قصد عبادت دیگر، در آن معتبر نیست. اگر چه احتیاط مستحب نیت عبادتی دیگر، در کنار اصل ماندن می‌باشد.»

طبق فرمایش امام راحل (ره) اهم موارد در اعتکاف «ماندن در مسجد به نیت عبادت» است و لذا معتکفین بعد از انقلاب اسلامی در گروه‌های عظیم با ماندن در مساجدی در اقصی نقاط کشور در مراسم اعتکاف شرکت می‌کنند.

انقلابی که امام عزیز با حمایت مردمی و اتکال به خداوند به پیروزی رساند اعتکاف را از مراسمی مختص علما و روحانیون به مراسمی مردمی تبدیل کرد و آن را از حجره‌های حوزه علمیه به کف اجتماع آورد و فراگیر کرد.

همزمان با ایام البیض جوانان و نوجوانان نیک اندیش و مردان و زنان دیندار کرمانشاهی در مساجد گردهم آمدند تا در این روزهای سرد زمستانی در محفل معنوی و گرمابخش اعتکاف روز خود را به شب رسانده و تا سحر زمزمه مناجات معبود بر لب جاری سازند.

نوای «یَا مُرْسِلُ یَا مُرْشِدُ یَا مُسَدِّدُ یَا مُعْطِی یَا مَانِعُ یَا دَافِعُ یَا رَافِعُ یَا بَاقِی یَا وَاقِی یَا خَلاقُ یَا وَهَّابُ یَا تَوَّابُ یَا فَتَّاحُ یَا نَفَّاحُ یَا مُرْتَاحُ یَا مَنْ بِیَدِهِ کُلُّ مِفْتَاحٍ یَا نَفَّاعُ یَا رَءُوفُ… ُ.» در مساجد طنین انداز می‌شود و معتکفان و زنده داران ایام رجبیه از خدا می‌خواهند: «أَسْأَلُکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَغْفِرَ لِی ذُنُوبِی کُلَّهَا وَ تُجِیرَنِی مِنْ عَذَابِکَ وَ تُوجِبَ لِی رِضْوَانَکَ وَ أَمَانَکَ وَ إِحْسَانَکَ وَ غُفْرَانَکَ وَ جِنَانَکَ وَ أَسْأَلُکَ أَنْ تَفُکَّ عَنِّی کُلَّ حَلْقَةٍ بَیْنِی وَ بَیْنَ مَنْ یُؤْذِینِی… ی.»

اعتکاف ۵۰۰۰ نفری در کرمانشاه / ‏مساجد‬روستایی پیش قدم در برپایی اعتکاف

حجت الاسلام ابوالفضل نجادی دبیر ستاد اعتکاف استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: از ۲ هفته پیش ستاد اعتکاف استان کرمانشاه به ریاست نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه با دستور کار رسیدگی و ساماندهی مساجد برگزار کننده اعتکاف در استان کرمانشاه تشکیل شد.

وی افزود: در تعداد مساجد میزبان اعتکاف رشد ۶۰ درصدی نسبت به سال گذشته داشتیم و بر اساس آمار، امسال در بیش از ۶۰ مسجد شهری و روستایی میزبان معتکفین خواهیم بود.

دبیر ستاد اعتکاف استان کرمانشاه تصریح کرد: پیش‌بینی اولیه ما در ستاد اعتکاف میزبانی از ۵ هزار معتکف در استان کرمانشاه بود که با توجه به استقبال گسترده دانش آموزان و روستاییان این میزان روندی افزایشی خواهد داشت.

وی ادامه داد: علاقمندان به حضور در برنامه معنوی اعتکاف در شهر کرمانشاه می‌توانند به مساجد میزبان اعتکاف مراجعه و ثبت نام کنند.

حجت الاسلام نجادی در تشریح نحوه ثبت نام معتکفین در سایر شهرستان‌های استان کرمانشاه، گفت: داوطلبان اعتکاف می‌توانند با مراجعه به دفاتر ائمه جمعه در استان کرمانشاه و همچنین مساجد میزبان نسبت به ثبت نام اقدام کنند.

استقبال ویژه دانش آموزان در کرمانشاه از اعتکاف در مساجد

وی با اشاره به استقبال پرشور اعتکاف دانش‌آموزی در استان کرمانشاه به ویژه شهر کرمانشاه، خاطرنشان کرد: مسجد آیت الله جلیلی (دختران)، مسجد شازده دولتشاه (دختران)، مسجد النبی (ص) و مسجد عمادالدوله ویژه پسران میزبان ۱۰۰۰ معتکف دانش آموز در ایام بیض الله خواهند بود.

وی همچنین به برگزاری اعتکاف دانشجویی در استان کرمانشاه هم اشاره کرد و گفت: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و دانشگاه رازی کرمانشاه هم میزبان معتکفین خواهند بود.

دبیر ستاد اعتکاف استان کرمانشاه همچنین به برگزاری مراسم معنوی اعتکاف در زندان‌های کرمانشاه هم اشاره کرد.

تمرین ۳روزه معنویت؛«اعتکاف» فرصتی برای نمایش بندگی است

وی یادآور شد: امسال برای اولین بار اعتکاف ویژه مادران و دختران زیر ۷ سال در مسجد نورالمهدی شهرک رسالت برگزار می‌شود.

حجت الاسلام نجادی خاطرنشان کرد: مراسم معنوی اعتکاف در استان کرمانشاه با همکاری تبلیغات اسلامی استان کرمانشاه، استانداری کرمانشاه، شهرداری، حوزه هنری، ارشاد اسلامی، اوقاف و امور خیریه، ستاد اجرایی فرمان امام و سپاه حضرت نبی اکرم (ص) و با حمایت نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه برگزار می‌شود.

مشارکت مردمی در برپایی آئین معنوی اعتکاف

وی اظهار کرد: به پیشنهاد نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه پویش «هر نفر یک معتکف» در کرمانشاه راه اندازی و به منظور مشارکت مردمی در مراسم معنوی اعتکاف برپا شد.

دبیر ستاد اعتکاف استان کرمانشاه تصریح کرد: در این پویش علاقمندان به مشارکت در سهم معنوی از مراسم اعتکاف می‌توانند هزینه یک وعده سحری، افطاری و یا میان وعده معتکفین را پرداخت و ثواب آن را به یک شهید و یا اموات خود اهدا کنند.

وی ادامه داد: علاقمندان به مشارکت در این امر مبالغ اهدایی خود را به شماره IR۲۶۰۱۷۰۰۰۰۰۰۰۳۶۹۱۷۷۴۱۶۰۰۲ به نام دفتر نماینده ولی‌فقیه در استان و امام‌جمعه کرمانشاه واریز نمایند.

حجت الاسلام نجادی بیتوته ۳روزه در مسجد را نقطه بازگشت به فطرت پاک دانست و گفت: روح به واسطه معنویت پاک اعتکاف تزکیه پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: فرد معتکف غرق در لذت‌های معنوی شده و تجربه‌ای لذت‌بخش را تجربه خواهد کرد و همین لذت معنوی است که فرد معتکف را هرساله به این آئین معنوی می‌کشاند؛ که این مساله از استقبال افزایشی دانش آموزان، و روند رو به رشد تعداد معتکفین کاملاً مشخص است.

اعتکاف؛ منشأ تحول روحی در انسان

حجت الاسلام حبیب الله غفوری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مراسم معنوی اعتکاف که از سیزدهم تا پانزدهم رجب برگزار می‌شود، اظهار کرد: اعتکاف از عبادات مستحب و بسیار مؤثر است.

وی افزود: این عبادت شامل روزه‌داری، شب‌زنده‌داری، ذکر، دعا، نماز و اعمال خاصی همچون اعمال ام داوود است که می‌تواند منشأ تحول روحی در انسان شود.

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه با تأکید بر لزوم تأمین هزینه‌های اعتکاف، تصریح کرد: از مردم درخواست می‌کنم که پویش مردمی برای کمک به برگزاری باشکوه اعتکاف راه‌اندازی شود.

وی ادامه داد: هر فرد می‌تواند به اندازه توان خود در تأمین سحری و افطاری یک یا چند معتکف کمک کند و این کمک‌ها را به حساب ستاد اعتکاف استان واریز نماید.

تمرین ۳روزه معنویت؛«اعتکاف» فرصتی برای نمایش بندگی است

حجت الاسلام غفوری با تأثیر معنوی کمک به برپایی آئین معنوی اعتکاف خاطرنشان کرد: چنین اقداماتی برای خود افراد موجب گشایش در زندگی و معنویت فراوان است.

وی یادآور شد: کرمانشاه از استان‌هایی است که در عرصه‌های معنوی و دینی سابقه‌ای طولانی و غنی دارد لذا شایسته است که این استان، شرایطی بهتر از گذشته را تجربه کند.

امام جمعه کرمانشاه مردمی برگزار شدن اینچنین برنامه‌های دینی و معنوی را مؤثر در ماندگاری و تبدیل این فعالیت‌ها به سنت‌های حسنه الهی و اجتماعی دانست.

کد خبر 6344671

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha