به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان در آئین پایانی دهمین دوره جایزه جهانی اربعین یکی از فواید مترتب بر نظریههای تمدنی را فایده مندی پدیدههای تمدنی دانست و گفت: هر نظریهای که گستردهتر و فرصت دهندهتر، نگاه ما را به تمدن گشوده بدارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. یک نظریه تمدنی از دانشمندان متاخر اسلامی موجود است که سه عنصر پذیرای نهاد و نماد و ساختار اجتماعی را در تمدن سازی، مورد اهمیت قرار داده است.
عضو مجلس خبرگان افزود: این سه عنصر، جامعه را میسازد و هویت میدهد و ارتقا می بخشد. هر چه نمادها بیشتر باشد، هویت نیز، نیرومندتر. هر چه نهاد منسجمتر، جامعه از ارتقا بالاتری برخوردار است. هر چه ساختارهای اجتماعی پویا و انسانیتر باشد، حرکت جامعه تضمین شده تر است.
مبلغی با اشاره به ارتباط راهپیمایی اربعین با سه موضوع زمان، مکان و انسان، ابراز کرد: انسان اربعین، انسان عدالت، صلح، مقاومت در برابر ظلم، انسان هویت، انسان دین، انسان تمدن بزرگ و انسان وحدت است. اگر بخواهیم از زمان اربعین سخن بگوییم، نقطه اصلی آن روز عاشورا است. زمان در این عرصه، یک افق باز است و پایان نیافته بلکه دائماً تکرار میشود. در زمینه مکان نیز، مکان استشهاد و مرقد پرافتخار اباعبدالله (ع) که اربعین پیرامون آن معنا مییابد و مکانهای مختلف حتی ایران اسلامی در امتداد آن قرار میگیرد، مرود توجه قرار دارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه بیان کرد: جالب اینکه در هر یک از این سه عنصر، نماد و نهاد و ساختار نهفته است. نماد زمانی اربعین، عدد پر رمز و راز چهل است. همین جایزه جهانی اربعین نیز با تکرار بیشتر به یکی از نمادهای زمانی اربعین تبدیل خواهد شد. نماد اربعینی مکان، مرقد سید الهشدا، یک رمز بزرگ است. بزرگترین نمادی است که در صحنه بشریت میدرخشد چون تراوش افکار و اندیشه نه به روی مسلمانان بلکه به روی جهانیان گشوده شده است. قبر اباعبدالله (ع) در دوران معاصر بعد از کعبه، درخشانترین مکان انسانی را تجربه میکند.
وی با بیان اینکه راههای مرتبط با کربلا، یک نماد مکانی با علائم و تعریف خاص است، افزود: هر چه شعاع منطقه وقوع راهپیمایی اربعین، گستردهتر میشود تبدیل به پیوستهای نماد مکانی و اساسی زمانه ما میشود. خود امام حسین (ع) نیز در زمینه نماد انسانی، در زمره برترین انسان قرار گرفته و در صدر این موضوع است. یک نماد بزرگ و تمام نشدنی است. نام او این حرکت را صیقل میدهد.
مبلغی ادامه داد: مسیرهای زیارتی و عزاداری و ستادهای خدماتی، خود به خود حرکت میکند و توصیه شده نیست و این نشانه یک نهاد و نماد اصیل است. انقلاب اسلامی هم برگرفته از اربعین حسینی است و از آن درس میگیرد. قوانین این راهپیمایی بزرگ نیز توسط نهادها و حاکمان شکل نگرفته است.
عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین با تاکید بر اینکه ساختار اجتماعی اربعین خود یک ساختار اجتماعی دارد و هم ساختار اجتماعی را تغییر میدهد، ابراز کرد: اربعین یک حرکت پرساختار و پر از ایثار و مبارزه با ظلم است و همه آنچه که انبیا گفته اند در آن تجلی مییابد. گویی همه ارزشها آمده اند در این آئین، تجسم و حضور بیابند. هر که در این ساختار حضور مییابد عطر و فضای دیگری احساس میکند. تحت تأثیر آن قرار میگیرد. دل اش نرم و حسینی میشود.
وی بیان کرد: اربعین بهترین ارمغان ما در زمانه کنونی ما است. یک حرکت تضمین شده است. تصور غلطی است که اربعین حسینی برای شیعهها و مسلمانان است. در واقع این آئین با شکوه، برای همه انسانیت است. جالب آن است که راهپیمایی اربعین، تراکم نمادها، تراکم نهادها و تراکم ساختارها است که مایه اصلی شکل گیری یک تمدن بزرگ میتواند باشد.
مبلغی گفت: راهپیمایی اربعین، یک حرکت پویا است و افزایش مییابد و جذب میکند. هر که میخواهد ندای انبیا را استماع و مبارزه با ظلم را تجربه کند، باید دل را در گروه ارزشها بنهد و به اربعین برود. بنابراین لازم است که نگاه تمدنی به اربعین را گسترش دهیم تا درس بزرگی از آن بگیریم.
نظر شما